Sağlık

DSÖ, 1.4 milyar yetişkinin sağlığı yeterince hareket etmedikleri için tehlikede

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bulaşıcı olmayan hastalıklara neden olan hareketsizliğin ruh sağlığını ve yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini, halen dünyada 1.4 milyar yetişkinin sağlığının yeterince hareket etmedikleri için tehlikede olduğunu bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) hareketsizliğin sağlığa etkilerine ilişkin 168 ülkede yaptığı araştırmaya, 18 yaşın üzerinde 1.9 milyon kişi katıldı.

Sonuçları The Lancet Global Health dergisinde yayınlanan araştırmada, fiziksel olarak aktif olmanın kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker ve aynı zamanda meme ve bağırsak kanseri riskini azalttığı vurgulanırken, fiziksel aktivitenin ruh sağlığı üzerinde olumlu etkisi olduğunu, bunamayı geciktirip, kişinin sağlıklı bir kiloda kalmasını sağladığı belirtildi.

Araştırmanın yazarlarından DSÖ uzmanı Regina Guthold, dünyada sağlığı riske sokan başka unsurlar azalma gösterirken, yetersiz fiziksel aktivite içinde olanların sayısının azalmadığını ve dünya genelinde yetişkinlerin dörtte birinden fazlasının sağlıklı kalmalarını sağlayacak kadar yeterli hareket etmediğini ifade etti.

DSÖ çalışmasına göre, 2001 yılından bu yana küresel düzeyde fiziksel aktivite artmadı ve dünyada her üç kadından ve her dört erkekten biri, sağlıklı kalmalarını sağlayacak kadar hareketli değilb

Düşük gelirli ülkelere kıyasla yüksek gelirli ülkelerdeki insanların daha hareketsiz yaşadığı sonucunu ortaya koyan araştırmanın, 2016 yılı sonu itibarıyla sunduğu diğer bulgular şöyle:

168 ülkenin 55’inde nüfusun üçte biri yeterli fiziksel aktivite içinde değil.

Kuveyt, Amerikan Samoası, Suudi Arabistan ve Irak’ta yaşayan yetişkinlerin yarıdan fazlası yeterli hareket etmiyor. Bu oran ABD’de yüzde 40, Birleşik Krallık’ta yüzde 36 ve Çin’de yüzde 14 olarak tespit edilmiş.

Uganda ve Mozambik’te yetişkinlerin sadece yüzde 6’sı yetersiz fiziksel aktivite içinde. Küresel olarak en iyi oran bu ülkelerde bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü araştırması, fiziksel aktivite konusunda kadın ve erkekler arasında büyük farklılıklar olduğuna da dikkat çekiyor.

Güney Asya’da kadınların yüzde 43’ü hareketsizken, erkeklerin yüzde 24’ü yeterince hareket etmiyor. Aynı oran Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yüzde 40’a karşı yüzde 26 olarak bulunmuş. Yüksek gelirli Batı ülkelerinde ise kadınların yüzde 42’si yeterince hareket etmezken, erkeklerde bu oran yüzde 31’de kalıyor. Bangladeş’te kadınların yüzde 40’ı hareketsizken, erkeklerde bu oran yüzde 16’ya düşüyor. Hindistan’da aynı oran yüzde 44 yeterli fiziksel aktivitede bulunmayan kadına karşı, yüzde 25 erkek olarak tespit edilmiş.

Dünyada her üç kadından ve her dört erkekten biri haftada 150 dakika ılımlı ya da 75 dakika yoğun olarak yapılması tavsiye edilen fiziksel aktiviteyi yapmıyor.

Araştırmanın yazarlarından Fiona Bull, erkekler ve kadınlar arasındaki fiziksel aktivitedeki bu eşitsizliğe yoğunlaşmanın, küresel olarak hareketli bir yaşam hedefine ulaşmada çok önemli olduğunu, bunun için kadınların güvenli, uygun fiyatlı ve kültürel olarak kabul edilebilir fırsatlara erişiminin artırılması gerektiğini kaydetti.

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Davut Güleç Panel İletişim Sağ Menü
Davut Güleç Logo Ana Sayfa Davut Güleç Kimdir? Galeri Köşe Yazıları Site Haritası