Alzheimer’e karşı Kayseri’de her Çarşamba bilgilendirme toplantısı
Türkiye Alzheimer Derneği Kayseri Şube Başkanı ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Gültekin, hastalığın önümüzdeki yıllarda daha sık görüleceğine dikkat çekti.
‘Alzheimer hastalığı beyin fonksiyonlarının geri dönüşümsüz kaybıyla giden ve Türkiye’de 65 yaş üstü toplumun ise yaklaşık % 5’ini kapsayan en sık görülen nörodejeneratif hastalıktır’ diyen Murat Gültekin şu bilgileri verdi.
“Ülkemizdeki 2019 yılı istatistik verilerine göre 65 yaş üstü nüfus, toplam nüfusun % 9,1’ini oluşturmaktadır. 65 yaş üstü nüfus 2040 yılında % 16,3’e çıkacaktır. 2080 yılında ise % 25,6’ya yükselecek. Alzheimer hastalığı için en önemli risk faktörü ilerleyen yaş olduğuna göre, bu veriler önümüzdeki yıllarda Türkiye’de daha fazla sayıda Alzheimer hastası olacağını göstermektedir. Bugün her üç yaşlıdan biri maalesef Alzheimer hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Diğer taraftan hastaların bakımını da zorlaştıran başka bir durum var ki, o da her 5 Alzheimer hasta yakınından birinin en az hastası kadar yaşlı olması.”
Toplumun Alzheimer hastalığı konusunda bilinçlenmesini öneren Doç.Dr. Murat Gültekin şunları söyledi.
12 RİSK DÜZELTİLDİĞİNDE DEMANS RİSKİ YÜZDE 40 AZALIR
“Toplumdaki sıklığı giderek artacak olan Alzheimer hastalığı için bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları her kesimi kapsayacak şekilde genişletilmelidir. Bundan önemlisi demansa veya Alzheimer hastalığına sebep olan risk faktörlerinden sakınmak ve risk faktörlerini düzeltmek sağlık hizmet politikaları içinde en önemli görevlerden biri olmalıdır. 2020 yılında Lancet dergisinde yayınlanan demansın önlenmesi makalesine göre (Gill Livingston, Dementia prevention, Lancet) 12 risk faktörü düzeltildiği takdirde demans-Alzheimer hastalığı riski % 40 oranında azaltılabilir. Bu risk faktörleri şunlardır; eğitim seviyesinin düşük olması, hipertansiyon, işitme kaybı, sigara içmek, obezite, depresyon, fiziksel inaktivite, diyabet, sosyal kontaktın azalması, aşırı alkol kullanmak, kafa travması ve hava kirliliği. Bahsedilen bu riskleri düzeltmek ve kronik hastalıkları (diyabet ve hipertansiyon gibi) tedavi ile kontrol altında tutmak demans-Alzheimer riskini belirgin azaltabilir.”
HER ÇARŞAMBA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Gültekin, dernek çalışmaları ile halkı Alzheimer hastalığı ve bakımı konusunda bilinçlendirmeye, eğitmeye, hasta ve ailelerinin yaşam kalitesini artırmaya çalıştıklarını tekrarladı. Gültekin, Türkiye Alzheimer Derneği Kayseri Şubesi olarak; Alzheimer hastalığının toplumda tanınması, bu konudaki toplumsal bilincin geliştirilmesini sağlamak için Çarşamba günleri saat 12.00-13.00 saatleri arasında derneğin Melikgazi Mahallesi Aşık Veysel Bulvarı No:13/1 ‘deki dernek binasında bilgilendirme toplantıları yaptıklarınıda açıkladı.