“57 ülkeden 450 dezavantajlı gencin toplumla bütünleşmesi” projesi
Uluslararası Eğitim Kültür ve Medeniyet Derneği Başkanı Sayın Orhan ÇETİN geliştirdikleri projeler ve faaliyetler hakkında bilgiler verdi:
Derneğimiz (UDER) tarafından geliştiren “57 ÜLKEDEN 450 DEZAVANTAJLI GENCİN TOPLUMLA BÜTÜNLEŞMESİ” başlıklı projemiz Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen projeler arasında yer almıştır. Bu kapsamda; sosyal, ekonomik, coğrafi etmenler ve kültürel farklılıklar dolayısıyla dezavantajlı durumda olan misafir öğrencilerin yanısıra şehrimizde yaşayan diğer dezavantajlı genç grupların hayatlarının kolaylaştırılması, durumlarının iyileştirilmesi ve sosyal hayata katılımlarının artırılması, kültürel ve ekonomik farklılıkların, gençlerin iletişiminde ve biraraya gelmelerindeki engelleyici etkisinin ortadan kaldırılması, kültürel farklılıkların birleştirici bir vasıta olarak kullanılması amacıyla geliştirdiğimiz projemiz gençlerin, Gönüllülük, Kültür Sanat, Sosyal Uyum, Sağlıklı Yaşam ve Spor Faaliyetleri ile kişisel ve sosyal gelişimlerini desteklemeyi, potansiyellerini gerçekleştirebilmelerine imkân sağlamayı, karar alma ve uygulama süreçleri ile sosyal hayatın her alanına etkin katılımlarını ve uyumlarını arttırmayı amaç edinmektedir.
12 aylık proje süresince gerçekleştireceğimiz faaliyetlerle; dezavantajlı konumda olan gençlerin kendi dar dünyalarından kurtularak, başka ortamlarda, başka kişilerden, başka düşüncelerden insanlar ile diyalog içinde bulunmasını, onlardan etkilenmesini ve onları etkilemesini sağlamayı; yeni dostluklar kurmalarını ve bu dostluklarını pekiştirmelerine imkan sağlayarak sosyal kaynaşmayı desteklemek istiyoruz.
Gönüllülük, Kültür Sanat, Sosyal Uyum, Sağlıklı Yaşam ve Spor Faaliyetlerinin verilmesi ile, bu faaliyetler içerisinde bir sosyalleştirme aracı olan spor, insanları birleştirici özelliği sayesinde dil, din, ırk ve cinsiyet ayrımı olmadan kalabalıkları bir araya getirebilmekte, gerilim ve çatışmanın sınırını aşarak insanlar ve toplumlar arasında iletişimin kurulmasını sağlamakta ve sosyal dayanışmayı pekiştirmektedir.
Gönüllülük, Kültür Sanat, Sosyal Uyum, Sağlıklı Yaşam ve Spor Faaliyetleri ile gençler arasında hoşgörü ve dayanışma duygusunu pekiştirmeyi ve gençlerin fedakârlık, hakkaniyet, sadakat, sorumluluk duygularının da gelişmesini amaçlamaktayız.
Projemizin görünürlük unsurlarından etkili ve verimli bir şekilde yararlanılması ile dezavantajlı konumda olan gençlerin gerek toplum nezdindeki ve gerekse yazılı ve görsel medya nezdindeki imaj yönetimine olumlu katkı sağlanacaktır. Yapılacak tanıtım etkinlikleriyle ve bastırılacak broşürlerin dağıtımının sağlanması ve yaygınlaştırılması ile projenin tekrarlanma imkanı artacak ve diğer illerde projenin kurum ve kuruluşlara yaygınlaştırılması aşamasında rol model olacaktır.
Projemizin yukarıda açıklanan amaçları doğrultusunda;
1. Gönüllülük Faaliyetleri kapsamında; dezavantajlı konumda olan gençler ağaç dikecekler, çevre temizliği yapacaklar, huzurevi ziyareti gerçekleştirecekler, şehit ve gazi çocuklarını ziyaret edecekler.
2. Kültür Sanat Faaliyetleri kapsamında; Tiyatro, Müzik ve Halk Oyunları alanında kültür sanat eğitimleri verilecek, 2015 yılında Çanakkale Zaferinin 100. yılının kutlanacak olması sebebiyle, Çanakkale Savaşlarına yönelik farkındalığı ve ilgiyi arttıracak gezimiz ile aziz şehitlerimizin kanlarıyla sulanmış olan bu toprakları teneffüs edecek olan gençler, bağımsızlık mücadelesinin ne anlama geldiğini ve atalarımızın hangi ruhla Çanakkale’yi geçilmez kıldıklarını rehberlerden dinleyecekler ve gezi süresince Kilitbayır Kalesi, Namazgah Tabyası, Hamidiye Tabyaları, Seyit Onbaşı Anıtı, Havuzbaşları Şehitliği, Soğanlıdere, Alçıtepe Köyü ve Müzesi, Hastane Şehitliği, Şehitlik Abidesi ve Müzesi, Yahya Çavuş ve Mehmet Çavuş Anıtı, Conk Bayırı’nı ziyaret edecekler.
3. Sosyal Uyum Faaliyetleri kapsamında dezavantajlı gençlere yönelik ihtiyaç duydukları Değerler Eğitimi kendilerine kazandırılmış olacaktır.
4. Sağlıklı Yaşam ve Spor Faaliyetleri kapsamında; Futbol, Kayak, Voleybol, Basketbol, Masa Tenisi ve Güreş alanında 6 farklı dalda spor eğitimleri verilecektir.
5. Çeşitli tanıtım etkinlikleriyle projenin ve programın görünürlüğü sağlanacak, aynı zamanda projenin etkisi daha geniş kitlelere yayılacaktır.
Bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesi neticesinde;
1. 2015 Yılında Çanakkale Zaferinin 100. yılının kutlanacak olması sebebiyle, Çanakkale Savaşlarına yönelik farkındalık ve ilgi arttırılacaktır.
2. Gönüllülük, Kültür Sanat, Sosyal Uyum, Sağlıklı Yaşam ve Spor Faaliyetlerinde yer alacak gençler, farklı kültürlerden, farklı düşüncelerden insanlarla diyaloğa girme imkanı bularak, yeni dostluklar kuracaklardır.
3. Birçok nedenden dolayı dezavantajlı durumda olan bu gençler Gönüllülük, Kültür Sanat, Sosyal Uyum, Sağlıklı Yaşam ve Spor Faaliyetlerinde bulunarak, ortak bir amaç etrafında bir araya gelme ve birlikte mücadele etme imkanı bulacaktır. Ortak bir amaç etrafında biraraya gelen gençler, sportif faaliyetler çerçevesinde takım sporlarıyla işbirliği yapmayı öğrenecek ve grubun bir parçası olarak hareket edebilecektir.
4. Pasif bir yaşam tarzı benimseyen, toplumdan uzak, içine kapanık, utangaç, toplumun bir parçası olmada zorluk çeken bu gençler, Gönüllülük, Kültür Sanat, Sosyal Uyum, Sağlıklı Yaşam ve Spor Faaliyetlerinde bulunarak, daha dışa dönük, daha aktif, sosyal ilişki kurmaya sürekli hazır ve duygusal olarak daha dengeli bireylere dönüşeceklerdir.
5. Spor yapmak yalnızca bir bedensel uğraş değildir, aynı zamanda sosyalleşme ve topluma uyma sürecidir. Tıpkı toplumsal yaşam gibi, spor da bir kurallar dizisinden oluşmaktadır. Sportif faaliyetlerde bulanan bireyler başarıya ulaşmak için belirlenen kurallara uymak zorundadır, böylece sporla uğraşan birey bir öz disiplin duygusu geliştirecek ve bu durum hiç kuşkusuz bireyin sosyal hayatında da olumlu etkiler oluşturacaktır. Farklı spor dallarıyla tanışma imkanı bulacak olan bu gençler, aynı zamanda sportif yeteneklerinin de farkına varacaklardır.