Politika

Tramvay ve havalimanı yeni bina temelleri atıldı

Türkiye’nin önemli sanayi, ticaret ve kültür merkezlerinden birisi olan Kayseri’nin gerçek havacılık potansiyelini ortaya çıkaracak olan ve 8 milyon yolcuya hizmet sunabilecek Kayseri Havalimanı Yeni Terminal Binası’nın temel atma töreni koronavirüs tedbirleri kapsamında coşkuyla yapıldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ı, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Vali Şehmus Günaydın, AK Parti milletvekilleri eski bakanlar Mustafa Elitaş, Taner Yıldız ve AK Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu ile birlikte Erkilet havalimanında karşıladı. Karşılama töreninin ardından temel atma töreni alanına geçildi.

BAKANLAR, MİLLETVEKİLLERİ VE CUMHUR İTTİFAKI BİR ARADA

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan Kayseri Havalimanı Yeni Terminal Binası temel atma törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın yanı sıra, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, AK Parti milletvekilleri Mustafa Elitaş, Taner Yıldız, Hülya Nergis Atçı, İsmail Tamer, İsmail Emrah Karayel, MHP milletvekilleri İsmail Özdemir, Baki Ersoy, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AK Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, MHP İl Başkanı Serkan Tok, yüklenici firma TAV Havalimanları ve Sera Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Sani Şener ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Hüseyin Keskin ile davetliler katıldı.

“ANADOLU’YU PROJELERİMİZLE ADETA İLMEK İLMEK ÖRÜYORUZ”

6 bin yıllık köklü tarihi ile Anadolu’nun kalbinde adeta bir yıldız gibi parlayan Mimar Sinan’ın şehri, zenginlikler diyarı Kayseri’de olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da, “Kayseri Havalimanı Yeni Terminal Binası temel atma töreni vesilesiyle buradayız. Burada bulunmaktan dolayı mutluluğumu ifade ediyor, sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyorum. Türkiye, 18 yıldır ulaştırma ve alt yapıda büyük bir atılım gerçekleştiriyor. Ülkemizi dünyanın en büyük ekonomilerinden bir olma haline getirmek için Anadolu’yu projelerimizle adeta ilmek ilmek örüyoruz” dedi. Bakan Karaismailoğlu, projelerin insan odaklı olduğunu belirterek,  son 18 yılda Kayseri’nin ulaşım ve iletişim alt yapısı için 6 milyar 346 milyon liranın üzerinde yatırım yaptıklarını, Kayseri’nin 2003 yılına kadar sadece 83 kilometre bölünmüş yolu olduğunu, 18 yılda 647 kilometreye çıkarıldığını vurguladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 18 yıl önce ülkede başlayan yeni ulaşım ve iletişim çağının yenilenme ve dönüşüm süreciyle devam ettiğini belirterek; “Bakanlığımızın faaliyet alanlarının tümü, Türkiye’nin bütünsel kalkınması için gereken altyapının temel ayaklarını oluşturuyor. Demir yolu yatırım payı 2023 yılında yüzde 60 olacak. Türksat 5A’yı aralık ayında 5B’yi ise 2021’in ilk yarısında fırlatıyoruz. Ankara-İzmir arası 3 saat 30 dakikaya düşecek. İstanbul Havalimanımız iki yönden metro ağına bağlanacak. Kent içi raylı sistemler sayesinde trafik tıkanıklıkları çözülecek”dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 18 yıl önce ülkede başlayan yeni ulaşım ve iletişim çağının yenilenme ve dönüşüm süreciyle devam ettiğini belirterek; ana motivasyon kaynaklarının bütünsel kalkınmaya sağlanacak katma değer olacağını söyledi. Karaismailoğlu, “Bakanlığımızın faaliyet alanlarının tümü, Türkiye’nin bütünsel kalkınması için gereken altyapının temel ayaklarını oluşturuyor. 2003 yılından bu yana, ulaşım ve iletişim alanında çok büyük ve önemli projeleri 910,3 milyar TL yatırım yaparak hayata geçirdik” dedi.

-“214,7 milyar TL’lik Kamu-Özel İş Birliği projesini başlattık”

Yatırım harcamalarında yüzde 62.1’lik pay ile Karayolu’nun 1.sırada yer aldığını belirten Bakan Karaismailoğlu, “Demiryolunun yatırımlardaki payı 2013 yılında %33 iken, 2020 yılında bu oran %47‘ye çıkartıldı. 2020’de %47 olan demiryolu yatırım payı 2023 yılında %60 olacak” dedi. Alternatif finansman kaynaklarını da değerlendirdiklerini belirten Karaismailoğlu, “Bunun için özel sektörün dinamizmini de harekete geçirdik. Böylece toplam 214,7 milyar TL’lik Kamu-Özel İş Birliği projesini başlattık.” diye konuştu.

– “Çevre dostu taşıma modlarına geçişle 10,3 milyon dolar, kamu hizmetlerinin kâğıtsız ortama taşınmasıyla 20 milyon dolar, e-devletin kullanması ile 1,8 milyar dolar zaman tasarrufu sağlandı”

Yatırımların sektörel dağılımını paylaşan Bakan Karaismailoğlu, “Karayoluna 98,9 Milyar dolar, Demiryoluna 29 Milyar dolar, Havayoluna 14,7 Milyar dolar, Denizyoluna 1,7 Milyar dolar ve Haberleşmeye 14,4 Milyar dolar yatırım gerçekleştirildiğini görüyoruz. Bu yatırımların toplam istihdama etkisi de yıllık ortalama 703,3 bin kişi olarak gerçekleşti. Yatırımlarımızda hem beşerî hem de maddi kaynaklarının verimli kullanılması sonucu sadece 2019 yılında 13,4 milyar dolar tasarruf elde ettik” ifadelerini kullandı. Karaismailoğlu; kısalan yollar, kent içi raylı sistem hatları ve Yüksek Hızlı Tren ile çevre dostu taşıma modlarına geçişle 10,3 milyon dolar değerinde CO2 emisyon tasarrufu, kamu hizmetlerinin kâğıtsız ortama taşınmasıyla 20 milyon $ kâğıt tasarrufu, e-devletin kullanması ile 1,8 milyar $ zaman tasarrufu sağlandığının bilgisini de paylaştı.

-“Demiryollarımızı limanlara, havaalanlarına bağlıyoruz”

Demiryollarında yeni bir atılım başlattıklarını kaydeden Bakan Karaismailoğlu, “Demiryollarımızı limanlara, havaalanlarına bağlıyoruz. Projelerimizle sadece doğu-batı hattında değil, Karadeniz ve Akdeniz kıyılarımız arasında demiryolu ulaşımını katkı sağlar bir hale getiriyoruz. Son 18 yılda Demiryollarına toplam 169,2 milyar TL yatırım yaptık. Demiryollarında ilk defa tasarımları millî olan çeken ve çekilen araçları üretmeye başladık. Demiryolunun rekabet gücünü artırmak için lojistik merkezler, yeni iltisak hatları yaptık” açıklamasında bulundu.

-“Ankara-İzmir arası 3 saat 30 dakikaya düşecek”

Ankara-İzmir YHT hattındaki son durumu paylaşan Karaismailoğlu, “Bir başka önemli proje Ankara-İzmir Hızlı Tren hattı. Altyapı çalışmalarında yüzde 35 fiziksel ilerleme kaydettik. Ankara-İzmir arasında 14 saat olan demir yolu seyahat süresini 3 saat 30 dakikaya düşüreceğiz. Burada da kazancımız 10 saatten fazla” şeklinde konuştu.

-“Ankara-Bursa, Bursa-İstanbul 2 saat 15 dk., Konya-Adana arası 2 saat 20 dk., Adana-Gaziantep arası 2 saat 15 dk. düşecek”

Ankara-İstanbul YHT hattına bağlantılı olarak; Bursa-Yenişehir-Osmaneli arasında elektrikli ve sinyalli hızlı tren hattı yapmayı planladıklarını belirten Bakan Karaismailoğlu, “Proje tamamlandığında hem Ankara-Bursa, hem de Bursa-İstanbul yaklaşık 2 saat 15 dakika olacak” dedi. Karaismailoğlu, Konya-Karaman-Ulukışla Hızlı Tren hattının açılamasıyla birlikte Konya-Adana arasının 5 saat 50 dakikadan, 2 saat 20 dakikaya düşeceğini, Mersin’den Gaziantep’e uzanan hızlı tren hattının tamamlanması ile birlikte de Adana ile Gaziantep arasındaki seyahat süresinin 6 saat 23 dakikadan 2 saat 15 dakikaya düşeceğini söyledi.

-“Kent içi raylı sistemler sayesinde trafik tıkanıklıkları çözülecek”

Türkiye’nin bölgesel yük taşımacılığında önemli bir ticaret hacmine sahip olduğunu belirten Bakan Karaismailoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:  “Planladığımız 25 lojistik merkezden, 11’ini işletmeye aldık. Kars lojistik merkezini de en kısa sürede hizmete açacağız. Bakanlık olarak, kent içi raylı sistemler konusunda da dünya standartlarında sistemler kurmayı sürdürüyoruz. İstanbul, Ankara, Kocaeli ve Antalya’da hayata geçirdiğimiz metrolarla bugüne kadar 874 milyon yolcu taşındı. 270 milyon saat zamandan, 250 bin ton yakıttan tasarruf ettik. Altı ilde yapımı süren 9 projemiz var. Kent içi raylı sistemler sayesinde özellikle büyükşehirlerimizde yaşanan trafik tıkanıklıkları çözülecek.”

-“İstanbul Havalimanımız iki yönden metro ağına bağlanacak”

Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metrosunu yapmaya başladıklarını da kaydeden Karaismailoğlu,”Kağıthane – Havalimanı arasını 2021 Nisan’ında, Gayrettepe – Havalimanı arasını ise Aralık 2021’de hizmete açmayı planlıyoruz. Tamamlandıklarında her iki taraftan metro ile havalimanına ulaşımı yarım saatin altına indireceğiz. Bir diğer hattımız da Halkalı-İstanbul Havalimanı metrosu. İnşallah bittiğinde İstanbul Havalimanımız iki yönden metro ağına bağlanacak, ulaşım kalitesi ve konforu katlanacak. İstanbul’un bir başka uluslararası havalimanı Sabiha Gökçen. Burayı da metro hatlarına entegre ediyoruz” şeklinde ifadeler kullandı.

-“Türksat 5A’yı aralık ayında, 5B’yi ise 2021 ilk yarısında fırlatıyoruz”

Haberleşme sektörü ile ilgili de önemli açıklamalarda bulunan Bakan Karaismailoğlu, “İnternet kullanım oranını nüfusumuzun yüzde seksenine yükseltmeyi hedefliyoruz. Uçtan Uca Yerli ve Millî 5G Haberleşme Şebekesi Projesi ile Elektronik Haberleşme Altyapısında dışa bağımlılığımızı ortadan kaldırmak istiyoruz. E-Devlet Kapısı’nda 2020 yılı ilk 10 ayında 463 milyon aylık ortalama ile 4,6 milyarı aşkın hizmet kullanıldı. Türksat yapılan yatırımlar sayesinde Asya, Avrupa ve Afrika’da 118 ülkede yaşayan 3 milyar insana ulaşan uydu kapasitesine erişti. Türksat 5A’yı aralık ayında, 5B’yi ise 2021 ilk yarısında fırlatıyoruz” şeklinde konuştu.

-“127 ülkeden 329 noktaya uçuş gerçekleştirdik”

Havacılığa yapılan yatırımlar ve yaşanan gelişmeler ilgili de konuşan Bakan Karaismailoğlu, “Ülkemiz, dünya ve Avrupa Havalimanları toplam yolcu sayısı sıralamasında; 2018 ve 2019 yıllarında dünyada 10. sırada yer aldı. Avrupa ülkeleri arasında ise 2019 yılında 5. sıraya yerleşti. Ülkemiz havacılık alanında dünyanın transit merkezi olmaya çok müsait. 2003 yılında 81 olan Hava Ulaştırma Anlaşması yaptığımız ülkelerin sayısını 173’e çıkardık. 2003 yılında 50 ülke ile 60 noktaya uçuş gerçekleştiriliyorken bugün 127 ülkede 329 noktaya ulaştık” ifadelerini kullandı.  Karaismailoğlu, İHA sayısını 44 bin 933’e, İHA Pilot Lisansına sahip kişi sayışı da 215 bin 958’e yükseldiğinin bilgisini de paylaştı.

-“1915 Çanakkale Köprüsü, İstanbul Boğazı karayolu geçişine alternatif oluşturacak”

Bakan Karaismailoğlu açıklamasını şu şekilde tamamladı: “Ülkemizin iki kıtaya yayılan topraklarında İstanbul Boğazı karayolu geçişine alternatif oluşturacak 1915 Çanakkale Köprüsü’nün de üzerinde yer aldığı otoyolun uzunluğu Malkara-Çanakkale Kesimi bağlantı yolları dâhil 101 km’dir. Otoyolun bir parçası olan 1915 Çanakkale Köprüsü, dünyanın en büyük orta açıklığa sahip asma köprüsü olacak.”

“BEKLEDİĞİMİZ AN GELDİ”

Törende konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, “Cenabı Allah’a şükrederek, ‘Bu ezanlar ki şehadetleri dinin temeli, ebedî, yurdumun üstünde benim inlemeli’ diyerek, sözlerime başlamak istiyorum. Birliğin, beraberliğin bereketini yaşadığımız bir tablo. Beklediğimiz an geldi diyebileceğimiz bir gün. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve güzide ekibine huzurlarınızda teşekkür ediyorum” dedi.

“KAYSERİ BÖLGENİN OLMAZSA OLMAZIDIR”

Kayseri’nin bir cazibe merkezi ve bölgenin olmazsa olmazı olduğunu vurgulayan Başkan Büyükkılıç, “Yenilikçi anlayışı ile insanlığa bakış açısından merhametiyle, iyi niyetiyle, hayırseverliğiyle, 6 bin yıllık ticari geçmişiyle, kültürün, turizmin merkezi olmasıyla, Kapadokya’nın geçmişte merkezliğini yapmış olmasıyla ve en önemlisi turizm merkezi olan Erciyes gibi bir dev dağımızın ve onun getirisiyle, Kapadokya ile birleşik olarak hizmet veren 2,5 milyon potansiyellere ulaşan yolcu portföyüyle bölgenin olmazsa olmazıdır” diye konuştu.

Başkan Büyükkılıç, Kayseri’nin kabına sığmadığını vurgulayarak, “Kayseri kabına sığmayan büyük bir şehirdir. 3 büyük organize sanayisiyle, 1 serbest bölgesiyle, 4 üniversitesiyle adeta endüstrinin, ticaretin, bilimin merkezi olan bu şehir, makarr-ı ulema, makar-rı evliya olarak bilinen veliler ve âlimler şehridir. Bu proje, havalimanı olarak hizmet verecek ve bu güzel tesisleri ile gururumuz olacak çalışmadır” ifadelerini kullandı.

“ÖNÜMÜZE VE İŞİMİZE BAKIYORUZ”

Konuşmasında, ‘Bu güzel şehir dayanışma içerisinde daha da güzelleşiyor, gelişiyor’ diyen Büyükkılıç, “Elbette ki bu havaalanının bizim imkânlarımızı karşılamadığını, yetmediğini herkes söylüyor ve hem fikirdi. Bugüne elbette hemen gelinmedi, yıllarca bu konular konuşuldu, bu proje Kayseri’mizin beklentisi haline dönüştü. Zaman zaman basınımız duyarlılık gösterdi, zaman zaman da eleştirdi. Bu bir boyacı küpü değil ki batırıp çıkarasınız. Elbette imkânları, kaynakları, fizibilitesini araştırmak, çalışmak ve projelendirmek ve daha sonraki süreçte de hayata geçirmek gerekti. İşte o gün geldi, biz geçmişe bakmıyoruz, elimizin tersi ile kenara itiyoruz. Önümüze ve işimize bakıyoruz. Dedikodulara kulaklarımızı tıkıyoruz, bizleri seven, oyları ile yüreklendiren, güvenen kıymetli, sevgili hemşerilerimize layık olma yönünde ekipler halinde uyum içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE UÇUYOR, KAYSERİ UÇUYOR”

Gururumuz olan Erciyes Üniversitesi’ne teşekkür eden Büyükkılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Pandemi dönemindeyiz, aşı konusunda aldığı mesafeyi sizler de yakinen biliyorsunuz. İnsanlığın bu sıkıntısına da çare bulacak olan bir anlayışın da Kayseri’den neşv-ü nemâ olacağını da buradan gururla söylemek istiyorum. Kayserimizin bizi seven, güvenen insanlarına dua ediyor, onlara layık olmaya çalışıyoruz. Emeği geçen başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Milli Savunma Bakanımız, Ulaştırma ve Altyapı bakanlarımız, genel müdürlerimiz, değerli bakanlarımız, milletvekillerimize teşekkür ediyor, bu atılacak temelini hayırlı olmasını temenni ediyorum. İnşallah, Türkiye uçuyor, Kayseri uçuyor, yolcularıyla, vatandaşlarıyla ve cazibe merkezi Kayseri’de buluşuyor diyoruz.”

“KAYSERİ BÖLGEDE PARLAYAN BİR YILDIZ”

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise törende yaptığı konuşmada “Ülkemizin ve Kayseri’mizin kalkınmasına ve gelişmesine yönelik projeler bir bir hayata geçiriliyor. Bugünkü iki temel atma töreni çok önemli projelerdir. Kayserimiz sadece tarihi ve kültürü ile değil, savunma sanayi ile Kayseri bölgede parlayan bir yıldız olarak ortaya çıkmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımıza, bakanlarımıza, valimize, belediye başkanımıza emeği, katkısı geçen herkese şükran ve saygılarımı sunuyorum” diye konuştu. Bakan Akar, burada temelinin atılacağı yeni Terminal Binası’nın Kayseri’ye çok büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

Vali Şehmus Günaydın da sadece Kayseri’nin ihtiyacı olan bir yatırımın temelinin atılmadığını, bölgenin gelişmesine, sanayi ve turizmine önemli katkılar sağlayacak bir projenin temelinin atıldığını ifade etti.

Konuşmaların ardından protokol tarafından Kayseri Havalimanı Yeni Terminal Binası temeli için ilk butona basıldı. Kayseri Havalimanı Yeni Terminal Binası’nda gerçekleştirilecek projeyle, binanın mevcut dış ve iç hat terminal binaları birleştirilip restore edilerek, yeni iç hatlar binası, yeni apron ve taksi yolu ile daha büyük ve modern bir dış hatlar terminal binasına dönüştürülecek. Projenin hayata geçirilmesiyle Kayseri Havalimanı Yeni Terminal Binası 8 milyon yolcuya hizmet sunabilecek.

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, Kayseri ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Küresel Gazeteciler Konseyi, TSYD, TİMEF, AVKON, ADD üyesi, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği, Tüm Mücadele Sporları Derneği, Kayseri Spor Adamları Derneği, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Davut Güleç Panel İletişim Davut Güleç – Sağ Menü