Ekonomi-teknoloji haberleri, TUİK verileri (29.09.2023)

Elektriklinin Lideri BYD “Bugün, Yarın, Daima” Mottosuyla Türkiye’de

 Dünyanın lider elektrikli araç ve batarya üreticisi BYD (Build Your Dreams) geniş ürün gamı ve  “Bugün, Yarın, Daima” mottosuyla Türkiye’ye “merhaba” dedi. ALJ Türkiye distribütörlüğünde Türk otomotiv pazarındaki yerini alan BYD, yenilikçi teknolojisiyle elektrikli otomobillerde gelinen son noktayı gözler önüne seriyor.

2003 yılından başlayarak bugüne kadar gerçekleştirdiği 5 milyonun üzerinde satış adediyle elektrikli araç segmentinde lider konumda bulunan BYD, premium tasarımı ve yüksek kalite anlayışı ile benzerlerinden ayrılıyor. Marka, yüksek menzil, performans ve güvenliği bir arada sunan “Blade Batarya” teknolojisiyle de pazarda öncü rol oynayacak. Kasım ayından itibaren C segmentindeki SUV modeli BYD ATTO 3 ile satışlarına başlayacak olan BYD Türkiye, 2024 yılının ilk çeyreğinde de tasarım ödüllü BYD SEAL ve BYD HAN modellerini Türk kullanıcısıyla buluşturacak. Bununla birlikte BYD SEAL U, BYD TANG ve BYD DOLPHIN gibi markanın diğer modellerinin de gelecek yıl sunulması planlanıyor.

BYD’nin Türkiye otomotiv sektörüne girişi dolayısıyla düzenlenen toplantıda konuşma yapan ALJ Türkiye Başkanı ve CEO’su Ali Haydar Bozkurt, ALJ Türkiye olarak bir lider markayı daha Türkiye’ye kazandırmaktan mutlu olduklarını belirterek  “25 yıldır Türkiye otomotiv sektörüne önemli yatırımlar yapan ALJ Türkiye, BYD distribütörlüğü ile yeni bir yatırım daha gerçekleştirdi. Genç ve dinamik bir yapıya sahip Türk halkı teknolojik yeniliklere her sektörde olduğu gibi otomotiv sektöründe de çok açık. Bu bağlamda; dünyanın lider elektrikli araç ve batarya üreticisi BYD’nin son teknolojiye sahip elektrikli modellerini Türkiye pazarına ilk kez sunacak olmanın heyecanını yaşıyoruz. Otomotiv sektöründeki deneyimlerimiz ve itibarımız, BYD markasının da Türkiye pazarında önemli bir konuma sahip olmasına büyük katkı sağlayacak. BYD’nin geniş ürün gamıyla farklı müşteri kitlesine hitap eden elektrikli modellerinin, Türkiye’deki otomobil kullanıcıları tarafından büyük beğeni toplayacağından eminiz” dedi.

“BYD markası kısa zamanda global bir şirket oldu”

Türkiye lansmanı için Türkiye’ye gelen BYD Avrupa Genel Müdür Yardımcısı Brian Yang da, çok uluslu bir teknoloji şirketi olan BYD’nin, kısa sayılabilecek bir zamanda önemli atılımlar yaparak global bir marka haline geldiğini belirterek, “1995 yılında batarya üreticisi olarak kurulan BYD, şu anda 600 binden fazla çalışanı ile 70’in üzerinde ülkede elektrikli otomobilleri tüketicilerle buluşturuyor. Bugüne kadar otomotiv ürünleri ile birlikte, raylı taşıma sistemleri, ev kullanımı için aküler, elektrikli otobüsler ve diğer endüstriyel çözümleri de sunuyor. Dünyayı 1 santigrat derece soğutma hedefiyle yola çıkan marka, son dönemde yaptığı ataklarla elektrikli araç sektöründe 2022 yılında 1 milyon 860 milyon adet satarak global pazar lideri olarak öne çıktı. 2023’ün ilk 8 ayında gerçekleşen 1 milyon 780 bin adetlik satışı ile liderliğini koruyor. Bu rakamlara ulaşmamıza katkı sağlayan ilk global modelimiz BYD ATTO 3 ise sadece 18 ayda 500.000 adet üretildi ve birçok önde gelen Avrupa pazarında en çok tercih edilen modellerden biri haline geldi” dedi.

“Üstün teknoloji ve premium kalite ”

BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun da Türkiye’de ilk kez tanıtılan BYD modellerinin lansmanında yaptığı konuşmada, dünyada her geçen gün hızla büyüyen markanın gelişimine ve büyümesine paralel olarak BYD’yi Türkiye’de temsil ederek önemli bir adım attıklarını kaydetti. Ergun, Türkiye’de de elektrikli araç pazarının çok hızlı gelişim gösterdiğini de söyleyerek şöyle konuştu;

“Yılın ilk sekiz ayında geçen seneye göre pazarda yüzde 83’lük bir artış meydana geldi ve toplam otomotiv pazarında elektrikli araçların payı yüzde 8’e yaklaştı. Türkiye’de 20’den fazla marka, 40’tan fazla model ile elektrikli araç pazarı her ay daha da genişliyor. BYD modelleri üstün teknolojiye ve premium kaliteye sahip elektrikli ürün gamı ile benzerlerinden ayrışırken, bu modelleri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ulaşabilir fiyatlarda sunacağız” diye konuştu.

“Tüm modellerinde en uzun batarya garantisi sunan tek marka”

BYD Türkiye orta ve uzun vadeli yapılanmasının tüm hızıyla sürdüğünü, bu yıl için başta büyük şehirlerde olmak üzere bayi yapılanmasını da yoğun bir şekilde başlatarak 2024 yılında 20’nin üzerinde bayi adedine ulaşmayı planladıklarını sözlerine ekleyen Ergun şunları söyledi;

“BYD Türkiye olarak operasyonlarımızı çok yönlü olarak değerlendiriyoruz. 2024 yılında bayi ağımızı Türkiye pazarının yüzde 82’sini kapsayacak şekilde yapılandıracağız. Kasım ayında satışların başlamasıyla birlikte ‘ BYD Dijital Bayi’ sistemini de devreye alacağız. Bu sayede 81 ilimizdeki müşterilerimize ulaşacağız. BYD modellerini tercih edenler ‘BYD Dijital Bayi’ üzerinden satın alma işlemini başlatmış olacaklar. Müşterilerimize en kaliteli ve eksiksiz hizmeti sunmak adına her ihtiyaca cevap verecek yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Bütün bayilerimizde markadan bağımsız olarak elektrikli araçlar hakkında en temel ve çok yönlü bilgileri müşterilere sunacak olan bir ‘Elektrikli Araç Danışmanı’ olacak. Bu kapsamda tüm bayilerimiz elektrikli otomobiller hakkındaki bütün soru işaretlerini ortadan kaldıracak şekilde yapılanıyor. BYD, tüm modellerinde 8 yıl/200.000 km garanti sunan tek marka olarak öne çıkacak. Ayrıca BYD modelleri için, satış, servis ve yedek parça gibi 360 derece hizmetleri en mükemmel şekilde ilk günden itibaren sunacağız.”

“Yüzde 10 ÖTV Dilimine Giren ATTO 3 ile Satışlar Başlıyor”

Ergun, BYD Türkiye’nin yıl sonu ve önümüzdeki yıl planlamasından söz ederek, “İlk etapta yüzde 10 ÖTV dilimine giren en iddialı C SUV modelimiz BYD ATTO 3 ile pazara güçlü bir giriş yapıyoruz. BYD Türkiye müşteri deneyimini tasarlarken hem fiziksel hem de dijital bir deneyim elde etmeye odaklandık. Lansmanla birlikte BYD ATTO 3 için online olarak talepleri almaya başlayacağız ve hem fiziksel hem de dijital kanallarımızı müşterilerin hayatını kolaylaştıracak şekilde kullanacağız. 2024 yılında ürün gamına katılacak yeni modeller ile hiç durmadan yelpazemizi genişleteceğiz. Farklı segmentlerde sunacağımız modellerle her türlü beklentiye cevap vermek, birinci derecede önemli konumuz olacak” dedi.

“Türk kullanıcısı BYD farkını görecek”

Ergun, üstün teknoloji ve kaliteye sahip BYD modellerinin avantajından söz ederek, “2022’de içten yanmalı motor üretimini tamamen durduran BYD, kendi aktarma organları sistemlerini, bataryalarını, otomotiv yarı iletkenlerini, elektrik motorlarını ve motor kontrol sistemlerini geliştiren tek elektrikli araç üreticisi olarak öne çıkıyor. Türk kullanıcısı da bu lansmanla birlikte BYD’nin farkını görmeye başlayacak. Teknoloji ve inovasyon odaklı bir üretici olarak BYD, sektördeki en yenilikçi teknolojileri sunuyor. Kullanıcıları şaşırtacak çok sayıda donanımsal özelliklerin yanında geleneksel anahtarın yerini alan ‘NFC Card’ ve dönebilir 15.6 inç multimedya ekranı dikkat çekiyor. Ayrıca BYD, Blade Batarya ve e-Platform 3.0 gibi en son teknolojileri de kullanıcılarla buluşturuyor. Bu sayede markamız elektrikli araçlarda güvenlik, uzun menzil, verimlilik, performans, akıllı teknolojiler ve tasarım anlamında öncü rol üstleniyor” dedi

BYD, Üç Modelle Türkiye’ye Giriş Yapıyor

BYD, başlangıçta üç modeliyle Türkiye pazarında yerini alacak. BYD öncelikli olarak Kasım ayından itibaren BYD ATTO 3 modelini Türkiye’de teslim etmeye başlayacak. Bununla birlikte BYD HAN ve BYD SEAL modelleri ise 2024’ün ilk çeyreğinde Türkiye’de olacak. 2024’te yılı içerisinde ise farklı BYD modelleri de showroom’lardaki yerini alacak.

 Sportif Aile SUV’u: BYD ATTO3

Markanın yeni e-platform 3.0 ve Blade Batarya teknolojisiyle donatılan BYD ATTO 3, şık tasarımı, yüksek kaliteyi, yüksek verimliliği ve performansı bir araya getiriyor. Euro NCAP güvenlik testinden 5 yıldız alan BYD ATTO 3, dinamik tasarımıyla BYD’nin keyifli elektrikli araç performansından ipuçları veriyor. 150 kW gücü ve 310 Nm tork değeriyle birlikte 0-100 km/s hızlanmasını sadece 7.3 saniyede tamamlayan BYD ATTO 3, WLTP ölçümlerine göre karma kullanımda 420 km, şehir içinde ise 565 km menzil sunuyor. BYD ATTO 3, yüksek verimliliğiyle birlikte 15.6 kWh/100 km enerji tüketimiyle de dikkat çekiyor. BYD ATTO 3, 150 kW DC şarj ile yüzde 30’dan yüzde 80’e yalnızca 29 dakikada şarj edilebiliyor.

Geniş ürün yelpazesi Türk kullanıcısıyla buluşacak

Elektrikli araçlarda dünya lideri olan BYD, farklı segmentlerde farklı kullanıcıların ihtiyaçlarına göre tasarlanan geniş ürün yelpazesini de Türk kullanıcısıyla buluşturacak. BYD HAN ve BYD SEAL modelleri 2024’ün ilk çeyreğinde sunulacak. Bununla birlikte BYD SEAL U, BYD TANG ve BYD DOLPHIN gibi markanın diğer modellerinin de gelecek yıl sunulması planlanıyor.

Önümüzdeki yıldan itibaren BYD’nin SUV modelleri BYD SEAL U ve BYD TANG; markanın sedan modelleri BYD HAN ve BYD SEAL ile birlikte markanın hatchback modeli BYD DOLPHIN’in de Türkiye pazarında sunulması planlanıyor.

BYD HAN, E segmentinde konumlanıyor. BYD HAN, sportif ve aerodinamik tasarımı ultra lüks kabiniyle birleştiriyor. Geniş yaşam alanı, akıllı süspansiyonları ve dört çeker sürüşüyle yüksek performans ve yüksek konfor sunan BYD HAN, 380 kW güç ve 700 Nm tork üreten elektrik motorlarına sahip. 0-100 km/s hızlanmasını sadece 3.9 saniyede tamamlayan BYD HAN, WLTP ölçümlerine göre karma kullanımda 521 kilometre, şehir içi kullanımda ise 662km menzil sunuyor.

C segmenti hatchback modeli BYD DOLPHIN ise, 70-150 kW gücünde elektrik motoru seçeneklerine ve 44.9 ile 60.4 kWh batarya seçeneklerine sahip. Yaklaşık 427 km menzil sunan BYD DOLPHIN, 0-100 km/s hızlanmasını 7 saniyede tamamlayabiliyor. 88 kW şarj ile yüzde 30’dan yüzde 80’e 29 dakikada şarj edilebiliyor.

D segmentinin yeni yıldızları: BYD SEAL ve BYD SEAL U

BYD’nin D segmenti temsilcileri BYD SEAL sedan ve BYD SEAL U SUV da önümüzdeki dönemde Türkiye pazarına sunulacak önemli modeller olacak. Yüksek teknolojiyi, güvenlik, konfor ve fonksiyonellikle kombine eden BYD SEAL U ve BYD SEAL, etkileyici görünümleriyle de dikkat çekiyor. Sportif tasarıma sahip BYD SEAL, 82.5 kWh BYD Blade Batarya ile sunulacak. BYD SEAL ayrıca 230 kW arkadan itişli (313 HP) ve 390 kW (530 HP) dört çeker sürüşlü versiyonlarla tercih edilebilecek. BYD SEAL versiyona göre 570 km’ye kadar menzil sunacak. BYD SEAL U, 420 km menzil sunan 71.8 kWh ve 500 km menzil sunan 87 kWh BYD Blade Batarya seçeneklerine sahip olacak. BYD SEAL U modelinde 160 kW gücünde bir elektrik motoru yer alıyor. BYD SEAL U, beş kişi için konforlu ve geniş bir iç hacim ile geniş bagaj alanı sunan SUV olarak öne çıkıyor. BYD DOLPHIN ve BYD SEAL gibi okyanus tasarım temasından ilham alan model, 2024’in ilk yarısında Avrupa’da satışa sunulacak.

BYD, aynı zamanda 7 koltuklu BYD TANG modelini de önümüzdeki dönemde Türk kullanıcılarıyla buluşturmayı hedefliyor. Geniş ailelerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde yaşam alanları sunan BYD TANG, konfor ve lüks odaklı kabiniyle dikkat çekiyor. WLTP ölçümlerine göre ortalama 400 kilometre menzil sunan BYD TANG, 380 kW gücüyle 0-100 km/s hızlanmasını 4.6 saniyede tamamlıyor. 110 kW DC şarj ile 30 dakikada yüzde 30 kapasiteden yüzde 80 kapasiteye kadar şarj edilebiliyor.

 Blade Batarya teknolojisi ile daha güvenli, daha güçlü

Elektrikli araçlarda öncü konumda olan BYD, aynı zamanda elektrikli araçların en önemli unsurlarından biri olan bataryalarda da sektöre öncülük ediyor. BYD Blade Batarya teknolojisi, BYD’nin endüstride 28 yıldan daha uzun süredir sahip olduğu deneyimi temsil ediyor. Şirketin kurulmasından bu yana bataryaları kendi bünyesinde tasarlayan ve üreten BYD, mobilite konusundaki tutkusuyla her geçen gün yenilikçi teknolojilere imza atmayı sürdürüyor.

Onlarca yıllık inovasyon, bilgi birikimi ve uzmanlığın bir sonucu olarak ortaya çıkan Blade Batarya teknolojisi, her koşulda yüksek performans göstermesi, yüksek güvenliği, uzun menzil sunması ve dayanıklılığıyla öne çıkıyor. BYD’nin bataryaları, sahip olduğu yenilikçi özelliklerle birlikte 5000 defa şarj-deşarj olmasının ardından dahi yüksek verimliliğini ve performansını devam ettiriyor. Ayrıca şarj süreleri, kullanılan şarj istasyonu hızına göre değişmekle birlikte DC şarj ile modele göre yüzde 30’dan yüzde 80’e 26-30 dakika gibi kısa sürelerde gerçekleştirilebiliyor.

E-Platform 3.0 ile elektrikli araçlarda yeni standart

BYD, sunduğu yenilikçi modellerle elektrikli araçlardaki standartları belirlemeye devam ediyor. BYD modellerinde yer alan en son e-platform 3.0 ise, her şartta maksimum sürüş deneyimi elde edilmesini sağlıyor. Yeni nesil e-platform 3.0, BYD’nin akıllı, güvenli, performanslı ve verimli elektrikli araçlar üretmesini sağlıyor. Farklı ölçeklerde farklı segmentlerdeki araçlarda kullanılabilen platform, yeni nesil elektrikli araçlara öncülük ediyor. Tek şarjda 1000 km’yi aşan menziller sunulabilmesini sağlayan platform, aynı zamanda sadece 5 dakikalık şarj ile 150 km menzil elde edilebiliyor. Ayrıca yeni elektrikli dört çeker sistemi sayesinde yüksek performanslı BYD modellerinin, 0-100 km/s hızlanmalarını 3.8 saniye gerçekleştirmesini sağlıyor.

BYD tüm komponentleri kendi üretiyor

Build Your Dreams’in kısaltması olan BYD, 1995 yılında batarya şirketi olarak kuruldu ve günümüzde bataryalar, elektrikli araçların en önemli bileşeni olarak dikkat çekiyor. 2003 yılında ise BYD otomobil üretmeye başlayarak yenilikçi yaklaşımını otomotiv sektörüne taşıdı. BYD teknoloji tabanlı ve inovasyon odaklı bir şirket olarak, batarya, elektrik motoru ve diğer komponentler olmak üzere elektrikli araçlar için tüm bileşenlerini kendisini üretiyor.

Geçtiğimiz yıl 1.86 milyon adet yeni enerji aracı satarak, 2021’e göre üç katı fazla araç satışı gerçekleştiren BYD, kısa zamanda dünyanın 1 numaralı yeni enerji araç üreticisi oldu. Aynı zamanda geçtiğimiz günlerde 5 milyon adetlik yeni enerji araç satış rakamına ulaşan BYD, bunu dünyada gerçekleştiren ilk üretici unvanını elde etti.

2023 YILI 2’NCİ ÇEYREĞİNE İLİŞKİN TÜRKİYE ELEKTRONİK HABERLEŞME SEKTÖRÜ 3 AYLIK PAZAR VERİLERİ RAPORU AÇIKLANDI…

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “71,7 milyonu mobil olmak üzere toplam genişbant internet abone sayısı 93,1 milyona ulaştı” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) 2023 yılının 2’nci çeyreğine ilişkin ‘Türkiye Elektronik Haberleşme Sektörü 3 Aylık Pazar Verileri Raporu’nu değerlendirdi.  Yılın ikinci çeyreği itibarıyla BTK tarafından yetkilendirilen 465 şirketin, 843 yetki belgesi bulunduğuna değinen Uraloğlu, “TT Mobil, Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone’un net satış gelirleri yaklaşık 38,2 milyar lira iken diğer işletmecilerin toplam gelirleri 12,1 milyar lira olarak gerçekleşti. 2023 yılının ilk yarısı itibariyle mobil abone sayısı 91,4 milyon olurken, mobil abone yaygınlığı yüzde 107,1 oldu. Mobil abonelerin 84 milyonunun 2016’da hizmete başlayan 4,5G aboneliğini tercih ettiği ve 4,5G hizmetinin toplam abonelerin yüzde 91,8’ini oluşturduğu görüldü. M2M abone sayısı 8,5 milyona ulaştı.” dedi.

2023 yılının ilk yarısı itibari ile taşınan toplam mobil numara sayısının yaklaşık 172 milyon olduğunu ifade eden Uraloğlu, “Bununla birlikte yılın ikinci çeyreğin de ise bir önceki üç aylık döneme göre yüzde 9,2 oranında artarak 2 milyon 465 bin 812 numara taşıma işlemi gerçekleşti. Sabit hatlarda numara taşınabilirliği uygulamasının başladığı 10 Eylül 2009’dan 30 Haziran 2023’e kadar toplam 2 milyon 538 bin 670 adet numara taşıma işlemi gerçekleşti.” açıklamalarında bulundu.

“536 BİN KM FİBER ALTYAPIYA ULAŞILDI”

Yılın ilk yarısı itibarı ile mobil şebekelerde aylık ortalama kullanım süresinin 477 dakika, sabit şebekelerde ise 95 dakika olduğunu belirten Uraloğlu, şunları kaydetti: “İnternet abone sayısı incelendiğinde 71,7 milyonu mobil olmak üzere toplam genişbant internet abone sayısı 93,1 milyona ulaştı. 2023 yılının ilk yarısında bir önceki yıla kıyasla yüzde 9,6 civarında artışla 536 bin kilometre fiber altyapıya ulaşılmış olup fiber internet abone sayısı ise yaklaşık 6,3 milyondur. Genişbant internet abonelerinin kullanımları incelendiğinde, 2022 yılının ikinci çeyreğinde sabit genişbant abonelerinin ortalama aylık veri kullanımı 238 GByte iken 2023 yılının ikinci çeyreğinde bu rakamın 254 GByte’a yükseldiği, mobil abonelerde ise 2022 yılı ikinci çeyreğinde 12,8 GByte olan veri kullanımının 16 GByte’a ulaştığı görüldü” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de 6 adet yetkilendirilmiş elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı bulunduğunu kaydeden Uraloğlu, “Söz konusu elektronik sertifika hizmet sağlayıcıları tarafından Haziran 2023 sonu itibarıyla 6,9 milyon elektronik imza ve 903 bin mobil imza olmak üzere toplam 7,8 milyon elektronik sertifika oluşturuldu.” dedi.

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) ile KÜN iş birliğinde sürdürülebilir turizmin gelişim stratejileri ele alındı

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) ile Kapadokya Üniversitesi (KÜN) iş birliğinde, 2021 yılında başlayan ve ortaklaşa yürütülen proje kapsamında Türkiye’nin sürdürülebilir turizm gelişimi ve stratejileri ele alındı. Projenin sonuç raporu WEF tarafından duyurularak 28 Eylül 2023 tarihinde yayımlandı.

Kapadokya Üniversitesi Sosyal ve Stratejik Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde yürütülen saha araştırmaları, eğilim analizleri, dünya ve Türkiye turizmine ilişkin modelleme ile tahminler raporun temel girdilerini oluşturdu. Raporun hazırlanması sürecinde Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO), Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) ve Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi (GSTC) uzmanlarının görüşleri ve Türkiye genelinde uygulanan “Destinasyon Sürdürülebilirlik Anketi”nin sonuçlarından faydalanıldı.

Yaş meyve sebze sektörü 302,2 milyar dolarlık OVP ihracat hedefine 4 milyar dolar katkı hedefliyor

Anadolu coğrafyasında yetişen birbirinden lezzetli 200’den fazla yaş meyve sebzeyi 100’den fazla ülkeye ihraç ederek Türkiye’ye 2023 yılının 8 aylık döneminde 2 milyar 50 milyon dolar kazandıran Türk yaş meyve sebze sektörü, dünyanın dört bir tarafından ithalatçıları, zincir marketleri 28-30 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Antalya Interfresh Eurasia Sebze Meyve, Depolama, Ambalaj, Lojistik, Tarım Makineleri ve Teknolojileri Fuarı’nda ağırlıyor.

Fuarın açılışında konuşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Türkiye’nin yıllık 55 milyon tonluk yaş meyve sebze üretimiyle Çin ve Hindistan’ın ardından dünyada üçüncü sırada olduğu bilgisini paylaştı.

OVP hedefine 4 milyar dolarlık ihracatla katkı vermek istiyoruz

Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracat performansı hakkında da bilgi veren Başkan Uçak, “2022 Ocak-Ağustos döneminde 1,7 milyar dolar ihracat yaptık. 2023 Ocak Ağustos döneminde ihracatımız yüzde 16’lık artışla 2 milyar 50 milyon dolara ulaştı. Kalıntısız ve kaliteli üretimimizi artırarak, fuarlarda ve URGE projelerimiz kapsamında düzenlediğimiz sektörel ticaret heyetleriyle tanıtarak 2026 yılında Orta Vadeli Programımızdaki 302,2 milyar dolar ihracat hedefine yaş meyve sebze sektörü olarak 4 milyar dolarlık katkı sağlamayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

Yaş meyve sebze ihracatında en büyük pazarlar olan Avrupa Birliği ve Rusya Federasyonu’na ihracatın sürdürülebilir olması için kalıntısız ve kaliteli üretimin şart olduğunun altını çizen Uçak sözlerini şöyle sürdürdü; “55 milyon ton taze meyve sebze üretimimizden ihracatımızın aldığı pay yüzde 10 seviyelerinde. Hem bu oranı hem de fiyatlarımızı aynı anda artırmak için 2 temel şart var. Birincisi kalıntısız üretim. İkincisi ise kaliteli üretim. Hem Avrupa Birliği ve Rusya’da olan pazarımızı korumak için hem de ülkemize yeni pazar olanakları yaratmak için bu iki koşulu sağlamak için üreticiler, ihracatçılar, üniversitelerimiz, bakanlıklarımız olarak topyekün mücadele etmemiz gerekiyor. Hem Ege Bölgesinde hem de Akdeniz bölgesinde üreticilerimize kimyasal mücadele yerine biyoteknik mücadele için tuzaklar dağıtıyoruz. Bahçelerden numuneler alıp analiz ettiriyoruz, üreticilerimizle devamlı temas halindeyiz. Bu fuarların faydasını daha çok görmemiz için özellikle kalıntı sorununu kökünden çözmemiz gerekiyor.”

Antalya Interfresh Sebze Meyve Ambalaj Depolama Lojistik Tarım Makine ve Teknolojileri Fuarı’nın her geçen yıl ziyaretçi sayısının ve kalitesinin arttığına temas eden Uçak, “Ülkemizin böyle güzide bir fuara ev sahipliği yapmasından dolayı çok mutlu ve gururlu olduğumu söylemek istiyorum. Fuar ambalajdan lojistiğe kadar taze meyve sebze sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiriyor. Günümüz şartlarında taze meyve seze ihracatı için bu meyve ve sebzenin dışındaki maliyetler rekabet koşullarını belirlemektedir ve bu açıdan sektörün tüm bileşenlerin aynı fuarda bir araya gelmesinin son derece faydalı olduğunu düşünüyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

Özer; “150 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaşacağız”

Fuarı düzenleyen ANTEXPO A.Ş Genel Müdürü Murat Özer, 2022 yılında Interfresh Eurasia Fuarı’na 49 firma katılmışken, bu yıl 136 firma katıldığını, aralarında Avrupa’nın en büyük 3 zincir market temsilcisinin de de bulunduğu 415 yabancı ziyaretçinin Türk meyve sebze ürünlerini görmeye geldiğini fuarın 150 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaşacağını öngördüklerini dile getirdi.

Interfresh Eurasia Fuarı’na yaş meyve sebze ihracatçı birlikleri ortak stantla katılırken, fuarın açılışına Antalya Valisi Hulusi Şahin, Kepez Kaymakamı Nusret Şahin, TAGEM Genel Müdürü Sayın Dr. Metin Türker, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, EYMSİB Yönetim Kurulu Üyesi Vural Güleç, Uludağ Yaş Meyve İhracatçıları Birliği Başkanı Senih Yazgan, Batı Akdeniz İhracatçı Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu katıldı.

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık %79,95, aylık %5,25 arttı
H-ÜFE 2023 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %5,25, bir önceki yılın Aralık ayına göre %69,13, bir önceki yılın aynı ayına göre %79,95 ve on iki aylık ortalamalara göre %80,27 artış gösterdi.
Ulaştırma ve depolama hizmetleri yıllık %62,80 arttı
Bir önceki yılın aynı ayına göre, ulaştırma ve depolama hizmetlerinde %62,80, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde %102,12, bilgi ve iletişim hizmetlerinde %83,41, gayrimenkul hizmetlerinde %66,83, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde %99,59, idari ve destek hizmetlerde %104,93 artış gerçekleşti.
Ulaştırma ve depolama hizmetleri aylık %6,35 arttı
Bir önceki aya göre, ulaştırma ve depolama hizmetlerinde %6,35, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde %6,22, bilgi ve iletişim hizmetlerinde %2,23, gayrimenkul hizmetlerinde %3,62, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde %1,93, idari ve destek hizmetlerde %5,85 artış gerçekleşti.
Yıllık H-ÜFE’ye göre 7 alt sektör daha düşük, 20 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi
H-ÜFE sektörlerinden su yolu taşımacılığı hizmetleri %16,48, hava yolu taşımacılığı hizmetleri %37,83, depolama ve destek hizmetleri (taşımacılık için) %55,95 ile endekslerin en az arttığı alt sektörler oldu. Buna karşılık bina ve çevre düzenleme (peyzaj) hizmetleri %140,15, reklamcılık ve piyasa araştırması hizmetleri %115,17, mimarlık ve mühendislik hizmetleri; teknik test ve analiz hizmetleri %106,73 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
Aylık H-ÜFE’ye göre 18 alt sektör daha düşük, 9 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi
Aylık azalış gösteren tek alt sektör %3,03 ile bilimsel araştırma ve geliştirme hizmetleri oldu. Buna karşılık posta ve kurye hizmetleri %11,92, hava yolu taşımacılığı hizmetleri %11,52, kiralama ve leasing hizmetleri %9,05 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.

Ağustos ayında genel ticaret sistemine göre ihracat %1,6 arttı, ithalat %6,9 azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2023 yılı Ağustos ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %1,6 artarak 21 milyar 615 milyon dolar, ithalat %6,9 azalarak 30 milyar 271 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu -----Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Ekonomi-teknoloji, magazin-yaşam haberleri ve TUİK verileri

49. OYDER Bölge Diyalog Toplantısı Bursa’da Gerçekleşti OYDER (Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği) tarafından düzenlenen 49. …


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/swtdavut/public_html/wp-includes/functions.php on line 5420