Prof. Dr. Kerem Alkin: Seçimler ve dünyadaki gelişmelerle oluşabilecek farklı senaryoları değerlendirdi
Üç binden fazla işletmenin tercih ettiği e-ticaret paketleriyle iş dünyası için hesaplı ve sınırsız çözümler sunan Bilginet, Türkiye’de kendi sektöründe yine bir ilki gerçekleştirdi. “Hepimiz için e-ticaret” sloganıyla, müşterilerinin ve iş ortaklarının her anlamda gelişimine katkı koymayı hedefleyen Bilginet, Türkiye ve dünya ekonomisinde olup bitenleri değerlendirmesi için Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Alkin’i ilk “uzaktan online seminer”inde konuk etti.
“Uluslararası oyuncular, Türkiye’yi anketler üzerinden okuyorlar ve çok büyük değişiklik beklemiyorlar.”
Amerikan Doları’nda yaşanan yükselişin sebebinin yurt içindeki gelişmelerden çok, yurt dışındaki gelişmelerden kaynaklandığını söyleyen Prof. Dr. Kerem Alkin “Dolar kurunun 2.56-2.62 bandında olmasının önemli sebebi seçimler değil. Uluslararası piyasalardaki oyuncular, kalburüstü araştırma şirketlerinin anketlerinden Türkiye’yi okuyor. Şu an itibariyle de, önlerindeki senaryo bir koalisyon ihtimalini öngörmediği için de bu ihtimali fiyatlamıyorlar. Anlayacağınız siyasi senaryolar şu an fiyatlanmıyor. Demek ki, çok büyük değişiklik beklemiyorlar. ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen’in 2015 yılı içinde bir faiz artırımına gidilebilir açıklaması, piyasalar için daha fazla olumsuz etkiye sahip. Bu yüzden makroekonomik verileri takip etmeye devam etmeliyiz. Haziran ayı başında TÜİK’in açıklayacağı enflasyon oranının ve ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verilerinin, sonuçlarına göre olumlu ya da olumsuz etkisi olacak. Senaryolarımızın içinde sadece seçim olmamalı” diyerek seçim sonrası oluşabilecek farklı senaryoların etkileri ile ilgili bilgiler verdi.
“Her senaryonun farklı sonucu var.”
Bilginet’in bir ilki gerçekleştirdiği uzaktan online seminerinde, Prof. Dr. Kerem Alkin açıklanacak verilere ve seçim sonuçlarına göre farklı 8 Haziran senaryoları oluşabileceğini söylerken, olası senaryoları değerlendirdi. Alkin, “Eğer enflasyon verileri olumlu, ABD tarım dışı istihdam verileri olumsuz gelir, seçimlerden AK Parti 330 milletvekili ile çıkar, HDP barajı aşmazsa, oyuncular ve borsa bunu olumlu satın alabilir, dolar kurunun 2,54’lere gerileme ihtimali oluşur. Şu an en düşük senaryo gibi gözüken, bir koalisyonun ortaya çıkması ve HDP’nin barajı aşması neticesinde belirsizliklerin daha fazla olması sebebiyle, dolar kuru 2,72 seviyelerini, borsa ise 80 Bin bandının altını zorlayabilir. Dediğim gibi açıklanacak verileri hiç unutmamak gerek. Finansal piyasalar belirsizliğin artmasını sevmez. Koalisyon olduğunda, hangi partinin ekonominin dümenine oturacağı ve nasıl bir politika izleyeceği, fiyatlamada belirleyici olacak. Hatta AK Parti’nin tek başına iktidar olduğu senaryoda da, kabinenin nasıl şekilleneceği, Babacan sonrası dönemde ekonomi yönetiminin başında kimin olacağı bile, 8 Haziran sonrası fiyatlamaları etkileyebilir. Bunlar geçici değişimler. FED’in haziran ve temmuz aylarında yapacağı toplantılar çok daha önemli. Eğer FED Eylül veya Ekim’de faiz artırımı kararı alırsa, oyun baştan kurgulanacak. Tablolar tamamen değişecek. Esas buna odaklanmalı ve tedbirimizi bu gerçekliğe göre almalıyız.” dedi.
Prof. Dr. Kerem Alkin, Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Bilginet’e ve uzaktan online seminer katılımcılarına ilgilerinden dolayı teşekkür ederek, seminerini tamamladı.