Tüketici endeksi ve kurban eti üzerine.. (Köşe yazısı 23.09.2015 Kayseri Star Haber Gazetesi)
DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com
Türkiye İstatistik Kurumu ve Merkez Bankası’nın açıkladığı tüketici güven endeksi Eylülde bir önceki aya göre yüzde 6,1 azalarak 58,52’ye geriledi. Endeks Ağustosta 62,35 seviyesindeydi. 2012’de güncellenmiş endeksin geri çekme yöntemi ile 2004-2011 değerlerinin mevcut endekse uyarlanmış haliyle veri Ocak 2009’da görülen 58.3 seviyesinden bu yana en düşük seviyeye geriledi.
Ağustosta 77,60 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi, yüzde 7,2 azalarak Eylülde 72,04’e düştü. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığını gösteriyor. İşsiz sayısı beklentisi endeksi de aynı dönemde yüzde 2,6 azalarak eylülde 61,86 değerine geriledi.
Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında artış bekleyenlerin oranındaki yükselişten kaynaklandı. Tasarruf etme ihtimali endeksi de bu dönemde yüzde 18,3 azaldı. Ağustosta 22,16 olan endeks değeri, Eylülde 18,11’e düştü. Bu azalış, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre azaldığını gösteriyor.
Bu arada yarın kurban bayramı. Önüne gelen eline bıçağı alıp, bilir-bilmez kurban kesecek. Yine hastaneler acemi kasaplarla dolacak. Çöplerde kurban atıkları ile. Ben işin bu tarafını bırakıp kurbanlık etlerin tüketimi ve saklanması konusundaki uyarıları ele almak istiyorum.
Kurban Eti Konusunda uyarılar..
-Eti hazırlamadan önce ve sonra eller güzelce bol su ve sabunda yıkanmalıdır.
-Eti hazırlamadan önce kan, kıl benzeri zararlı maddeleri temizlemek için yıkanması gerekmektedir.
-Eti uygun ısı ve sıcaklıkta pişirmek gerekir. Kısık ateşte içinin iyi pişmesi bu riski ortadan kaldıracaktır.
-Eti dondurucudan çıkarınca oda ısısında veya kalorifer peteğinde değil, buzdolabında veya mikrodalgada çözdürmek gerekir.
-Et pişince oda ısısında fazla bekletilmeden soğuması için buzdolabına kaldırılmalıdır.
-Yemekleri yerken iyi çiğnemeye özen gösteriniz. Küçük lokmalarla ve yavaş yavaş tüketmek sindirime destek olun
Kurban Eti Nasıl Saklanmalı?
Kurban etleri, parçalara ayrıldıktan sonra serin ve temiz bir yerde 5-6 saat dinlendirilmeli. Parçalanmış etin iç kısmının sıcaklığının düşmesi için et, üstü kapatılmadan bekletilmeli.
Et dinlendirildikten sonra temiz kaplar içerisinde buzdolabında 3-4 gün, dondurularak ise (-18) 6 aya kadar saklanabilir. Dondurup çözdürülen etlerin tekrar kullanılması sağlıklı olmadığından etler, tek seferde tüketilecek büyüklükte paketlenmeli.
Haşlama ve fırınlama gibi pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi gerekir. Bu pişirme yöntemleri, parazitlerin insana geçmesini büyük ölçüde engelleyecektir. Eğer mangal yapılacak ise etle ateş arasında 15 cm mesafe bırakılmalıdır. Etin ateşe yakın olması B12 ve B1 vitaminlerinin kaybına neden olacaktır. Bayram süresince gereğinden fazla et tüketimiyle vücudun ihtiyacından fazla protein, kolesterol ve hayvansal yağ almış oluruz. Bu durum kalp damar, diyabet, hipertansiyon, böbrek ve gut hastalarının sağlık durumlarını olumsuz yönde etkiler. Etin yağlı kısımlarının mutlaka ayrılması ve hayvansal yağın mümkün olduğunca tüketilmemesi gerekir, doymuş yağ oranı yüksek hayvansal gıdaların kalp ve damar hastalıklarına davetiye çıkardığı unutulmamalıdır.’
Bayramda sakatat tüketimi artıyor. Sakatatlarda parazit bulunabilir. Bunların çok iyi temizlenmesi, ciğerlerin üzerindeki zarın ve görülebilen kötü kısımların ayrılması gerekir.
Günlük et tüketimi 90-120 gram olmalı ve tercihen öğle öğününde tüketilmeli. Akşam öğününde sebze ve posa içeriği yüksek besinlerin tüketilmesine özen gösterilmeli.
Etlerin yanında C vitamininden zengin salata, sebze, taze sıkılmış meyve suları tercih edilerek demir emilimi artırılmalı.
Kurban bayramının vazgeçilmezleri arasında olan, geleneksel hale gelen kavurmanın içine fazla kuyruk yağı veya tereyağı eklemeden kısık ateşte kendi suyuyla pişirilmeli.
Bayram ziyaretlerinde ikram olarak meyve suları, sütlü tatlılar, meyve tatlıları, açık çay veya meyve olarak tercih edilmeli.
Bayramlarımızın vazgeçilmezi olan şerbetli tatlılar çok tüketilmemeli, çok isteniyorsa gün aşırı 1-2 dilim baklava olarak tercih edilmeli. Günlük 2-2,5 litre su tüketilmeli. Sağlıklı ve mutlu bir bayram sonrası için de dengeli bir beslenme tercih edilmeli ve sofralarda besin çeşitliliği sağlamalı.
Şimdiden, sağlıklı, kazasız, belasız, barış içinde hayırlı bayramlar…