Bakanlık açıkladı: 127 firmanın suyu mikroplu
Türkiye’de özellikle piyasada çeşitli markalar ve şişelemeler ile pazarlanan içme sularına yönelik iddialar yeni boyut kazandı. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (THSK) piyasadaki ambalajlı suları mercek altına aldı. Ülke genelindeki suları Sağlık Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş laboratuvarlarda inceledi.
2014 yılı ilk 6 aylık periyotta ise Türkiye genelinde 2 bin 363 numune alınmışken, 127 firmaya ait 289 su numunesinde uygunsuzluk olduğu anlaşıldı.
Fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik parametrelerine irdeledi. Toplam 1,5 yıl süren piyasa denetiminden dikkat çekici bulgulara ulaşıldı.
2014 yılı ilk 6 aylık periyotta ise Türkiye genelinde 2 bin 363 numune alınmışken, 127 firmaya ait 289 su numunesinde uygunsuzluk olduğu anlaşıldı.Suların 199’u mikrobiyolojik, 61’i kimyasal, 8’i fiziksel, 18’i mikrobiyolojik ve kimyasal, 3 numunede ise mikrobiyolojik ve fiziksel uygunsuzluk taşıdığı belirlendi.
2013 ve 2014 ilk 6 aylık bulgular kıyaslandığında uygunsuzluk oranı yüzde 17,8’den yüzde 12,2’ye düşmesi olumlu bir gelişme olarak değerlendirildi.Aynı şekilde mikrobiyolojik uygunsuzluk oranında da 2014’te azalma görülürken, kimyasal uygunsuzluk oranı 2013’te yüzde 6,9 idi. Bu rakamların 2014’te yüzde 21,1’e yükselmiş olması dikkat çekti.
Araştırma ekibi mikrobiyolojik uygunsuzluktan kaçınmak için ozonlama işleminin yapılmadığından kaynaklanabileceği ihtimali üzerinde durdu.