Mehmet Yakuter: Türkiye’de doğa son 10 yılda çok tahrip edildi
Doğal Hayatı Koruma Derneği (DHKD) Genel başkanı Mehmet Yakuter, ‘Türkiye doğası son 10 yılda korkunç tahribat aldı. İş başında olan İktidarın doğa ve çevre konularında bir anlayışı ve mantığı ve koruma politikaları yok maalesef yağmacılığı benimsemiş bir anlayışla karşı karşıyayız’ dedi.
Doğa severler ve ornitoloji Kuş bilimcilerin yakından tanıdığı ve 2010 yılında ekonomik nedenlerle kapatılan derneği 06 Nisan 2021 de yeniden canlandırdıklarına dikkat çeken Yakuter, DHKD’den bugün doğanın aşırı tahrip edilmesi nedeniyle çok şey beklendiğini belirtti, şunları söyledi.
Yağmacılığı benimsemiş bir anlayışla karşı karşıyayız
“DHKD derneği daha önce aktif olduğu yıllardaki gibi doğa sever kuş bilimci akademisyenlerle üst düzeyde çalışma hedeflemektedir. Türkiye genelinde doğa ve çevre korumasında ve ornitoloji alanında uzman arkadaşlarımıza temsilcilikler vermeyi planlıyoruz. Şunu iyi biliyoruz ki Türkiye doğası son 10 yılda korkunç tahribat aldı. İş başında olan İktidarın doğa ve çevre konularında bir anlayışı ve mantığı ve koruma politikaları yok maalesef yağmacılığı benimsemiş bir anlayışla karşı karşıyayız. İkizdere ve HES’ler bunun apaçık örneği. Mevcut İktidar başlıca rekreasyonel kaynakların yok edilmesini öngören biz anlayışı temsil ve icra ediyor. Türkiye’yi yöneten siyasi idareden DHKD olarak beklenilen canlıların beslenme, barınma ve yaşamsal faaliyetlerini sürdürmelerini sağlayacak olan bütün ihtiyaçlarının bulunduğu koşullara ekosistem, bunun gelecek nesillere aktarılmasına ise ekosistemde sürdürülebilirlik olmalıdır. “
Doğa severlere TDHK Derneği çatısında mücadele vermeye çağıran Mehmet Yakuter, çağrısında şu görüşlere yer verdi.
“DHKD ‘Türkiye’nin olağanüstü zengin bitki ve hayvan türleri ile bunların doğal yaşam alanlarının değerinin farkına varılması, koruma altına alınması’nı istemektedir. TDHK bu amaçla; koruma projeleri yürütmekte ilgili yasaların uygulanabilmesi için lobi faaliyetleri sürdürmekte; kamuoyu, yerel ya da merkezi yöneticiler ve şirketlerle işbirliği yapmak zorundadır. DHKD derneğine bir Aile olarak görmenizi yurdumuz olan ocağımızı çevre ve doğal yaşamı koruma bizlere yardımcı olmak için aramıza katılmanızı istemekteyiz.”