Ekonomi

Züccaciye hareketlendi

Yıllık 7 Milyar Dolar üretim hacmine sahip züccaciye sektörü, Kurban Bayramı’yla birlikte hareketli günler geçirdi. ZÜCDER (Züccaciyeciler Derneği) Başkanı Mesut Öksüz, Kurban Bayramı’yla birlikte pişirme gruplarının, küçük elektrikli ev aletlerinin ve kesici aletlerin satışında yüzde 15-20 oranında artış olduğuna dikkat çekti.

Türkiye’nin dış ticaret fazlası veren ender sektörlerinden biri olan ve yılı 5,5 milyar dolarlık ihracatla kapatmaya hazırlanan züccaciye sektörü, Kurban Bayramı dolayısıyla hareketli günler geçirdi. ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz, züccaciye sektöründe ÖTV’nin sıfırlanmasının küçük ev aletlerinin satışlarına yüzde 25 artış sunduğunu ifade ederken Kurban Bayramı’nın da satışlara olumlu yansıdığını belirtti. “Ramazan Bayramı’na kıyasla Kurban Bayramı’nda daha çok sofralara yönelim olmakta ve daha fazla mutfak gereçlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bıçak, tencere, tava, porselen, kesme tahtası, saklama kapları gibi tüm ürünlerin satışı artmaktadır. Özellikle pişirme grupları, kesici aletler, saklama/taşıma kapları, kıyma makinesi gibi ürünlerin satışlarında yüzde 15-20 artış yaşandı.” açıklamalarında bulunanMesut Öksüz, düğün sezonu, ÖTV’nin sıfırlanması ve Kurban Bayramı gibi etkenlerle iç pazarda hareketlilik yaşandığını ifade ediyor.

Sektör büyüklüğü 11,5 milyar dolara çıkacak

Üretim hacminin yıllık 7 milyar dolar ve yurt içi büyüklüğünün 10 milyar dolar olduğu züccaciye sektörü, 1 milyon civarında istihdam oluşturmaktadır. 2018 yılını 4,7 milyar dolar ile kapatan sektör, ihracatının yüzde 50’sini Avrupa ülkelerine gerçekleştiriyor. İhracatta her yıl yaklaşık yüzde 20 büyüme performansı kaydettiklerini belirten Öksüz: “Ülkemiz, dünya ihracatında dünya 6’ncısı olup, Çin, Almanya, İtalya, Meksika, ABD’den sonra gelmektedir. 5 yıl içindeki hedefimiz Meksika’nın önüne geçip dünya 4’üncüsü olmaktır. Züccaciye sektörüne de getirilecek KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesi ve ÖTV muafiyetiyle sektörümüzün genel büyüklüğü 10 milyar dolardan 11,5 milyar dolara rahatlıkla çıkabilir” dedi. 7 milyar dolar üretim hacminin 5 yıl içinde 10 milyar dolara yükselmesini hedeflediklerini belirtenÖksüz, “Perakende ayağında da sektörümüz başarılı işlere imza atmaktadır. Markalaşan ikinci sektör konumundayız. Şu anda sektörümüzde yaklaşık 100 tane markamız ve bunlardan 25 tanesinin de perakende mağazası bulunmaktadır. Markalaşan ve perakende mağazacılığa önem veren sektörümüzde tüm Türkiye genelindeki AVM’lerde 1000’den fazla züccaciye mağazası bulunmaktadır. 15 yıl öncesine kadar 150 mağazası olan kişi veya kurumlar yoktu. Perakendenin organizeye dönmesiyle pazar yapısının değişmesi sektörü dinamitledi. Genellikle perakendede yüzde 60-65 yerliye karşılık yüzde 35-40 ithal ürün oranı mevcuttur. Markalaşma yoluyla dünyadaki gücümüzü daha da attırmak, ihracat payımızı kilogram başına katma değerli ürünlerle daha arttırmayı hedefliyoruz.” açıklamalarında bulundu.

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Davut Güleç Panel İletişim Sağ Menü
Davut Güleç Logo Ana Sayfa Davut Güleç Kimdir? Galeri Köşe Yazıları Site Haritası