Ekonomi

TESK: 208 milyon adet 1 kuruş kayıp

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 2017 Ocak ayı itibariyle 208 milyon adet 1 kuruşun piyasaya sürüldüğünü ancak çoğu işletmenin nakit yapılan alışverişlerde para üstü vermeyerek haksız kazanç sağladığını belirterek, “Vatandaşın önemsemediği kuruşlar yıl sonunda büyük bir kazanca dönüşüyor. Kuruşların değeri kamu spotu ile halkımıza anlatılmalı” dedi.

Nakit yapılan alışverişlerde para üstü verilmeyerek haksız kazanç sağlandığını söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Etiketlerde gözüken kuruşlu fiyatlar, kasada yukarı yönlü eğilim ile yuvarlanıyor. 2017 Ocak ayı itibariyle piyasaya sürülmüş olan 208 milyon 694 bin 550 adet 1 kuruş ve 1 milyar 447 milyon 864 bin 750 adet 5 kuruş bulunmaktadır. Perakende işletmelerin bir çoğunda alışverişlerde para üstü olarak kuruşlar verilmemektedir. Her alışverişte vatandaşın 1 kuruşu ile büyük bir kazanç oluşmaktadır. Vatandaşımız bilinçli olmalı ve kuruşunu ısrarla istemelidir. Çünkü vatandaşın kuruş para üstünü almaktaki ısrarı karşısında işyerleri de kasalarında kuruş bulundurmaya başlayacaktır” dedi.

Tüm alışverişlerinde vatandaşa hakkını aramakta ısrarcı olması gerektiğinin altını çizen Genel Başkan Palandöken, “Haksız rekabet yapan ve haksız kazanç sağlayan işyerleri ile ilgili kamu spotu hazırlanarak halkın her alışverişinde kuruşlu para üstünü istemesi gerekmektedir. Ayrıca etikette düşük fiyat gösterip para üstü vermeyen işyerlerinin uyguladıkları satış politikalarının adil olmadığı ve piyasadaki kuruşların kullanılması gerekliliğini vurgulayan içerikler ile kamu spotları hazırlanarak bütün televizyonlarda yayınlanmalıdır. Çünkü kuruşlarımızı bırakacak kadar zengin değiliz. En önemlisi damlaya damlaya göl olur atasözünü unutmamalıyız” diye konuştu.

Nakit parayla alışveriş yapan müşterilerden kalan 1 kuruşların toplamda milyonlarca liralık kazanca dönüşebildiğini vurgulayan Palandöken, “Para üstü olarak kalan kuruşlar kayda girmediği için tüm mağaza ve şubelerden yılda milyonlarca liralık vergisiz kazanç elde ediliyor. Sonuçta vatandaşın önemsemediği kuruşlar yıl sonunda büyük bir kazanca dönüşüyor” şeklinde konuştu.

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, Kayseri ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile Küresel Gazeteciler Konseyi, TSYD, TİMEF, AVKON, ADD üyesi, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği, Tüm Mücadele Sporları Derneği, Kayseri Spor Adamları Derneği, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Android Uygulama Popup
Logo

📲 Davut Güleç Haberler

Android cihazınızdan kolayca haberleri takip edin!

📥 Uygulamayı İndir
Davut Güleç Panel İletişim Davut Güleç – Sağ Menü