Köşe YazılarıMedya-Basın Dünyası

Turizm ve hizmet sektörü..(Köşe yazısı 04.05.2020 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Bugünde size, şu an yurtiçi ve yurtdışı giriş-çıkışların yasak olması nedeniyle, son  turizm ve hizmet sektörüne yönelik, Türkiye İstatistik Kurumu Kayseri Bölge Müdürlüğü’nden aldığım son rakamları paylaşacağım.

***

Turizm geliri geçen yılın aynı çeyreğine göre %11,4 azaldı
Turizm geliri Ocak, Şubat ve Mart aylarından oluşan I. çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %11,4 azalarak 4 milyar 101 milyon 206 bin $ oldu. Turizm gelirinin (cep telefonu dolaşım ve marina hizmet harcamaları hariç) %80,6’sı yabancı ziyaretçilerden, %19,4’ü ise yurt dışında ikamet eden vatandaş ziyaretçilerden elde edildi.
Ziyaretçiler, seyahatlerini kişisel veya paket tur ile organize etmektedirler. Bu çeyrekte yapılan harcamaların 3 milyar 564 milyon 760 bin $’ını kişisel harcamalar, 536 milyon 445 bin $’ını ise paket tur harcamaları oluşturdu.
Bu çeyrekte tüm harcama türleri geçen yılın aynı çeyreğine göre azaldı. Sağlık harcaması % 17,5, konaklama harcaması  % 15,7 ve uluslararası ulaştırma harcaması %12,1 azaldı.
Gecelik ortalama harcama 70 $ oldu
Bu çeyrekte geceleme yapan yabancıların ortalama gecelik harcaması 74 $, yurt dışında ikamet eden vatandaşların ortalama gecelik harcaması ise 59 $ oldu.
Ziyaretçi sayısı geçen yılın aynı çeyreğine göre  %15,1 azaldı
Ülkemizden çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2020 yılı I. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %15,1 azalarak 5 milyon 639 bin 413 kişi oldu. Bunların %82,2’sini 4 milyon 635 bin 845 kişi ile yabancılar, %17,8’ini ise 1 milyon 3 bin 568 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.
Bu çeyrekte yabancı ziyaretçiler ülkemizi %59,9 ile en çok “gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler” amacıyla ziyaret etti
İkinci sırada %21,7 ile “akraba ve arkadaş ziyareti”, üçüncü sırada ise ile %7,2 ile “alışveriş” yer aldı. Yurt dışı ikametli vatandaşlar ise ülkemize %66,8 ile en çok “akraba ve arkadaş ziyareti” amacıyla geldi.
Turizm gideri geçen yılın aynı çeyreğine göre %25,6 azaldı
Yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden vatandaşlarımızın harcamalarından oluşan turizm gideri, geçen yılın aynı çeyreğine göre %25,6 azalarak 793 milyon 491 bin $ oldu. Bunun 652 milyon 32 bin $’ını kişisel, 141 milyon 459 bin $’ını ise paket tur harcamaları oluşturdu.
Yurt dışını ziyaret eden vatandaşlar 2019 yılı I. çeyreğine göre %13,6 azaldı
Bu çeyrekte yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %13,6 azalarak 1 milyon 743 bin 660 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 455 $ olarak gerçekleşti.

***

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık %12,10, aylık %0,99 arttı
H-ÜFE (2017=100) 2020 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %0,99, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,76, bir önceki yılın aynı ayına göre %12,10 ve on iki aylık ortalamalara göre %13,97 artış gösterdi.
Ulaştırma ve depolama hizmetlerinde H-ÜFE yıllık %14,47 arttı
Bir önceki yılın aynı ayına göre, ulaştırma ve depolama hizmetlerinde %14,47, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde %13,69, bilgi ve iletişim hizmetlerinde %3,42, gayrimenkul hizmetlerinde %9,12, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde %13,28, idari ve destek hizmetlerinde %10,56 artış gerçekleşti.
Ulaştırma ve depolama hizmetlerinde H-ÜFE aylık  %2,41 arttı
Bir önceki aya göre, ulaştırma ve depolama hizmetlerinde %2,41 artış, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde %0,27 artış, bilgi ve iletişim hizmetlerinde %1,74 azalış, gayrimenkul hizmetlerinde %5,98 azalış, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde %1,79 artış, idari ve destek hizmetlerinde %1,21 artış gerçekleşti.
Yıllık azalış sadece %4,81 ile telekomünikasyon hizmetlerinde gerçekleşti
H-ÜFE sektörlerinden telekomünikasyon hizmetlerinde %4,81 azalış gerçekleşti. Buna karşılık depolama ve destek hizmetleri, taşımacılık için %24,59,   posta ve kurye hizmetleri %24,54, bilimsel araştırma ve geliştirme hizmetleri %20,87 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
Aylık en yüksek azalış %7,42 ile telekomünikasyon hizmetlerinde gerçekleşti
H-ÜFE sektörlerinden telekomünikasyon hizmetlerinde %7,42, gayrimenkul hizmetlerinde %5,98, istihdam hizmetlerinde %2,34 azalış gerçekleşti. Buna karşılık programcılık ve yayıncılık hizmetleri %23,27, hava yolu taşımacılığı hizmetleri %6,75, depolama ve destek hizmetleri, taşımacılık için %4,03 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.

 

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Davut Güleç Panel Sağ Menü
Davut Güleç Logo Ana Sayfa Davut Güleç Kimdir? Galeri Köşe Yazıları Site Haritası