Gündem

Darbe girişimi gecesi İncirlik’te bunlar yaşandı

Darbe girişimin yaşandığı 15 Temmuz gecesi şebeke elektriğinin kesilmesi sonrası İncirlik Üssü’nde neler yaşandığını üsteki ABD’li Albay David Trucksa anlattı. Trucksa, New York Times’a ilk birkaç gün durumu çok sorun etmediklerini ama sonrasında tesiste özellikle klimaların büyük çoğunluğunun çalıştırılamaması yüzünden yaz sıcağının dayanılmaz hale geldiğini söyledi.

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi gecesi Adana’daki İncirlik Üssü’nde yaşananları yazdı. NYT’nin haberine göre üste bulunan Amerikalı Albay David Trucksa, darbe girişimini yardımcısının kendisini arayıp, “Efendim, haberleri açmanız lazım. Türkiye’de bir şeyler oluyor” demesinin ardından öğrendi. Trucksa ve diğer üst düzey ABD’li subaylar, yankıları doğrudan üste hissedilen darbe girişimini izleyen gelişmeleri öğrenmeye çalıştı.

İncirlik’ten kalkan bir Türk tanker uçağının darbe teşebbüsüne katılan jetlerden birine görünüşe göre havada yakıt ikmali yaparken, yanıt olarak Türk hükümeti de üssün şebeke elektriğini kesip, üsten tüm uçuşları askıya aldı. Yetkililere göre bu durum ABD’nin Irak ve Suriye’de IŞİD’e yönelik hava operasyonlarına sekte vurdu.

Buna ilaveten darbecilerden olan üsteki bir Türk general de ABD’ye sığınmaya çalıştı. Ama bu talebi reddedildi.

Darbe girişimi bertaraf edilirken, İncirlik Üssü’ne şebeke elektriğinin kesilmesinin operasyonların askıya alınmasına ilaveten askeri tesisteki gündelik hayatı da epey zorlaştırdığı ortaya çıktı. Üsse normalde şehir şebekesinden elektrik sağlanıyordu. Bunun kesilmesinin en önemli sonucu yaz sıcağında tesiste serinlemeyi sağlayan klima sisteminin devre dışı kalması oldu. Şebeke elektriği kesilince üs personeli yakıt kullanarak jeneratörlerle elektrik üretimine geçti. Ama bu yöntem klimaların büyük çoğunluğunu çalıştırmaya yetmedi.

Albay David Trucksa da darbe girişiminin ardından elektriklerin kesilmesiyle büyük sıkıntı yaşadıklarını anlatırken emrindeki askerlere de “El feneriyle duş alın, sorun yok” dediğini söyledi. “Çoğu asker ilk birkaç gün ‘Tamam, her neyse, sıcak’ dedi. Fakat bundan sonra sorun ağırlığını hissettirmeye başlattı” dedi. Çözüm olarak üssün klimanın çalıştığı şapel ve hastanesinde havacılar için özel oturma alanı sağlandı.

NYT’ye göre sorunu aşmak için ABD Genelkurmay Başkanı General Joseph Dunford, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ı en az iki kere aradı. Bunlardan biri darbe girişiminden 6 gün sonraki görüşmeydi. Dunford, General Akar ile bu konuşmasını şöyle aktardı: “Şunu söyledi: ‘Şebeke elektriği İncirlik’te yarın sabah 09.00’da normale dönecek. Biraz önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüm.’ ve saat ertesi sabah 09.00’da elektrik geldi.” ABD Genelkurmay Başkanı, ayrıca Ankara’daki temasları sırasında üsse şebeke elektriğinin kesilmesini gündeme getirmediğini söyledi.

Alman ordusunun İncirlik Üssü’ndeki güvenliği arttırdığı iddia edildi. Alman Bild gazetesi ve Spiegelonline’a göre geçtiğimiz cumartesi günü Türk yetkililer, İncirlik Üssü’nde bir araya geldikleri yabancı komutanlara, Türk askeri ve polisinin İncirlik’in güvenliğini yeterince sağlayamadıklarını belirtti. Bunun üzerine ABD ve Danimarka, sadece savunma sistemleri olan uçaklarla uçmaya başladı. Şimdi Almanya da bu önlemi aldı. Alman Harekat Komutanlığı’ndan alınan bilgilere göre, İncirlik’e ‘kısa süreli ve korunma amacıyla’ sadece roket saldırılarına karşı savunma sistemiyle donatılmış Alman askeri uçaklarının kalkışına izin verilecek. (Hürriyet)

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Davutgulec.com - Sosyal Medya Butonları
Sosyal Medya Hesapları
Telefon Et
Instagram
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Çerez Politikası Şeridi