Politika

Tarımda destek ve teşvikler, bakanlar müdürlere ‘Vatandaşların işini çözün’

BÖLGE MÜDÜRLERİ VE İL MÜDÜRLERİNE SESLENEN BAKAN PAKDEMRLİ:”VATANDAŞIN İŞİNİ ÇÖZECEKSİNİZ!””BULUNDUĞUNUZ İLİN TARIM VE HAYVANCILIK POTANSİYELİNİ ORTAYA ÇIKARACAK PROJELERİ BELİRLEMELİSİNİZ””ÇİFÇİ VİZYONU ARAŞTIRMASI ANKETİ BAŞLATTIK””TARIMSAL HASILAMIZ SON 2 YILDA YÜZDE 47 ARTTI””DİTAP’TA TİCARET HACMİ 150 MİLYONA ULAŞTI””11 KASIM’DA 13,8 MİLYON FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURDUK””2023 YILINA KADAR 100’ÜN ÜZERİNDE YERALTI BARAJINI ÜLKEMİZE KAZANDIRACAĞIZ”

 Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, bakanlığına bağlı il müdürleri ve bölge müdürleriyle video konferans yöntemiyle istişare toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Bakan Pakdemirli, Tarım ve Orman Bakanlığı olarak 150 binden fazla personelle 83 milyon vatandaşın gıdasını, havasını, suyunu, toprağını, ormanını koruyan, insanların en temel ihtiyaçları konusunda büyük sorumlulukları bulunan güçlü bir büyük bir Bakanlık olduklarını söyledi.

“İşimiz de gücümüz de saha” diyen Pakdemirli, göreve geldiği günden beri 71 ili ziyaret ettiğini, 239 il programı ve 51 sektör buluşması gerçekleştirdiğini belirterek, daima sahada bulunmaya gayret ettiğini dile getirdi.

Son iki yılda, çok büyük başarılara birlikte imza attıklarını ifade eden Pakdemirli, bakanlık olarak, COVİD-19 salgınının yaygın etkilerini en aza indirmek için sürecin başından beri tüm imkânlarını seferber ettiklerini belirtti.

Son yayımlanan genelgede tarım ve gıda sektörünü ilgilendiren yeni tedbirlerin bulunduğuna dikkati çeken Pakdemirli, “Gıda sektöründe; restoran ve pastane gibi yeme­içme yerleri 10:00 ila 20:00 saatleri arasında sadece paket servis hizmeti verecek şekilde açık olabilecek. Bununla birlikte; üretim ve imalat tesisleri saat sınırı olmadan açık kalabilecek. Küçükbaş ve büyükbaş hayvanları otlatanlar, arıcılık faaliyetini yürütenler, veteriner hekimler, bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretimi, sulaması, işlenmesi, ilaçlaması, hasadı, pazarlanması ve nakliyesinde çalışanlar da yasaklardan muaf olacak, yani işlerini yürütebileceklerdir.” dedi.

“TARIMSAL HASILA SON 2 YILDA YÜZDE 47 ARTTI”

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle, “Tarım ve Orman”ın tek bir bakanlık çatısı altında toplandığını hatırlatan Pakdemirli, “Bu sayede alınan hızlı kararlarla 2018 yılını %2,1 ve 2019 yılını ise % 3,7 büyüyerek tamamladık. 2020 yılının ilk çeyreğinde ise sektörümüz, %2,6 ve ikinci çeyreğinde de %4 ile ilk altı ayda ortalama %3,5 büyüdü.” Diye konuştu.

2002 yılında 37 milyar lira olan tarımsal hasılanın 277,5 milyar liraya çıkardıklarını dile getiren Pakdemirli, son iki yılda ise hasılanın toplamda %47 arttığını söyledi.

“DİTAP’TA TİCARET HACMİ 150 MİLYONA ULAŞTI”

Bu yıl hayata geçirdikleri DİTAP’ın yaklaşık 150 milyon liralık işlem hacmine ulaştığını ve sisteme 105 binin üzerinde kayıtlı alıcı ve satıcının bulunduğunu anlatan Pakdemirli, sistemin daha yaygınlaşması için taşra teşkilatına önemli görevler düştüğünü söyledi.

Türkiye’de her yıl 18,8 milyon ton gıdanın çöpe gittiğini belirten Pakdemirli, bunun önüne geçmek için Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık kampanyasını başlattıklarını belirterek, “Eğer, toplumsal farkındalık meydana getirebilir, yüzde 2’lik bir tasarruf sağlayabilirsek, 10 milyar liramızı çöpe atmamış oluruz. Bu rakam, 360 bin ailenin yıllık asgari geçimi demektir!” dedi.

Pakdemirli, bu kapsamda “Söz Ver, Rekor Gelsin” sloganıyla hayata geçirdikleri kampanyayla şuana kadar 700 bin vatandaşın gıdasını koruyacağına dair söz verdiğini dile getirdi.

“11 KASIM’DA 13,8 MİLYON FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURDUK”

Geçen yıl başlattıkları ve halkın sahiplenerek büyük destek verdiği Geleceğe Nefes, Dünyaya Nefes kampanyasının da kalıcı hale geldiğini belirten Pakdemirli, “11 Kasım’da 81 ilimizde, 1000’den fazla noktanın yanında, 60 ülke ile birlikte, aynı anda fidan diktik, 13,8 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Kampanya kapsamında ayrıca, Ankara’da, 21.826 metrelik alanda, 452.023 fidan ile büyük bir Türkiye haritası oluşturduk. Ve bu haritayı, kendi alanında “Dünyanın En Büyük Haritası” rekoruyla, Gines’e tescil ettirdik.” İfadelerini kullandı.

Bakan Pakdemirli, son 18 yılda ise yaklaşık 5,4 milyon hektar alanda çalışma yaparak, 5,1 milyar fidanı toprakla buluşturduklarını, böylece 20,8 milyon hektar olan orman varlığını 22,7 milyon hektara çıkardıklarını söyledi.

“2023 YILINA KADAR 100’ÜN ÜZERİNDE YERALTI BARAJINI ÜLKEMİZE KAZANDIRACAĞIZ”

Bu yüzyılın stratejik sektörlerinden birisinin su olduğunu ve bu nedenle bakanlık olarak 2021 yılını “Su ve Sulama Yatırımlarında Hamle Yılı” olarak ilan ettiklerini kaydeden Pakdemirli, son 18 yılda suya toplam 254 milyar liralık yatırım yaptıklarını, 2023 yılına kadar ise 100’ün üzerinde yeraltı barajını ülkeye kazandıracaklarını dile getirdi.

“ÇİFÇİ VİZYONU ARAŞTIRMASI ANKETİ BAŞLATTIK”

Çiftçilerle ilgili “Çiftçi Vizyonu Araştırması” adıyla bir anket çalışması başlattıklarını dile getiren Pakdemirli, 10 kişiyle yapılacak anketle çiftçilerin tarıma ve tarımın geleceğine yönelik görüş ve beklentilerini ve bakanlığın hizmet, politika ve desteklemelerine yönelik memnuniyet düzeylerini belirleyeceklerini söyledi.

“BULUNDUĞUNUZ İLİN TARIM VE HAYVANCILIK POTANSİYELİNİ ORTAYA ÇIKARACAK PROJELER BELİRLENMELİ”

Bakan Pakdemirli, il müdürleri ve bölge müdürlerinden bulundukları illerde tarım ve hayvancılığın potansiyelini harekete geçirecek projeleri belirlemelerini ve bu projelere öncelik vermelerini istedi.

Ayrıca, ekim alanları, rekolte bilgileri, küçükbaş, büyükbaş hayvan sayıları gibi konuların yakından takip edilmesini ve ildeki et, süt, yem, yem hammaddeleri, hububat fiyatları, meyve ve sebze fiyatları gibi tarım ürünleri fiyatlarının yakından takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Pakdemirli, “2021 yılında, 2020’den daha çok çalışmamız gerekiyor. Muhakkak ki; her mevki, her makam, her unvan geçicidir. Ve size vatandaşın işini yapmamayı, sorununu çözmemeyi yasaklıyorum! Kanunun, mevzuatın arkasına sığınmayın, bahane etmeyin, insanımızı eli boş göndermeyin! Bakanlığımızla ilgiliyse mutlaka ama mutlaka çözün, başka bakanlığı ilgilendiriyorsa da yine çözün, gidin görüşün, mutlaka çözün! Çünkü Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, işte tam da bu etkileşim için, yani bürokrasiyi azaltmak, hızı arttırmak, vatandaşın işini kolaylaştırmak için var!” diye konuştu.

Tarıma dayalı yatırımların desteklenmesine yönelik hususlar belirlendi

Tarımsal ürünlerin işlenmesi, yeni tesislerin yapımı, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, faal olan mevcut tesislerin kapasite artırımı ile teknoloji yenileme veya modernizasyonu konularına verilecek hibe desteklerinin detayları belirlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığının, Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı.

Tebliğ, 1 Ocak 2021-31 Aralık 2025 tarihlerinde, kırsal alanda ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlamak, tarım ve tarım dışı istihdamı geliştirmek, gelirleri artırmak ve farklılaştırmak amacıyla, kadınlar ve genç girişimciler öncelikli olmak üzere gerçek ve tüzel kişilerin tarıma dayalı ekonomik faaliyetlerine yönelik yatırımları için yapılacak hibe ödemelerine ilişkin hususları kapsıyor.

Buna göre, tarımsal ürünlerin işlenmesi, kurutulması, dondurulması, paketlenmesi ve depolanması, yeni tesislerin yapımı, kısmen yapılmış yatırımların tamamlanması, faal olan mevcut tesislerin kapasite artırımı ile teknoloji yenileme veya modernizasyonu konuları hibe destekleri kapsamında değerlendirilecek.

Tarımsal üretime yönelik sabit yatırım konularında, yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermal ve biyogazdan ısı veya elektrik üreten tesisler ile güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik üreten tesislerin yapımı da hibe desteği dahilinde olacak.

Program çerçevesinde 81 ilde, belirtilen yatırım konularından tümü veya bir kısmı, illerin sektörel önceliklerine göre Bakanlıkça belirlenerek her yıl ekim ayında yayımlanacak başvuru ve güncel uygulama rehberiyle başvuru öncesinde ilan edilecek. Başvurular, hibe desteği kapsamında kabul edilecek.

BAŞVURU SAHİPLERİNDE ARANACAK ÖZELLİKLER

Başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişilerin, Bakanlıkça oluşturulan Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) veya diğer kayıt sistemlerine son başvuru tarihinden önce kayıtlı olması gerekecek.

Tüm yatırımlara yönelik proje konularında başvuran tüzel kişiler, idari ve mali açıdan kamudan bağımsız olacak ve bağımsız olduklarına dair taahhütnameyi başvuru ekinde sunacak.

HİBEYE ESAS TOPLAM TUTARLARI DESTEKLEME ORANI

Ekonomik yatırım konularında hibeye esas proje tutarı, başvuruda bulunanların gerçek kişiler, tarımsal amaçlı kooperatifler ve birlikler veya tüzel kişiler olması halinde, belirtilen yatırım konularında, yatırım niteliği yeni tesis olan başvurularda 3 milyon lira, yatırım niteliği tamamlama olan başvurularda 2 milyon lira, yatırım niteliği kapasite artırımı, teknoloji yenileme veya modernizasyon olan başvurularda 1,5 milyon lirayı geçemeyecek.

Hibeye esas proje tutarı alt limiti ise 250 bin lira olarak belirlendi. Başvuruların kabul edilmesi halinde hibeye esas proje tutarının yüzde 50’sine hibe desteği verilecek.

Program kapsamında yapılan tüm işlemler Bakanlık tarafından denetlenecek. Bu denetimler sırasında yapılan işlemlere ait talep edilen tüm bilgi ve belgeler il müdürlüğünce kendilerine sunulacak.

BİTKİSEL ÜRETİMDE BİYOLOJİK VE BİYOTEKNİK MÜCADELE YAPAN ÇİFTÇİYE 520 TL DESTEK ÖDEMESİ YAPILACAK

SON 9 YILDA 97,2 MİLYON LİRA DESTEK SAĞLANDI

Tarım ve Orman Bakanlığı, bitkisel üretimde biyolojik ve biyoteknik mücadeleye bu yıl da destek verecek.

Örtüaltında biyolojik ve biyoteknik mücadeleyi uygulayan üreticilere dekara toplamda 520 lira destek sağlanacak.

“Bitkisel Üretimde Biyolojik ve/veya Biyoteknik Mücadele Destekleme Ödemesi Uygulama Tebliği” Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, uygulamayla, bitkisel üretimde zararlı organizmalar ile mücadelede zirai ilaç kullanımının azaltılması, kalıntının önlenmesi ve ekosistemin korunarak sürdürülebilir üretimin sağlanması amacıyla kimyasal mücadeleye alternatif yöntemleri tavsiye ve teşvik ediyor.

Bu çerçevede, örtüaltında domates, biber, patlıcan, hıyar, kabak üretiminde biyolojik mücadeleye dekara 400 lira, biyoteknik mücadeleye 120 lira olmak üzere her ikisini de uygulayan üreticilere 520 lira destek ödemesi yapılacak. Açık alanda ise turunçgil, domates, bağ, elma, kayısı, zeytin, nar, ayva, armut, şeftali ve nektarinde dekara 130 lira destek ödenecek.

Desteklerden faydalanmak isteyen üreticiler başvurularını, açık alandaki turunçgil, domates, elma, bağ, zeytin, kayısı, nar, ayva, armut, şeftali ve nektarin için 4 Aralık’a, örtüaltında ise 31 Aralık 2020 tarihine kadar yapabilecekler.

BİYOLOJİK VE BİYOTEKNİK MÜCADELEYE SON 9 YILDA 97,2 MİLYON LİRA DESTEK SAĞLANDI

Tarım ve Orman Bakanlığı, biyolojik ve biyoteknik mücadele kapsamında son 9 yılda 62 bin 94 üreticiye 97 milyon 221 bin lira destekleme ödemesi yaptı.

Biyolojik ve biyoteknik mücadeleye ilişkin verilecek desteklerin detayları şöyle:

ÜRÜN BAZINDA DESTEKLEME MİKTARLARI
Örtüaltı (paket):520 TL/da                                                        Açık alanda (paket):130 TL/da
 

ÜRÜN

BİYOLOJİK MÜCADELE

DESTEK MİKTARI (TL/da)

BİYOTEKNİK MÜCADELE

DESTEK MİKTARI (TL/da)

Örtüaltı (Domates, Biber, Patlıcan, Hıyar, Kabak)400

 

120 (Feromon+Tuzak)

60 (Yalnızca Feromon)

Turunçgil5080 (Feromon+Tuzak)

30 (Yalnızca Feromon)

Domates (Açıkta)50 (Feromon+Tuzak)

30 (Yalnızca Feromon)

Elma50
Bağ50
Zeytin33
Kayısı50
Nar5080
Ayva50
Armut50
Şeftali80
Nektarin80

BAKAN PAKDEMİRLİ: BALIKÇILARIMIZI DESTEKLEMEYE DEVAM EDİYORUZ

KÜÇÜK ÖLÇEKLİ TEKNE SAHİBİ BALIKÇILARIMIZA SON 3 YILDA 28,2 MİLYON LİRA DESTEK SAĞLADIK

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, geleneksel kıyı balıkçılığının kayıt altına alınması ve desteklenmesine bu yıl da devam edeceklerini belirterek, küçük ölçekli tekne sahiplerine son 3 yılda 28,2 milyon lira ödeme yaptıklarını bildirdi.

Bakan Pakdemirli, Geleneksel Kıyı Balıkçılığının Kayıt Altına Alınması ve Desteklenmesi Tebliği’nin, Resmi Gazetede yayımlanarak bugün itibariyle yürürlüğe girdiğini söyledi.

Bu kapsamda, balıkçılık filosunun büyük kısmını oluşturan, 10 metreden küçük boylardaki balıkçı gemilerine 2017 yılından beri sürdürülen destekleme ödemelerinin bu yıl da devam edeceğini belirten Pakdemirli, şöyle konuştu:

“2017 yılından beri sürdürülen bu destekleme programından elde edilen avlanma yöntemleri, av miktarları, gelir-gider bilgileri ve balıkçıların sosyo-ekonomik durumlarına ilişkin güncel verilerin, küçük ölçekli balıkçılık sektörünün refahı ve menfaati için kısa, orta ve uzun vadeli planlarda devreye alınacaktır.

Bu çerçevede, 2017 yılında 8.762 balıkçı gemisi sahibine toplam 7 milyon TL, 2018 yılında 10.297 küçük ölçekli avcılık yapan balıkçıya 8 milyon 200 bin TL ve 2019 yılında ise 12.269 adet destek başvurusu alınmış, bunun karşılığında balıkçılara 13 milyon TL destekleme ödemesi yapılmıştır.”

Bakan Pakdemirli, balıkçıların bu yılki destekleme başvurularını, covid-19 ile mücadele nedeniyle en yakın İl/ilçe müdürlüklerine yapabileceklerini söyledi.

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, Kayseri ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Küresel Gazeteciler Konseyi, TSYD, TİMEF, AVKON, ADD üyesi, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği, Tüm Mücadele Sporları Derneği, Kayseri Spor Adamları Derneği, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Davut Güleç Panel İletişim Davut Güleç – Sağ Menü