Belediyelerden haberler (09.09.2020)
ANADOLU’NUN GÖBEĞİNDE “FOSİL” HAZİNESİ
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın Yamula Barajı kıyılarında bizzat yerinde takip ettiği kazı çalışmalarında büyük bir fosil hazinesi ortaya çıkarılarak, “Bovid” türü olarak bilinen boynuzlu hayvanların yanı sıra gergedan, zürafa, fil ve “Carnivor” faunasından yırtıcı etçillerin fosillerine ulaşıldı. Başkan Büyükkılıç, Anadolu’nun göbeğinde bulunan fosilleri “Hazine” olarak nitelendirirken, Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu ise, “Müthiş örneklerle karşılaştık” yorumunda bulundu.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin desteklemeye devam ettiği Yamula Baraj Gölü etrafındaki kazı çalışmalarında her geçen gün heyecan verici sonuçlara ulaşılıyor. Kayseri’nin tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkan ve “Doğa Tarihi” konusuna da ayrı bir parantez açarak bilim insanlarını destekleyen Başkan Büyükkılıç, bu desteğini sahada da gösteriyor.
Başkan Büyükkılıç, Taşhan ve Çevril bölgelerinin ardından bu kez karşı kıyıda eski Hırka Köyü’nde, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okşan Başoğlu başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarını inceleyerek, bilgiler aldı.
3 sezondur sürdürülen kazı çalışmalarında ilk defa bu kadar yoğun bir fosil grubu ve tür çeşitliliğine ulaşıldığını görmenin mutluluğunu yaşayan Başkan Büyükkılıç, bu durumu bilimsel açıdan “Hazine” olarak nitelendirdi.
Yine 7.5 milyon yıl öncesine ait fosillere ulaşıldığını ama bu kez önemli olan noktanın fauna çeşitliliği olduğunu vurgulayan Başkan Büyükkılıç, bilimsel olarak “Bovid” diye tanımlanan ve boynuzlugiller olarak bilinen ceylan ile antilop, zürafa, fil gibi hayvanların yer aldığı fosiller ile yine bilimsel olarak “Carnivor” olarak adlandırılan yırtıcı etçillerin fosillerine ulaşıldığını kaydetti.
Geç miyosen döneme ait 7.5 ya da 8 milyon yıl öncesine ait fosillerle ilgili bilim insanların kapsamlı bir çalışma yürüteceğini ifade eden Başkan Büyükkılıç, şöyle konuştu:
“Kızılırmak’ın kenarında Yamula bölgesi diye bilinen eski Hırka Köyü’müzdeyiz. Köy, barajın altında kaldığı için de Hırka köyü yukarıya taşındı. Ben her şeyden önce Okşan Hocama ve kıymetli ekibine teşekkür ediyorum. Kültür Bakanlığımıza ve Müzeler Genel Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz. Zaten uyum kültürü içerisinde destekleyerek, dayanışarak bu çalışmaları yapıyoruz. Fedakarca yapılan bir çalışma. Geçen sene daha çok mamutları ve fillerin atasını görüyorduk. Bu sene biraz daha hayvan türlerinin zenginliğini görüyoruz. Değişik hayvanların bir arada kendi açısından barışık olarak yaşadıklarını görüyoruz. Bir bakıma o da bir mesajdır. Farklılıkları, çeşitlilikleri zenginlik olarak görüp birlikte yaşamasını bilme kültürüne bir bakıma mesaj vermiş oluyor. Tabi bu zenginliği sergileyeceğiz. Bu zenginliğe sahip çıkacağız. Tabi kazıldıkça çeşitliliğin artacağı kanaatindeyiz. Buradaki topografik yapı, geçmişten beri ormanlarla ilgili büyük hayvanların yaşadığını bize gösteriyor. Kısacası doğanın tarihi yeniden değerlendirilecek, yeniden yazılacak. Kayserimiz açısından ve uluslararası boyut açısından önem arz ediyor. Bu konuda yaptığımız çalışmaları bir müze anlayışı içerisinde değerlendirmek için zaten biz büyük bir heyecanla o projeyi hayata geçirme yönünde bir irade gösteriyoruz. İnşallah müzemiz zenginleşecek. Yaptığımıza değdi diyeceğimiz bir konuma geldi.”
Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu da, “Müthiş örneklerle karşılaştık” ifadesini kullanarak kazılarda gelinen noktanın önemine işaret etti.
Bulundukları lokasyonun kazı çalışmaları için çok önemli olduğuna değinen Başoğlu, “Sayın Başkanımıza gönül dolusu teşekkür etmek istiyorum, gerçekten destekleri müthiş. Üçüncü sezonumuzda da bizi gönülden ve severek destekliyor. Çok çok teşekkür ediyoruz. Tabi bunun yanı sıra Kültür Bakanlığına, Müzeler Genel Müdürlüğüne ve Kayseri Müzesine çok teşekkür ederim. Bildiğiniz gibi genelde karşı tarafta çalışıyorduk. Yüzey araştırması sonucu burayı buldu ekibimiz. Ve müthiş örneklerle karşılaştık. En önemlisi bu kadar fazla hayvan çeşitliliğinin olması bizi çok şaşırttı. Şu anda sadece hala üstteyiz ve alta inmedik, genişletmedik. 3 farklı Bovid türünden yani boynuzlugillerden ceylan, gazel türünden söz edebiliriz. 3 toynaklı atımız var, fil var, zürafa var, gergedan var. Bu kadar çeşidin bir arada yaşaması ve bu kadar güzel şekilde bulunması bizi sevindirdi, heyecanlandırdı. Çalışmalarımız devam edecek.” ifadelerini kullandı.
Başkan Büyükkılıç, Yamula Patlıcanın merkezi Yemliha’yı ziyaret ederek, üreticilerle bir araya geldi
“PATLICAN DENİLDİ Mİ AKILLARA YAMULA GELİR”
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, şehrin önemli yöresel değerlerine sahip çıkmaya devam ediyor. “Patlıcan denildi mi akıllara Yamula gelir” diyen Başkan Büyükkılıç, Yemliha’yı ziyaret ederek, üreticilerle bir araya geldi.
Kayseri’de yerel ürünlerin üretimi ve tanıtımına önemli katkılar veren ve her zaman üreticinin destekçisi olan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri’nin en önemli yöresel ürünlerinden olan Yamula Patlıcanı’nın yetiştirildiği Yemliha’yı ziyaret etti. Burada yöresel ürünler satan üreticiler ile bir araya gelen Başkan Memduh Büyükkılıç, “Kayserimizin Yamula Patlıcanı olarak bilinen patlıcanının yetiştirildiği bölgedeyiz. Hemşehrilerimize Cenab-ı Allah helalinden bol rızık versin. Ürettiklerini pazarlamak suretiyle hem organik olarak bu ürünleri sunuyorlar hem de rızıklarını temin etmeye çalışıyorlar. Tabi bu koronavirüs süreci diye bilinen süreçte de kurallara uyuyorlar mı? Uymuyorlar mı? diye geçerken bir selam verdik. Hakikaten baktık hepsi de kurallara uyuyor. Çünkü şehrini seviyor, çünkü sağlık camiasını seviyor, onlara yük olmak istemiyor, emniyetini seviyor, onlara yük olmak istemiyor, belediyelerimizi seviyor, onlara yük olmak istemiyor; hem kendilerini koruyorlar hem bizleri koruyorlar hem şehrimizi koruyorlar. Ben böyle bizleri seven her zaman sahip çıkan dua eden hemşehrilerimize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Yemliha’da yöresel ürün satış yerinde yapılacak düzenleme ile ilgili de konuşan Başkan Büyükkılıç, “Bizim burayla ilgili bir düzenleme çalışmamız var. Ancak yer konusuyla alakalı sıkıntılarımız var. Bu konu ile ilgili girişimlerimizi hızlandıracağız. Buraya bir çeki düzen vereceğiz. Amacımız hem fiziki şartları daha da iyileştirmek hem de bu güzel ortamı ihtiyaçlara cevap verecek şekle getirmek” dedi.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, üreticilerle yaptığı sohbetin ardından maske, mesafe ve temizlik konusunda uyarılarını yenileyerek tüm üreticilere hayırlı işler temennisinde bulundu.
BAŞKAN ÖZTÜRK’TEN YAHYALILI İŞ ADAMLARINA ÇAĞRI
Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk, inşaatı yarıda kalan Kongre ve Gösteri Merkezi için Yahyalılı iş adamlarına çağrıda bulundu.
Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk katıldığı bir TV programında, Ağustos 2018 tarihinde temeli atılan ama yapımı yarıda kalan Yahyalı Kongre ve Gösteri Merkezi’nin tamamlanması için Yahyalılı İş Adamlarına çağrıda bulunarak; “ Doğduğunuz topraklarla ödeşme vakti geldi.” dedi.
Başkan Esat Öztürk; “ 2018 yılında Kongre ve Gösteri Merkezimizin ihalesini yaptık. İhaleyi alan firma bu fiyatlarda bu işi yürütemeyeceğini belirttiği için, ihaleyi iptal etmek zorunda kaldık. Ben buradan Yahyalılı iş adamlarımıza çağrıda bulunmak istiyorum. Ne olur doğduğunuz topraklarla ödeşin. Gelin kongre ve gösteri merkezimize destek olun, hem bu ilçeyle ödeşin hem de adınızı oraya verelim. İlçemizin gerçekten böyle bir merkeze ihtiyacı var. Çocuklarımız, torunlarımız kısacası bizim insanlarımız oradan istifade edecekler. Üzülerek ifade ediyorum, 36 bin nüfuslu bir ilçeye uygun Kongre ve Gösteri Merkezimiz yok. Develi’de, Kayseri’de ya da bizden daha küçük butik ilçelerde bile bu hizmeti görünce, neden bizim ilçemizde böyle bir eksiklik var diye düşünüyorum. Bir kez daha belirtmek istiyorum. İş adamlarımız bu konuda bizlere ilgi göstersinler. Doğdukları yerle ödeşsinler. Biz onları her zaman yücelttiğimiz gibi, kulaklarını hayırla çınlattığımız gibi bundan sonra da onların her zaman yanında olacağız. Doğduğumuz yere küsmek gibi bir lüksümüz olmamalı. Biz paramızı burada kazandık. Burada da harcamanın zevkini yaşayalım. İstanbul’daki, Ankara’daki, Kayseri’deki, Yahyalı’daki hayırsever iş adamlarımız gelsinler onlarla protokol yapalım. Kongre ve Gösteri Merkezimizi ilçemize kazandıralım. Orayı o şekilde görmek yüreklerimi sızlatıyor.” İfadelerini kullandı.
KIRSAL MAHALLELERDE GENEL TEMİZLİK ÇALIŞMASI
Talas Belediyesi’nin kırsal mahallelere yönelik hizmet atağı devam ediyor. Bu kapsamda mahallelerde temizlik, ilaçlama, dezenfeksiyon, yenileme ve bakım-onarım çalışmaları yürütülüyor.
Tüm kırsal mahalleleri kapsayan çalışmada şu ana dek Kepez, Ardıç ve Sakaltutan’da adeta ‘Mini Belediye Mahallemizde’ organizasyonu gerçekleştirildi.
Çok sayıda iş makinesi ve personelle yürütülen çalışmalarda böcek-sinek ilaçlaması, sokak temizliği ve yol kenarlarındaki yabani otların biçilme işlemleri yapılırken çöp konteynerlerinin temizliği ve tamiri de gerçekleştiriliyor. Çalışma kapsamında ayrıca cadde ve sokaklar özel dezenfekte ilaçları kullanılarak yıkanırken mahalle fırınlarında birikmiş küller de kaldırılıyor.
Şu ana kadar Kepez, Ardıç ve Sakaltun mahallelerinde yapılan genel temizlik çalışmasına, kırsal mahallelerin tamamında devam edilecek.
“BAŞKANIMIZ DAİMA YANIMIZDA”
Başlatılan temizlik çalışmalarından duyduğu memnuniyeti dile getiren Ardıç Mahalle Muhtarı Alper Solak, Başkan Yalçın’ın desteklerini her zaman hissettiklerine vurgu yaparak, “Pandemi döneminde bizi yalnız bırakmayan Talas Belediye Başkanımız Mustafa Yalçın’a çok teşekkür ediyorum. Maskeler, dezenfektanlar, kolonyalar gönderdi, kendisinden Allah razı olsun. Bu temizlik çalışmasıyla otlarımızın biçilmesinden tutun da, yolların temizlenmesi, tehlike arzeden metruk yapıların düzenlenmesi gibi birçok işlem yapıldı. Çöp konteynırlarımız yenilendi. Mahallemizin ne eksiği varsa hepsiyle başkanımız yakından ilgileniyor” dedi.
Belediye hizmetlerinin yerinde ve güzel olduğunu belirten mahalle sakinleri de Başkan Mustafa Yalçın’a teşekkür ederek hayır duada bulundu.
GAZİ-ZİLE VE SOYSALLI MAHALLELERİNDE PARKE SEFERBERLİĞİ
Develi Belediyesi ekiplerinin alt yapı çalışmaları tamamlanan Gazi, Zile ve Soysallı Mahallelerindeki parke seferberliği hız kesmeden devam ediyor.
Doğalgaz çalışmaları tamamlana Gazi Mahallesinde 25 bin m2, Zile Mahallesinde ise 20 bin m2 parke çalışmasını sürdüren ekiplerin yanı sıra Soysallı Mahallesinde ise 30 bin m2’lik parke çalışması da eş zamanlı olarak devam ediyor. Çalışmaların tamamlanmasının ardından Çayırözü ve Kulpak Mahallelerinde de bütün sokakların parke ile kaplanacağını belirten Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar “Alt yapısı tamamlanan bütün mahallelerimize parke yapılacağı sözünü vermiştik. İnşallah bu sözlerimizi bir bir yerine getiriyoruz. Mahallelerimize yakışır tarzda yapılan çalışmalarımızda bizlere büyük destek veren Büyükşehir Belediye Başkanı hemşerimiz Dr. Memduh Büyükkılıç’a ve ekibine çok teşekkür ediyorum” açıklamalarında bulundu.
Kocasinan’da Gece-Gündüz Temizlik Ve Dezenfekte Seferberliği
Koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele sürecinde yaptığı başarılı çalışmalarıyla göz dolduran Kocasinan Belediyesi, ilçe genelindeki tüm mahallelerde kapsamlı bir şekilde başlattığı temizlik ve dezenfekte seferberliğine ivme kazandırdı. “Bütün gayretimiz, daha sağlıklı bir Kocasinan’da hemşehrilerimizin yaşaması içindir” diyen Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, başarılı çalışmalarla ilçe halkına daha temiz ve daha sağlıklı bir çevre sunduklarını söyledi.
Belediye olarak daha güzel bir Kocasinan için temizlik hizmetlerine azami özen gösterdiklerini ifade eden Başkan Çolakbayrakdar, belediyenin tüm imkanlarının seferber edildiğine dikkat çekerek, “Modern şehircilik anlayışıyla her geçen gün Kocasinan’ın çehresini değiştiriyor ve güzelleştiriyoruz. Bunları yaparken de hijyen ve temizlik çalışmalarını artırarak sürdürüyoruz. Özellikle modern araçlar ve profesyonel ekiplerle yaptığımız çalışmalarla nezih ve sağlıklı şartlar oluşturmaya gayret ediyoruz. Sağlıklı bir toplum için yoğun olarak kullanılan alanların hijyen temizliğini yapıp, ardından dezenfekte ediyoruz. Bütün amacımız; şehrimizde yaşayan vatandaşlarımıza daha yaşanabilir ortamlar sunabilmektir.” ifadelerini kullandı.
Çevreci belediyecilik anlayışı ile hareket eden Kocasinan Belediyesi’ne bağlı ekipler, ilçenin her köşesini temizleyerek ilçe sakinlerine hijyenik bir ortam sunmak için gece-gündüz çalışıyor. Çalışmalarını Kocasinan’ın dört bir köşesine yoğunlaştıran Kocasinan Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nde görevli 200 personelle; yol süpürme aracı, kaldırım süpürme aracı, geri dönüşüm toplama aracı, çöp toplama aracı, kaldırım yıkama aracı gibi modern temizlik araçlarından oluşan filoyla ilçe genelinde temizlik ve hijyen faaliyeti yürütüyor. Ekipler cadde, sokak ve kaldırımların temizliğinin yanı sıra tüm açık alanlarda dezenfekte çalışması yaparak, vatandaşlara hijyenik bir ortam sunuyor.
KALİTESİ TESCİLLİ BELEDİYE ‘TALAS’
Talas Belediyesi’nin 2006 yılından beri sahip olduğu Kalite Yönetim Sistemi Belgesi, TSE Kayseri Bölge Koordinatörlüğü tarafından yapılan tetkik sonucu yenilendi. Böylece Talas Belediyesi’ndeki uygulamaların kalitesi ve başarısı bir kez daha tescillenmiş oldu.
Konuyla ilgili olarak bir değerlendirme yapan Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, kurumsallaşma yolunda her geçen gün büyük mesafeler kat ettiklerini ifade ederek, “Belediyemiz uzun yıllardır kalite yönetim sistemi belgesine sahip. Düzenli olarak yapılan tetkikler sonucu belgemiz sürekli olarak yenileniyor. TSE Kayseri Bölge Koordinatörlüğü tarafından en son olarak 23-24 Temmuz 2020’de TSE EN ISO 9001:2015 standardı çerçevesinde yapılan tetkikler ve ardından TSE/KYS Yürütme Komitesi’nin yaptığı değerlendirme sonucunda Kalite Yönetim Sistemi Belgemiz bir kez daha yenilendi. Bu, belediyemizin her geçen gün daha da kurumsallaştığı ve hemşehrilerine kaliteli hizmet sunduğu anlamına geliyor” dedi.
Başkan Yalçın, ortaya koydukları performansla kalite yönetim belgesinin yenilenmesine katkı sağlayan tüm belediye personeline teşekkür ettiğini de sözlerine ekledi.