TURKSAT6A DA HEYECAN DORUKTA!, ASECAP DAYS 2023 İSTANBUL ZİRVESİ, TUSAŞ’TA İNCELEME

TURKSAT6A DA HEYECAN DORUKTA!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin 21. yüzyılın başında dünya sahnesinde daha etkin bir rol oynamak amacıyla uzay alanındaki çalışmalarını kararlılıkla sürdürdüğünü belirtti. Bakan Uraloğlu, ülkenin uydu yayıncılığı serüveninin TÜRKSAT 1B ile başladığını ve şimdi ilk yerli haberleşme uydusu olan TÜRKSAT 6A ile zirveye ulaştığını ifade ederek, “Türkiye Yüzyılı’nın başlangıcında dünyada söz sahibi olmak için uzayda iz sahibi olma hususunda kararlılıkla çalışmalarımıza devan ediyoruz” diye konuştu.

 TÜRKSAT 6A TEKNİK ÖZELLİKLERİ

TÜRKSAT 6A, tamamlandığında 42 doğu boylamında hizmet verecek ve yer merkezli bir yörüngede, 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak. 7,5 kW güce sahip yerli ve milli haberleşme uydusu, 20 aktarıcı ile donatılacak. Uydu, Ku bantta hizmet verecek ve önceki uyduların erişmediği Güney-Doğu Asya gibi bölgelere de ulaşım sağlayacak.

Bakanı Uraloğlu, “Uçuş Bilgisayarı, Güç Dağıtım Birimi, Elektrikli İtki Motoru, Yakıt Tankı gibi kritik bileşenlerin yerli imkanlarla üretilmesi, dışa bağımlılığı azaltacak ve yerlilik oranını artıracaktır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız ile TÜBİTAK ve TÜRKSAT arasında imzalanan protokol ile TÜRKSAT 6A’nın proje sözleşmesi, Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımlarıyla 15 Aralık 2014’de imzalandı.  Ülkemizi dünya üzerinde haberleşme uydusu üretebilen ilk 11 arasına taşıyacak olan TÜRKSAT 6A haberleşme uydumuz; tamamlandığında, 42 doğu boylamında hizmet verecektir. 35 bin 786 kilometre uzaklıkta, yer merkezli bir yörüngede yer alacaktır. 7,5 kW güce sahip olacak yerli ve milli haberleşme uydumuz, 20 aktarıcıya sahip olacaktır. TÜRKSAT 6A uydumuz Ku bantta hizmet verecektir ve daha önceki TÜRKSAT uyduları ile kapsanmayan Güney-Doğu Asya gibi yeni coğrafyalara da hizmet sunacaktır. Uydumuzun görev süresi 15 yıl olarak planlanmıştır. Uçuş Bilgisayarı, Güç Dağıtım Birimi, Elektrikli İtki Motoru, Yakıt Tankı, Güç İşleme ve Kontrol Birimi gibi kritik bileşenlerin yerli imkanlar ile üretilmesi ve yüksek yerlilik oranı ile uydu ve uzay sektöründe dışa bağımlılığı azaltacaktır

 TÜRKSAT 6A’DA TAMAMLANAN ÇALIŞMALAR

TÜRKSAT 6A projesinin, TÜRKSAT, SSB ve TUSAŞ iş birliğiyle yürütüldüğünü kaydeden Bakan Uraloğlu, “TÜRKSAT-6A uydusunun montaj, entegrasyon ve testleri, TÜRKSAT, SSB ve TUSAŞ iş birliğiyle devam etmektedir. Şu anda; Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli, Mühendislik Modeli ve Uçuş Modeli olmak üzere 3 ayrı model üretimi planlanan TÜRKSAT 6A uydu projesinde, Isıl Yapısal ve Mühendislik Modellerinin üretim, entegrasyon ve testleri tamamlanmıştır. Sistem seviyesi ilk fonksiyonel testleri, termal vakum testi, titreşim testi, akustik testi ile elektromanyetik uyumluluk testleri bitmiştir” dedi.

TÜRKSAT 6A’DA YAPILACAK ÇALIŞMALAR

Bakan Uraloğlu, TÜRKSAT 6A’nın 31 Mart 2024’te nakliyeye hazır hale gelmesinin hedeflendiğini ve fırlatma için Space X firması ile Temmuz 2021’de yapılan sözleşme gereği 16 Haziran 2024’te uzaya fırlatılmasının planlandığını açıkladı. Bakan Uraloğlu, “Son test aşaması olan sistem seviyesi kompakt alan anten testi (CATR) hazırlıklarına başlanmıştır. Anten ve güneş panellerinin açılma testleri Ekim ayında, Fırlatıcı Uyum ve Piro Testleri ile son hizalama testleri de Kasım ayında başlayacaktır. CATR yani kompakt alan anten testi sonrası güneş panelleri entegrasyonu ve kütle özellikleri ölçümü Şubat 2024’te gerçekleştirilecektir. Tüm bu testlerinin tamamlanmasıyla birlikte uydumuz fırlatma sahasına sevk için hazır hale gelecektir” diye konuştu.

TÜRKSAT 6A SEVK VE FIRLATMA TARİHLERİ

TÜRKSAT 6A’nın 31 Mart 2024 tarihinde nakliyeye hazır hale gelmesini hedeflediklerini de kaydeden Bakan Uraloğlu, “Space X firması ile TÜRKSAT 6A fırlatma hizmetleri temini sözleşmesi Temmuz 2021 tarihinde imzalanmış ve yürürlüğe girmiştir. Sözleşmeye bağlı koordinasyonlar bakanlığımız uhdesindeki TÜRKSAT tarafından yürütülmektedir. Mevcut takvime göre de 16 Haziran 2024 tarihinde uzaya fırlatılmasını planlıyoruz” dedi.

ASECAP DAYS 2023 İSTANBUL ZİRVESİ CUMHURİYET’İN 100. YILINDA TÜRKİYE’DE TOPLANIYOR..

Türkiye’de ilk defa 19-20 Eylül 2023 tarihinde düzenlenecek olan “ASECAP DAYS 2023” zirvesine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’da katılacak. Bakan Uraloğlu, böylesi önemli bir zirveyi Türkiye’nin 100. yılında düzenlenmesinden büyük bir memnuniyet duyduklarını ve sektördeki gelişmelerin tartışılacağı bir platform olacağını söyledi.

Türkiye’den tam üye olarak kabul edilen ilk ve tek işletme olan ICA’nın ev sahipliğinde gerçekleşecek olan ASECAP DAYS 2023 İstanbul zirvesi, otoyol işletmecilerini ve karayolu taşımacılığını etkileyen kritik konuları ele alacak. Etkinliğe ASECAP üyelerinin yanı sıra Türkiye’den işletmeciler ve kamu liderlerinin de katılması bekleniyor. ASECAP Başkanı Josef Fiala ve ASECAP Genel Sekreteri Malika Seddi’nin konuşmalarının da yer alacağı etkinlikte, altyapı operatörlerini ilgilendiren bir dizi oturum düzenlenecek. Bu oturumlar arasında  “Kapsamlı Mobilite için Yenilikçi Finansman Modelleri”, “Sürdürülebilir Varlık Yönetimi ve Proje Teslimi Modelleri”, “Altyapı Projelerinin Dayanıklılığı”, “Yol Güvenliğinde İnovatif Yaklaşımlar” ve “Dekarbonizasyon ve Yeşil Mutabakat Anlaşmaları için Otoyol Altyapısı” gibi başlıklar bulunuyor.

HEDEF 2050 YILINDA ALTERNATİF YAKIT ÇALIŞMALARI

Etkinlik ayrıca Türkiye’den de önemli isimlerin katılımıyla “Türkiye’de Elektrikli ve Otonom Araçların Gelişimi” ve “Taşımacılık ve Yeşil Lojistiğin Sürdürülebilir Finansmanı” gibi oturumları da içerecek. ASECAP Genel Sekreteri Malika Seddi, etkinlikle ilgili olarak, “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında, kuruluşumuzun 50. yaşını ASECAP DAYS 2023 İstanbul etkinliğiyle taçlandırmaktan mutluluk duyuyoruz. COVID-19 pandemi ve ardından gelen Ukrayna’nın işgaline rağmen dünya, ortaya konulan karbonsuzlaşma hedefinden vazgeçmeyeceğini gösterdi. Avrupa Birliği ülkeleri, birliğin ortaya koyduğu 2050 hedeflerini gerçekleştirmek için alternatif yakıt sistemlerinden, yeni regülasyonlara, değişimin gerektiği tüm alanlarda çalışmalarını sürdürüyor. Sıfır karbon hedefinin bir diğer önemli başlığını ise ‘ulaşım’ oluşturuyor. Alternatif yakıt teknolojilerinden ve yeni toplu taşıma uygulamalarından bahsediyoruz. Tüm bu çözümlerin gerçekleştirilebilmesi için ise altyapı projelerimizin ‘gelecek araçlara ve çözümlere’ uygun olması gerekiyor. ASECAP burada, karbonsuzlaşma hedefi için köprü, tünel ve otoyol işletmecilerinin neler yapması gerektiğini belirliyor, başarılı örnekleri paylaşarak bilginin yayılmasını sağlıyor ve karşılaşılacak sorunlar üzerine tüm paydaşlarla ortak çalışmalar yürüterek bugünden geleceği tasarlamaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.

ÖZEL OTOYOLLARIN GELECEĞİ GÖRÜŞÜLECEK

ICA Genel Müdürü Serhat Soğukpınar da “ASECAP Avrupa’daki özel otoyol işletmecilerini buluşturan çok önemli ve değerli bir uluslararası platform niteliği taşıyor. Biz de ICA olarak hem ülkemizi hem de sektörümüzü ASECAP bünyesinde en iyi şekilde temsil etmek için çalışıyoruz. Altyapı işletmecileri için önem arz eden sürdürülebilirlik konusundaki adımlarımız, ASECAP DAYS 2023’ün Türkiye’de düzenlenmesi için gerekli altyapıyı oluşturuyor. Cumhuriyetimizin 100. yılında, Avrupalı sektör temsilcileri İstanbul’da buluşacak ve özel otoyol işletmeciliği sektörünün geleceği ülkemizde konuşulacak” şeklinde konuştu.

ASECAP HAKKINDA

ASECAP, 1973 yılında kurulmuş olup, Avrupa Birliği içinde özel otoyol işletmeciliği, ücret toplama, bakım ve onarımla ilgili düzenlemelerin oluşturulmasında ve geliştirilmesinde referans bir kuruluş olarak görev yapmaktadır. ASECAP, her ülkeden sadece bir asıl üye olmak üzere toplam 19 ülkeden otoyol, köprü ve tünel işleticisi firmaları bünyesinde barındırmaktadır. ASECAP üyeleri, günümüzde toplam 82 bin kilometreden uzun otoyol, köprü ve tünelin işletme sorumluluğunu üstlenmektedir ve bu ulaşım ağı, Trans-Avrupa Karayolu Ağı’nın (TEM) büyük bölümünü oluşturmaktadır.

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI ABDULKADİR URALOĞLU TUSAŞ’I ZİYARET EDEREK İNCELEMELERDE BULUNDU

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tesislerini ziyaret etti. Gökbey Helikopteri, Atak Helikopteri, Hürjet, Hürkuş, ANKA ve Milli Muharip Uçak KAAN’ın yapım tesislerinde incelemelerde bulunan Uraloğlu, TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil’den projeler hakkında bilgi aldı.

TUSAŞ Şeref Defteri’ni imzalayan Uraloğlu, yaptığı açıklamada, Türk havacılık ve uzay sanayisinin uluslararası alanda önemli bir konuma geldiğini belirterek, “TUSAŞ, savunma sanayinde Türkiye’ye büyük hizmetler sunuyor. Yerli ve milli mühendislik ürünlerimizle savunma sanayi alanında dünyada söz sahibi bir ülkeyiz.

Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere savunma sanayi alanında dışa bağımlı iken bugün tedarikçi bir ülke konumuna gelmemizde emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Gördüğümüz projelerle bu başarı çok açık bir şekilde ortada.” dedi.

Bakan Uraloğlu, Türk savunma sanayisinin önemli oyuncularından TUSAŞ’ın başarılarına ve gelecek projelerine olan destek ve ilginin devam edeceğini söyledi.

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Ekonomi-teknoloji haberleri (24.09.2023)

“İnternet üzerinden satılan taklit ve tağşiş ürünler sağlığımızı tehdit ediyor” Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) …