Dünya Engelliler Günü mesajları..
Vali Şehmus Günaydın’ın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajı
Birleşmiş Milletler tarafından dünyada Engelliler Günü olarak kabul edilen 3 Aralık tarihi, engelli vatandaşlarımızın hakları, yaşam standartlarının geliştirilmesi, yaşadıkları sorunların toplum tarafından anlaşılması ve çözüme kavuşturulması açısından önemli bir gündür.
Engelli vatandaşlarımızın, karşılaştıkları sorunların çözümü konusunda toplumun bütün kesimlerinin destek vermesi önem arz etmektedir.
Bir insanın engelli olması; onun çalışma hayatına katılmasına, sosyal ve ekonomik alanlarda başarılı olmasına engel teşkil etmemektedir. Engelli vatandaşlarımızın yaşadıkları sorunlar sadece kendileri ve ailelerinin değil hepimizin ortak sorunudur.
Son yıllarda engelli vatandaşlarımızın toplumsal hayatta etkin bir birey olarak yer alabilmeleri, sosyal ve ekonomik olarak desteklenmeleri konularında yapılan çalışmalarda ülkemiz, oldukça büyük ilerleme kaydetmiş ve dünyada örnek gösterilecek bir konuma ulaşmıştır.
Engelli vatandaşlarımızın önlerindeki, bütün engeller kaldırıldığında, kendilerine güvenilip fırsat verildiğinde; sanattan spora, girişimcilikten üretime kadar her alanda göstermiş oldukları başarıları görüyor, bu başarılarından dolayı mutluluk ve gurur duyuyoruz.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle engellerin olmadığı bir dünya için hep birlikte daha çok çalışmak temennisiyle tüm engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine en içten sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
Başkan Büyükkılıç, “HAYATI PAYLAŞMAK İÇİN HİÇBİR ‘ENGEL’ YOK”
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, engellilerin her zaman yanlarında olduklarını ve bunu çalışmalara yansıttıklarını belirterek, “Hayatı paylaşmak için hiçbir ‘engel’ yok” dedi.
Başkan Büyükkılıç, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, sağlıklı her insanın aynı zamanda her an engelli adayı olabileceğinin unutulmaması gerektiğini ifade ederek, günlük yaşamda birlik olarak hayatı paylaşmak için hiçbir ‘engel’ olmadığını vurguladı.
Büyükşehir belediyesi olarak her zaman engellileri düşünen bir anlayışla hareket ettiklerini ve en son temelini attıkları spor salonunun engellilerin kullanımına uygun projelendirildiğini hatırlatan Başkan Büyükkılıç, mesajında şu ifadelere yer verdi:
“Engelli vatandaşlarımızın toplumsal yaşama diğer vatandaşlarımız gibi katılım sağlamaları, fırsat eşitliği bizler için çok önemli. Bu kapsamda engelli bireylerimizi daha iyi anlayabilmek için 3 Aralık, ‘Uluslararası Engelliler Günü’ olarak ilan edilmiştir. Her alanında farkındalık artırmayı amaçlayan anlamlı bir gün. Bizler Kayserimizde bu farkındalığı her zaman vurguluyoruz. Engelli kardeşlerimizden gelen taleplere her zaman öncelik veriyor, şehrimizde karşılaştıkları engelleri kaldırmak adına da çalışmalar yürütüyoruz. Son olarak, engelli vatandaşlarımız için tasarlanan yeni bir spor salonunun temelini attık. Erciyes Üniversitesi karşısındaki Engelsiz Yaşam Merkezi Kompleksi içerisinde yer alacak salonumuz önemli bir eksikliği gidermiş olacak. Özel vatandaşlarımızın spor yapmaları ve spora kazandırılmaları için her alanda olduğu gibi sporda da tüm engelleri kaldırmak için çalışıyoruz. Dünya Engelliler Günü’nde hepimizin birer engelli adayı olduğu gerçeğini unutmadan hareket etmemiz gerekiyor. Engelli kardeşlerimizin günü kutluyor, fedakâr aileleriyle birlikte saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum”
BAŞKAN YALÇIN’DAN ENGELLİLER GÜNÜ MESAJI
Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, engellilerin birçok alanda önemli başarılara imza attığına dikkat çekti ve onlara daha güzel imkanlar sunmak zorunda olduklarını söyledi.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle bir mesaj yayımlayan Başkan Yalçın, engellilerin toplum içerisindeki yerlerinin istenilen seviyeye ulaşması için herkese görevler düştüğünü ifade ederek, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün, engelli kardeşlerimizin sorunlarının çözüm odaklı dile getirildiği ve bu hususta olumlu gelişmelerin yaşandığı bir gün olmasın ümit ediyorum.” değerlendirmesinde bulundu.
Başkan Yalçın mesajında, “Bizler belediyeler olarak engelli kardeşlerimizi günlük hayatın içine çekecek proje ve hizmetler geliştirip şehri onlara göre dizayn ediyoruz. Son olarak hizmete sunduğumuz 7/24 Kütüphanemizde hem fiziki engelli hem de görme engelli kardeşlerimize uygun ortamlar oluşturduk. Yani her adımımızda onları düşünüyor ve ona göre imkanlar oluşturuyoruz. Son olarak bugünün sorumluluk, duyarlılık, bilinç ve farkındalık düzeylerinin yeniden değerlendirilmesine vesile olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.
BAŞKAN ÇOLAKBAYRAKDAR, “ENGELLİLERLE BİR GÜN DEĞİL, HER GÜN BERABERİZ”
Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, 3 Aralık Dünya Engelliler günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Çolakbayrakdar mesajında; eğitimden sanata spordan kültüre hayatın her alanında engelli vatandaşlara destek olduklarını ifade ederek, “Hizmetlerimizle sadece özel günlerde değil, her gün onlarla birlikte oluyoruz. Değerli hemşehrilerim hepinizi sevgiyle selamlıyorum.” dedi.
Sosyal belediyecilik anlayışıyla tüm engellilerin önündeki engelleri kaldırma gayreti içinde olduklarını belirten Başkan Çolakbayrakdar, onların toplumsal hayatta daha aktif bir şekilde yer alabilmeleri için birçok projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Başkan Çolakbayrakdar, şunları kaydetti: “Kocasinan Belediyesi olarak bizler bir gün değil, her gün engellilerle beraberiz. Devletimizin engellilere sunmuş olduğu hizmetleri bizler de daha ileri seviyelere taşıyoruz. Onların hayat standartlarını yükseltmek için elimizden geldiğince yoğun çaba sarf ediyoruz. Başta eğitim ve sağlık olmak üzere onlara yönelik düzenlediğimiz etkinliklerle her zaman yanlarında oluyoruz. Unutulmamalıyız ki; hepimiz birer engelli adayıyız. Bundan dolayı Kocasinan’ımızı daha da yaşanabilir bir ilçe haline getirmek için gece-gündüz demeden çalışıyoruz.”
Başkan Çolakbayrakdar, “Değerli hemşehrilerim 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde sevdiklerinizle beraber sağlıklı bir yaşam temenni ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
ENGELLİLER ANILMAK DEĞİL ANLAŞILMAK İSTİYOR…
Birleşmiş Milletler tarafından engellilerin toplumsal yaşama tam ve diğer bireylerle eşit katılım sağlanmalarına ilişkin çalışmalar yürütülmüş,
bu kapsamda engellilerin sorunlarına dikkat çekmek ve onları daha iyi anlayabilmek için 3 Aralık, ‘Uluslararası Engelliler Günü’ olarak ilan edilmiştir. Her yıl engelliler günü mesajı yayınlamak ile engellilerin sıkıntılarına maalesef çare olunamamaktadır ve olunamaz…
Aslında “Engelliler Anılmak Değil, Anlaşılmak İstiyor, sorunlarına çare istiyor”
Ülkemizde maalesef engelli vatandaşlarımızın kaç kişi olduğuna ilişkin, 2012 yılından bu yana bir araştırma sonucu yok. 2012 yılında yapılan araştırmaya göre ise, ülkemizde en az bir engeli bulunan kişi sayısı 4.876.000’dir. Bu rakamın yaklaşık bir milyonunu engelli çocuklarımız oluşturmaktadır. O tarihten bu yana kapsamlı bir araştırma maalesef yoktur. Ülkemizde bu araştırmaya göre nüfusumuzun %12,29’u engellidir.
Engelli birey ve çocukların eğitimi konusunda çalışmalar yetersiz kalmaktadır, Özel eğitim okullarında öğrenim gören öğrenci sayısı 50.025, özel eğitim sınıflarında öğrenim gören 45.815, kaynaştırma öğrencisi olarak okullara devam eden 257.770 öğrenci bulunmaktadır. Buna karşın, gerek öğretmen sayısının azlığı, gerekse başta fiziki alt yapı yeterli donanımın sağlanamaması nedeniyle ülkemizde engelli çocuklarımızın eğitim alma ve meslek edinme imkânları kısıtlıdır. Kaynaştırma öğrencileri için okullarda bireysel eğitim programlarının uygulanmaması, son derece doğru bir uygulama olan kaynaştırma uygulamasından faydalanılamamasına neden olmaktadır. Ayrıca özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerin geç tespit edilmesi, eğitimde gecikmelere ve bu nedenle de çözümlenebilecek sorunların çözümsüz bir hale gelmesine neden olmaktadır. Pandemi nedeni ile eğitim göremeyen engelli çocuklarda ayrı bir sorundur.
Ülkemizde son yıllarda istihdam edilen engelli memur sayısı 2018 yılındaki verilere göre 51.814’tür. Gerek kamu gerekse özel kurumlarda çalıştırılmakla yükümlü olunan engelli sayısına göre, çalışan engelli sayısı maalesef azdır.
Özürlülerin Sorun ve Beklentileri Araştırması sonuçlarına bakıldığında, kayıtlı olan engellilerin %66,9’u kaldırımların, yaya yollarının ve yaya geçitlerinin engelli bireylerin kullanımı için uygun olmadığını düşünmektedir. Engellilerin ancak %38,4’ü sosyal yardımlardan düzenli olarak yararlanmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşlarından beklentilere bakıldığında, ilk üç sırayı sosyal yardım ve desteklerin artırılması, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi ile bakım hizmetlerinin iyileştirilmesi ve yaygınlaştırılması almaktadır.
Sonuç olarak, Dünya Engelliler Farkındalık Günü’nde hepimizin birer engelli adayı olduğu gerçeğinin farkında olarak üreten, sosyal hayatın bütün alanlarında aktif biçimde yer alabilen, pozitif ayrımcılık gözetilerek eğitim, istihdam, sosyal haklardan eşit ve tam olarak yararlanmalarının ve katılımcı olmalarının sağlanması, bağımsız bireyler olarak yaşamlarını sürdürebilmeleri için her alanda gereken duyarlılığın artmasını sağlamamız ve bu kişilerin doğuştan gelen onuruna saygı gösterilmesini teşvik etmemiz gerekmektedir. Bu duygular ile Dünya Engelliler Günü’nde tüm engellerin kalkması dileğiyle…
En büyük engel sevgisizliktir. Sevgiyle engelleri ortadan kaldıralım.
BAŞKAN TOK ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZI UNUTMADI
Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri İl Başkanı Serkan Tok, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Tok mesajında engelli vatandaşlara daha yaşanılabilir bir dünya dileğinde bulundu.
Engelli vatandaşların ekonomik, siyasal, sosyal, kültürel ve toplumsal hayata onurlu ve etkin bir şekilde katılmalarının en doğal hakları olduğunu ifade eden Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri İl Başkanı Serkan Tok; “Engellilerimizin yaşadıkları sorunlar hepimizin ortak sorunudur. Engelli vatandaşlarımızın toplumsal hayata katılımlarını kolaylaştırmak, desteklemek, karşılaşabilecekleri tüm engelleri kaldırmak, kaliteli hayat sürebilmelerini sağlamak, aynı zamanda onlara hak ettikleri sevgi ve saygıyı göstermek hepimizin sosyal sorumluluğudur. Engelli kardeşlerimizin sosyal hayata katılmasındaki engelleri ortadan kaldırmaya ve tüm imkanlardan eşit olarak yararlanmalarına yönelik çalışmalarımız olacaktır. Yaptığımız saha çalışmalarında birinci önceliğimiz dezavantajlı grupların rahatlığını sağlamaktır. Kaldırım, yol, piknik alanı gibi yerlerdeki çalışmalarda yerel yöneticilerimizin bu standartlara büyük önem vermesi gerekiyor. Bu tür sorunlarda yerel yöneticilerimiz ile istişareler sonucu sorunu huzura kavuşturmayı planlıyoruz. Engelli vatandaşlarımızı sadece bugün değil her gün hatırlıyoruz. Bu vesile ile tüm engelli vatandaşlarımıza; sağlıklı, mutlu ve yaşanabilir bir dünya diliyorum” ifadelerine yer verdi.
KAZIM YÜCEL: SEVGİSİZLİK, EN BÜYÜK ENGELDİR
İyi Partili Kazım Yücel, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Engellilerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken Yücel, “En büyük engel, sevgisizliktir. Engelli kardeşlerimizden sevgimizi eksik etmeyelim” dedi.
İyi Partili Kazım Yücel, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Yücel, “İnsanlar bazen eşit şartlara sahip olamıyor. Kimi doğuştan kimi sonradan engelli kalabiliyor ve yaşam standartları değişebiliyor. Bugünde 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. Bu özel günde engelli bireylerin yaşadığı sıkıntılara dikkat çekiliyor ve çözüm yolları konuşuluyor” dedi.
YAŞAM STANDARTLARINI ARTIRMAK LAZIM
Yücel, “Dünya’da olduğu gibi ülkemizde de engelli vatandaşlarımız dezavantajlı gurupta yer alıyor. Onlar maalesef sağlıklı bireyler gibi yaşam standartlarına sahip değiller. Bizlerin yaşadığı küçücük bir sıkıntı engelli kardeşlerimiz için çok büyük olabilir. Bizim öncelikli görevlerimiz arasında onların yaşam standartlarını geliştirmek, rahatlatmak ve daha iyi imkanlar sunmak gerekiyor. Unutmayın, hiçbir engelli kardeşimiz bu duruma kendi istekleri yada seçimler sonrası gelmiyor. Onlar ya doğuştan gelen yada sonradan oluşan engelleri ile yaşama tutunmak zorundalar. Onların yaşam kalitesini artırmaya yönelik adımlar atmayarak, engelli kardeşlerimizin hayat standartlarını iyice kötüye götürmeyelim.Dezavantajlı guruplarımıza yönelik olarak çalışmalar yapalım ve onların yaşam standartlarını artıralım” dedi.
BAŞKALARININ ELİNE BAKACAK DURUMDA BIRAKILMAMALI
Engelli bireylerin yaşamın her noktasında bulunduğunu belirten Yücel, hem merkezi yönetime hem de yerel idarecilere de seslendi. Yücel, “Engelli bireylerimize olanak verildiğinde ortaya ne gibi başarılar çıkıyor hepimiz görüyoruz. Sporda, eğitimde, bilim dünyasında, sanatta, kültürde, iş hayatında ve toplumsal hayatta onların başarılarını konuşuyoruz. Onlar zoru başardıkça hem çevresine hem bize hem de kendileri gibi engelli bireylere moral oluyorlar, örnek oluyorlar ve yaşam sevinci veriyorlar. Bakın yüzmede, ampute futbolda, ampute basketbolda vs gibi alanlarda yakalanan başarılar engelin kafada olmadığı sürece ne tür başarıların ortaya çıkabileceğini gösteriyor. Yine çalışma hayatında fırsat tanındığında ne tür başarı hikayelerinin yazıldığına hepimiz şahit oluyoruz. O yüzden Genel Başkanımız Meral Akşener’in ifade ettiği gibi seslenelim ve ‘Sevgisizlik, en büyük engeldir’ diyelim. Biz engelli kardeşlerimize acınacak birey olarak bakarsak en büyük hatayı yapmış oluruz. Onlara acınacak birey olarak değil, engeli olmasına rağmen normal insanlardan daha fazla şeyleri başaracak bireyler olarak bakalım. Onlara sevgimizi verelim, yollarını açalım ve yaşam kalitelerini artıracak işlemler yapalım. Hem merkezi hükümet hem de yerel yöneticiler mutlaka engellilere yönelik öncelikle istahdam odaklı proje geliştirmeli. Engelli bireyler istihdama katılmalı ve bir başkasının eline bakacak durumda bırakılmamalı” şeklinde konuştu
Yücel, engellerden yoksun, sevgiyle dolu bir yaşam dileklerini sunarak sözlerine son verdi.
ADD Kayseri Şube başkanı Kemal Ceylan ve Kayseri Lisesi 1972-77 mezunları Derneği adına Şükran Özer
MMO BAŞKANI VAROL’DAN ENGELLİLER GÜNÜ MESAJI
Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Süleyman Tolga Varol, 3 aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayarak engelli vatandaşlarımızın günlük yaşamında karşılaştığı sorunların hepimizin sorunu olduğunu söyledi.
Engelli vatandaşlarımızın yaşadıkları sıkıntıları ve zorluklarını anlamak için empati yapmanın önemine değinen Makina Mühendisleri Odası Kayseri Şube Başkanı Süleyman Tolga Varol; “3 Aralık Dünya Engelliler Günü, engelli kardeşlerimizi anlayabilmek açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Çünkü engelli kardeşlerimizin gündelik hayatta karşılaştıkları sorunlar hepimizin sorunudur. Bu nedenle fiziksel, ruhsal ve sosyal açıdan tam iyi olma hali olarak tanımlanan sağlığın korunması ve geliştirilmesi için hep birlikte çaba sarf edilmelidir. Engelli vatandaşlarımızın güncel hayat şartlarında yaşadığı sıkıntıları ve zorlukları ancak onlarla empati kurarak anlayabiliriz. Bugün gerek sosyal yaşamda gerekse iş yaşamında kendilerine çok zor yer bulan ve yaşamın birçok alanında çeşitli engeller ile karşılaşan engelli bireylerimizin farkına vararak onlarla birlikte yaşadığımızı ve her konuda yardımcı olmamız gerektiğini unutmamız gerekiyor. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla tüm engelli kardeşlerimizin bu önemli günlerini canı gönülden kutluyorum ve engelsiz yaşam geçirmeleri için herkesi engelli kardeşlerimize destek ve yardımcı olmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı.
Davut Konakçı Yeniden Refah Partisi Engelli Koordinasyon Başkanı
3 Aralık Dünya Engelliler Gününün Tüm Dünya’daki ve Türkiye’deki Engelli Vatandaşlarımız İçin Hayırlara Vesile Olmasını Tüm Kalbimizle Rabbimizden Niyaz Ediyoruz. Türkiye Nüfusunun Yaklaşık 10 Milyonu Engelli Olduğundan Engelliler Günü Bir Güne Sığdırılamayacak Kadar Önemlidir.
Biz Yeniden Refah Partisi Olarak Engellilerimiz İle Senede Bir Gün Değil Her Gün Beraberiz ve Onların Dertleri İle Dertleniyoruz. Engellilerimizin Karşılaştığı Sorunları Pansuman Tedavilerle Değil Kalıcı Çözümlerle Çözmek Gerekir.
Engelli Olmak Tercih Değil, Bir Sonuçtur. Doğuştan Olabileceği Gibi Sonradan Kaza, Hastalık vb. Durumlarla Da Oluşabilir. Bu Nedenle Hepimizin Birer Engelli Adayı Olduğumuzu Unutmamamız Gerekiyor.
Şuan İstihdama Yönelik Olarak Engelli Vatandaşlarımıza Yeterince Yer Verilmiyor. Bunun En Büyük Göstergesi EKPSS ye 100 Binden Fazla İşsiz Engellinin Girmesidir.
Pandemi Sürecinde Personele En Çok İhtiyaç Duyduğumuz Sağlık Çalışanlarımıza Destek Olmak İçin Sağlık Meslek Mezunu Atama Bekleyen Engelli Vatandaşlarımızın Biran Önce Atamalarının Yapılması İsabetli Olacaktır.
İstihdam Da Kamu ve Özel Sektörde %3 Olan Engelli Şartı, Ülkemizde %12.5 Engelli Vatandaşımızın Olması Sebebi İle Kamu Ve Özel Sektörde Engelli Çalıştırma Oranı Adil Bir Şekilde Güncellenerek 18 Yaşını Geçen Ve Çalışma Kabiliyetine Sahip Olan Tüm Engelli Vatandaşlarımızın Kamu Ve Devlet Gözetimi Altında Özel Sektörde Çalışma Kapasitesine Göre İş Sahibi Yapılmalıdır.
Çalışanlarının %90 I Engelli Personelden Oluştuğu Ülke Ekonomisine Katkı Sağlayabilecek Fabrikalar Kurmalıyız. Bu Fabrikaların Öncelikle Engellilerin Kullandığı Araç ve Gereçleri Üretmesi ve İhraç Etmesi Sağlanıp Böylelikle Hem Engelli Vatandaşımıza İş Kapısı Açılacak Hem De Engelliler Ülke Ekonomisine Katkı Sağlayacaktır.
Yasalar İle Sabitlenip, Sürekli Zorunluluk Süresi Uzatılan, İşyerleri, Okullar, Alışveriş Merkezleri, Kamu Kurumları, İbadethaneler Ve Konutlar Engellilere Uygun Hale Getirilmelidir.
Sağlık Kurulu Raporlarında Meydana Gelen Aksaklıkların Farkındayız ve Giderilmesi İçin Rapor Yönetmeliği Güncellenip, Tüm İhtiyaçlara Cevap Verecek Duruma Getirilip, Her Başvuru İçin Ayrı Ayrı Rapor Değil Tüm İhtiyaçları Karşılayan Tek Rapor Uygulamasına Acilen Geçilmelidir. Bu Vesile İle Tüm Engelli Vatandaşlarımızı Saygı Sevgi Ve Hürmetle Selamlıyoruz.
GELİŞMİŞLİK ENGELLİLERE SAĞLANAN İMKÂNLARLA ORANTILIDIR
Saadet Partisi Kayseri il başkanı Av. Baki Coşkun, engelliler gününü tebrik ederken engelli vatandaşlar için daha fazla imkân sağlanması gerektiğini belirtti.
Baki Coşkun, “Anayasamızın emrettiği sosyal devlet anlayışı, engelli vatandaşlarımızı hayatın bütün alanlarına etkin ve üretken bireyler olarak katabildiği ölçüde gerçek manasını bulmuş olacaktır. Bir ülkenin gelişmişlik ve kalkınmışlığı, engelli vatandaşlarına sağladığı fiziki ve sosyal imkânlarla doğru orantılıdır. Engellilerin toplumun önemli ve saygıdeğer bir bölümünü teşkil ettikleri göz önünde bulundurularak, çalışacakları iş sahalarının hazırlanmasına, insanca yaşama şartlarına kavuşturulmalarına, her türlü tesis ve alt yapıda kendileri için gereken kolaylık sağlayıcı yatırımların yapılmasına özel bir itina gösterilmelidir. Engelli olduğu için hiç kimse toplumdan dışlanmamalı, aksine özründen dolayı hiçbir imkân ve fırsatlardan yoksun kalmamasına özen gösterilmelidir. Bu maksatla atılacak her adım, engelli vatandaşlarımızın öz güvenlerini güçlendirecek ve hayata daha sıkı bağlanarak toplumda üreten bir birey olmalarını sağlayacaktır.” dedi.
Ülkemizdeki engelli nüfusunun, toplam nüfusun yaklaşık yüzde 12’sine karşılık geldiğini hatırlatan Baki Coşkun, gerek devlet gerekse millet olarak hepimizin öncelikli görevinin, engelli vatandaşlarımıza insanca yaşam şartları hazırlamak ve karşı karşıya bulundukları engelleri ortadan kaldırmak olduğunu vurguladı. Baki Coşkun, “Saadet Partisi olarak bizimde en önemli önceliğimiz engellilerimizin insanca yaşama şartlarına kavuşturulmasıdır. Bunun için her fırsat ve platformda, bu özel vatandaşlarımızın talep ve beklentilerinin takipçisi olacağımızı belirtiyor bu vesileyle engelsiz bir Türkiye temennisiyle bütün vatandaşlarımızın 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü kutluyorum.” ifadelerini kullandı.
BAŞKAN DOĞAN’IN DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ MESAJI
Milliyetçi Hareket Partisi Kocasinan İlçe Başkanı Hacı Ali Doğan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla mesaj yayımlayarak, engelli vatandaşların sorunlarına çözüm bulmanın siyasi bütün kuruluşların görevi olduğunu hatırlattı.
Her sağlıklı bireyin engelli adayı olduğunu ifade eden Milliyetçi Hareket Partisi Kocasinan İlçe Başkanı Hacı Ali Doğan; “Milleti oluşturan tüm birey ve fertlerin eşit hak ve özgürlüklere sahip olması, engelli vatandaşlarımızın yaşama sevincini yitirmeden mutlu bir yaşam sürmeleri için çaba gösterilmesi gerek birey olarak gerekse devlet ve toplum olarak temel sorumluluğumuzdur. Bu sorumluluk ile hareket ederek engelli vatandaşlarımızın sorunlarını dinleyerek onlara çözüm sunmak ise gerek siyasi gerekse bütün kurum ve kuruluşların ortak düşüncesi olmalıdır. Her sağlıklı bireyin bir engelli adayı olduğunu aklımızdan çıkarmamalıyız. Bu duygu ve düşüncelerle 3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle engelli vatandaşlarımıza karşı duyarlılığın artmasını temenni ediyor, tüm engelli vatandaşlarımıza ve ailelerini, en samimi duygularımı sunuyorum” ifadelerine yer verdi.
Hayriye AYVERDİER Memur-Sen Engelliler Komisyonu Kayseri İl Temsilcisi : Çağrımız; “Bilinçle ve Erdemle; Engelleyen Bakışı Engelle”
İnsanın kendisi dışındaki dünyayla ilişkisi, yaratılışla eş değer bir tarihe sahiptir. İlk günden bugüne insan; ilişkilerini, iletişim şekillerini, üretim-tüketim biçimlerini, sistem kurma, değiştirme ve dönüştürme çabalarını, olağan ve olağanüstü tanımlamalarını, kendisinin ve bir bütün olarak insanlığın birikimi üzerinden yürütmüş, gerçekleştirmiş, tekemmül ettirmiştir. Bu bakımdan, insan bir birey olarak, bütün insanlığın birikimini kullanmak, sahip olduğu nimetlerden yararlanmak, başa çıkması gereken külfetlerde sorumluluk almak noktasında bütün diğer insanlardan farklı bir yere konumlandırılamaz. Bu, hem yasal zemindeki eşitliğin hem de hakikat kulvarındaki adalet eşiğinin gereğidir. Çok daha özel bir bakışla, yaratılış ve yaşayış yönüyle insanlar, eşitler arası ve adalet temelli bir hayatın özneleri olmak hakkına sahiptirler. Bu pencereden bakıldığında, insanları engelli-engelsiz ayrımına tabi tutmak; eşitliği yok saymak, adaletten rahatsız olmaktır.
Temel bakışımızı yansıtan bu değerlendirmeyi, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında ve öncesi ve sonrasıyla, engelli bireylere/kamu görevlilerine yönelik çalışmalarımız, çabalarımız ve hedeflerimize dair yönlendirici fikri temeli ifade etmek için başlangıçta özellikle belirtiyoruz. Biz; engelliliğin insana değil, insanın herhangi bir uzvuna ya da sistem tasarımına dönük bir tanımlama olduğunu kabul ederek, bu yönüyle “engelli insan-birey” tasvirini reddederek, engeli olan bireylere dönük eşitliği sağlayıcı, adaleti inşa edici çalışmalar, önermeler, talepler, itirazlar ve teklifler geliştirmeyi, “Engelsiz Dünya”, “Engelsiz Türkiye” hedeflerinin ön şartı olarak görüyoruz.
Türkiye’nin en büyük, en yetkin, en kapsayıcı, en doğru ve en adil emek örgütü sıfatını edinmeyi başarmış büyük Memur-Sen ailesinin engelli kamu görevlilerine yönelik çalışmalarını yürüten komisyonu olarak; Dünya Engelliler Gününün, engeli bulunan bireyler ve kamu görevlileri özelinde çalışanlar açısından daha iyinin, daha güzelin, daha doğrunun ve bütün bunların ekseninde daha engelsizin ve adilin çalışma şartlarından, istihdam biçimlerine, görevde yükselmeden, mali hak çerçevelerine, özlük haklarından, sosyal hak ve yardımlara, demokratik katılım imkanlarından, karar ve politika belirleyici olma fırsatlarına bir çok mecrada gerçekleşmesi için sendikal haklar zemininde ve örgütlenme bilinciyle kalıcı, sürdürülebilir, geliştirilebilir ve değişime açık yasal alt yapı, hukuki derinlik ve insani kalkınma portföyü oluşturmak istiyoruz.
Bu amaçla, herkesin kendisine ait gördüğü, her şeyin birlikte düşünüldüğü, engeli olan bireylerin, engelsiz Türkiye için fikir yürüttüğü, tepki ürettiği, teklif geliştirdiği, örgütlendiği ve örgütlenerek güçlendiği bir iradenin, bilincin var olması adına Memur-Sen çatısı altında Engelliler Komisyonu olarak, bütün Türkiye’de, bütün sendikalarda, bütün kurumlarda ve hizmet kollarında hayatla uzlaşan, insana odaklanan, insan onurunda beslenen, temel hak ve özgürlüklerin engeli olan bireyler açısından da teminatlarını güçlendirmeyi hedefleyen bir örgütlü kimlik olarak sahadayız, aksiyoner bir şekilde çalışmalar yapmaktayız.
Engelliler Günü dolayısıyla, bilinmesi, duyulması, hatırlanması ve söylenmesi gereken yüzlerce konu, yazılması gereken binlerce cümle var. Ne söylesek az, ne yazsak eksik kalır. Bu nedenle genel çerçeveye, bakışa ve paradigmaya dair bir kurguyu ifade etmeyi önemli ve yeterli buluyoruz.
Bütün insanlar, insan onuruna ve haklarına uygun çalışma şartlarına sahip olmalı, insanca yaşamayı mümkün kılan günün ihtiyaçlarını, yarının hedeflerini birlikte karşılayan maaş ve ücret almalı, kapsayıcı sosyal güvenlik, kapsamı genişletilmiş toplu sözleşme, yasaklardan arınmış örgütlenme hakkına sahip olmalıdır. Bütün insanlar deyince, ayrıca engeli bulunan insanlar demeye gerek olmadığına inanıyoruz. Bunlar, eşit olmanın gereğidir. Adil olmak içinse, engeli bulunan bireylerin dezavantajlı ifadesini reddederek, pozitif ayrımcılık tespitine de çekince düşerek, “adalet için açığı-eksiği giderme sorumluluğu” bakımından Devletin ve bireylerin engeli bulunan bireylere dönük sakınma ve katkı sunma sorumluluklarını yerine getirmesi gerekiyor. Devlet, vergiden, harca, sosyal haktan, yardıma, istihdam sayısı ve biçiminden, yönetme ve üretme fırsatlarına katkı sunmayı bir hukuki zorunluluk olarak hem yasamada hem uygulamada hayata geçirmelidir diyoruz. Yine devlet, engeli bulunan bireyleri, engelin niteliğine göre belli konularda istisna, muafiyet kapsamına almalı ve özel teşvik ve destek uygulamalarıyla sakınma, koruma ve katkı sunma reflekslerini, insani kalkınma hassasiyeti olarak sürekli diri tutmalıdır.
Bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de etkisini sarsıcı bir şekilde hissettiğimiz korona virüs ve neden olduğu pandemi, engeli bulunan bireyleri de etkilemekte, olağanını, normalini ve rutinini değiştirmekte, sağlığın korunması noktasında tehdit üretmektedir. Bu gerçekten hareketle pandemi gerekçeli kısıtlar ve tedbirlerde engeli bulunan bireylere mahsus hükümlerin, hatta münhasır genelge içeriklerinin oluşturulmasını zorunluluk olarak görüyoruz. Bu vesileyle kamu görevlileri özelinde engeli bulunan emekçi bireylerin dönüşümlü mesai, mesaiden muaf tutulma, evden-uzaktan çalışma gibi tedbiri ve arızi yöntemlerden yararlandırılmasında uygulamaya dair genellik ve eşitliğin sağlanmasını öneriyor ve önemsiyoruz.
Dünya Engelliler Gününün bir farkındalık oluşturma, artırma ve derinleştirme işlevine sahip olduğundan hareketle; 10milyona yakın engeli bulunan bireyin yaşadığı Türkiye’de, bu alana mahsus çalışmaların, örgütlenmelerin, yasama ve uygulama içeriklerinin özel bir önem ve değere sahip olduğu kanaatinin oluşması ve oluşturulması gerektiğine inanıyoruz.
Engel durumu ya da engellilik hali sosyal hayata, çalışma hayatına, politik ve demokratik hayata katılımı imkansızlaştıran, zorlaştıran bir sebep olmaktan bütünüyle çıkarılmalı, bunu sağlayacak şekilde hayatın bütün alanlarına tam, etkin, eşit ve adil katılımın gerçekleşmesini sağlayacak hüküm ve sistemler, mevzuat ve uygulamaların ivedililikle hayata geçirilmesini talep ediyor ve bekliyoruz. Bu insana hizmeti esas alan, insanı insanca yaşatmaya odaklanan, devletin yaşamasını insanın yaşamasına kodlayan medeniyetimizin, inancımızın hepimize yüklediği asli sorumluluktur.
Engelsiz hayat, engelsiz Türkiye ve engelsiz dünya engeli bulunan bireylerin beklentisinin karşılanmasından ziyade insan olma sorumluluğunun, gereğinin yapılması olarak ele alınmalı, bütün bu hedefler insan onuruna, haklarına ve bizatihi insana değer vermenin vasat eşiği olarak kabul edilmelidir.
Kamu hizmetlerinin bütününde, kamu yönetiminin bütün evrelerinde kamu odaklı etki, karar ve analiz süreçlerinde engeli bulunan bireylerin kendilerine ve temsilcilerine söz hakkı tanınmalı, katılım imkan ve fırsatları oluşturulmalı, katkıları yok sayılmamalıdır. Görece refah tasarımının olduğu birçok batı ülkesinde yapılageldiği gibi söz hakkı yerine sus payının, birey iradesi yerine sistem idaresinin, adalet yerine salt eşitlik çerçevesinin esas alındığı bir işleyişin bu alanda oluşmasına izin verilmemeli, bu yöndeki adımlar reddedilip, bertaraf edilmelidir.
Özellikle ve kesinlikle, insanın kendisini gerçekleştirmesinin ve geliştirmesinin yegâne yöntemi olan eğitim konusunda hem genele hem de münhasır niteliklere yönelik her kademe ve türde eğitim imkan ve fırsatının sağlanması temel bir sorumluluk ve zorunluluktur. Benzer şekilde yönetime katılma, politika belirleme, siyasi paradigmaya yön verme noktasında engeli bulunan bireylerin “diğer” ya da “öteki” nitelemesine maruz bırakılmaması da insana değer verme ölçütü olarak kabul edilmelidir.
Merhamet ve yardım temelli bakıştan eşitlik ve adalet temelli bakış ve uygulamaya geçilmesi, buna dair bütün çabaların, çalışmaların ve arayışların önemli görülmesi de son derece hassas bir ayraçtır. Bu çerçevede; insanın hayatını kolaylaştıran, hayatla temasını artıran, hayatın içine katan, hayatın kenarında bırakmayan yaklaşımları “ihsan” olarak değil “önce insan” bakışından beslenen “irfan” kapsamında değerlendiriyoruz. Milletimizden ve devletimizden de bu bakış üzerinden sorumluluk almasını ve gereklerini yapmasını bekliyouruz.
Bu değerlendirme ve düşüncelerle; insanın engele sahip olmasının, engellenen olması sonucunu üretmeyeceği bir sistem, hukuk ve pratik üretmek mümkündür, gereklidir ve kaçınılmazdır düşüncesindeyiz. Bizler, engellilik konusunu bir insan vasfı olarak değil, insan haklarına ilişkin bir kompartıman olarak görüyoruz. Engelliliği ortadan kaldırmak ya da imkansızlaştırmak mümkün değil fakat engelleyici bakışı, engelleyen mevzuatı, engel üreten hukuku ortadan kaldırmak imkan dâhilindedir
3 Aralık Dünya Engelliler Gününe ve engeli bulunan bireylere, engelsiz yaşamı engelleyenlere, engelsiz yaşamı, ülkeyi ve yer küreyi mümkün hale getirenlere dair sesimizi, sözümüzü, yazımızı kullanmayı gerektiren birçok konu var. Fakat, çok temel bir söylemle ve hedefle, güne ve engelliye bakışımızı yansıtmakla yetinmeyi doğru buluyoruz.
Bu bakışla, engeli bulunan bireylerin/kamu görevlilerinin, insan onuruna uygun çalışma şartlarına ve mali-sosyal-özlük haklarına sahip olması, hak temelli bakış açısıyla yöneten ve karar üreten kamu yönetimiyle muhatap olması, çalışmaların yapılması noktasında bu yılın ve günün milat olmasını, “Herkes için engelsiz dünya” temennilerimizin karşılık bulmasını umut ediyor, “Bilinçle ve Erdemle; Engelleyen Bakışı Engelle” diyoruz.”
Memur-Sen Engelliler Komisyonu Olarak Taleplerimiz:
Kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan engeli bulunan personelin, çalışma şartları, istihdam şekilleri, görevde yükselme imkan ve fırsatları, demokratik katılım hakları iyileştirilmeli, artırılmalı ve geliştirilmelidir.
Malulen emeklilikte bağlanacak emekli aylığı tutarı ile emekli ikramiyesinin 25 yıl esas alınarak ödenmesi, emekli aylığının tutarının, en son alınan görev maaşının %85’inden az olmaması sağlanmalıdır.
Maluliyete ve engelliliğe dair sağlık raporu uygulamalarında Sağlık Kurullarının tekleştirilmesi, işlemlerin hızlandırılması yönünde düzenleme yapılmalıdır. Rapora itiraz süreçlerinde bireylere zaman ve mali kaynak bakımından külfet üreten uygulamalar kaldırılmalıdır.
Engeli bulunan bireylerin sosyal hayata uyumu ve katılımı noktasında son derece önemli olan protez, ortez ve yardımcı araç-gereçlerin teminine, kullanım süresine, fiyatlamasına ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanan tutar ve oranlara yönelik külfet azaltıcı, hak artırıcı düzenleme yapılmalıdır.
Sağlık uygulama tebliğine ilişkin komisyonlarda, çalışmalarda, sağlık kurullarında ve buna dair iş, işlem ve karar üreten kurum ve kuruluşlarda yetkili Konfederasyon temsilcisi sıfatıyla engeli bulunan bireylerinde temsilinin sağlanması gereklidir.
Engellilere yönelik; eğitim sorunları ve çözüm önerileri, yanlış mesleki eğitim ve istihdam sistemleri, engellilik tespitlerinde erken teşhis ve genetik uzmanlığı/analizleri, özellikle mutant ve mutasyon uğrayan bireylerde kök hücre tedavisine önem verilmesi, engelliler için teknolojik işlemler sadece tıp sektöründe değil, diğer alanlarda da fayda sağlayacak şekilde irdelenmesi, engellilerin ulaşım araçları ile imtihanından başarı ile çıkması için daha çok gayret gösterilmesi, Down Sendromu ile ilgili yanlış uygulamaların, ifadelerin tekrar gözden geçirilmelidir.
İşitme engeli bulunan bireylerin dil gelişiminin sağlanması ve bu konuda eğitmen sayısının yeterli düzeye ulaşması noktasındaki eksiklik dikkate alınarak, gerekli tedbirler alınmalıdır.
ÖTV muafiyetine ilişkin yeniden düzenleme yapılarak, 303.200 TL tutarındaki sınırlama artırılmalı, kararın alınmasına yönelik çalışma, muafiyet süre sınırının arıtılmasıyla birlikte sınırlama tutarı artırılmalıdır.
Kamu kurum ve kuruluşlarında sağlanan servis hizmetinin, engeli bulunan bireyler yönüyle kullanılabilirliği sağlanmalıdır.