Belediyelerden haberler (22.06.2021)
MARMARA DENİZİ İÇİN OLUŞTURULAN BİLİM VE TEKNİK KURULU AÇIKLANACAK
Marmara Denizi’ni tehdit eden müsilajdan temizlemek için oluşturulan 22 maddelik Marmara Denizi Eylem Planı’nın ilk maddesinde oluşturulacağı belirtilen Bilim ve Teknik Kurulu yarın kamuoyu ile paylaşılacak. Bilim ve Teknik Kurulu, Marmara bölgesinde kirliliğin azaltılması ve izleme çalışmalarının yürütülmesi amacıyla Marmara Belediyeler Birliği (MBB) bünyesinde oluşturuldu.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından 6 Haziran 2021 tarihinde Kocaeli, İstanbul, Balıkesir, Bursa, Tekirdağ, Yalova valileri ve belediye başkanlarının katıldığı Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Toplantısı’nın ardından Marmara Denizi’ni müsilajdan temizlemek amacıyla oluşturulan 22 maddelik bir eylem planı açıklamıştı. Katılımcı bir anlayışla, tüm aşamaları şeffaf olarak hazırlanan Marmara Denizi Koruma Eylem Planı; Marmara Belediyeler Birliği ile birlikte Bakanlıklardan temsilciler, TBMM Çevre Komisyonu üyeleri, Valiler, Belediye Başkanları ve bilim insanlarının katkılarıyla hazırlanmıştı.
Eylem Planının ilk maddesinde “Marmara bölgesinde kirliliğin azaltılması ve izleme çalışmalarının yürütülmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilgili kurum ve kuruluşlar, üniversiteler, sanayi odaları ve STK’lardan müteşekkil koordinasyon kurulu, Marmara Belediyeler Birliği bünyesinde ise Bilim ve Teknik Kurulu” oluşturulacağı belirtilmişti.
06.06.2021 tarihinde imza altına alınan Marmara Denizi Eylem Planının 1’inci maddesinde işaret edildiği üzere Marmara Belediyeler Birliği bünyesinde bilimsel çalışmalar yapmak ve 13.06.2021 tarihinde 2021/10 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile kurulan Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Kurulu çalışmalarına bilimsel olarak tavsiyelerde bulunmak üzere Marmara Denizi Eylem Planı Bilim ve Teknik Kurulu oluşturulmuştur.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görüşleri ve TÜBİTAK ile işbirliği içerisinde Marmara Belediyeler Birliği bünyesinde kurulan Bilim ve Teknik Kurulu başlıca;
•Kentsel ve endüstriyel atıksular, tarımsal aktiviteler, gemilerden kaynaklı riskler ile atmosferik taşınımı da kapsayacak şekilde kirlilik baskısı ve bu baskıların azaltılması için yapılması gereken çalışmalara,
•Marmara Denizi’nin hidrodinamik, hidrobiyolojik şartları ile kimyasal yapısına,
•Müsilaj ve diğer kirlilik unsurlarının temel sektörel etkileri ile sektörlerin deniz kirliliği üzerine etkisine odaklanacaktır.
Bilim ve Teknik Kurulunda yer alan isimler yarın (23 Haziran 2021) saat 12.30’da Marmara Belediyeler Birliği Encümen Toplantısının ardından MBB ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın tarafından basın mensuplarıyla paylaşılacaktır.
SANAYİCİLERE MELİKGAZİ’DEN BÜYÜK DESTEK 2 Kilometrelik Bağlantı Yolunda Çalışmalar Devam Ediyor
Melikgazi Belediyesi, Mimarsinan OSB yolunda 20 metre genişliğinde toplam 4 kilometre uzunluğunda olan bağlantı yolunu açarak, asfalt çalışmaları için hazırlıklara başladı.
Başkan Dr. Palancıoğlu, bu yeni bağlantı yolu ile kamyon ve tırların Mimarsinan Mahallesi yerleşim alanına girmeden direk Malatya yoluna çıkışın sağlanacağını söyledi.
Teknik ekiple beraber yolda inceleme yaparak yetkililerden bilgi alan Başkan Dr. Palancıoğlu, “Mimarsinan Organize Sanayi Bölgemizdeyiz. Burayı rahatlatacak 2 kilometrelik yan yolumuzu yapıyoruz. Gidiş geliş yönü ile beraber toplamda 4 kilometre olan bağlantı yolumuzda hızla çalışmalarımız devam ediyor. Burası kayalık sert bir zemin. Yaklaşık 6 aydır burada zemin kırma çalışması yapıyoruz. Son aşamaya geldik. Yakında asfalt çalışmasına başlayacağız. Sağlı sollu bir ağaçlandırmada yapacağız. Yolun bitmesiyle tırlar kamyonlar buradan geçerek bölge trafiğine bir rahatlık sağlayacak. Büyük maliyetli bir işti. Tamamlanması ile birlikte hizmete açacağız. Sanayicilerimiz bizim baş tacımız, binlerce kişinin istihdam edildiği yer. Bizde sanayicilerimize destek olmak için elimizden gelen desteği sağlıyoruz. Yol hizmetini onlar için kısa zamanda başlatacağız.” dedi.
Mimarsinan OSB Başkanı Mehmet Karabulut ise, “Belediye ve sanayi işbirliğine en güzel örnek Melikgazi Belediyemiz ve Mimarsinan OSB arasında yaşanıyor. Yolumuz kısa bir süre içinde yoğun çalışmalar neticesinde açıldı. Burası Malatya yoluna bağlantı sağlayacak. Sanayicilerimiz adına ve yönetim kurulumuz adına bu güzel hizmetler için teşekkür ederim. Emeği geçenlerin eline sağlık.” diye konuştu.
BAŞKAN PALANCIOĞLU SPORCU FUNDA TAŞKIN’I TEBRİK ETTİ
Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu, Türkiye Yol Bisikleti Şampiyonası’nda iki madalya daha kazanan Funda Taşkın için bir kutlama mesajı yayımladı.
Başkan Palancıoğlu, yayınlamış olduğu mesajda şu açıklamalarda bulundu:
“18-20 Haziran 2021 tarihleri arasında Konya’da yapılan Türkiye Yol Bisikleti Şampiyonası’nda Genç Bayanlar kategorisinde yarışan Funda Taşkın’ın başarısından son derece gurur duyduk, onurlandık. Kayseri’de yetişerek birçok başarıya imza atan Funda Taşkın bizleri mutlu etmiş ve disiplin çalışma ve azmin sonunda başarının olacağını adeta kanıtlamıştır. Belediyeler onarak bisiklet sporunun yaygınlaşması için özel bisiklet yolları inşa ediyoruz. Çünkü bisiklet bir sporun yanında aynı zamanda sağlıklı yaşamının bir aracıdır.”
Belediyelerin spor tesislerin yapmasının, spor ve sporcuya önem vermesi ve yatırım yapmasının bu başarılarda büyük payı olduğunu ifade eden Başkan Dr. Mustafa Palancıoğlu, şahsı ve hemşerileri adına 40 takımdan 645 sporcunun pedal çevirdiği yarışmada Kayserili sporcu Funda Taşkın’ı kutladığını ve başarılarının devamını dilediğini sözlerine ekledi.
BAŞKAN YALÇIN’DAN HIZLI SABAH MESAİSİ
Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, Covid-19 süreci sonrası başladığı ilk mesai gününde sabah erken saatlerde Yenidoğan Mahallesi’nde devam eden çalışmaları inceledi.
Başkan Yalçın’ın ilk durağı Yenidoğan Mahallesi’ndeki TOKİ konutları içinde yer alan Cemil Baba Kur’an Kursu inşaatı oldu. Yapımı tamamlanan ve sadece çevre düzenlemesi kalan kursu hayırsever Ali Kiper, Talas İlçe Müftüsü Bünyamin Turgut ile birlikte gezen Başkan Yalçın, gelinen son nokta hakkında bilgiler aldı.
Daha sonra bölgede devam eden park, yeşil doku, bisiklet yolu çalışmalarını inceleyen Başkan Yalçın, çalışanlarla sohbet edip kolaylıklar diledi.
Başkan Yalçın son olarak Bilge Kağan Caddesi’ndeki yağmur suyu, yol, Erciyes Üniversitesi TOKİ girişindeki kavşak ile Çimenli Caddesi’nde sürdürülen alt yapı yenileme, zemin sertleştirme ve dolgu çalışmalarını yerinde değerlendirdi. Başkan Yalçın burada çalışanlara kolaylıklar dilerken bölge sakinleriyle de sohbet etti.
Yapılan çalışmalardan duydukları memnuniyeti ifade eden vatandaşlar da Başkan Yalçın’a teşekkür etti.
KOCASİNAN’DA HAYAT; TÜM CANLILAR İÇİN DEĞERLİ
Sokak hayvanlarına yönelik birçok örnek uygulamayı hayata geçiren Kocasinan Belediyesi, sıcak yaz günlerinde doğadaki canlılar için seferber oldu. İlçenin muhtelif yerlerine 70 adet beslenme noktası yerleştiren Kocasinan Belediyesi, hafta da 5 kez, sokak hayvanları ve doğadaki canlıların su ve mama ihtiyaçlarını karşılıyor. Doğadaki tüm canlılara karşı sorumluluklarının olduğunu belirten Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, “Ekolojik dengenin ve şehrimizin doğal güzelliklerinin korunması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.” dedi.
Çevreye ve doğaya değer vermesiyle dikkat çeken Başkan Çolakbayrakdar, “İnsan odaklı projelerin yanı sıra bütün canlılara yönelik sorumluluklarımız var. Hoşgörü diyarı Kayseri’mizde yaptığımız hizmetlerle tüm canlıların Kocasinan’da değerli olduğunu gösteriyoruz. Sokak hayvanları için beslenme üniteleri ve küçük dostlar ambulansı gibi hizmetlerimizle Kayseri’ye ve Türkiye’ye örnek oluyoruz. Böylelikle hizmetlerimizle hem doğaya hem de insanımıza katkı sağlıyoruz. Vatandaşların yüreğine dokunan ve diğer belediyelere de örnek olan hizmetlerimizi artırarak devam ettireceğiz.” ifadelerini kullandı.
Yeşil alanları ve parkları ile göz dolduran Kocasinan’ın birçok noktasında sokak hayvanları için besleme noktaları oluşturduklarını ve bunların Veterinerlik Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenli olarak kontrol edildiğini belirten Başkan Çolakbayrakdar, “Bu noktalarda sıcak yaz günlerinde yiyecek bulmakta zorlanan sokak hayvanlarının beslenme ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu gibi hassasiyet gerektiren çalışmalarımızda toplumun her kesiminden destek görüyoruz. Vatandaşlarımızın da aynı hassasiyeti göstermesi bizleri gerçek manada memnun ve mutlu ediyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Başkan Çolakbayrakdar, bölgedeki sokak hayvanlarının yaşam şartlarını daha da iyileştirmek ve sıcak yaz günlerinde olası bir mağduriyetin önüne geçmek için çalışmaların aralıksız devam edeceğini sözlerine ekledi.