Prebiyotik tüketimi kilolu çocukların zayıflamasına yardımcı olabilir!
Kanada’daki Calgary Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, prebiyotik tüketimi kilolu çocukların zayıflamasına yardımcı olabilir!
Kanada’daki Calgary Üniversitesi’nde yapılan bilimsel bir çalışmaya göre, oligofruktozla zenginleştirilmiş inülin (OI) bağırsak mikrobiyotasını (mikroorganizmalar grubu) değiştirerek aşırı kilolu ve obez çocukların vücutlarında bulunan yağ miktarını azaltıyor.
Çalışma rastgele kontrollü deney olarak tasarlandı ve elde edilen sonuçlar Gastroenterology dergisinde yayınlandı.
Araştırmanın başındaki isim olan Prof. Raylene A. Reimer çalışma hakkında şunları söyledi:
“16 haftadan sonra, OI tüketen çocukların vücut ağırlığı z-puanında (%3,1 düşüş), vücut yağı yüzdesinde (%2,4 düşüş) ve gövde yağında (%3,8 düşüş) önemli düşüşler kaydedildi.”
Bu çalışmayla birlikte ilk kez rastgele kontrollü bir deney ile, fazla kilolu çocukların bağırsak bakterilerinde prebiyotik tüketimi sayesinde değişiklik gözlendi. Prebiyotiklerin ucuz ve kolay tüketilebilir olması nedeniyle, araştırmadan elde edilen bulgular gelecekte obezite tedavisi için önemli bir fırsat sunuyor.
Prof. Reimer, “Çocuklardan toz haline getirilmiş besinsel lifi bir şişede su ile karıştırmasını ve günde bir kez tüketmesini istedik. Buradan da oldukça ilgi çekici sonuçlar elde ettik. Harika oldu.” diye konuştu.
Araştırmadan elde edilen bulgular, diğer metabolik sağlık faydaları olduğunu da gösterdi.
Gövde yağındaki düşüşe, trigliseritlerdeki %19 düşüş ve inflamatuar sitokin interlökin-6’daki %15’lik düşüş eşlik etti.
Özellikle karın bölgesi etrafında bulunan gövde yağının diyabet riskini arttırdığı ve metabolizmayı olumsuz etkilediği biliniyor. Serum trigliseritlerinin yüksek olması, insülin direnciyle bağlantılı olabilirken, IL6 obezitede sıkça görülen düşük-dereceli inflamasyonun önemli bir biyoişaretçisi.
Araştırmacılar prebiyotiklerin oynadığı önemli rolü ispatlamayı hedefledi. Bu doğrultuda “daha önemlisi, OI’nin plaseboya kıyasla bağırsaklarda belirli bir bakteri değişimini tetiklediğini gösterdik” dediler.
Prebiyotik tüketimi, aşırı kilolu çocuklarda bağırsak mikrobiyotasını seçici bir şekilde değiştiriyor. Araştırma ekibi tespit ettikleri değişimi şu sözlerle özetledi:
“OI tüketen grupta Bifidobacterium türlerinde önemli artışlar ve Bacteroides vulgatus’ta düşüşler tespit edildi.” Önceki araştırmalar Bacteroides vulgatus ve kadınlarda obezite arasındaki bir ilişkiyi tanımlamıştı.
Önceki çalışmalarda diyabetik hastalarda Clostridium clostridioforme türü bakterisi seviyesinin yüksek olduğu da belirlenmişti. Ekip konuya şu sözlerle açıklık getirdi:
“Mevcut çalışmada, plasebo karşısında prebiyotik grupta Clostridium clostridioforme’nin azaldığı görüldü. Bu durum biyolojik ve vücut bileşimi açısından olumlu değişiklikle doğrusal bir ilişki içerisindeydi.” (Gıda Hattı)