Köşe YazılarıMedya-Basın Dünyası

Vekillere yardım edin…

DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TELSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com

Türkiye’de diplomalı işsizler artıyor.
Diplomalar temizlik işçisi olmaya bile yetmiyor.
Zamlar herkesi isyan ettiriyor.
Suni gündemler milletin kafasını karıştırdı.
Sınırlarımızdaki olaylar ve göçler kaygı veriyor.
Asgari ücretli, işini kaybetmemek için sesini çıkartamıyor.
Taşeronlaşma ile kadrolaşma dikkat çekiyor.
Adında ‘milli’ kalmayan eğitime öğretmenler atama beklemekten yorgun.
Basına korku, sansür, operasyon ve gözaltılar Dünyaya rezil ediyor.
Kaçakçılık, uyuşturucu kullanımı, cinayetler, göçler endişe verici.
Adalete güven ayaklar altında.
Ama bunların hiç önemi yok.
Çünkü, milleti asgari ücrete, yoksulluğa, zamlara, nefes almalarını bile paralı hale mahkum eden milletvekillerimiz geçmiş dönemlerdeki gibi ağlıyor.
Görüştüklerim özetle “Gittiğimiz her yerde harcamaları kendimiz karşılıyoruz. Misafirimiz geldiği zaman alıp yemeğe götürüyoruz. Yeri geliyor memlekete gitmeleri için otobüs ve yemek parası veriyoruz. Milletvekillerinin harcamaları çok fazla. Hepsini kendi cebimizden ödüyoruz. Ama ülkemizde asgari ücretle geçinenler var. Biz de artık ayağımızı yorganımıza göre uzatacağız. Sadece maaşla geçinen milletvekilleri var. Mevcut maaşı çok görmemek gerekir. Siyaset bir meslek değil. Meclis, para kazanma yeri hiç değil. Milletvekili maaşları yüksek. Milletvekili maaşlarını işçi maaşı düzeyine çekmek gerekir. Eşitlik ve adalet adına maaşların düşürülmesi şart” diyor.
“Maaşımız yetmiyor” diyen vekiller yılda 30 bin liralık telefon parasını ‘nakit’ almak istiyor. …
Kamuoyundan gelen tepkiler nedeniyle bir türlü yasalaştırılamayan Milletvekili Yasa Teklifi için Meclis’te yoğun bir trafik başladı. Teklif; milletvekillerine trafikte geçiş üstünlüğü, emekli vekile protokolde yer ve kırmızı pasaport gibi haklar öngörüyor. Teklifte bulunan bir madde, uygulamada ek ödemenin yolunu açıyor.
Meclis yönetimi, milletvekillerine yıllık iki maaş tutarında telefon giderleri için yardımda bulunuyor. Milletvekillerinin büyük bölümü, bu tutarda telefon görüşmesi yapmadığı için söz konusu paradan yararlanamıyor. Vekiller; yakıt parası, uçak bileti gibi adlar altında bu paranın nakit olarak kendilerine aktarılmasını istiyor. Meclis yönetimi, mevzuatta olmadığı için bu ödemeyi yapamıyor. Yasa ile buna imkân sağlanabilecek.
Bu tutar, halen 26 bin TL düzeyinde bulunuyor, yılbaşında 30 bin TL olacak. Yasal düzenleme yapılırsa Ocak ayında 15 bin TL dolayında maaş alacak vekile aylık 2 bin 500- 3 bin TL kadar da destek ödemesi yapılacak. Başkanlık Divanı, tutar ve ödeme biçimi konusunda yetkili olacak. Bu çerçevede söz konusu tutarın daha da artması gündeme gelebilecek.
Milletvekili maaşlarında ise herhangi bir değişiklik öngörülmüyor. Milletvekili maaşı, Başbakanlık Müsteşarı’nın maaşına endeksli olmaya, üç aylık ve peşin olarak ödenmeye devam edecek. Genel seçimlerin yapılması durumunda vekillerin önceden aldıkları üç aylık ödenek ve yolluklar geri istenmeyecek.
Milletvekilleri, protokolde, kuvvet komutanlarından sonra yer alacak. İl protokolü listelerinde, TBMM üyelerinin ardından eski vekiller gelecek. İllerdeki ulusal ve resmi bayramlar ile her türlü törenlerde, milletvekilleri ile milletvekilliği sona erenler, soyadı sırasına göre validen sonra yer alacak.
Milletvekilleri ve eski vekillere, dışarıdan atanan bakanlar ile bunların eşlerine ve ergin olsalar bile öğrenimi devam eden çocuklarına, 25 yaşını bitirene kadar diplomatik pasaport verilecek.
Milletvekilleri ve eski vekillere, dışarıdan atanan bakanlara ”silah bulundurma ve taşıma ruhsatı” verilecek. Bu ruhsatlarda süre kaydı aranmayacak.
Vekillerin resmi ziyaret ve programları sırasında kullandıkları araçlar, Karayolları Trafik Kanunu uyarınca geçiş üstünlüğü bulunan araç ve sürücü kapsamına alınacak.
Sağlık harcamaları da yeniden düzenlendi; gözlük alımından, implant yaptırmaya, katkı paylarından, yurtdışındaki tedavilere kadar sağlık harcamalarının neredeyse tamamı TBMM tarafından karşılanacak.
Vekillere devlete ait sosyal tesisleri istedikleri gibi kalmanın yolu açılıyor.
TBMM Üyeliği İle Bağdaşmayan İşler Hakkındaki Kanunun 3. maddesinde geçen, “Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlar ile zimmet, ihtilas, irtikâp, kaçakçılık ve döviz suçları gibi devletin maddi çıkarlarıyla ilgili davalarda Devlet aleyhine vekil olamazlar” ifadesine teklifte yer verilmedi. Böylece zimmet, kaçakçılık gibi konularda milletvekilleri devlet aleyhine avukatlık yapabilmenin yolu açılmış oluyor..
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Milletvekili Yasası için harekete geçilmesini isterken “Ayağına kurşun sıkan tek grup siyasetçi. Herkesin koruması var, vekilin yok. Siyasetçi siyasetçiye sahip çıkmıyor. Güneydoğu milletvekillerine Allah yardım etsin, en kolayı İstanbul milletvekilidir. Çünkü çok fazla seçmenleri gelmez; bunlara (Güneydoğulu) bir geldi mi maşallah 20 kişi gelir. Yedirirler, yatırırlar, hastaların da tedavisini yaptırırlar, yol parası verirler, uçak bileti alırlar. Ben lojmanlardan biliyorum, iki tarafımda bunlar vardı, evin hanımı intihar etmek üzereydi. Her akşam 20 misafir, 10’u kalıyor, kendilerine yatacak yer yok. Maaşımız o kadar değil, lojmanımız o kadar ahım şahım değil… Milletvekilleri şikâyete gelmeye başladılar. ‘Paramız yetmiyor, maaşımızı artıralım.’ Haklısınız. O zaman bir şeyler yapmamız lazım” dedi.
Hangisini maaş ve harcamaları konusunda dinleseniz ağlayasınız gelir. Hatta cebinizde para yoksa borç alır yardım bile etmek istersiniz.
Sanki, devletin imkanlarını kendileri, aileleri, çevreleri için kullanan, özel sağlık harcamaları, telefon paraları, harcırahları, yurtiçi-yurtdışı gezileri, devlet bankalarından kredi almaları, yatırımları, çıkartılan çok sayıdaki aflar daha çok sanki vatandaşı ilgilendiriyor.
Peki, aday adaylıklarından adaylıklarına o kadar çok para harcayan, zaten çoğu mevki-makam, iş sahibi, devletin en itibarlısı, dokunulmazı olan milletvekillerimiz ya normal bir vatandaşın aldığı maaşı alsaydı ne yapardı acaba?
Hep kendilerini düşüneceklerine birazda artık kendilerini vekil koltuğuna oturtan, vergisini zamanında ödeyen, askerliğini yapan, devlet kapısından korkan o namuslu, şerefli, onurlu, gururlu vatandaşları düşünseler olmaz mı?

Onur Özgür Güleç

Teknik Destek Uzmanı, Web Master, Teknoloji Yazarı, Android Meraklısı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Davut Güleç Panel İletişim Sağ Menü
Davut Güleç Logo Ana Sayfa Davut Güleç Kimdir? Galeri Köşe Yazıları Site Haritası