Tarım ilacı satan Emeklioğlu: Veresiyemizin yüzde 60-70’ini hala alamadık
Kayseri’nin Melikgazi ilçesi Hunat mahallesinde yıllardır Tarım ilacı satan Ziraat Yüksek Mühendisi M. Akif Emeklioğlu, bu dönemde bazi müşterisi olan çiftçilerin tarlalarına hububatı gübresiz ektiğini beyan ettiklerini söylediğine dikkat çekti. ‘Veresiyemizin daha yüzde 60-70’ini bekliyoruz, getirecekler’ diyen Emeklioğlu, yerine koyamadıkları ve sürekli zamlar nedeniyle ürünleri satmakta bile tereddüt ettiklerini gizlemedi, devletin çiftçiye girdileri konusunda gübre, mazot, ilaçta sübvansiyon uygulamasını önerdi.
M.Akif Emeklioğlu, çiftçinin ilaç kullandığı Şubat sonu Mart başı ve Haziran sonuna kadar yoğunluk konusunda da herkesin belirsizlik içinde olduğunu açıkladı. Emeklioğlu şunları söyledi.
TARIM İLAÇLARININ YÜZDE 80’İ İTHAL
Tarım ilaçlarının yüzde 80’i ithal ürün. Etken maddeleri bütün yurtdışından ithal olduğu için tamamen dövize bağlı. O nedenle tarım ilaçlarında bazı ilaçlarda yüzde 100’e yakın ama ortalama yüzde 40-50 civarında zam geldi bir yıl içerisinde. Asıl şey gübreye gelen zamlar asıl şeyler. Geçen sene mesela 2 bin 800 lira olan gübrenin bir tonu bugün 8 bin 400 lira Dap. Üre mesela geçen sene kaç liraydı 2 bin 100, 2 bin 200 civarındayken tonu bugün tonu Üre’nin 8 bin 100 lira civarında. Yani neredeyse yüzde 200-300 gibi zam geldiler. Çiftçinin de en önemli girdisi gübre. Tarım ilaçları çiftçinin girdi de o kadar fazla şey teşkil etmiyor yani. Fazla bir maliyet teşkil etmiyor. Asıl şeyi gübre. Gübreyle mazot. Yani bunda tarım ilacı bayilerinin bir şeyi yok. Bir suçu yok. Bu tamamen alıp-satmayla ilgili bir şey. Biz aldığımıza makul bir şey koyarak satıyoruz yani.
GEÇEN SENE 20 ŞİMDİ 45 LİRA VE ELLERİNDE YOKMUŞ
Aynı şeyi sattığımıza, sattığımız fiyata yeni tekrar alırken koyamıyoruz yerine göre çoğu ilacı. Bazı ilaçlar ortada hiç bulunmuyor, satılmıyor. Geçen sene mesela 20 liraya aldığımız en çok kullanılan Ordu bulaması diye ilaç var. Tam bu mevsimlerde atılabilir erken ilkbaharda. Şimdi 40 lira civarında gelişi, bize gelişi. 800 gram standart paketleri onların 800 gram olur. O 800 gram paketini geçen sene 20 liraya aldığımız şeyi dün sordum toptancılara. Genelde Konya’da genelde. Kayseri’deki ilaçların toptancıları bütün Konya’dan gelirler. Merkezi Konya. 42 lira dedi adam. O da ellerinde yokmuş yani.
SATMAKTA BİLE TEREDDÜT EDİYORUZ
Bizde şimdi 45 liraya satıyoruz. Yarın kaça satacağımızı bilemiyoruz yani. Kaça alıp kaça satacağımızı bizde bilemiyoruz. Satmakta bile tereddüt ediyoruz yerine göre bazı ilaçların. Geri sattığımız o fiyata geri koyabilirmiyiz diye endişeleniyoruz. Şimdi bizim zaten ölü sezon. Satışımız olmaz bu sezonlarda. Bizimki Şubat sonu Mart başı ile Haziran sonuna kadar yoğun olur. O nedenle sezonda ne olacak herkes belirsizlik içinde yani.
VERESİYEMİZİN DAHA YÜZDE 60-70’İNİ DAHA BEKLİYORUZ
Yo yo bizim satışlarımızda bir düşüş olmadı yani. Çünkü bunu zorunlu atacak çiftçi yani. Çiftçi bunu kullanmak zorunda. İlacı, gübreyi kullanmazsa verim elde edemez. Veresiye biz fazla vermiyoruz. Bizim belli bir müşterilerimiz var. Onlarda bu sene bayağı zorlanıyorlar yani. Veresiyemizin daha yüzde 60-70’ini daha bekliyoruz yani getirecekler. Ürününü, mürününü satmasına rağmen, işte üründen para kalmadı, krediye başvurdum, kredi çıkınca işte getireceğim diyorlar istediğimiz çiftçilerimiz. Yo yine biz veririz yani eski müşterilerimize. Sabit bizim müşterilerimiz var. Yıllardan beri devam eden geciktirse meciktirsede getirir sonuçta yani.
ÇİFTÇİYE GÜBREDE, İLAÇTA BİR DESTEK VERMESİ LAZIM
İhraç gübre olarak sübvansiyon bekliyorum yani. Gübrenin bir kısmını ya sübvanse edecek ya çiftçiye bir destek verecek yani çiftçiye gübrede, ilaçta bir destek vermesi lazım yani. Mesela mazotta verebilir. Çiftçinin girdilerinden devletin mutlaka bir desteğinin olması lazım yani.
HUBUBATI GÜBRESİZ EKTİKLERİNİ BEYAN ETTİLER
Bana gelen çiftçilerin mesela 8-10 tane gelen çiftçi gübresiz ektiğini beyan etti yani. Sonbaharda şimdi. Şimdi tam şeyin çiftçilerin ekim zamanı. Hububatın, buğdayın, arpanın ekim zamanı. Gübresiz ektim ne yapayım alamadım diye beyanda bulundular yani adamlar. Üç çeşit tarım ilaçlarında üç ana çeşit var. Fungusit mantar ilacı, Herbisit yabancı ot ilacı, İntersigit böcek ilacı. En çok üçüde aynı oranda gider yani. Ama en çok şey gider Herbisitle, İntersigit gider Fungusitten ziyade.