Tulumbacılardan itfaiyeye tam 304 yıl
Son yıllarda gündemden düşmeyen, yangınlar, kazalar, kayıplar, boğulmalarla can ve mal güvenliğinin önemi sık sık tekrarlanıyor. Kuruluşunun 304. yılında İtfaiye’de, Kızılay ve Spor A.Ş. gönüllüleri ile meydanda hem kendini tanıttı hem de çocukları, isteyenleri eğlendirip, bilgiler verdi.
Her yıl 25 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında ‘Yangın Haftası’ olarak yapılan kutlamalarla, çeşitli yayın organları ile halka, okullarda öğrencilere yangının zararları, yangından korunma yolları ve alınması gereken önlemler anlatılarak ‘bilinçli-eğitimli toplum’ için yoğun çaba harcanıyor.
‘Yangından Korunma Haftası’ ya da ‘İtfaiyecilik Haftası’ bu yıl kuruluşunun 304. Yılını kutluyor. Cumhuriyet meydanında stant açan Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri de, hem son araçlarını, giysilerini hem de kullandığı araç gereçleri tanıtarak, daha çok çocuklara yönelik eğitici kitapları, oyunları ve halkı bilgilendirici broşürlerini dağıttı. Daire Başkanı Mustafa Kızılkan, her türlü olayda zamanında, doğru adres vermenin önemine dikkat çekerek, olay yerlerinde görevlilere uzak durarak yardımcı olunmasını, doğru bilgiler ile yönlendirilmelerini istedi.
Kızılkan “Türkiye’de ilk yangın söndürme örgütünün 1914 yılında kurulduğuna dikkat çekerek “Yangın söndürme görevi 25 Eylül 1923 tarihinde belediye hizmeti olarak kabul edildi. Bugün belediyelerde ve büyük endüstri kuruluşlarında itfaiye örgütleri mevcuttur. Ülkemizde bu teşkilat kurulmadan önce Davud isimli biri Fransa’da gördüğü Didon denilen yangın tulumbasından esinlenerek, ilk yangın söndürme aracını yapmış. O tarihlerde, tulumbayı taşıyan, yangını söndüren kişilere Tulumbacı denilmiş. Her mahallenin tulumbacıları varmış. Kentin bir yerinde yangın çıkınca, tulumbacılar, tulumbalarını sırtlarına alır, bağıra bağıra koşarak yangın yerine giderek olaya müdahele ederlermiş. Bugün bu teşkilatın kuruluşunun 304. Yılı. Kazasız, belasız, yangınsız ama eğitimli, bilinçli günlerimiz olsun.”