Ekonomi-teknoloji-eğitim ve TUİK’ten haberler (25.08.2021)
İSTANBUL AYDIN ÜNİVERSİTESİ AFET BÖLGESİNDE
İstanbul Aydın Üniversitesi ekibi, selin vurduğu Batı Karadeniz’e giderek incelemelerde bulundu.
İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Afet Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (AFAM) ve Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) tarafından oluşturulan bir ekip, sel felaketinin yaşandığı Kastamonu, Sinop ve Bartın’a giderek afet bölgesinde incelemelerde bulundu.
İAÜ AFAM Müdürü Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan ve İAÜSEM Öğretim Görevlisi Hüseyin Özdemir’in önderlik ettiği ekip, başta Kastamonu’nun Bozkurt, Abana ve Çatalzeytin olmak üzere, sel felaketinin yaşandığı yerleşim yerlerinde saha incelemesi gerçekleştirdi.
İAÜ EKİBİNDEN TESPİT VE ÖNERİLER
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Hüseyin Özdemir şunları söyledi: “Saha incelemesi sonrası ortaya çıkardığımız teknik tespitler ve bu tespitlerden yola çıkarak getirdiğimiz öneriler şöyle: Mühendislik tasarım parametrelerinin ve meteorolojik yağış istatistiklerinin ilgili bölgelerde tekrardan gözden geçirilmesi gerekiyor. Her şeyden önce akarsuların taşkın yatakları etrafında asla konut yapılmamalı. Bundan başka ‘ıslah çalışması’ adı altında akarsu yataklarının ve taşkın bölgelerinin daraltıldığını gördük. Bundan büyük bir hassasiyetle kaçınılmalı. Taşkın yatakları içerisinde ve yaklaşım sınırında kalan tüm ağaçlar kesilmeli ve belli periyotlarla gelişimleri kontrol edilmeli. Çünkü tomruklardan başka, selin gücüyle kökünden sökülen ağaçlar selin etkisiyle sürüklenmiş; nehir çıkışına yakın bir yerde mevcut köprülere takılarak baraj vazifesi görmüş. Son olarak akarsuların çıkış bölgesi hattında yıkılmaz, sürüklenmez ve malzeme sürümez bir ana kaya malzeme ile ıslah çalışması yapılmalı. Yerleşim bölgesinde ise yeterli nitelikte betonarme kanal yapılmalı.”
SON DURUM NE?
İAÜ AFAM Müdürü Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan ise şu değerlendirmelerde bulundu: “Şehir merkezlerine varıldığında AFAD başta olmak üzere tüm kurumlarımızın konuşlandığı ve çalışmaların organize bir şekilde devam ettiğini gördük. Bu çalışmalar ileri noktalarda arama kurtarma faliyetleri, daha yakın noktalarda ise cadde ve sokakların heyelan malzemesinden temizlenmesi ve zarar gören taşıtların şehir dışarısına çıkarılması işleriydi. Şehir merkezlerinde yerel merciler ile yapılan toplantılarda Türkiye’nin her yerinden fazlasıyla yardım geldiği ve halihazırda ihtiyaçlarının olmadığı hususunda bilgilendirildik. Selin etkileri kaldırıldığında, vatandaşların bir kısmı evlerine döndüğünde ve okulların açılma dönemi geldiğinde yani 2 ya da 3 hafta sonra ciddi bir yardıma ihtiyaçları olacağı bilgisini aldık.”
“KRİZ YÖNETİMİNDE İYİYİZ AMA ASIL ÖNEMLİ OLAN RİSK YÖNETİMİ”
Türkiye’nin kriz yönetiminde son derece başarılı bir düzeye geldiğinin bu olayla bir kez daha ortaya konduğunun altını çizen Prof. Dr. Altan, “Ancak kriz yönetiminden daha önemli ve daha hayati olan risk analizi ve risk yönetiminde henüz olması gereken düzeyde değiliz. Deprem, yangın ve sel gibi afetlerle sürekli karşı karşıya kalan ülkemizde afet risk analizi yapılmalı ve risk görülen bölgelerde gereken tedbirler alınarak afetlere hazırlanılmalı ve afet anında karşılaşılan zarar ve kayıplar en aza indirilmelidir. Bununla beraber yaptığımız saha gözlemlerinde tüm kurumlarımızın milletimiz ile beraber canla başla çalıştığını gözlemledik. Kurumlar arası iletişimin ve zamana karşı verilen mücadelenin daha kordinasyonlu olması için pek çok ülkede olduğu gibi Afet ve Acil Durum Bakanlığı adı altında yeni bir bakanlık kurulması bir öneri olarak değil ancak bir zorunluluk olarak ele alınmasını uygun görüyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.
TEKNOPARK İZMİR ve GAMES UNİTED OYUN KULUÇKA PROGRAMI YÜRÜTECEK
Teknopark İzmir ve ünlü Oyun Girişim Stüdyosu Games United, oyun geliştiricilerini bir araya getirmek ve Bölgede bir oyun ekosistemi yaratmak amacıyla ortak ‘Oyun Kuluçka Programı’ yürütecek.
Program yenilikçi bir oyun fikri olan ve fikrini geliştirerek deneyim kazanmak isteyen tüm girişimci adaylarının başvuruları açık olacak ve yakın zamanda başvuru takvimi yayımlanacak.
Girişimcilere; stratejik planlama, iş geliştirme ve ihtiyaçlarına göre özel eğitimler kurgulanacak olan program kapsamında ayrıca başlangıç sermayesi desteği de sağlanacak.
Teknopark İzmir ve ünlü Oyun Girişim Stüdyosu Games United oyun konusunda kuluçka programı yürütmek üzere anlaşma imzaladı. Yürütülecek programla, dijital oyun sektöründeki tüm yaratıcı kişiler ve oyun geliştiriciler bir araya gelecek.
Oyun geliştiricilerini bir araya getirmek ve Bölgede bir oyun ekosistemi yaratmak amacı ile oluşturulan Teknopark İzmir – Games United Oyun Kuluçka Programı’na, yenilikçi bir oyun fikri olan ve fikrini geliştirerek deneyim kazanmak isteyen tüm girişimci adaylarının başvuruları açık olacak. Yakın zamanda programla ilgili başvuru takvimi yayımlanacak.
Teknopark İzmir’de güçlü bir oyun ekosistemi kurulması, dijital oyun sektörünün gelişmesi ve başarılı projelerin hayata geçirilmesi hedeflenen program 12 ay sürecek.
Her aşamada ve her türde çalışan oyun stüdyolarının başvurusuna açık olacak programa kabul alan girişimciler, destek süresince Kuluçka Merkezi’nden faydalanacak; Kuluçka dönemini başarıyla tamamlayan stüdyolar ise Teknopark İzmir’de çalışmak için öncelik konuma gelerek, özel şartlara sahip olacak.
Programa katılacak yeni kurulan ya da erken aşama oyun girişimcilerine; takım kurma, strateji, iş geliştirme gibi hizmetlerin yanı sıra başlangıç sermayesi desteği de sağlanacak.
Yine program kapsamında, farklı aşamalarda olan girişimcilerin ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş eğitimler de kurgulanacak.
Gerçekleşen imza töreninde, İYTE Rektörü ve Teknopark İzmir Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Baran, Teknopark İzmir Genel Müdürü Prof. Dr. Metin Tanoğlu, Games United Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Bilgehan Baykal ve Kurucu Ortağı Önder Kartal bir araya geldi.
Burada bir değerlendirme yapan Prof. Dr. Yusuf Baran, “Türkiye’de hızla gelişen ve yükselen oyun sektörü konusunda yeni başarı hikayeleri çıkarmak için bu programı başlatıyoruz. Şimdiden tüm öğrencilere, gençlere ve girişimcilere hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Games United Yönetim Kurulu başkanı Dr. Bilgehan Baykal ise konuşmasında Türkiye’nin dijital içerik üretim konusundaki lider pozisyonuna değinerek bu alanda Games United’ın hedeflerini ayrıntılı olarak paylaştı. Anadolu Universitesi Arınkom ve İYTE’de açılan kuluçka merkezlerinden sonra hedeflerinin 2021 yılında bir tanesi İstanbul olmak üzere 2 kuluçka merkezi daha açmak olduğunu belirten Baykal, vizyonlarının kuluçka merkezlerinde eğitim alan ve ekip kuran oyuncuları şirketleşmeye teşvik etmek, onlara ortak olmak ve yurtdışına açmak olduğunu açıkladı. Türkiye’nin kalkınmasında yazılım ve hizmet ihracatının önemine de değinen Baykal hali hazırda 8 şirketten oluşan Games United şirketler topluluğunu 2022 yılında hiypercasual, casual ve dijital içeriğin gelişen alanlarında faaliyet gösteren Avrupa’nın en etkili dijital içerik üretim merkezi haline getirmek olduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Metin Tanoğlu imza töreninde yazılım, bilgi teknolojileri, oyun yazılımları konusunda Teknopark İzmir ve İYTE’nin giderek artan çalışmalar yaptığını ve bölgede bir HUB olma doğrultusunda ilerlediğini belirtti.
OKULLAR YENİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILINA HAZIR
Hacılar Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü ekipleri ilçe genelinde tüm park ve bahçelerde yabani ot, çim biçme işlemi gerçekleştirerek görüntü kirliliğinin önüne geçiyor. Ekipler ayrıca eylül ayında başlayacak yüz yüze eğitim-öğretim dönemi öncesinde tüm okullarda dezenfektan çalışması yaptı.
Hacılar Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü ekipleri ilçe genelinde yaptığı çalışma ile park, bahçe, cadde ve sokaklarda çim biçme ve yabani ot temizleme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Çevre kirliliğinin önüne geçildiği çalışmalarla vatandaşlara da temiz bir ortam sağlandığını belirten Hacılar Belediye Başkanı Av. Bilal Özdoğan, “Ekiplerimiz park, cadde ve sokaklarda yabani otların temizliğinin yapılmasının yanı sıra ilaçlama çalışması da yapıyor. Ayrıca İlçemiz genelinde park ve bahçelerimizde çim biçme, cadde ve sokaklarımızda görüntü kirliliği oluşturmaması açısından yabani ot temizleme çalışmaları yapıyoruz. Ardından yabani otların yeniden büyümesini önlemek içinde ilaçlama çalışması yapılıyor.” dedi. Başkan Özdoğan, “Bizler düzenli şekilde kontrol ve temizliklerimizi yaparken vatandaşlarımızdan çöplerini çöp konteynırlarına atmasını rica ediyoruz.” dedi. Özdoğan, ayrıca eğitim-öğretim dönemi öncesinde tüm okullarda temizlik ve dezenfektan çalışmalarının da tamamlandığını belirterek okulların eğitime hazır hale getirildiğini söyledi.
Hizmet sektörü güven endeksi 116,1 oldu
Perakende ticaret sektörü güven endeksi 110,3 oldu
İnşaat sektörü güven endeksi 92,4 oldu
İnşaat sektöründe Ağustos ayında girişimlerin %52,6’sı faaliyetleri kısıtlayan herhangi bir faktörün olmadığını, %47,4’ü ise faaliyetlerini kısıtlayan en az bir temel faktör bulunduğunu belirtti. İnşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan temel faktörlerden; “finansman sorunları” Temmuz ayında %26,7 iken Ağustos ayında %30,5, “talep yetersizliği” Temmuz ayında %19,2 iken Ağustos ayında %24,6 ve “diğer faktörler” Temmuz ayında %22,8 iken Ağustos ayında %21,0 oldu.
EYDK’nın II. Yuvarlak Masa etkinliğinde sürdürülebilir kalkınma amaçları odağında ileriye dönük adımlar belirlendi
Etki yatırımını Türkiye’de ana akım bir yatırım modeli haline getirmeyi hedefleyen EYDK, ilk yuvarlak masa toplantısının ardından ikincisini düzenleyerek sürdürülebilir kalkınma amaçlarını gerçekleştirmek için atılacak adımları belirledi.
Etki yatırımını Türkiye’de ana akım bir yatırım modeli haline getirmek ve Türkiye’nin etki yatırımı alanında uluslararası iş birliklerine, modellere ve projelere imza atabilmesini sağlamak hedefiyle kurulan Etki Yatırımı Danışma Kurulu (EYDK), yuvarlak masa etkinlikleri düzenleyerek etki yatırımı bağlamında BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına (SKA’lara) ulaşılması için yapılması gerekenleri değerlendiriyor.
EYDK bu doğrultuda, geçtiğimiz günlerde üye kurumlarının etki yatırım potansiyelini ve SKA uyumunu öğrenmek için bir anket gerçekleştirmiş, sonrasında ise bu ankete bağlı olarak” Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının Neresindeyiz?” konulu ilk yuvarlak masa etkinliğini düzenlemişti.
EYDK’nın II. Yuvarlak Masa Etkinliği, ilk yuvarlak masa toplantısının ardından atılması gereken adımları ortaya koymayı amaçlıyor. Yuvarlak masa toplantılarına rehberlik eden anket, etki yatırımının temel unsurlarına odaklandı. Yapılan değerlendirmelerde “etki oluşturma niyetinin” orta düzeyde mevcut olduğu ancak ulusal bir etki yönetimi çerçevesinin olmamasının bir darboğaza yol açtığına değinildi. Yine de etki ölçümündeki yetkinlik, yerel ekosistem için büyük bir zorluk olarak tanımlanmadı. Bu tutarsızlık üzerinde düşünülmesine ve ilk yuvarlak masa bulguları üzerinden gidilmesinin önemine dikkat çekildi.
24 Ağustos 2021’de gerçekleşen ikinci yuvarlak masa toplantısında aşağıdaki hedeflere ulaşılması amaçlandı:
EYDK üyeleri tarafından öncelik verilen destekleyici eylemlerle ilgili olarak Türkiye’de etki yatırımı unsurlarının mevcut durumunu detaylandırılması ve notların ilk yuvarlak masanın daha genelleştirilmiş sonuçlarıyla karşılaştırılması.
Etki yatırımının temel unsurlarını beslemek için öncelikli eylemler ile yerel ekosistemdeki başlıca zorluklar arasındaki tutarsızlığın tartışılması ve notların ilk yuvarlak masanın daha genelleştirilmiş sonuçlarıyla karşılaştırılması.
Toplantının katılımcıları arasında UNDP İstanbul Uluslararası Kalkınma Özel Sektörü Merkezi Direktörü Gülçin Salıngan, Türkiye Katılım Bankaları Birliği-TKBB Kurumsal İletişim Müdürü Fatma Çınar, Turkven Direktörü Hale Özsoy Bıyıklı, idacapital, Yönetici Ortağı Cem Baytok, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Genel Müdür Yardımcısı Meral Murathan ve Garanti BBVA Sorumlu Bankacılık Koordinasyon Yöneticisi Nazlı Çakıroğlu Boysan yer aldı.
EYDK Başkanı Şafak Müderrisgil, görüşlerini şöyle dile getirdi: “Etki ölçümü ve yönetiminde yetkinlik vazgeçilmezdir. Bu alan küresel olarak hala yeni bir alan ve Türkiye hızlı hareket ederek rekabet avantajı elde edebilir. Ülkemiz bu alanda kendini konumlandırdıktan sonra, yenilikçi fonlar ve araçlar aracılığıyla sermayeyi harekete geçirmek daha kolay olacaktır.”
Turkven Direktörü Hale Özsoy Bıyıklı yuvarlak masa etkinliğinde düşüncelerini şöyle ifade etti: “Makul oranlarda sermayeye erişim ve yenilikçi fonlara sahip olmamız gerekli ancak bunlar Türkiye’de etki ölçümü ve yönetimi kurulmadan sağlanamaz”.
Türkiye Katılım Bankaları Birliği-TKBB Kurumsal İletişim Müdürü Fatma Çınar ise “İlgili ulusal ve uluslararası kurumları EYDK’ya davet etmeye devam etmek bilgi tabanını ve ağını güçlendirecektir” diyerek görüş bildirdi.
UNDP İstanbul Uluslararası Kalkınma Özel Sektörü Merkezi Direktörü Gülçin Salıngan, “Doğru altyapı ile Türkiye, MENA ve Doğu Avrupa ve Orta Asya bölgelerinin potansiyelinden yararlanmak için etki yatırımları açısından katalitik bir giriş noktası olabilir” dedi.
idacapital, Yönetici Ortağı Cem Baytok şu değerlendirmede bulundu: “Etki sermayesini Türkiye’ye çekmenin iki yolu vardır; kalkınma finansmanı ve know-how birikimi yoluyla yerel yatırımcı kapasitesi yaratma ve farklılaşma konusunda ülkemize özgü zorluklara odaklanma.”
Stevie Uluslararası İşletme Ödülleri’nde Mayen’e beş ödül
Mayen, 18. Stevie Uluslararası İşletme Ödülleri’nde Yılın Şirketi ve En Yenilikçi Şirket kategorilerinde iki Altın Stevie; Yılın İnovasyonu, İnsan Gücü Yönetimi Çözümü ve İşletmeler Arası Hizmetler kategorilerinde üç Gümüş Stevie® Ödülü kazandı.
İş dünyasının en prestijli ödüllerinden biri olan Stevie Uluslararası İşletme Ödülleri’ne bu yıl da dünyanın dört bir yanından birçok organizasyon katıldı. 3 bin 700’den fazla adaylığın bulunduğu ve kazananların dünyanın birçok yerinden katılan jürilerin oylarıyla belirlendiği ödüllerde; Yılın Şirketi, Yılın Pazarlama Kampanyası Ödülü, Yılın Hizmeti/Ürünü ve Yılın Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projesi gibi birçok kategoride ödül verildi.
Türkiye’nin ve dünyanın birçok önde gelen markasına çağrı merkezi ve teknoloji temelli BPO hizmetleri sağlayan Mayen, 18. Stevie Uluslararası İşletme Ödülleri’nde şu kategorilerdeki ödüllere layık görüldü:
Yılın Şirketi – Kurumsal / Profesyonel Hizmetler – Büyük Ölçekli – Altın Stevie
Yılın En Yenilikçi Şirketi – 2.500’den Fazla Çalışan – Altın Stevie
Yılın İnovasyonu – Kurumsal Hizmetler – Gümüş Stevie
İnsan Gücü Yönetimi Çözümü – Gümüş Stevie
İşletmeler Arası Hizmetler – Gümüş Stevie
Dünyanın farklı yerlerinden katılan jüri üyelerinin oylarıyla kazananların belli olduğu Uluslararası İşletme Ödülleri’nde beş ödül alan Mayen’in başarısına dikkat çeken jüri üyeleri, “Mayen’in; 2020 yılında gösterdiği liderlik, sahiplendiği vizyon, yarattığı fırsatlar, ekibine gösterdiği değer ve sergilediği yenilikçi yaklaşım takdire değer. 3 bin 500’den fazla kişinin bulunduğu bir ekiple güçlü bir liderlik ve bağlılık göstergesi olan bu başarıya ulaşmak gerçekten inanılmaz. Mayen’in, müşteri ihtiyaçlarını doğru bir şekilde analiz ettiği ve müşteri memnuniyetini artırmaya yönelik çözümler sunduğu açıkça görülüyor” ifadelerini kullandı.
“Amacımız en iyi müşteri deneyimini sağlamak”
Mayen olarak Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen markalarına çağrı merkezi ve teknoloji temelli BPO hizmetleri sunduklarını belirten Mayen CEO’su Soner Cesur: “2021 Uluslararası İş Ödülleri’nde 2 Altın ve 3 Gümüş Stevie ile ödüllendirildiğimiz için çok mutluyuz. Mayen olarak amacımız müşterilerimize dünyanın en iyi müşteri deneyimini sağlamak. Son derece rekabetçi olan kategorilerde aldığımız bu ödüllerin, müşterilerimize ve onların ihtiyaçlarına verdiğimiz değerin somut bir kanıtı olduğunu düşünüyorum” açıklamalarında bulundu.