“SİGARA KOAH’A NEDEN OLUR”
Göğüs hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Hacer Özkan; dünyada her yıl 50 milyon insanı KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) nedeniyle etkilediğini vurguladı. Özkan; KAOH Hastalığının yılda 3 bin kişiyi canından ettiğini söyledi.
KOAH BİR AKCİĞER HASTALIĞIDIR
KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Göğüs hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Hacer Özkan; “KOAH gelişiminden %90 oranında tütün ve tütün ürünlerinin (sigara, pipo, puro, nargile vs.) neden olduğu kronik ve ilerleyici bir akciğer hastalığıdır. Tütün ürünlerinin dışında organik yakıtların dumanlarının solunması ( kömür odun veya tezeğin ısınma veya yemek pişirme amaçlı kapalı ortamlarda kullanılması) veya meslek nedeniyle toz, duman ve zararlı gazlara maruz kalmak da KOAH gelişiminden sorumlu olabilir. Hastalık büyük oranda siğara dumanına maruziyet sonucunda akciğerlerde mikrobik olamayan bir iltihap sonucu akciğerdeki hava yollarının daralmasını nedeniyle olşur. Normalde balon gibi genişleyip darabilen hava kesecikleri bu özelliklerini kaybeder. Bunun sonucunda kirli havanın dışarı atılması ve temiz havanın içeri alınması zorlaşır ve akciğerde kalıcı hasar gelişir” dedi.
YILDA ÜÇ MİLYON İNSAN ÖLÜYOR!
Uzm. Dr. Hacer Özkan; Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, KOAH tüm dünyada yaklaşık 50 milyon insanı etkilediğini belirtti, Özkan; “ Her yıl 3 milyon kişi bu hastalık nedeni ile ölmektedir. Yine Dünya Sağlık Örgütü 2030’da KOAH’ın tüm dünyada en önemli ölüm nedenleri arasında 3. sırada olacağını öngörmektedir. Ülkemizdeki en önemli ölüm nedenleri arasında 3. sırada olan KOAH’ın görülme sıklığı 40 yaş üstü yetişkinlerde %20’dir.Hastalığın en önemli belirtileri öksürük ve balgam çıkarmave sinsi başlayan ve giderek artan nefes darlığıdır. KOAH hastalarının büyük çoğunluğu aynı zamanda sigara tiryakisi olduğundan öksürük ve balgam yakınması başlangıçta hasta tarafından sigaradan oluyor düşüncesi ile önemsenmez. Oysa bu dönemde hastalığa tanı konulması hastanın geleceği açısından son derece önemlidir. KOAH’tan korunmanın en etkili yolu tütün ve tütün ürünlerinin kullanılmaması ve bu ortamlarda bulunulmamasıdır. Erken dönemde sigaranın bırakılması ile hastalık belirtileri gerileyebilir ve hastalık gelişimi durabilir.40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan ve meslek icabı tozlu ortamlarda bulunan kişilerde uzun süren öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp ”nefes ölçüm testini” yaptırması gerekmektedir. KOAH’ın erken tanısı, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltacaktır”diye konuştu.
KOAH TANIMI İÇİN ÇOK GEÇ DEĞİL!
Uzm. Dr. Hacer Özkan; Eğer nefesiniz daralıyorsa, hekiminize başvurup bir soluk testi yaptırmak için çok geç olmadığını Eğer KOAH’ınız varsa, normal bir hayat sürmek için çok geç olmadını belirti.