Sağlık

Ağız diş sağlığı ve bağımlılık sempozyumu…

Önemsenmeyen Ağız ve Diş Sağlığı Hastalıklara davetiye çıkartıyor

Dünya Sağlık Haftası dolayısıyla ağız ve diş sağlığının vücut sağlığına olan etkilerini konusunda bilgi veren Hospitadent Diş Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Diş Hekimi Recep Eşkar, önemsenmeyen ağız ve diş sağlığının kalp ve damar hastalıklarından mide, bağırsak ve solunum rahatsızlıklarına, kemik erimesinden yüksek tansiyona ve şeker hastalığına kadar birçok hastalık riskini arttıracağını söylüyor.

Ağız ve diş sağlığı konusunda yapılan araştırmalar gösteriyor ki; Türkiye’de her 2 evden 1’inde diş fırçası bulunmazken, en az 6 ayda bir gidilmesi gereken diş kontrolüne 2 yılda bir gidiliyor. 7 – 13 Nisan Dünya Sağlık Haftası kapsamında Türkiye’de diş macunu kullanımı, diş fırçalama alışkanlığı, diş fırçası değiştirme sıklığı, ağız bakım malzemelerinin kullanımı ve diş hekimine başvuru sayısındaki rakamsal verilere bakıldığında çarpıcı sonuçların ortaya çıktığını dile getiren Hospitadent Diş Hastanesi Yönetim Kurulu Üyesi Dt. Recep Eşkar, “Ülkemizde ağız ve diş sağlığı yeteri kadar önemsenmiyor. Oysa diş ve diş etlerinde yaşanacak rahatsızlıklar pek çok hastalığa sebep olabilir” diyor.

Bakımsız Dişler Vücut Sağlığını Tehdit Ediyor

Günde en az iki kere dişlerin fırçalanmasının önemine dikkat çeken Dt. Recep Eşkar, “Ağız ve diş bakımı tüm vücut sağlığı için büyük önem taşıyor. Düzenli fırçalanmayan dişlerde ve diş etlerinde kalan besin artıkları bakteri plağı oluşturuyor. Dişlerde oluşan plağın 1 gramında ise ortalama 500 farklı türden 200 milyar bakteri üreyebiliyor ve enfeksiyonlara neden oluyor. Düzenli bir bakım ve uzman kontrolleri sağlanmaz ise ağız içerisinde oluşan enfeksiyonlar yayılarak tüm vücut sağlığını tehdit ediyor” diyor. Ağızda oluşan enfeksiyonların kalp, damar, mide, bağırsak ve solunum gibi birçok hastalığa yol açacağını dile getiren Dt. Eşkar, ayrıca sağlıksız ağız ve dişlerin kemik erimesinden yüksek tansiyona ve şeker hastalığına kadar birçok hastalık riskini arttıracağının altını çiziyor.

Ağız ve diş bakımında dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi veren Dt. Eşkar, “Diş fırçaları en fazla 3 ayda bir değiştirilmeli ve diş fırçalama süresi 2 dakika olmalıdır. Fırçalama işlemi yavaş bir şekilde ve arka dişlere de ulaşılarak yapılmalıdır. Dişler fırçalandıktan sonra diş ipiyle araları iyice temizlenmelidir. Diş macunu kullanımında ise önemli olan macunun fazlalığı değildir. Nohut büyüklüğünde sıkılacak macun yeterli olur. Yılda en az 2 kere de diş hekimine kontrole gidilmelidir. Bunlar yapıldığı sürece ağız ve diş rahatsızlıklarının yanı sıra kaynaklanabileceği hastalıkların da önüne geçilebilir” diyor.

İSTANBUL’DA BİR İLK: İSTANBUL BAĞIMLILIK SEMPOZYUMU

Türkiye’nin bağımlılıkla mücadele konusunda etkin akademisyenlerinin katılımıyla, İstanbul’da
ilk kez “İstanbul Bağımlılık Sempozyumu” düzenleniyor. Sempozyumda madde bağımlılığından internet bağımlılığına, ilişki bağımlılığından yeme bağımlılığına kadar geniş bir yelpazede bağımlılık masaya yatırılacak.
Sempozyumda ele alınacak konulardan bazıları şöyle; Kadın, ergen ve çocuklarda bağımlılık, madde, sigara, alkol, kumar, internet, yeme bağımlılıkları, okullarda bağımlılık sorununa yaklaşım, bağımlılığa eşlik eden ruhsal sorunlar, hipearaktivite – bağımlılık ilişkisi, aşk ve bağımlılık, bağımlı ebeveynlerin çocuklarında ruhsal sorunların tanınması.

Sempozyumda, Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Bağımlılık Merkezi ve AMATEM Direktörü Prof. Dr. Kültegin Ögel, Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, Moodist Medikal Direktörü Prof. Dr. Tamer Aker, Maltepe Üniversitesi Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Figen Yüksekdağ, Moodist Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Birimi Direktörü Prof. Dr. Işık Karakaya, Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Rabia Bilici, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Dinç, Moodist Hastanesi hekim ve ruh sağlığı uzmanları ile Moodist Akademi eğitmenleri tüm yönleriyle bağımlılığı dinleyenlere aktaracaklar.

Sempozyum, izleyicilerinin tamamının, konu ile ilgili çalışmalar yapan meslek gruplarına ait öğrenci ve mezunlardan oluşması açısından da farklılık taşıyor.

Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi ve Moodist Akademi işbirliği ile düzenlenecek sempozyuma, Üsküdar Belediyesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri A.D katkı veriyor.
Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi yönetim kurulu, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, ilçe protokolü ve kıymetli akademisyenlerimiz ile gerçekleştireceğimiz açılışımızda siz değerli basın mensubu dostlarımızı görmekten onur duyarız.

 Program
Tarih: 7 Nisan 2018 Cumartesi
Saat: 10:00
Yer: Barbaros Mah. Sırma Perde Sk. No:11 34662 Altunizade Üsküdar/İstanbul
İrtibat: (0216) 531 30 00

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Davut Güleç Panel Sağ Menü
Davut Güleç Logo Ana Sayfa Davut Güleç Kimdir? Galeri Köşe Yazıları Site Haritası