Köşe YazılarıMedya-Basın Dünyası

Tüketim aşkına..(Köşe yazısı 12.02.2020 Kayseri Star haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Yarın ‘Dünya sevgililer günü’ imiş. Yani, tüketim toplumu için ayrı bir ‘bindirilmiş, indirilmiş, ütülmek için’ ayrı özel bir gün. Reklamlara, kadınların konuşmalarına baksanız hep tuzak.Ben bu konuda iki yapılan araştırma ve öneriyi ele almak istiyorum.

***

Günümüzde her şey dijital dünyaya taşındı ve artık ilişkiler de dijitalde başlayıp evlilikle noktalanabiliyor. İlişkilerin dijital ortama taşınmasıyla 12 milyar Dolarlık online dating (ilişki) pazarı da Türkiye’de 500 milyon Dolara ulaştı. Türkiye’de her 10 kişiden 3’ü aşkı dijitalde arıyor.

Mobil dating platformları pazarı dünyada 12 milyar Dolar büyüklüğe ulaşmış durumda ve sektör her sene ortalama yüzde 2,5 büyüyor. Bir başka ifadeyle dünyada 220 milyon kişinin bu uygulamaları kullandığını söyleyebiliriz. ABD’de ise pazarın büyüklüğü 3 milyar Dolar ve ABD’deki 50 milyon kişi bu siteleri kullanıyor.  Dünyada dating aplikasyonlarının en çok kullanıldığı ülkeler ise ABD, Çin, İngiltere, Almanya ve Hindistan. Türkiye’ye baktığımız zaman internet kullanımındaki artış, nüfusun yüzde 72’sinin aktif olarak internet kullanması da ilişkileri online ortama taşıdı. Türkiye’de de pazar 500 milyon Dolara ulaştı. MEZO Dijital Yönetim Kurulu Başkanı ve Dijital İletişim Uzmanı Dr. Nabat Garakhanova, “90’lar itibariyle hızla bir artış grafiği sergileyen internet, hayatımızın her alanında. Gözlerimizi açtığımız andan kapatana kadar sürekli online’ız. Akıllı telefonlarla birlikte daha internete zaman ve mekan kavramı olmadan daha hızlı ulaşıyoruz. İnternet üzerinden sadece sosyal ilişkilerimizi değil, işimizi de yönetiyoruz. 7/24 yaşadığımız dijital hayat, yeni bir sektörün de doğmasını tetikledi: Online dating pazarı. Globalde yaklaşık 20 sene önce 2 milyar Dolarlık bir büyüklüğe sahip pazar, bugün 12 milyar Dolar büyüklüğe ulaşmış durumda. Türkiye’de uluslararası dating aplikasyonlarının yanı sıra yerel yazılımlara ait web siteleri ve aplikasyonlar da ağırlık kazanmaya başladı.” derken, yerel firmaların birçoğunun yurt dışından yatırım almaya başladıklarına dikkat çekiyor. Aile, arkadaşlar aracılığıyla, iş yerinde ya da sosyal mekanlarda tanışmanın oranı hızla düşerken, internetten yapılan tanışmaların oranı ise hızla artıyor. Yapılan bir araştırmaya göre 2009-2017 yılları arasında ABD’deki çiftlerin neredeyse yüzde 40’ı ilişki sitelerinde tanışmış. Araştırmaların sonuçların her ülkeden ülkeye farklılık gösterse de ortak nokta ilişkilerin dijital ortama taşınmaya başladığı.

Önce iOS’un akabinde de Android’in hayatımıza girmesiyle birlikte web’deki ilişki siteleri de uygulamalara taşındı. Bunlardan en popüleri ise Tinder. Bugün pazarın en büyüğü olma özelliğini taşıyan Tinder, 100 milyondan fazla yüklenme sayısına ait. Diğer popüler uygulamalar ise Badoo, Tantan, Happn, Bumble, Meetme, Plenty of Fish, Lovoo, Grindr ve Skout. Match Group çatısı altında hizmet veren Tinder, 2019 yılında 1,2 milyar Dolar gelir elde etti. “Bildiğiniz üzere Facebook da dating uygulamasına başladı. Bu da pazarın ne kadar büyüdüğünü gözler önüne ve yakın bir gelecekte ilişkilerin belki de tamamının dijital üzerinden ilerleyeceğine işaret ediyor. Türkiye’de sadece Tinder’ın 1 milyonun üzerinde kullanıcısı var ve her 80 kişiden 1’i Tinder kullanıyor” açıklamalarında bulunan Garakhanova, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ilişkilerin dijital ortama taşındığını söyledi “Online tanışma uygulaması kullanan erkeklerin oranı yüzde 67, kadınların oranı ise yüzde 54. Yine uygulamayı kullananların yaş aralığı ise 25-34. Her 10 kişiden 3’ü ise yeni biriyle tanışmak için online ortamları tercih ediyor ve trend, eğlenceli olduğu için uygulamalar da aktif” dedi.

***

Peki 14 Şubat’ta kim, ne kadar harcıyor?

Avantajix.com’un araştırmasına göre, Sevgililer Günü’nde elini cüzdanına en fazla sözlü-nişanlı erkekler atıyor. Flört aşamasında olan erkeklerin bütçesini romantik akşam yemeği; evli erkeklerinkini ise hediyeler sarsıyor.

Türkiye’nin ilk para iadeli alışveriş sitesi Avantajix.com, 14 Şubat Sevgililer Günü’nde kimin ne kadar para harcadığını belirlemek amacıyla üyelerinin bir kısmı arasında anket düzenledi.

Sevgilisi olan bekarlar, sözlü-nişanlı onlar ile evli çiftlerin katıldığı anketin sonuçlarına göre, her 14 Şubat’ta olduğu gibi bu yıl da elini cüzdanına ağırlıklı olarak erkekler atacak.

Erkeklerde partnerine hediye alma oranı yüzde 80 iken bu oran kadınlarda yarı yarıya azalıyor.

14 Şubat’a en fazla anlamı sözlü-nişanlı erkekler yüklüyor. En pahalı hediyeyi onlar seçiyor ve bu hediyeyi lüks ortamlarda sunmanın hazırlığını yapıyorlar.

Sözlü-nişanlı erkekler, hediyeye en az 200 TL bütçe ayırıyor; bu rakamı binlerce liraya kadar çıkaranların oranı ise hiç de az değil. İki kişilik romantik akşam yemeğinin maliyeti de 300 TL’den başlıyor.

Sözlü-nişanlı kadınlar ise hediye için 100-300 TL aralığında harcama planlıyor. Akşam yemeğinin parasını “ben öderim” diyen kadın ise yok denecek kadar az.

Flört aşamasındaki erkekler, hediye konusunda biraz daha rahat görünüyor. 75-100 TL arasında küçük hediyeler planlayan gençler, daha çok hediyenin sunumu için kafa patlatıyor.

Onlar için, hediyenin kaça alındığı değil, nasıl sunulduğu önemli. Çoğunluğu, hediyesini bir notla vermeyi planlıyor.

Flört aşamasındaki erkekler de, akşam yemeği için en az 300 TL’yi gözden çıkartıyorlar.

Kadınlarda ise erkek arkadaşına hediye alma oranı en fazla flört aşamasında görülüyor. Her 10 kadından 6’sı erkek arkadaşına 100-200 TL arasında değeri olan hediye alıyor.

Evli çiftlerde ise hediye almak, ağırlıklı olarak erkeklerin görevi olarak görülüyor.

Ankete katılan erkeklerin yarısı bu özel günde eşine hediye aldığını söylerken, kadınlarda bu oran onda 2’ye kadar düşüyor. Erkekler, hediye için 100-150 TL arasında bütçe ayırıyor.

Evli çiftlerin yüzde 80 gibi çok büyük çoğunluğu, akşam yemeğini evde baş başa yemeyi tercih ediyor.

14 Şubat İçin 7 Öneri

Bu arada henüz hediye konusunda bir fikir üretmediyseniz ya da “Hediyeye ne gerek var aşkımız yeter” diyenlerdenseniz aman dikkat!

Avantajix.com’un önceki araştırmalarında kadınların yüzde 40’ının hediyesiz bir 14 Şubat’ı, ilişkinin bitmesi için gerekçe olarak gördüklerini de unutmamak gerekiyor.

Bu arada uzmanlar, hediye seçimi ve sunumunda zorlananlar için şu önerilerde bulunuyorlar:

* Hediye alırken kendinizi değil, sevgilinizi düşünün. “Ben çok severim” diyerek aldığınız bir hediye sevgilinizin hoşuna gitmeyebilir.

* Parasal değeri düşük olsa bile önemli olan kaça aldığınız değil, o hediyeyi nasıl sunduğunuzdur. Sevgilinin kalbine dokunan bir mektupla, bir notla verilmiş hediye daha büyük anlam ifade eder.

* Teması aşk olan bir günde hediyeyi ihtiyaç giderici olarak düşünmek ters etki yaratabilir. Kadınlar ütü, süpürge vs. gibi elektrikli küçük ev aletlerini; erkekler ise yapı marketlerinden alınacak matkap, tornavida seti gibi ürünleri kesinlikle 14 Şubat’a uygun bulmuyor.

* Sevgiliye taklit, çakma ürün hediye etmekten kesinlikle kaçının. Aldığınız ürünün orijinalliği konusunda içinizde şüphe uyanıyorsa, vazgeçin.

* Hediyenizi sevgiliniz ile baş başa yemek yiyeceğiniz bir ortamda vermeyi planlıyorsanız, gideceğiniz yere rezervasyon yaptırmayı unutmayın. Normal bir günde bile artık birçok yere rezervasyonsuz gidilemez hale gelmişken, böyle özel bir zamanda bu ayrıntıyı kaçırmanız kolay affedilir bir durum olmayacaktır.

* Hediyeyi en uygun fiyata almak önemliyse mutlaka online alışverişi tercih edin. Karşılaştırma siteleri sayesinde alacağınız ürünün en uygun fiyatlı olanını bulmanız mümkün olacaktır. Hediye alacağınız online mağazaya Avantajix.com gibi alışveriş yapan herkese nakit para ödeyen siteler üzerinden giderseniz, hediye tahmininizin ötesinde ucuza gelecektir.

* Hediye alma işini asla son dakikaya bırakmayın. Özellikle online alışverişte kargo bilgilerini çok iyi okuyun. 14 Şubat’tan önce geleceğinden emin olduğunuz hediyeyi sipariş verin.

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, Kayseri ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Küresel Gazeteciler Konseyi, TSYD, TİMEF, AVKON, ADD üyesi, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği, Tüm Mücadele Sporları Derneği, Kayseri Spor Adamları Derneği, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Davut Güleç Panel İletişim Davut Güleç – Sağ Menü