Dünya

Berlin’de “İstanbul günleri”

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Almanya’dan Türkiye’ye daha çok öğrenci gelmesi için önce önyargıları kırmak gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Karaca, son yıllarda dünyadaki başarılı üniversiteler sıralamasında, Türkiye’den 2-3 üniversitenin üst sıralarda bulunduğunu kaydetti.

Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen “İstanbul Günü” etkinliğine Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ve Berlin Başkonsolosu Ahmet Başer Şen, Berlin Teknik Üniversitesi Başkanı Prof. Dr. Christian Thomson, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ve eyalet meclis üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Berlin Teknik Üniversitesi’nde düzenlenen “İstanbul Günü” etkinliğinin açılışında konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, Türkiye’deki yüksek eğitim sistemi ve İstanbul Teknik ile Berlin Teknik Üniversiteleri arasındaki bilimsel işbirliğiyle ilgili sunum yaptı. Etkinlik kapsamında, Türk-Alman bilimsel ilişkileri anlatıldı, Türkiye’de eğitim görmek isteyen öğrencilere bilgiler verildi.

Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, “İstanbul Günü’’ etkinliğinin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’ye eğitim için çok fazla Alman öğrencinin gitmediğinin belirterek, bunu değiştirmek istediklerini söyledi. Almanya’daki çeşitli üniversitelerinde ise yüzlerce Türk öğrencinin eğitim aldığını öğrendiğini ifade eden Karslıoğlu, “Bu büyük bir sayı. Bu bağlantıları daha da güçlendirmemiz gerekiyor’’ ifadesini kullandı.

Berlin Teknik Üniversitesi Başkanı Prof. Dr. Christian Thomson Almanya’da görevli çok sayıda profesörün Türkiye’deki üniversitelerle partner işbirlikleri kurduğunu belirterek, gelecekte bunu artırmak istediklerini belirtti.

“TARİHSEL OLARAK DERİN BİR İLİŞKİMİZ VAR”

İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, bu yıl Türk-Alman Bilim Yılı’nın düzenlendiğini hatırlatarak, Türk-Alman bilim ilişkilerine tarihsel olarak bakıldığında, bunda iki üniversitenin önemli misyonu olduğunu söyledi.

Özellikle Osmanlı Devleti’nin son dönemi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin başında, daha sonra 1980’li yıllara kadar Alman bilim adamlarının Türk üniversitelerine büyük etkisinin olduğuna işaret eden Karaca, bu bilim adamlarının, Türkiye’de üniversitelerde müziğin yapılanması, çevre planlarının oluşturulması ve üniversitelerin kurulması gibi reformların temel taşları olduğunu belirtti.

Karaca, bugün de işbirliğini sürdürmek istediklerini belirterek, “Türk-Alman bilim alanındaki ilişkiler eskiye oranla özellikle cumhuriyetin ilk dönemine göre biraz zayıf. Tarihsel olarak derin bir ilişkimiz var. Her türlü dertleri beraber paylaşmışız, beraber hareket etmişiz, çok etkilenmişiz. Hala da etkileşimi görüyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Onur Özgür Güleç

Teknik Destek Uzmanı, Web Master, Teknoloji Yazarı, Android Meraklısı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Davut Güleç Panel İletişim Sağ Menü
Davut Güleç Logo Ana Sayfa Davut Güleç Kimdir? Galeri Köşe Yazıları Site Haritası