
Anadolu Medya Çalıştayı, medya sektörünün yasal statüye kavuşması ve “Medya Meslek Birliği” kurulması amacıyla Ankara’da toplandı. Uluslararası Basın Konfederasyonu (UBK) tarafından düzenlenen bu zirve, sektör temsilcileri ile devlet yetkililerini bir araya getirdi. Çalıştay’da Türkiye’de gazetecilik mesleğinin yasal bir oda yapısına kavuşması artık zorunlu hale geldiği ifade edildi. Çalıştayın açılışında konuşan UBK Genel Başkanı Şakir Gürel, mesleki öz denetimin önemine dikkat çekti. Gürel ayrıca dezenformasyonu önleyecek ve mesleki itibarı koruyacak yasal bir düzenleme istediklerini belirtti.
Anadolu Medya Çalıştayı Katılımcıları ve Kritik Mesajları
İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. M. Hilmi Güler, Ankara Baro Başkanı Mustafa Köroğlu, Büyükelçi Yavuz Selim Kıran, Ordu 20. dönem Milletvekili Hasan Öz de katılımcılar arasındaydı.
Çalıştayda söz alan önemli isimler,genellikle Türkiye’deki medya ekosisteminin temel sorunlarını dile getirdi. Açılış konuşmasını yapan UBK Genel Başkanı Şakir Gürel, Gazetecilikte bir meslek odasının bulunmamasını sistemsel bir boşluk olarak tanımladı. Günel ayrıca, mesleğin aktarlar veya fotoğrafçılar odasına kayıt edildiği bir düzende öz denetimin mümkün olmadığını vurguladı.
İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan yapay zekanın hayatı kuşattığı bu dönemde dezenformasyon riskinin arttığını belirtti. Bakan Turan, basının yanlış yaptığında, kendi oto-kontrol mekanizmasıyla buna “dur” diyebilmesi gerektiğini ifade etti.
Toplantıda konuşan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. M. Hilmi Güler de Sektördeki denetimsizliğin büyük bir problem teşkil ettiğini söyledi. Başkan Güler, “İddia ediliyor” ifadesiyle yapılan sınırsız suçlamaların mutlaka denetlenmesi gerektiğini vurguladı.
Öte yandan Ankara Baro Başkanı Mustafa Köroğlu da çalıştaya katılanlar arasında yer aldı. Köroğlu, Basın özgürlüğünün hakikatin özgürlüğü olduğunu savundu. Ayrıca basının korunması halinde toplumun özgürleşeceğini ve adaletin tükenmeyeceğini dile getirdi.
Çalıştayın açılışında konuşan Büyükelçi Yavuz Selim Kıran da mesleğin sorunlarınım dile getirdi. Kıran, gazetecilerin emeğinin boşa gittiği bu mevcut tablonun sona ermesini insani bir zorunluluk olarak nitelendirdi.
Ordu 20. dönem Milletvekili Hasan Öz, Gazetecilerin kendi anayasalarını oluşturmaları gerektiğini belirtti. Öz, Kalem darbesiyle sokağı karıştıranların ahlaki sorumluluk taşıdığını hatırlattı.
Çalıştay Ajandası: 4 Kritik Başlık
İçişleri Bakanlığı destekli proje kapsamında iki gün sürecek oturumlarda heyetler dört ana başlığı karara bağlayacaklar. Buna göre, katılımcılar medya otoritesinin tam veya yarı bağımsız bir yapıya ihtiyaç duyup duymadığını tartışıyorlar. Özellikle gazeteci sıfatının kimlere verileceği ve kurulacak birliğin yasal yetkileri en önemli konular arasındaydı. Sonuç olarak uzmanlar, mesleki düzenlemelerin basın özgürlüğü üzerindeki etkilerini her yönüyle analiz ediyorlar. Türkiye’de bir Medya Meslek Odası kurmadan adım atmanın kalıcı çözüm üretmeyeceği görüşü ortalyla çıktı.
Dijital Dönüşüm ve Toplumsal Güven Vurgusu
Çalıştayda katılımcılar sadece mevzuatı değil, dijital dezenformasyon ve yeni tehditleri de masaya yatırıyorlar. Ayrıca uzmanlar etik ihlallerin yaptırımsız kalmaması ve öz denetimin kurumsallaşması gerektiğini her fırsatta dile getiriyorlar. Katılımcılar, eğitim ve sertifikasyon süreçlerinin sahada asgari mesleki yeterlilik için şart olduğunu belirtiyorlar. Kısacası, medyaya olan güvenin yeniden tesisi için şeffaflık ve hesap verebilirlik çağrısı yaptılar. Bununla birlikte heyetler; gazetecilerin çalışma koşullarını, sendikal haklarını ve güvenceli istihdam imkanlarını da ajandanın ayrılmaz bir parçası haline getirdiler. (Samsun OLAY)
📢 Haberle İlgili Bildirim
Haberle İlgili Düzeltme bildirebilir, ihbar gönderebilir veya yeni bir haber paylaşabilirsiniz.



