Gündemİçişleri-Adalet
Avukat Cavit Dursun’dan Whatsapp yorumu: satılan ürün bizmiyiz?
Sosyal medyada son günlerde ‘Yarından itibaren, iznim yoktur, resmileşti, ihtar ederim, son teslim tarihi, kopyala yapıştır gibi’ paylaşımlara dikkat çeken Kayseri Baro Başkanı avukat Cavit Dursun, Whatsapp ve Facebook sosyal paylaşım sitelerinin kişisel verilerin gizliliğini ortadan kaldıran son kararına yönelik hukuki açıklamalar yaptı. Dursun, bu tip paylaşımların hiç bir hukuki yanı olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi.
“Öncelikli olarak biliniz ki, bu tür paylaşımların hiçbir hukuki ve fiili değeri veya hükmü yoktur.
Konuyla ilgili olarak internette okuyacağınız bir kısım makalelerle, bu konuyu anlayabilirsiniz. Maalesef bu konuda, doğrudan bireysel olarak yapılabilecek hiçbir şey, alınabilecek hiç bir hukuki önlem de yoktur. Ya hiçbirini kullanmayacaksınız ya da buna bir şekilde razı olacaksınız. Alınabilecek tek önlem-tedbir ise, mümkünse bu mecralarda çok özel bilgilerinizi paylaşmamaktır. Her halükarda, internette ve her türlü sosyal medyada paylaştığımız herşey zaten kayıt altına alınmakta, depolanmakta, analiz edilmekte ve bir şekilde kullanılmaktadır.
Unutmayınız ki, internete girilen bilgiler artık sizin değildir. Özel hayatla, sosyal paylaşımın çizgilerini net bir şekilde çizerek birbirinden ayırmalıyız. Özel hayat özelde kalmalı, sosyal paylaşım ortamlarında ya paylaşılmamalı ya da çok dikkatli ve asgari bir şekilde paylaşılmalıdır.
Hiçbir şeyin bedava olmadığı bu düzende ; facebook, watsap, instegram, twitter vb. diğer tüm sosyal medyanın bedava olması mümkünmüdür?
Kabul edelim ki, burada satılan şey, yanı ürün ya da tüm bunların bedeli, doğrudan BİZLERİZ.
Birileri bizim (tek tek şahıslar değil, toplu olarak) her türlü bilgimize ve iletişimimize sahip olmak istiyor. Sebebi ise, bizim bilgilerimiz, beğenilerimiz, paylaşımlarımız, hastalıklarımız, ihtiyaçlarımız, siyasi görüşlerimiz, yani her türlü bilgilerimiz olup ; tüm bunlar reklam, ürün pazarlama, ticaret, kapitalizm, istihbarat ve satış teknikleri için kullanılmak istenmektedir ve zaten de kullanılmaktadır. İnternet, akıllı telefon ve yüzlerce uygulamayla da, tüm bunları zaten yapıyorlar.
Bir kısmını kullanmayı terkedip, diğerlerine geçmemiz, bu durumu hiçbir şekilde değiştirmeyecektir. Belki de, daha kötü sonuçlara bile yol açabilecektir. Zira tam bir “yok birbirimizden farkımız, ama biz osmanlı bankasıyız ” durumuyla karşı karşıyayız.
Bu konuyu merak ettiğimiz veya çekindiğimiz kadar, çok daha önemli konularda susmamız, hiçbir şey yazmamamız veya kabullenmemiz ise ayrı bir husustur. Sosyal medyanın seviyeli bir paylaşım yeri olması gerekirken, burayı çok farklı şekillerde kullanmamız, seviyesiz, kavga, kutuplaşma, saldırı, iftira, şantaj vb. menfi konularla doldurmamız, üzerinde düşünülmesi gereken asıl konulardan sadece bir tanesidir.
Mektup göndermek parayla da, Whatsapp, Facebook vb. tüm sosyal medyalar neden bedavadır.? İsterseniz bunları hep beraber bir düşünelim…”