Gündem

14 Mart Tıp bayramı, Dünya Böbrek Günü, açıklamalar, mesajlar.. KANDEMİR: “14 MART TIP BAYRAMI’NI BAYRAM GİBİ KUTLAYAMIYORUZ”

Kayseri Tabip Odası Baskanı Doc. Dr. Türkmen Bahadır Arıkan’ın mesajı

Tip ögrencilerinin isgalcilere karsi direnisin sembolü olan bu günü Tip Bayrami olarak kutlamaktan onur ve gurur duyuyoruz. Bu misyonun temsilcileri olmak, zorluklara karsi durmada bize güc ve umut veriyor. Bu nedenle basta hekimler olmak üzere bütün saglik calisanlarinin Tip Bayrami kutlu olsun.

Modern tıp eğitiminin başlangıcı olan 14 Mart 1827 günü, 1919 yılının 14 Martında işgal altındaki İstanbul’ da tıbbiye 3. Sınıf öğrencisi Hikmet Boran’ ın önderliğinde, tıp okulu öğrencileri işgali proteste için toplanmıştır. Tıp öğrencilerinin işgalcilere karşı direnişin sembolü olan bu günü Tıp Bayramı olarak kutlamaktan onur ve gurur duyuyoruz. Bu misyonun temsilcileri olmak, zorluklara karşı durmada bize güç ve umut veriyor. Bu nedenle başta hekimler olmak üzere bütün sağlık çalışanlarının Tıp Bayramını kutluyorum.

Bugün tıp bayramı bu ancak “Hekimlerin özlük hakları, kışkırtılmış sağlık talebi ve bunun oluşturduğu, yetersiz muayene süreleri, sağlık çalışanlarına şiddet, hekimlerin artmış iş yükü neticesinde artan iş kazaları, artan psiko-sosyal sorunlar, hekim göçü gibi sorunlarımız devam etmektedir.

Hekimlerin sorunlarının tespiti ve çözüm önerileri yine hekimler tarafından olacaktır. Yani hekimler kendi göbeğini kesmek durumundadır ve bu birlikteliğin adresi Tabip Odalarıdır. Tabip Odaları gücünü üyelerinin aklı hür vicdanı hür hekimler olmasından ve özgürlüğünden almaktadır. Kayseri Tabip Odası Yönetimi olarak hekim hakları ve çözüm önerileri her platformda dile getirilmiştir.

Uzun yıllar süren eğitim, emek, bilgi birikimi, uykusuz geçen mesailer ve edinilen mesleki tecrübeler hep tek bir amaç için, birilerine umut ışığı olmak. Geçmişte nasıl mücadele ettiysek, bugün de yarında mücadelemize bu topraklarda devam edeceğiz. Sözlerime son verirken 14 Mart Tıp Bayramınızı tekrar kutlarım.

14 Mart Tıp Bayramı Erciyes Üniversitesi’nde Törenle Kutlandı

Kararlar ve Azim” konulu sunum yapan Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi aynı zamanda Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERAGEM) Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli; zor, bir o kadar da kutsal olan tıp yolculuğunda azim ve kararlılığın öneminden bahsederek, “Hayatın her alanında, en çaresiz anlarımızda bizlere şefkat, şifa ve moral veren bu değerli meslek sahipleriyle herkesin yollarının kesiştiği birçok an var. Ayrıca hekimlerimizin bilgi ve deneyimleri dışında insanların hayatına dokunmaları, onlara umut olmaları da ayrı bir özellik ve bu nedenle onlara minnet duyuyoruz. Bu yolda en büyük gücümüz, azmimiz olmalıdır. Birçok engelle karşılaşacağız. Hatta bazı engeller bizi bu yolda yıldıracak ama yüzleştiğimiz ve aştığımız her sorun, bir sonraki adımda bizi çok daha güçlü olarak çıkaracaktır” dedi.

Asistan temsilcisi Muharrem Özer de vatanı sevme düşüncesinin her zaman tıbbiyelerin önceliği olduğuna dikkati çekerek, doktor olmanın tıpkı bir piramidin yapısını oluşturan parçalar gibi geniş ve derin bilgi ve tecrübe birikimi ile atılmış sağlam bir temel, onun üzerine sonsuz sabır ve empati yeteneği, en tepede insanlık sevgisi, ahlak ve merhameti de barındıran yüce bir vicdan sahibi olmakla vücut bulduğunu ifade etti.

Dönem 5 temsilcisi Akın Can Aydın ise “Bizler hekimiz. Çoğu zaman uykusuz, bazen uykulu. Her türlü zorlukla, tüm yüreğimizle en ön safta mücadele ederiz. Salgın olduğunda insanlar bana bulaşmasın diye evlerinden çıkmazken biz günlerce evlerimize gidemeyiz. Deprem olduğunda kendi yasımızı bile tutamadan başka insanların hayata tutunması için çaba gösteririz. Savaş zamanı hem yaralılara ümit olur hem de gerektiğinde vatan için şehit oluruz. Hekimler şartlar ne denli zor olursa olsun öz vatanları başta olmak üzere tüm insanlığa her daim ümit olmuşlardır. Vatanını en çok seven, işini en iyi yapandır” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından 2023 yılında kaliteli akademik çalışmalar yapan hekimlere teşekkür belgeleri takdim edildi.

Program yeni akademik kadrolara atanan öğretim üyeleri için düzenlenen cübbe giyim töreni ile devam etti.

Tören, mini konserin ardından sona erdi.

AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ CAN ÇEKİŞİYOR! “CEZA VE BASKILARLA SİSTEM DÜZELMEZ”

AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ CAN ÇEKİŞİYOR! “CEZA VE BASKILARLA SİSTEM DÜZELMEZ”

AHESEN GENEL BAŞKANI DR. AHMET KANDEMİR: “14 MART TIP BAYRAMI’NI BAYRAM GİBİ KUTLAYAMIYORUZ”

Sağlık kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve sağlık çalışanları tarafından her yıl Mart ayında kutlanan ’14 Mart Tıp Bayramı’ bu yıl kutlama değil, çağrı, talep ve düzenleme istekleri ile gündeme geldi.

Sağlık çalışanları ve sağlık sisteminin içinde bulunduğu sıkıntıları nedeniyle, kamuoyunun sağlık hizmet alımı konusunda karşı karşıya kaldığı sorunları, 14 Mart Tıp Bayramı vesilesi ile gündeme getiren Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN); sistemin iyileştirilmesi ve hizmetlerin kesintiye uğramaması adına çağrıda bulundu.

AHESEN Genel Başkanı Dr. Ahmet Kandemir; 14 Mart 1919’da Tıbbiyeli Hikmet Boran ve arkadaşlarının vatan savunması ile kutlamaya başladıkları ‘Tıp Bayramı’, tıbbiyelilerin ruhunun devam ettiğini göstermek ve taçlandırmak için her yıl kutlanmaya devam ediyor. Günümüzde pandemi, deprem ve salgınlarda ülke sağlığının korunması adına yine ön safta mücadele eden sağlık çalışanları ilk günkü ruhu taşıyor. Özellikle birinci basamak koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetinde en önemli rolü alan Aile Hekimliği Çalışanları, uygulamanın işlemeye başladığı tarihten bu yana maalesef hem maddi hem özlük haklar açısında kayıplar yaşamış ve aile hekimliğinin sürdürülebilirliği tehlikeye girmiştir. Bugün geldiğimiz noktada bayram olarak ilan edilen bugünü bayram olarak kutlayamamak son derece üzücü.” dedi.

“ÜLKE SAĞLIĞININ TEMİNİ İÇİN ACİL MÜDAHALE ŞART!”Aile Sağlığı Merkezleri’nin kapanma riskiyle karşı karşıya kaldığının altını çizen AHESEN Genel Başkanı Dr. Kandemir; “Halkın nitelikli, ücretsiz ve ulaşılabilir sağlık hizmeti alabildiği, olağanüstü durumlarda hayati rol ile gündeme gelen Aile Hekimliği; sağlıkta şiddetin artması, caydırıcı etkin bir yasanın çıkarılmaması, çalışma koşullarının kötüleşmesi, angarya ve iş yükünün artması, hak edişlerin yoksulluk sınırlarına kadar indirilmesi, emekliliğin imkânsız hala getirilmesi ve iş güvencesi kalmaması gibi bir çok neden ile sürdürülebilir sağlık hizmeti işleyişi, imkansız hale gelmiştir. Üzerlerine yüklenen yükü taşıyamayan meslektaşlarımız, torba yasa ile ceza yönetmeliğine maruz kalmıştır. Yaşanan tüm olumsuzluklara ve sıkıntılara rağmen Tıp Bayramı’nın ilk günü gibi aynı ruhla vatanımıza hizmet etmeye devam ediyor, şartların düzenlenmesi için hem AHESEN hem tüm meslektaşlarımız adına yetkilileri müdahaleye davet ediyoruz. Ülke sağlığının temini için bu durum son derece elzem bir hal almıştır” dedi.Tıp Bayramı vesilesi ile konuşan AHESEN 1. Şube Başkanı Dr. Melisa Menemencioğlu ise yaşanan sıkıntıların sistemden kaçışlara ve motivasyon düşüklüğüne neden olduğunun altını çizdi. Dr. Menemencioğlu; “Maalesef bu özel günde Tıp Bayramını kutlayamıyoruz. Çünkü bayram, mutlu olduğunuzda kutlanır ve bizler mutlu değiliz. Tek bir sorunumuza çözüm üretemeyen idareciler, söz konusu cezalandırmak, hekimi itibarsızlaştırmak olduğu zaman son derece çözümcü ve cömert davranıyor, yönetmelik üstüne yönetmelik, kanun üstüne kanun çıkarıyorlar. Sıkıntılı süreçlerde alkışlatılan sağlık çalışanlarının, 1 Mart’ta Resmî Gazetede yayınlanan ceza kanunuyla iş güvencelerini tehdit ederek, samimiyetsizlik göstermişlerdir.” dedi

“CEZA VE BASKILARLA SİSTEM DÜZELMEZ”Uygulamaların iyileştirme ve çözüm odaklı olmadığını dile getiren Dr. Melisa Menemencioğlu; Verilen cezalarda iyileştirme ödemesinin kesilmesi bir disiplin cezasıdır. Ancak iyileştirme ödemeleri kesilme sayısının sözleşme feshine gitmesi aynı suça verilen ikinci cezadır. 1 suça 2 ceza verilmesi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırıdır. Mali durumun disiplin cezasına bu şekilde bağlanması ise idareye keyfi ceza verme imkânı sağlar ve mobbinglerin önünü açarak hekimler üzerinde büyük bir baskıya neden olur. Biz hekimler bu iş güvencelerimizin tehdidi altında büyük bir motivasyon düşüklüğü ve stres altında girdik. Özlük hak kayıpları ve sağlıkta şiddete çözümsüzlük nedeniyle sistemden ayrılan hekimlerin ardından kalan asgari sayıdaki hekimler sağlık çarklarını döndürmeye çalışıyor. 1. basamakta çalışan hekimlerin saydığımız nedenlerle sistemden uzaklaşmasına neden olmak, halihazırda sıkıntı yaşanan 2. ve 3. basamaklara ulaşmayı imkânsız hale getirecek. Cezalarla ve baskılarla sağlık hizmeti sunumundaki eksiklikleri düzeltilemez. Kutlayamadığımız bu 14 Mart Tıp Bayramı’nda, sağlık hizmeti almada şu anda bile zorlanan halkımız ve tüm sağlık çalışanları adına Sağlık Bakanlığı’nın bu yanlış tutumundan dönmesini talep ediyoruz.” dedi.

“HER ÇIKAN YÖNETMELİĞE HUKUK MÜCADELESİ OLARAK BAKILIYOR”AHESEN 2. Şube Başkanı Dr. Selçuk Ünal ise yaptığı açıklamada geleceğe kaygı ile baktıklarına vurgu yaptı. Dr. Ünal; “Ne yazık ki, 14 Mart Tıp Bayramı geldiğinde ne mesleğimizin saygınlığı ile gurur duyabiliyoruz ne de geleceğimize kaygısız bakabiliyoruz. Aile Hekimliği çalışanları olarak, her geçen yıl, sistemsiz bir sağlık sistemi içinde, bir taraftan hizmet sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalışıyor diğer taraftan da Sağlık Bakanlığının adeta inatlaşma haline getirilen hukuksuz, dayatıcı ve zorlayıcı karar ve uygulamaları ile boğuşuyoruz. Her çıkan yönetmeliğe; bu sefer neyi cezalandıracaklar, neyi engelleyecekler, ne için hukuk mücadelesi vereceğiz diye bakar olduk. Artık göstermelik alkışlar, içi boş övgüler, tutulmayan vaatler istemiyoruz. Önümüzdeki yıl Tıp Bayramı’nı; gerçekten mesleğimizle övünebileceğimiz, işimizi keyifle yapabileceğimiz, gelecek kaygısı duymayacağımız koşullarda kutlamayı istiyor ve hak ettiğimizi düşünüyoruz.” dedi.

KİGDER BAŞKANI SEMA KARAOĞLU: 14 MART BAĞIMSIZLIĞIMIZIN HAYKIRIŞIYDI, O BAYRAK DİRENİŞİMİZİN SEMBOLÜYDÜ

Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği(KİGDER) Başkanı Dr. Sema Karaoğlu, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı Kurtuluş Mücadelesine Tıbbiyeli Hikmetlerin  14 Mart tarihinde selam çaktığını hatırlatan Dr. Karaoğlu, “Tıbbiyeliler, 14 Mart’ta kocaman bir Türk Bayrağını Tıbbiyeyi Şahane’nin iki saat kulesi arasına astılar. O bayrak bağımsızlığımızın haykırışıydı. O bayrak direnişimizin sembolüydü. Ve o hareket, Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı bağımsızlık mücadelesine çakılan selamdı.” ifadelerini kullandı.

14 MART BAĞIMSIZLIĞIMIZIN HAYKIRIŞIYDI

Kadın İşbirliğini Geliştirme Derneği(KİGDER) Başkanı Dr. Sema Karaoğlu, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Karaoğlu,  “14 Mart Tıp Bayramı sadece ülkemizde kutlanan bir bayram. Niye mi? 14 Mart Osmanlı İmparatorluğunda modern tıbbın başladığı tarih. 14 Mart 1919’da işgal kuvvetleri Harbiye Limanına donanmalarını demirlemişti. Ve işgal güçlerinin donanması toplarını atmaya hazırdı. Ve işgal kuvvetleri Tıbbiyenin koridorlarında rap rap giderken;  o güne kadar hiçbir boyunduruk altına girmemiş milletin çocukları olan Tıbbiyeliler, buna dayanamadılar ve işgale karşı durmak için de 14 Mart Tıp Bayramını kutlayacağız diyerek kocaman bir Türk Bayrağını Tıbbiyeyi Şahane’nin iki saat kulesi arasına astılar. O bayrak bağımsızlığımızın haykırışıydı. O bayrak direnişimizin sembolüydü. Ve o hareket Tıbbiyeli Hikmet ve arkadaşlarının Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı bağımsızlık mücadelesine çakılan selamdı. 1921’de Tıbbiyeyi Şahane hiç mezun vermedi. Çünkü hekimlerin hepsi sahada ve cephedeydiler.” dedi.

TIP EĞİTİMİNDE NİTELİK BOZULDU

14 Mart Tıp Bayramının çıkışını ve Kurtuluş Mücadelesine verilen desteği açıklayan Dr. Sema Karaoğlu, “O günlerden bugünlere geldik. Bugün baktığımızda genç meslektaşlarımızın yurt dışına gittiğini görüyoruz. Beyin göçümüz hızla devam ediyor. Çünkü son yıllarda tıp eğitimde niceliğe önem verildi ve nitelik bozuldu. Adeta apartmanlarda tıp fakülteleri var. Bu öğrencilerimizi yetiştirecek akademisyen sayımız az. Onlarda da nicelik ve nitelik sorunu var.” ifadelerini kullandı.

TIP BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

Sağlıkçılara ve hekimlere yönelik şiddet olaylarına da değinen KİGDER Dr. Sema Karaoğlu, “Son  zamanlarda hekimlerimiz oldukça fazla şiddete uğruyor. Çalışma şartları çok uygun değil. Hekimlere çok kısa bir sürede hasta baktırılmak isteniyor. Bu da hasta memnuniyetsizliğini doğruyor. Hekimlerin ekonomik koşulları da iyi değil. İnşaallah bu şartlar düzeltilir, özlük haklarımız iyileştirilir, çalışma şartlarımız düzeltilir, usta-çırak ilişkisine dönülür. Sağlıkta müşteri-ticaret anlayışından  tekrar hasta-hekim ilişkisine evrilir ve biz de güzel bayramlar kutlarız. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu ülkenin bağımsızlığı için canını ortaya koyan Tıbbiyeli Hikmetleri, geçmişte kaybettiğimiz tüm hekimleri rahmet ve minnetle anıyorum. Tıp Bayramımız kutlu olsun” şeklinde sözlerini bitirdi.

SES KAYSERİ YÖNETİM KURULU:14 MART SAĞLIK HAFTASINI MÜCADELE İLE BAYRAMA DÖNÜŞTÜRECEĞİZ!

Sağlık hizmetinin metalaştırılarak alınıp satılan bir mala dönüştürülmesine, hastaya müşteri denilmesine ve sağlık bütçesinin özel sermayeye akıtılmasına,
Sağlık kurumlarının şirketleşmesine, halkın sağlığının paraya tahvil edilmesine,
Performans – güvencesizlik – şiddet kıskacı ile faturanın sağlık emekçilerine kesilmesine,
Tıp Bayramının 105. Yıldönümünde de 14 Mart Haftasında mücadeleye devam ediyoruz.
14 Mart’lar Bayrama dönüşsün diye Sağlık Mücadele Haftası diyoruz.
Çünkü uzun çalışma saatleri, iş yükü, mobbing ve angarya gibi modern kölelik çalışma koşullarına isyan edenlerin, karşı duranların mücadele haftasıdır 14 Mart.
Pandeminin başından beri “Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz” diyenlerin mücadele haftasıdır 14 Mart.
Önlenebilir bir hastalık (covid-19) nedeniyle, sağlam olmadığı için depremde yıkılan sağlık kurumlarında yüzlerce arkadaşını yitiren “yaşam hakkı” yok sayılanların haftasıdır 14 Mart.
En temel insan hakkı olan “sağlık hakkı” için halkın sağlığı, emeğimin hakkı diyenlerin haftasıdır 14 Mart İhtiyaç olduğunda kahraman ilan edilip alkışlatılan, sonrasında değersizleştirilenlerin haftasıdır 14 Mart.
Toplu sözleşmelerle mali, sosyal, özlük hakları iyileştirilmeyen, çalışma koşulları daha da ağırlaştırılan, iş barışı bozulanların haftasıdır 14 Mart.Enflasyonun, verginin yükünün altında ezdirilen, sadaka gibi zamlara muhtaç edildikçe yoksullaşanların; insanca yaşayacak meslek riskini karşılayacak, emekliliğe yansıyacak yoksulluk sınırının üstünde OECD ülkeleri standartlarında temel ücret diye iş bırakanların, eylem örgütleyenlerin haftasıdır 14 Mart.
36 saat nöbet tuttuktan sonra evine giderken araç başında uyuyakalan Rümeysa ŞEN’in kutlayamadığı Tıp Bayramıdır 14 Mart.
Melike ve Mustafa gibi angaryaya, psikolojik şiddete, değersizleştirmeye daha fazla dayanamayıp intihara sürüklenen hekimlerin, hemşirelerin, anestezi teknikerlerinin yardım çığlığıdır 14 Mart.Hasta yakınının saldırılarına karşı birlikte bariyer oluşturan ekibin haftasıdır 14 Mart.
Sağlık ekibinin ekip ruhunu, ortak mücadelesini ve dayanışmasını bozmaya çalışanlara inat, bir olanların, birlik olanların haftasıdır 14 Mart.
Önce insan, sonra sağlık emekçisi olan, emeğinin hakkını alamayan, şiddetin her türlüsüne maruz kalan, 24 saat yüreği ağzında, yükü sırtında, liyakati iki dudak arasında, güvenliği takdiri ilahiye havale 112’cinin haftasıdır 14 Mart.Atama bekleyen yüzbinlerce sağlık meslek mensubu varken atama yapmayan, OECD ülkelerinin istihdam ortalamalarını yakalamak yerine Sahra ülkelerinin istihdam ortalamalarını yakalamak için çaba harcayan sağlık yöneticilerin iş yükü ve angaryayla tükettiği, ülke dışına göç ettirdiği sağlık emekçilerinin haftasıdır 14 Mart.
Mali, idari ve bilimsel özerkliği Sağlık Bakanlığı tarafından adeta kuşatılmış, iflasın eşiğine getirilen üniversite hastanelerinde borç batağından çıkmak için, hakları olan Covid-19 ek ödemelerini bile borç ödemek için kullanan yöneticilere karşı, meslek etiği, bilimsel, özerk nitelikli eğitim için mücadele edenlerin haftasıdır 14 Mart.
Nöbete giderken bırakacak yeri olmayan çocuklarını komşusuna emanet edip, nöbet ertesinde çıkan yangında onların yanmış bedenlerinin kokusunu sineye çeken sağlık emekçisi Fatma hemşire ve eşinin dinmeyen evlat acısıdır 14 Mart.Cumhurbaşkanı tarafından sağlık emekçilerinin emeğini, niteliğini, değerini ve kamusal sağlık hizmetlerini hiçe sayan “gidiyorsa gitsinler” söylemine karşı “susmuyoruz, korkmuyoruz, hiçbir yere gitmiyoruz” diyerek mücadele edenlerin haftasıdır 14 Mart.
Biz sağlık ve sosyal hizmet emekçileri, artık en temel insani hakkımız olan yaşam hakkımızı dahi koruyamayan sağlık politikacılarına, acil sorunlarımızın çözümü için derhal harekete geçmelerini yoksa sağlık sisteminin onarılamaz yaralar alacağını açıklamalarımızla, eylemlerimizle, defalarca hatırlattık.
Sağlık emekçilerinin bu haklı talepleri dinlemek ve anlamak yerine mücadelesini bastırma, sınırlandırma çabasına girmiş, gözdağı vermeye çalışmıştır. Torbalara sıkıştırılan yasal düzenlemeler ile sağlık ortamı kaosa sürüklenmeye devam ediliyor. Bu sağlık sisteminden emekçilerde halkta memnun değil diyoruz. “reform-dönüşüm” dedikleri şey hasta muayene sayıları ile övünmek olmuştur. Bu reformun pandemide cilası döküldü. Depremde enkaz altında kaldı. O yüzden bu sistem değişmelidir. Değiştireceğiz diyoruz
14 Mart Sağlık Haftasını, “Bayram” olarak kutlayabilmek için bu yıl da açıklamalar, eylemler yapıyoruz.
Aşağıda yer alan taleplerimiz; halkımızın nitelikli ve kamusal sağlık hizmeti alması için gerekli talepler olup, halkımızın mağdur edilmemesi ve hak ettikleri sağlık hizmetini alabilmeleri için halkın bir parçası olan biz sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin en acil talepleri derhal karşılanmalıdır.
Taleplerimiz;
  • · Performans, ek ödeme, teşvik değil, insanca yaşamaya yetecek, yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyacak temel ücret sağlansın.
  • · Fiili hizmet süresi (yıpranma payı) sağlık hizmetlerinde çalışan tüm emekçilere yıllık 90 gün üzerinden tam olarak uygulansın.
  • · Yapılan ek gösterge düzenlenmesi yetersiz kalmıştır. Talebimiz olan 3600’den 7200 kadar kademeli ek gösterge uygulansın.
  • · OECD ortalamasında kadrolu güvenceli personel istihdamı yapılsın. Taşeron çalışma ortadan kaldırılsın.
  • · Özgür ve bilimsel çalışma ortamı için meslek örgütleri üzerindeki baskılara son verilsin.
  • · Liyakatsiz atamalara, tip sözleşme dayatmalarına, tıp ve sağlık bilimleri eğitimlerini niteliksizleştiren, altyapısı uygun olmayan tıp fakültelerinin, eczacılık fakültelerinin, diş hekimliği fakültelerinin, hemşirelik fakültelerinin, sağlık bilimleri fakültelerinin ve sağlık meslek yüksekokullarının açılmalarına son verilsin.
  • · Şiddetsiz ve güvenli bir çalışma ortamı için yeni ve etkili “Sağlıkta Şiddet Yasası” çıkarılsın, mobbing ve baskılar son bulsun.
  • · Covid-19 iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilsin.
  • · Haklarında kesinleşmiş yargı karar bulunmayan ihraç sağlık ve sosyal hizmet emekçileri derhal göreve başlatılsın.
  • · Sağlık hizmeti için ödediğimiz vergiler yeter. Katkı katılım payları ve ilave ücretler kaldırılsın
  • · Sağlık ve sosyal hizmetlerin planlanmasından sunulmasına kadar emekçiler örgütleri aracılığıyla, halk da merkezde siyasi partiler, yerellerde ise yerel yönetimler, muhtarlıklar, örgütlü yapılar ve siyasi partiler eliyle süreçlere dâhil olsun.
  • · Özel hastanelere verilen her türlü teşvik kaldırılmalıdır. Özel hastaneler ile SGK anlaşma yapmamalıdır. Özel hastanelere aktarılan teşvik ve bütçen kamu sağlık kurumlarına aktarılmalıdır.
  • · Toplumsal sağlık için güçlü ve etkin birinci basamak sağlık örgütlenmesi sağlansın. ASM emekçilerine ikili ceza uygulamalarından vazgeçilsin.
  • · Her işyerine kreş açılsın, sağlık emekçileri çocukları ile işleri arasında tercih yapmak zorunda kalmasın.
  • · Kamu sağlık kurumları daha demokratik bir yapıya kavuşturulmalıdır. Kamu sağlık kurumlarında idareci belirlenmesi kriterlere uyanlar arasında o kurumlarda çalışan emekçilerin oyu ile gerçekleşsin.

14 Mart Dünya Böbrek Günü

Böbreğin metabolik ve hormonal fonksiyonlarında ilerleyici ve geri dönüşsüz kayıp ile seyreden Kronik Böbrek Hastalığı (KBH); artan sıklığı, komplikasyonlara ve ölümcül durumlara yol açması, yaşam kalitesini azaltması, diyaliz ve böbrek nakli gibi yüksek maliyetli tedavi uygulamalarını gerektirmesi gibi nedenlerle dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir.

Uluslararası Nefroloji Topluluğu’nun yapmış olduğu çalışmalara göre dünya genelinde 850 milyondan fazla kişi KBH’dan etkilenmiş olup her yıl 3 milyondan fazla kişi KBH nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Yüksek gelir düzeyine sahip ülkelerin yıllık sağlık bütçelerinin neredeyse %3’ü diyaliz ve böbrek nakli maliyetleri ile ilişkilidir. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hazırlanan 2022 yılı ölüm ve ölüm nedeni istatistikleri incelendiğinde ise ülkemizde gerçekleşen ölümlerin %3,2’sinin böbrek yetmezliği nedenli olduğu görülmektedir.

KBH’ya yol açan nedenlerin dağılımı ülkeye, ırka, yaşa ve cinsiyete göre farklılıklar göstermekle birlikte altta yatan en sık nedenler obezite, diyabet ve hipertansiyondur. Türkiye’de de benzer bir eğilim mevcut olup hipertansiyon, diyabet ve kalp hastalığı olanlarda kronik böbrek hastalığı sıklığı daha yüksek olarak ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla bu hastalıklarla ve risk faktörleriyle mücadele etmek kronik böbrek hastalıklarından korunmada ya da ilerlemesini durdurmada birincil korunma yöntemidir.

Ayrıca söz konusu hastalıkların ilerlemesinin durdurulması ve bu hastalıklara bağlı yeni hastalık oluşmasının engellemesi için erken teşhis, etkili tedavi ve izlem süreçleri en önemli mücadele basamaklarıdır.

Bu doğrultuda Bakanlığımız; kronik böbrek hastalıkları ve risk faktörlerinin önlenmesi/kontrolü çalışmaları kapsamında toplumsal farkındalığı arttırmak, böbrek hastalıklarının erken tanı ve tedavi standartlarını oluşturmak ve hastalık yükünü azaltmak amacıyla “Türkiye Böbrek Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı” yürütmektedir.

Ayrıca, geliştirilen Hastalık Yönetimi Platformu (HYP) uygulaması ile birinci basamak sağlık hizmet sunucularının kronik hastalıkların erken teşhisi, etkili tedavisi ve izlemlerinde daha aktif bir rol üstlenmesi sağlanmıştır. Sürecin, kanıta dayalı klinik uygulama yönergeleri doğrultusunda yönetilmesi neticesinde hastalıkların kontrol altına alınması, bireylerin fonksiyon kaybı yaşamalarının ve engelli hale gelmelerinin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.

HYP kapsamında halihazırda “hipertansiyon, obezite, diyabet ve kardiyovasküler risk değerlendirmesi” modülleri aile hekimleri tarafından kullanılmaya başlanmış; Kronik Böbrek Hastalıkları Modülü ise bu yıl içinde gerçekleştirilecek pilot uygulamayı müteakiben aile hekimlerinin kullanımına açılacaktır.

Aile hekimlerimiz söz konusu modülleri ve hazırlanan kılavuzları kullanarak birimlerine kayıtlı bireylerin ilgili hastalıklara yönelik risk değerlendirmelerini yapmakta, risk değerlendirmesi sonucuna göre hastaları periyodik olarak izlemekte, gerekli tedavilerini düzenlemekte, yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık vermekte, gerekli hallerde ise kişileri bir üst basamağa yönlendirmektedir.

Geri dönüşsüz sonuçları ve artan görülme sıklığı sebebiyle KBH’ya dikkat çekmek, toplumsal bilgi düzeyini ve farkındalığı artırmak için her yıl Mart ayının ikinci Perşembe’si “Dünya Böbrek Günü” olarak ilan edilmiştir. Bu bağlamda 2024 yılının teması “Böbrek Sağlığı İçin Optimal İlaç Uygulamalarına ve Sağlık Bakımına Eşit Erişim” olarak belirlenmiştir.

Böbrek sağlığınızı korumak için;

₋ Sağlıklı beslenin!

₋ Yeterli miktarda su için!

₋ Tuz tüketimini azaltın!

₋ Tütün, tütün ürünleri ve alkolden uzak durun!

₋ Hareket edin!

Kronik böbrek hastalığından korunmak için;

₋ Aile hekiminize başvurarak düzenli ve periyodik olarak risk değerlendirmenizi yaptırın!

₋ İlaçlarınızı hekiminize danışarak ve önerilen şekilde kullanın!

Bu vesileyle sağlıklı bir yaşam geçirmenizi diliyoruz.

TÜRK SAĞLIK SEN KAYSERİ ŞUBE BAŞKANI KAMİL ÜNAL  “14 MART TIP BAYRAMI KUTLU OLSUN”

14 Mart Tıp Bayramı, Türk Hekimlerin işgale tepkilerinin, hürriyete sevdalarının, vatan ve millet için herşeyi göze alarak tavır koymalarının yıl dönümüdür.

            Tıbbiyeli Hikmetlerin ortaya koydukları ruhla “Bu memleket bizim, sahip çıkacağız bunun için ne yapabiliriz?’ diye harekete geçerek, Türk bayrağının gölgesinde, düşmana karşı vatan için başlatılan bir mücadelenin adı olan 14 Mart, bu özelliği ile de bize şanlı geçmişimizden miras milli bir bayramdır.

Dün cephede, bağımsızlık için mücadele eden Türk hekimleri ve sağlık çalışanlarımızın bugünde;  salgında, depremde kısacası Türk milletinin felaketleri yaşadığı her zaman ve yerde vatan, devletinin verdiği görevle fedakârlıkla canını hiçe sayarak hizmet etmektedir.

Fedakârlığın timsali olan sağlık camiasının sorunlarına çözüm üretilmesi ve temel beklentilerinin karşılanması ise bir gerekliliktir.

Tüm sağlık camiası; Tek kalem maaş istemektedir. Ücretlerin belirsizlikten kurtulup ay sonunda ne kadar ücret alabileceklerini öngördükleri bir ücret politikası talep etmektedirler.

Enflasyon rakamlarına bakıldığında memurlarımıza yapılan maaş artışından geriye yalnızca %3,47 kalmıştır.  Maaşlardaki erimenin durması adına ek zam ve  refah payı uygulamasının hayata geçmesini, nöbet vb. ücretlerin günümüz şartlarında bir anlam ifade edecek değerlere ulaşmasını beklemektedirler.

Sağlıkta şiddetin en aza indirilmesini, sağlık kurum ve kuruluşlarında can güvenliğinden emin şekilde şifa dağıtmak istemektedirler.

İstihdamda planlı bir politika izlenerek hem iş yükünün hafifletilmesini hem de atama bekleyen genç sağlık çalışanlarının kamu hizmetinde görevlerine başlamasını talep etmektedirler.

Objektif bir sınavla yönetici atamalarının yapılmasını ehliyet ve liyakatin esas alınmasını arzulamaktadırlar.

Mobbing, adam kayırmacılık ve ayrımcılık yapılarak, çalışma huzurunun bozulmasına, adaletin zedelenmesine bir son verilmesini beklemektedirler.

Mevzuat düzenlemeleri ile çalışma hayatını zorlaştırılmasının, cezalarla sağlık hizmetlerine yön çizilmesinin durdurulmasını talep etmektedirler.

Mazeret tayinleri başta olmak üzere eğitim gibi Anayasal hakları kullanmasına engel olan düzenlemelerin ortadan kaldırılarak kamuya bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında atama ve tayinlerde engellerin sonlandırılmasını istemektedirler.

            Tüm sağlık camiası ayrımcılığın olmadığı, görev tanımlarının net belirlendiği daha iyi bir çalışma hayatı arzu etmekte, emeğinin karşılığını aldığı, çalışma ortamından memnun olduğu bir çalışma düzeni arzulamaktadır.

Beklentilerin karşılanması, sorunlara çözüm üretilmesinin yolu ise sosyal taraflarla diyalog içerisinde çalışanın görüşü alınarak düzenleme yapmaktan geçmektedir. Bu konuda herkesin üzerine düşeni yapmasını bekliyor, sağlık camiası için her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuzu da dün olduğu gibi bugünde ifade ediyoruz.

            Türk Sağlık-Sen objektif bir bakış açısıyla, hesapsız olarak her zaman ve şartta doğruları söylemekte, yapılması gerekenleri ifade etmekteyiz.

Sendikal mücadelemizde hakkın yerini bulması, çalışanların mağduriyetin sonlanması ve haksızlıkların son bulması için bir mücadele yürütüyoruz.Dün olduğu gibi bugünde hak aramanın, çalışanın yanında olmanın tek ve güvenilir adresiyiz.

Doğruları söyleme, çalışan için mücadele etmeye devam edeceğimizi bir kez daha kararlılıkla vurguluyor, sağlık camiasının sorunlarına çareler üretilip, çözüm için adım atılması temennisiyle 14 Mart Tıp Bayramı Kutlu Olsun diyorum.

CHP Bünyan belediye başkan Adayı İbrahim Marzıoğlu’nun mesajı

Açık konuşmayı severim;
– ‘Varsın gidiyorlarsa gitsinler. ‘
Zihniyetini bu ülkeden temizleyeceğiz
Başta doktorlarımız olmak üzere tüm sağlık çalışanlarımız bizim olmazsa olmazlarımızdır,
Onların çalışma şartlarını iyileştirmek benim için bir borçtur, tüm sağlık çalışanlarımızın
14 Mart Tıp bayramları kutlu olsun, iyi ki varlar..
BAŞKAN PALANCIOĞLU, 14 MART’TA SAĞLIK ÇALIŞANLARINI UNUTMADI
Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu ve AK Parti Kayseri Milletvekili Sayın Bayar Özsoy ile birlikte 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle ilçede hayata geçirdikleri aile sağlık merkezlerini ziyaret ederek sağlık çalışanlarının gününü tebrik etti.
5 Yılda Melikgazi’ye 15 Sağlık Ocağı Kazandırıldı
2024 yılına kadar ilçede aile sağlık merkezi ihtiyacı kalmayacak diye verdikleri sözü tuttuklarını hatırlatan Başkan Palancıoğlu, “Etkin, nitelikli ve kaliteli bir sağlık sistemi, toplumun en önemli şartlarından biridir. Melikgazi Belediyesi olarak 5 yıl boyunca vatandaşlarımızın sağlıkla ilgili tüm ihtiyaçlarını karşılamak için çalıştık. Tam 15 sağlık merkezini ilçemize kazandırdık. Melikgazi’de vatandaşlarımızın sağlık hizmetini en nitelikli şekilde alması ve en güzel sağlık merkezlerinde sağlık ihtiyaçlarını gidermesi için gayretle çalıştık. İnşallah ihtiyaç olan yerlerde de eksikleri gidermeye devam edeceğiz. Canımızı emanet ettiğimiz, fedakârca görev yapan hayatını insan sağlığına adayan sağlık çalışanlarımızın emekleri ödenmeyecek kadar büyük.  Sağlık çalışanlarımızın haklarını hiçbir zaman ödeyemeyiz. Bizlerin ve sevdiklerimizin sağlığı için gece gündüz demeden her koşulda büyük bir özveriyle çalışarak, kendisini ‘insana hizmet’ ilkesiyle mesleğine adamış, hekimlerimize görevlerinde başarılar diliyorum. Bu vesile ile hekimlerimizin ve tüm sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramını kutluyorum. ” dedi.
AK Parti Kayseri Milletvekili Sayın Bayar Özsoy ise, ” Tıp Bayramını kutlamak için, Mustafa Palancıoğlu Başkanımızla yapmış oldukları sağlık ocaklarında sağlık çalışanlarımızı ziyaret ediyoruz. Tüm hekim ve sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramı kutlu olsun.” diye konuştu.
Başkan Palancıoğlu, ziyaretlerinde doktor, hemşire ve diğer sağlık emekçileri ile tek tek görüşerek, kendilerine çiçek takdim etti.

*14 Mart Tıp Bayramı Ödülleri Sahiplerini Buldu*

İstanbul Haliç Kongre Merkez’in de düzenlenen 14 Mart Tıp Bayramı etkinliğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 14 Mart Tıp Bayramı ödüllerini sahipleri ile buluşturdu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Haliç Kongre ve Kültür Merkez’inde düzenenen 14 Mart tıp Bayramı programına katıldı. Program sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 14 Mart Tıp Bayramı Ödülleri verildi.

Nevşehir Devlet Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Yusuf Yılmaztürk’e 6 Şubat 2023 tarihli asrın felaketi olarak anılan depremlerdeki fedakarca gösterdiği hizmetlerden ötürü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 14 Mart Tıp Bayramı İbn-i Sina Vefa ve Fedakarlık ödülü takdim edildi.

Ayrıca Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Kocanın katıldığı iftar programında Nevşehirde Yılın Sağlık Çalışanı ödülü Nevşehir Devlet Hastanesi Sağlık Memuru İbrahim Kocatürk’e takdim edildi.

Nevşehir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Hasan Tartar, katıldığı ödül töreni sonunda, ödül alan çalışanlarını tebrik etti ve tüm sağlık camiasının 14 Mart tıp bayramını kutladı.

DOKTOR BAŞKANDAN “14 MART TIP BAYRAMI” MESAJI

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Büyükkılıç mesajında, “İnsanlık adına ter döken, emek harcayan yeri geldiğinde hayatını ortaya koyan tüm sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramı’nı içtenlikle kutluyor, her birini tüm kalbi duygularımla kucaklıyorum” dedi.

Başkan Büyükkılıç, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımlayarak, tüm sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı’nı tebrik etti.

Başkan Büyükkılıç, sağlık alanında vatandaşlara hizmet veren tüm sağlık çalışanlarının bir meslekten öte fedakârlık ve şefkat timsali büyük bir kahramanlık örneği sergilediklerini belirterek, “Her türlü afette, salgın hastalıkta, kazada, yaralanmada, bireysel hastalıklarda kısacası her zaman fedakârca görev yapan yüce gönüllü tüm sağlık çalışanlarımıza minnet duyuyor, şükranlarımızı sunuyoruz” diye konuştu.

Pandemi ve 6 Şubat depremleri sürecinde canları pahasına görev yapan tüm sağlık çalışanlarına bir kez daha teşekkür eden Büyükkılıç, “Pandemide, asrın felaketi deprem sürecinde ve sonrasında kendiSİni, ailesini düşünmeden bir canın yaşaması için eşi görülmemiş bir fedakârlık ve kahramanlık sergileyen tüm sağlık çalışanlarımıza bir kez daha teşekkür ediyor, minnet duyuyorum. Bu süreçte hayatını kaybeden sağlık çalışanlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Sağlık çalışanlarımızın fedakâr ve kahramanca verdiği insanı yaşatma mücadelesi geçmişte ve günümüzde hiç değişmedi, gelecekte de değişmeyecektir” ifadelerini kullandı.

Sağlık çalışanlarının hakkının hiçbir şekilde ödenemeyeceğini ve ortaya koydukları fedakârlığın yeryüzünde bir karşılığı olmadığını vurgulayan Başkan Büyükkılıç, “Bir doktor başkan olarak, insanlık adına çaba gösteren, ter döken, emek harcayan yeri geldiğinde hayatını ortaya koyan tüm sağlık çalışanlarımızın 14 Mart Tıp Bayramı’nı içtenlikle kutluyor, her birini tüm kalbi duygularımla kucaklıyorum. Sağlık, mutluluk ve esenlikle geçirecekleri başarı dolu bir hayat diliyorum Sağlık çalışanlarımız eşi görülmemiş bir fedakârlık ve kahramanlık timsalidir” şeklinde konuştu.

Her Alanda ve Her Hizmette “Önce İnsan”

Başkan Büyükkılıç, sağlık alanında dünyada çok iddialı bir konumda olan Türkiye’nin sağlık yatırımları ve hizmetleri ile örnek gösterilen biri şehri Kayseri’nin bu alanda artan ivmesine dikkat çekerek, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Önce insan diyerek hizmet ettiğimiz kadim kentimiz ve kadirşinas hemşehrilerimiz sağlık alanında da en güzel hizmetlere ve hep daha iyisine layıktır. Bizler de bu anlayışla durmadan, yorulmadan çalışmalarımızı sürdürüyor, Kanser Hastalarına Tedavi Sonrası Bakım Merkezi, bir diğer adıyla Hospis, Hasta ve Hasta Yakınları Misafirhanemiz, Glütensiz Kafe, Sağlıklı Yaşam Merkezi, Gezici Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği, Besime Özderici Engelsiz Yaşam Merkezi gibi projelerimizi hayata geçirmiş olmaktan dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz.”

Yeni dönemde de sağlık alanında önemli projeleri kente kazandıracaklarını ifade eden Büyükkılıç, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın felsefesi ile gönüllere dokunacak ve dua alacak projelere imza atmaya devam edeceğiz. Alzheimer hastalarına yönelik hayata geçireceğimiz Alzheimer Merkezi ile hem hastalarımıza hem de yakınlarına güzel bir hizmet sunmuş olacağız. Ayrıca mobil kanser tarama ve mobil göz tarama aracı projelerimizi de yaşlı ve kırsalda yaşayan vatandaşlarım başta olmak üzere hemşehrilerimizin istifadesine sunacağız. Daha önce düzenlediğimiz Sağlık Çalıştayı’nın ardından yeni dönemde de Sağlık Turizmi Kongresi gerçekleştireceğiz” ifadelerinde bulundu.

DOKTOR BAŞKANDAN TIP BAYRAMI’NDA 1 MİLYON DOLARLIK MÜJDE

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Erciyes Üniversitesi tarafından düzenlenen programa katıldı. Başkan Büyükkılıç, 14 Mart’ın modern tıbbın başlangıcı olarak nitelendirildiğini söyleyerek, “Öyleyse günün koşullarına uygun modern tıbbın ortamını hazırlamak da bizlere, şehrimize, yöneticilerimize yakışır. 1 milyon dolar maliyetli Simülasyon Merkezi feda olsun” dedi.

Bir doktor başkan olarak Kayseri’de sağlık alanında yapılan hizmetleri önceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, fedakârca görev yapan sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramı Kutlama Töreni’ne katıldı.

Erciyes Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programa Başkan Büyükkılıç’ın yanı sıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muammer Hakan Poyrazoğlu, Tıp fakültesi dekanı Prof. Dr. Cemal Alper Kemaloğlu, yerli aşı Turkovac’ı geliştiren Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve Kayseri Tabip Odası Başkanı Dr. Türkmen Bahadır Arıkan ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda katılımcılara hitap eden Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, “İnsanlara dokunan, insan odaklı çalışma yapan her birinizin, müsaade ederseniz başta eşim ve oğlum olmak üzere 14 Mart Tıp Bayramı’nı sevgiyle, saygıyla kutluyorum, iyi ki varsınız” dedi.

Bu mesleğin kutsallığına vurgu yapan Başkan Büyükkılıç, ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ felsefesiyle çalışmalar yapıldığını, meslektaşlarının toplum nazarında hep önce, öncü, değerli olduklarını ifade etti.

“Sizleri Seviyorum, Sizlerin Hizmetkârıyım”

Büyükkılıç, Kayseri’nin uyum kültürü ile önemli çalışmalar yapıldığını, sağlık alanında da kendisinden söz ettiren bir boyut kazandığını belirterek, “Gevher Nesibe Sultanı Şifahanesi dönemin ilk tıp fakültesini burada anımsatarak, bizler neler yapmalıyız, neler yapacağıza kafa yoruyoruz. Sağlık alanında en önde olma yönünde irade göstermeliyiz. Kayseri’de kurum ve kuruluşların dayanışması ile bir hekim olarak bu şehrin büyükşehir belediye başkanıysam ne istiyorsanız yapma mecburiyetindeyim, sizleri seviyorum, sizlerin hizmetkârıyım” diye konuştu.

“1 Milyon Dolar Maliyetli Simülasyon Merkezi Feda Olsun”

Öğrencilerin her türlü hasta tipi ve hastalık senaryosunu sunan bilgisayar destekli simülatörlerle eğitileceği Simülatör Merkezi müjdesi veren Başkan Büyükkılıç, şunları söyledi:

“Son süreçte de hocamın bir isteği oldu. Simülasyon Merkezi, yakışır mı? Hocalarımızın da işinin kolaylaşacağı için buradan paylaşıyorum. Bizler o günün zor koşullarında çalışırdık, artık işler kolaylaşıyor. 1 milyon dolar maliyetli Simülasyon Merkezi feda olsun hocam, sizi kıracak değiliz. 14 Mart malumunuz modern tıbbın başlangıcı olarak nitelendiriliyor. Öyleyse günün koşullarına uygun modern tıbbın ortamını hazırlamak da bizlere, şehrimize, yöneticilerimize yakışır.”

Büyükkılıç, fedakâr sağlık çalışanlarının ellerinden öptüğünü ifade ederek, “Yapmış olduğumuz projelerle, insana verdiğimiz değerle, alacağımız dualarla her zaman daha ileri diyoruz. Sağlık camiası olarak iftihar edilecek bir aileyiz. Bir büyükleri olarak sağlık çalışanlarımızın ellerinden öpüyorum. Onlara bizim çok ihtiyacımız var, kendilerini geliştiren, yetiştiren sağlık çalışanlarımıza” şeklinde konuştu.

14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlayan Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muammer Hakan Poyrazoğlu ise 14 Mart Tıp Bayramı’nın bir ruhu olduğunu ifade ederek, “40 yılı aşkın süredir tıp bayramını kutlayan bir insan olarak, her 14 Mart Tıp Bayramı’nda içimde ayrı bir sevinç olur. Çünkü mesleğimle gurur duyuyorum. 14 Mart sadece bayram olarak algılanmamalı. 14 Mart Türk hekiminin bağımsızlığına, vatanına sahip çıktığı, ülkemizin varlığına bütünlüğüne göz diken emperyalist güçlere karşı ben buradayım dediği, dur dediği gündür. 14 Mart’ın bir ruhu vardır” diye konuştu konuştu.

Hekimlerin 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlayan Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Alper Kemaloğlu da bağımsızlığın önemine dikkat çekerek, “Biz bize sahip çıkmak zorundayız. Ne mutlu bize ki 5 bin yıllık Türk devlet tarihinde hiçbir zaman bağımsızlığımızı kaybetmedik. Köle olmadık, kimseyi de kendimize köle etmedik. Bize bu onurlu geçmişi bağışlayan şanlı ecdadımızı ve başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm Milli Mücadele kahramanlarımızı saygıya, minnetle, rahmetle anıyorum” dedi.

Kemaloğlu, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin hem dünyada hem Türkiye’de müstesna bir yere sahip olduğunu ifade ederek, imza atılan başarılı çalışmalardan söz etti ve akademisyenler ile idari personele teşekkür etti.

ERÜ Tıp Fakültesi eğitim sisteminde ve Tıp Fakültesi Hastanelerinde yapılan yenilikleri de anlatan Kemaloğlu, Büyükşehir Belediyesi tarafından amfi girişinde öğrencilere yönelik sıcak çorba ikramı ve poliklinik yenileme çalışmalarının başlatıldığını da söyledi.

Başkan Büyükkılıç’a Teşekkür

Kemaloğlu, Başkan Büyükkılıç’a sürprizinden ve sağlık alanındaki desteklerinden dolayı teşekkür ederek, “Saydığım başarılar doğru hedeflere inanan anlayışlı şehir protokolümüzün, hayırseverlerimizin, hocalarımızın, rektörlüğümüzün, emektar personelimizindir. Bu vesileyle başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere tüm belediye başkanlarımıza, hayırseverlerimize, rektörümüze, başhekimimize, öğretim üyelerimize, idari personelimize ve tüm öğrencilerimize huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Genç hekimlere ve öğrencilere de meslek hayatlarına dair tavsiyelerde bulunan Kemaloğlu, “Şehitlerimizin, ailelerinizin ve hocalarınızın hakkını bu ülke için çalışıp ödeyin” dedi.

Yerli aşı TURKOVAC’ı geliştiren Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ise hekimlerin 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlayarak hekimlikte azim ve kararlılığın önemine dair bir konuşma yaptı.

Kayseri Tabip Odası Başkanı Dr. Türkmen Bahadır Arıkan da sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutlayarak, “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında. Tıp fakülteleri öğrencilerinin işgal edilen ismin sembolü olan 14 Mart Tıp Bayramı’nı kutlamaktan onur ve gurur duyuyoruz. Bu misyonun temsilcileri olmak zorluklara karşı durmakla bize güç ve umut veriyor. Bu neden başta hekimler olmak üzere bütün sağlık çalışanlarının tıp bayramını kutluyorum” ifadelerinde bulundu.

Konuşmaların ardından doktorlara teşekkür belgesi takdimi gerçekleştirildi.

Program sonunda, tıp fakültesi öğrencileri de Başkan Büyükkılıç’a desteklerinden dolayı teşekkür ederek, “Başkanımız her zaman yanımızda, arkamızda, çok teşekkür ederiz. Sağ olsun, iyi ki buradasınız” dediler.

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu