Yenilebilir enerji ve 2050 hedefi
G20’DE YÜZLEŞMELER VE 2023 GÜNDEMİ
Yenilebilir Enerji Araştırmaları Derneği (YENADER) Başkanı Prof. Dr. Kerem Alkin yaptığı açıklamada; “Endonezya’nın ev sahipliğinde Bali’de gerçekleştirilen G20 Liderler Zirvesi, Rusya- Ukrayna Savaşı’nın öncelikli gündem maddesi olmasının ötesinde, hali hazırda derinlemesine tartışılan küresel enerji ve küresel gıda arz güvenliği krizi başta olmak üzere, tüm dünyayı sarsan krizlerin başlangıcının 2000’li yılların başlarına dayandığına dair önemli tespitlerin, önemli ‘yüzleşmeler’in de gündeme geldiği bir zirve oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bilhassa aşırı yükselen enerji, gıda ve hammadde fiyatlarının, hiçbir ayrım yapmadan, tüm ekonomileri zorladığına da işaret etti. Salgın döneminde sağlık alanında ortaya çıkan gayri insani manzaraları hatırlatan Erdoğan, kırılgan Afrika ve Asya ekonomileri için bugün de gıda ve enerji alanında benzer tabloların tekerrür etmekte olduğunun altını çizdi” dedi.
Kaynak: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/kerem-alkin/2022/11/18/g20de-yuzlesmeler-ve-2023-gundemi
YENİLENEBİLİR ENERJİNİN GELİŞİMİ İÇİN İZLENMESİ GEREKEN YOL HARİTASI
YENADER Başkan Yardımcımız Ali Karaduman yaptığı açıklamada; “Yaşanılan enerji arzı krizine karşı yenilenebilir enerjini kaynaklarına yönelinmesi gerekiyor. Yeni YEKDEM fiyatlarını, artan hammadde fiyatları ile karşılaştırdığımızda özellikle Jeotermal Enerji Santrali yatırımlarının durağan hale geldiği gözlemleniyor. Yeni bir enerji santralinin oluşumu izinler dahil minimum 36 ay. Tam da bu nedenle duran Jeotermal Enerji Santrali yatırımlarının tekrardan canlandırılması ülkemizin enerji yatırımlarının atağa geçmesi için de elzemdir. Mevcut rakamlar ile şu an yatırım yapılması çok zor neredeyse imkansız hale gelmiş durumda. YEKDEM mekanizmasında yatırım maliyetleri göz önüne alınarak yurtdışından temin edilen finansın yine aynı döviz bazı üzerinden destek sağlanması yatırımların önünü açacaktır” dedi.
2050’DE KÜRESEL ENERJİNİN %90’I YENİLENEBİLİR’DEN SAĞLANABİLİR
Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) “1,5 derece” senaryosuna göre, 2050’de tüketilen elektriğin %90’ı yapılacak yatırımlar sonrası yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanabilecek. IRENA tarafından hazırlanan “2022’deki Yenilenebilir Enerji Hedefleri: Dizayn İçin Rehber” raporuna göre 2030 için belirlenen 5,4 TW seviyesindeki toplam yenilenebilir enerji kapasitesi hedefinin, 1,5 derece senaryosuna göre 10,8 TW olması gerekiyor.
Kaynak: https://www.enerjigazetesi.ist/2050de-kuresel-enerji-tuketiminin-yuzde-90-i-yenilenebilir-den-karsilanabilir/