Haberler

Trafik kazalarının çoğu sola dönüşlerde meydana geliyor

Yapılan bir araştırma otomobille sola dönüşlerin insan beyninde daha fazla harekete neden olduğunu ortaya koydu.

Araştırmaya göre trafik kazalarının çoğu sola dönüşlerde meydana geliyor. Sürücülerin bu durumda cep telefonuyla konuşmasının ise daha ciddi sonuçlara yol açabileceği belirlendi.

Kanada’daki St. Michael’s Hastanesi’nden Dr. Tom Schwezer ve ekibi, içine MR cihazı yerleştirilen simülatörlerde katılımcıların beyin görüntülerini inceledi.

Özel donanımlı simülatörlerde bilimadamları, eş zamanlı olarak, giderek artan güçlükteki manevralarda katılımcıların beyninin hangi bölümünün etkin hale geldiğini araştırdı.

Sola dönüşlerin beyinde daha fazla harekete neden olduğu ve sola dönerken düz yola ya da başka manevralara oranla beynin birçok bölgesinin harekete geçtiğini belirleyen bilimadamları, sürücülerin cep telefonuyla görüşmesi durumunda ise beynin görmeyi kontrol eden bölümündeki etkinliğin azaldığını, konuşma ve dikkate ilişkin bölümünde ise etkinliğin arttığını fark etti.

Schweizer, görsel olarak sola dönüşün daha zahmetli olduğunu, trafik akışının, yayaların ve trafik ışıklarının takip edilmesi gerektiğini, buna cep telefonu eklenince, manevrayı yapmakta kilit rol oynayan görüş alanının büyük ölçüde azaldığını vurguladı.

Bilimadamları, araçta eller serbest özelliğiyle cep telefonu kullanmanın ”beyin serbest” anlamına gelmediğine de dikkati çekti.

Onur Özgür Güleç

Teknik Destek Uzmanı, Web Master, Teknoloji Yazarı, Android Meraklısı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Davut Güleç Panel İletişim Davut Güleç – Sağ Menü