Üç aylar ve Regaip Kandili mesajları
Gazeteci Davut Güleç olarak Üç aylarınızı ve Regaip Kandilinizi kutlar, dualarınızın kabul olmasını dilerim. Kişi ve kurumların bu konudaki mesajları şöyle.
Kayseri Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven’den, üç aylar ve Regaip Kandili mesajı
Dini hayatımızda “Üç Aylar” olarak bilinen feyizli ve bereketli maneviyat mevsimine bir defa daha girmiş bulunmaktayız. 19 Mart 2018 Pazartesi Üç Ayların ilki olan Recep Ayının birinci günü, bu ayın ilk Cuma gecesi olan 22 Mart 2018 Perşembe akşamı da “Regaib Kandili” dir.
Üç Aylar, Kamerî Takvime göre, Recep, Şaban ve Ramazan aylarıdır. Bu aylar, rahmet dalgalarının başladığı, mânevî huzur ve sükunun kalplere doğduğu, ilâhî rahmetin coştuğu aylardır.
Üç aylardan ilki olan Recep ayının mânevî değerine Kur’an-ı Kerim’de ve Hz. Peygamber’in hadis-i şeriflerinde işaret buyurulmuştur. Tevbe Sûresi’nin 36. âyetinde şöyle buyurulmaktadır:
“Şüphesiz Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısında, Allah katında ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardır. İşte bu, Allah’ın dosdoğru kanunudur. Öyleyse o aylarda kendinize zulmetmeyin…”
Âyette ifâde edilen “haram aylar”ın, “Zilkâde, Zilhicce, Muharrem ve Recep” ayları olduğunu Sevgili Peygamberimiz, şu hadisleriyle açıklamışlardır:
“Muhakkak zaman Allah’ın yarattığı günkü şekliyle akıp gitmektedir. Sene on iki aydır. Onlardan dördü haram aylarıdır. Bunlardan üçü peş peşedir: Zilkâde, Zilhicce, Muharrem, bir de Cemâziyel-âhir ile Şaban ayları arasında olan ve Mudar Kabilesi’nin ayı Recep’tir.” (Buhârî, Ehâdî, 5, Tevhid, 24; Müslim, Kasâme, 29; Ebû Dâvud, Menâsik, 67, Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/37, 73.)
Recep ayının başlangıcında Peygamberimizin şöyle duâ ettiği rivayetler arasında yer almaktadır:
“Ey Allah’ım! Recep ve Şabanı bize mübârek kıl, bizi Ramazana kavuştur.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/259.)
Ülkemizde, yukarıdaki beyanlar ışığında, asırlardır bir “üç aylar” geleneği oluşmuş; Ramazana hazırlık, Recep ayının girmesiyle başlar hâle gelmiştir.
Bu aylar mübârek gecelerle doludur. Recep ayının ilk Cuma gecesi, Regâib gecesi, yirmi yedinci gecesi, Miraç gecesidir. Şaban ayının on beşinci gecesi Berat gecesi, Ramazan ayının yirmi yedinci gecesi de Kadir gecesidir.
Burada, 30 Mart Perşembe akşamı idrak edeceğimiz Regâib gecesine de kısaca temas edelim.
Regâib, çok değerli hediye, bağış, içten gelerek ve yoğun bir şekilde arzu edilen şey, anlamlarına gelen Arapça bir sözcüktür. Cenâb-ı Hakk’ın, ilâhî ihsan ve manevî hediyelerinin diğer zamanlardan daha çok tecelli etmesi ve samimi kalple Allah’a yönelenlerin affedilme ümitleri dolayısıyla, Müslümanlar tarafından heyecanla beklendiği ve gönülden arzulandığı için Recep ayının ilk Cuma gecesine “Regâib Kandili” denmiştir.
Bu geceye mahsus bir ibadet şekli olmamakla beraber, geceyi tövbe, dua ve ibadetle geçirmek sevap kazanmaya vesile olur.
İnsanoğlu, yaşadığı günlerde farklılıklar olmazsa, belli alışkanlıklarıyla hayatını sürdürür. Fakat alışkanlıklarının dışında ve farklı durumlarla karşılaşırsa kendine bir çeki düzen verir. İşte idrak edeceğimiz üç aylar ve bu aylar içerisinde bulunan mübârek geceler, mü’minin hayatındaki mûtad gün ve geceler arasında fazlasıyla sevap kazanacağı kıymetli zaman dilimidir. Şurası bilinmelidir ki, insan bu dünyada nasıl yaşamışsa, kıyamet gününde, Allah’ın huzuruna, dünyada işledikleriyle birlikte varacaktır. Götürdükleri iyi ise, sevinip mutlu olacak; kötü ise, pişmanlık duyarak mahcup olacaktır. Ancak bu mahcubiyetin orada faydası da olmayacaktır. Bu konuda Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulmaktadır:
“Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve herkes, yarın için önceden ne göndermiş olduğuna baksın. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.” (Haşr, 18.)
“Üç aylar” diye adlandırılan Recep, Şaban ve Ramazan ayları, Yüce Allah’ın ruhumuza ikram ettiği faziletli ve feyizli bir zaman dilimidir. Yapılan dileklerin dalga dalga Allah’a ulaştığı, dökülen pişmanlık gözyaşlarının günâhları silip yok ettiği kandiller geçididir. Melekî olduğu kadar, şeytânî özelliklere de sahip ve günâh işlemeye müsait olan insanın günâhlarından tövbe edip temizlenmesi için üç aylar bir fırsattır. Kısaca üç aylar, günâhlardan arınma, sevaplarla bezenme mevsimidir. Ramazandan önce oruçla buluşanlar, Cuma namazına koşanlar, namaza başlayanlar, ibâdetlerini çoğaltanlar, tövbe ile Allah’a yönelenler… gibi mânevî kazanç elde edenlerin çokça görüldüğü anlardır üç aylar.
Hayatımızda âdeta otokontrol sisteminin kurulmasına vesîle olan mübârek üç aylar ve kandiller, dünyevî meşguliyetlerimizden sıyrılıp, yaratılış gayemizi düşünmemiz; yaratan ve yaratılanlarla olan münâsebetlerimizi güçlendirmemiz için son derece değerli fırsatlardır.
İşte idrâk etmekte olduğumuz mübârek üç aylar; Yaratıcımıza, âilemize, çocuklarımıza, milletimize ve bütün insanlığa karşı görev ve sorumluluklarımızı hatırlatmalı, hata, ihmal ve kusurlarımızdan dönmemize ve gaflet uykusundan uyanmamıza vesile olmalıdır. Aramızdaki çekişmeleri, tefrika ve ihtilâfları, şahsî menfaat hesaplarını ve basit düşünce farklılıklarını bertaraf etmeli; her zamandan daha çok muhtaç olduğumuz ve Yüce Dinîmizin bizden ısrarla istediği; barış, hoşgörü, kardeşlik, birlik ve beraberliğimizin güçlenmesini, insânî ve ahlâkî meziyetlerin yeniden yeşermesini sağlamalıdır.
Bütün Halkımızın ve Kayserililerin üç aylarını ve Regâib Kandillerini tebrik ediyor, hayırlara vesile olmasını Yüce Mevlâ’dan niyâz ediyorum.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Regaib Kandili mesajı
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, üç ayların müjdecisi olan Regaib Kandili münasebetiyle yaptığı açıklamada bu gecenin Müslümanlar için özel öneme sahip gecelerden biri olduğunu belirtti. Farklı düşünceler taşınabileceğini; ama aynı inancın mensuplarına ayrılığın yakışmayacağını ifade eden Başkan Çelik, inancımızda ayrılığın olmadığını söyledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Regaib Kandili münasebetiyle aramızdaki birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularının artması temennisinde bulundu. Bu müstesna gecenin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Başkan Çelik, “Sevgili Peygamberimiz ‘Müslüman Müslüman’ın kardeşidir’ buyuruyor. Yine Sevgili Peygamberimiz ‘Birbirinize sırt çevirmeyiniz. Birbirinize kin tutmayınız. Birbirinizi kıskanmayınız. Birbirinizle dostluğunuzu kesmeyiniz. Ey Allah’ın kulları kardeş olunuz’ diyerek bizlere olması gereken yolu gösteriyor. Üç ayların ve böylesi mübarek günlerin bu kardeşliğin oluşmasına vesile olmasını Rabbimden diliyorum” dedi.
Bu gecede içten ve samimi bir şekilde yapılan duaların kabul edileceğini dile getiren Başkan Mustafa Çelik, “Bizi biz yapan değerlerimizden birisi de böylesi önemli gecelerdir. Bu geceler gönül kapılarımızı manevi duygulara ve sonsuz dualara açmak için bir fırsattır. Bu vesileyle tüm hemşehrilerimizin ve İslam aleminin Regaib Kandilini ve mübarek üç aylarını tebrik ediyorum” diye konuştu.
Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’ın mesajı
Melikgazi Belediye Başkanı Dr.Memduh Büyükkılıç, Regaip Kandili ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Bütün İslam aleminin mübarek Regaip Kandili’ni kutlar, hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ederim” dedi.
Regaip Kandili’nin birlik, beraberlik, sevgi, barış, dostluk ve kardeşlik duygularının güçlenmesine ve hayırlara vesile olmasını dileyen Melikgazi Belediye Başkanı Dr.Memduh Büyükkılıç, Regaip Kandili nedeniyle bir mesaj yayınlayarak başta Kayserililer olmak üzere tüm İslam aleminin kandilini tebrik etti.
Mesajında böylesi önemli günlerde bize has toplumsal duyguların artığına dikkat çeken Başkan Dr.Memduh Büyükkılıçmesajında şunları kaydetti:
“Bir kez daha hep birlikte Allah’ın bereket, rahmet ve mağfiretinin bol bol ihsan edildiği üç ayların müjdecisi Regaip Kandili’ne erişmenin mutluluğunu yaşamaktayız. Böylesi günler kalplerimizi sevgiyle dolduran, birbirimize hoşgörülü ve saygılı olmamız gerektiğini bizlere hatırlatan, kardeşlik, arkadaşlık, yardımlaşma gibi duygularımızı artıran ve biz kullarını Allah’a yakınlaştıran günlerdir. Bu gün ve gecelerin en iyi şekilde değerlendirilerek, her zaman ihtiyaç duyduğumuz, sevginin tüm insanlar arasında yayılmasını diliyorum.Bu duygu ve düşüncelerle aziz milletimiz ve bütün İslam âleminin Regaib Kandili’ni kutluyor, vatan toprağını korurken şüheda mertebesine ulaşan kahraman silahlı kuvvetlerimiz ve emniyet mensuplarımıza, Yüce Allah’tan rahmet diliyorum”dedi
Başkan Gülsoy’un Regaip kandili mesajı
Kayseri Ticaret Odası Meclis Başkanı ve Ticaret Odası Başkan Adayı Ömer Gülsoy, Regaip Kandili münasebetiyle bir mesaj yayınladı.
Regaip Kandili vesilesiyle İslam alemine huzur dileyen Başkan Gülsoy , mesajını şu şekilde sürdürdü: “İslam alemi olarak mübarek üç ayların müjdecisi olan Regaip Kandili’ne kavuşmanın sevincini yaşıyoruz. Bu mübarek ay ve geceler bizler için sevinç, bereket ve mağfiret mevsimidir. Bu güzelliklerden en iyi şekilde istifade etme adına bu güzel geceleri dua ve ibadetle geçirmeliyiz. Bu özel ve güzel gecelerden bir tanesi de üç ayların da müjdecisi olan Regaip Kandilidir. Rahmet ve merhamet kapılarının açıldığı mübarek Regaip Kandili’nde rabbimizden af ve bağışlanma dilerken, gönül dünyamızı kirleten kin, nefret ve haksızlık gibi kötülüklerden sakınmalıyız. Milletimiz başta olmak üzere tüm sevdiklerimizin huzur ve barış içerisinde yaşaması için dua etmeliyiz. Başta ülkemiz ve İslam coğrafyası olmak üzere tüm dünyada kardeşlik ve huzurun hakim olması için dua etmeyi de unutmayalım. Bu duygu ve düşüncelerle mübarek günlerin insanlığın yaşadığı sıkıntıların sona ermesine vesile olmasını temenni ediyor Regaip Kandilinizi kutluyorum.” Dedi.
Kayseri Esnaf ve Snatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Övüç’ün mesajı
Ramazan ayının müjdecisi ve üç ayların başlangıcı olan Recep ayına ve mübarek Regaip Kandili’ne hep birlikte ulaşmış bulunuyoruz.
Üç aylar ismi ile bilinen bu aylar içindeki mübarek geceler; Allah’ın rahmetinin müminlere bol bol ikram edildiği, mağfiretinin, lütuf ve kereminin üzerimize sağanak sağanak yağdığı zaman dilimleridir. Üç Aylar ve Kandil Gecelerimiz, yaradılış gayemizi düşünmenin, yaratan ve yaratılanlarla olan münasebetlerimizi gözden geçirmenin, kendimizi denetleme ve değerlendirmenin, taat, ibadet ve şükürlerimizi artırmanın, geçmişimizin ve geleceğimizin muhasebesini yapıp geleceğe hazırlıklı olmanın, yanlış ve kusurlardan dönmenin, kardeşlik ve beraberlikleri güçlendirmenin ve ahlaki meziyetlerin yaygınlaştırılmasına gayret göstermenin bir vesilesi olmalıdır.
Bu duygu ve düşüncelerle bereketli üç ayların başlangıcını müjdeleyen mübarek Regaip Kandilinin, tüm insanlık aleminin barış ve huzuruna vesile olmasını diliyor, milletimizin ve Kayserili hemşerilerimizin Kandilini en içten duygularımla tebrik ediyorum.
AK PARTİ İL BAŞKANI HÜSEYİN CAHİT ÖZDEN’İN MESAJI
Ak Parti Kayseri İl Başkanı Hüseyin Cahit Özden, Regaip Kandili ile ilgi olarak bir mesaj yayımladı.
Mesajında üç ayların Müslümanlar için rahmet, bereket ve mağfiret ayları olduğunu belirten Başkan Özden, “Regaip Kandilinde kendimizi sorgulamaya ve dinin manevi ikliminde gönül huzuru, istikamet ve öz güven kazanmaya, ihtiraslarımızı dizginleyip menfaat ve çekişmelerden uzak kalmaya ihtiyacımız daha da artmaktadır.
İştirak edeceğimiz bu mübarek zaman dilimini fırsat bilerek, Yüce Dinimizin bizden istediği, sevgi, saygı ve hoşgörü ortamının kurulmasına, birlik, beraberlik ve kardeşliğimizin güçlenmesine, insani ve ahlaki meziyetlerin yaygınlaşmasına gayret göstermeliyiz. Tüm hemşerilerimizin Regaip kandilini tebrik ediyor, milletçe birlik ve beraberlik içinde daha nice kandillere kavuşmayı, bütün İslam âleminin ve insanlığın barış ve huzur içinde olmasını Cenabı Allahtan niyaz ediyorum” ifadelerini kullandı.
MHP İL BAŞKANI BAKİ ERSOY’DAN REGAİP KANDİLİ MESAJI
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri İl Başkanı Baki Ersoy Regaip Kandili nedeniyle bir mesaj yayınladı.
Ersoy mesajında şu ifadelere yer verdi “Rahmeti, Bereketi ve Mağfireti ile Türk İslam Alemini kuşatan, sevginin kardeşliğin birlik ve beraberliğin vücut bulmasına vesile olan üç aylarla beraber bu gece idrak edeceğimiz Regaib Kandili, Türk İslam Alemi tarafından mübarek ve anlamlı bir gece oluşu sebebi ile her yıl olduğu gibi bu yılda coşku, sevinç ve hoşgörü içerisinde kutlanacaktır.
Komşularımızın ve İslam Aleminin içine düşmüş olduğu bunalımların, vahşetin, ızdırabın ve kötü günlerin bu gece vesilesi ile ortadan kalkması en önemli dileğimizdir. Yüce dinimizin her vecibesi bütün insanlığı kucaklamak onları Allah’ın yarattığı sebebi ile eşrefül mahlükat görmek ve Müslüman, Müslüman’ın kardeşi ölçüsünden hareket ederek Sevginin ve Muhabbetin kabul görmesini sağlamak herkesin başlıca görevi olmalıdır. Bu duygu ve düşüncelerle Regaib Kandilini Tebrik ediyor, Başta Kayseri Halkımız olmak üzere Türk İslam Alemine ve bütün insanlığa hayırlar getirmesini Cenabı Allah’tan niyaz ediyorum” dedi.
MHP Kocasinan ilçe başkanı Hacı Ali Doğan’ın mesajı
MHP Kocasinan İlçe Başkanı Hacı Ali Doğan, manevi dirilişe, manevi arınmaya, kardeşliğe ve gerçekçi barış ortamının tesis edilmesine vesile olmasını dileyerek Türk ve İslam aleminin Regaip Kandili’ni kutladı.
Doğan, yaptığı yazılı açıklamada, manevi hayatta ayrıcalıklı bir yer ve önemi bulunan mübarek üç aylara bir kez daha kavuşmanın, yeniden ulaşmanın gönül huzurunu yaşadıklarını belirterek “Bu aylar içinde rahmet, mağfiret ve bereket kapılarının ardına kadar açık olması inananlar adına eşsiz bir fırsat olduğu kadar, yaşanan onca sıkıntı ve karmaşanın yumuşaması için de değerli bir imkan sunacaktır” görüşünü dile getirdi.
Doğan, açıklamasında şunları kaydetti:
“Üç aylık mübarek dönemin, kanayan, derinleşen ve kangrene dönme emaresi gösteren sosyal, toplumsal ve siyasal yaralarımıza şifa ve umut olması en samimi beklentimdir. Manevi dirilişe, manevi arınmaya, kardeşliğe ve gerçekçi barış ortamının tesis edilmesine vesile olması dileklerimle aziz milletimizin ve Türk-İslam aleminin mübarek üç aylarını ve Regaip Kandili’ni dualarımla birlikte kutluyorum. Özellikle bu gece idrak edeceğimiz Kandil’in birliğimize ve beraberliğimize katkı vermesini, Müslümanların yaşadığı sarsıcı ve hüzün verici hadiselerin sonlanması için bir dönüm noktası olmasını Cenabıallah’tan diliyorum.”
Kayseri OSB Yönetim Kurulu Yönetim Başkanı Tahir Nursaçan’ın Regaib Kandili Mesajı
Regaib; rahmeti, bereketi ve mağfireti bol üç ayların manevi iklimine girildiğinin habercisidir.
Aziz Milletimizin “Üç Aylar” diyerek özel bir önem verdiği ve Yüce Allah’ın insanlara rahmet ve nimetlerini çokça ihsan ettiği Recep, Şaban ve Ramazan aylarının taçlanacağı Regaib Kandili’ne bir kez daha ulaşmış olmanın huzurunu ve mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz.
Sevgili Peygamberimiz (SAV), bu geceye ulaştığında: “Allah’ım! Recep ve Şaban ayını bizim için mübarek kıl ve bizi Ramazan ayına kavuştur” diye dua etmiştir. Biz de aynı duayı bütün İslâm âlemi için tekrar ederek: “Allah’ım! Aziz milletimiz ve bütün Müslüman kardeşlerimiz için Recep ve Şaban ayını mübarek kıl ve Ramazan ayına hayırla kavuşmayı bizlere nasip eyle” diye dua edelim.
Regaib Kandili, bize geleceğe yönelik isteklerimizi gözden geçirme imkânı veren; merhamet, şefkat, iyilik, yardımlaşma ve dayanışma hislerimizin doruk noktaya ulaştığı, ruh dünyamızın aydınlanmasına vesile olan mübarek bir gecedir.
Bu kutsal geceyi vesile bilerek, elimizi ve gönlümüzü uzanabileceğimiz herkese açmalı, kardeşlik hislerimizi güçlendirmeye, ihtiraslarımızı dizginleyip, küçük menfaat çekişmelerinden uzak durmalı, birlik ve beraberliğimizi korumaya çaba harcamalıyız. Hoşgörü, sevgi ve saygıyı bir yaşam biçimine dönüştürmeliyiz.
BAŞKAN ÇOLAKBAYRAKDAR’DAN REGAİP KANDİLİ MESAJI
Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Regaip Kandili dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Çolakbayrakdar, mesajında “Regaip Kandili’nin tüm İslam Alemi’ne hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.
Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, yaptığı açıklamada; Recep, Şaban ve Ramazan ayını içinde barındıran ve üç ayların başlangıcı olan Regaip Kandili’ni iyi değerlendirmek gerektiğine dikkat çekti. Yapılan ibadetlerin yanı sıra edilen duaların da büyük önem taşıdığını belirten Başkan Çolakbayrakdar, “Üç ayların başlangıcını müjdeleyen ve rahmeti bereketi bol olan bu mübarek günün; sevgi, barış ve kardeşlik duygularımızı arttırmasını diliyorum. İslam dünyası için sevinç, bereket ve mağfiret mevsimi olan üç ayların toplumumuzdaki iç huzur ve kardeşliği daha da pekiştireceğine inanıyorum. Bu vesileyle dualarımızı; yalnız şahsımız için değil, kahraman Türk ordumuz başta olmak üzere ailemiz, şehrimiz, ülkemiz, İslam Alemi ve tüm insanlık için etmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Başkan Çolakbayrakdar, Regaip Kandili’nin tüm İslam Dünyası’na ve insanlığa iyilik, barış ve hoşgörü getirmesine vesile olmasını dilerken sözlerini “Gönüllerden süzülüp Arş’a yükselen dualarda buluşmak dileğiyle Mübarek Regaip kandilini ve Mübarek üç ayları tebrik ediyorum” şeklinde tamamladı.
Başkan Hiçyılmaz’dan Regaip Kandili Mesajı
Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Regaip Kandili dolayısıyla yazılı bir mesaj yayımladı. Hiçyılmaz mesajında, “Bu mübarek ve kutlu geceye erişmenin mutluluğunu yaşayan İslam âlemi, Allah’ın ihsanı, bereketi ve bolluğundan kullarına bol bol ikramda bulunması için dua edecektir” dedi.
Hiçyılmaz, “Huzurun ve kardeşliğin pekiştiği, insanlığın manevi doyuma ulaştığı mübarek üç aylara ve başlangıcı olan Regaib Kandili’ne eriştik. Peygamber efendimiz (S.A.V) bir hadis-i şeriflerinde ‘Recep ayı Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır’ diyerek üç ayların dolayısı ile Regaip Kandilinin önemini ifade etmiştir” diye konuştu.
Başkan Hiçyılmaz mesajını şöyle sürdürdü:
“Regaip Kandilini idrak ettiğimiz bu gecede insanların kalbine bolluk, bereket, iyilik ve sevgi dolar. Bu aylarda insanlar daha hoşgörülü davranır. Merhamet, yardımlaşma, dayanışma gibi insani duygular tavan yapar. Bu aylarda toplumumuzda var olan iç huzur ve kardeşlik daha da pekişir. Bu kutlu gün ve gecelerin insanlığın kurtuluşuna sebep olmasını Allah’tan temenni ediyorum. Bütün İslam âleminin mübarek üç aylarını ve Regaip Kandilini kutluyor, bu özel günlerin ülkemiz ve İslam coğrafyasında huzura vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ediyorum.”