Şehrin “projeci Başkanından” yeni konut projesi, Kayseri OSB ve KTO’dan Büyüme Rakamını Değerlendirmesi, TUİK verileri, diğer ekonomi-teknoloji haberleri

Kasım ayı üretici market fiyatları.Aylık-yıllık girdi fiyat değişimleri

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Kasım ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarını ve aylık-yıllık girdi fiyatlarındaki değişimleri yaptığı yazılı basın açıklamasında değerlendirdi.

Kasım ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla yüzde 253,7 ile limonda görüldüğünü belirten Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Limondaki fiyat farkını yüzde 204,9 ile patates, yüzde 197,4 ile kuru kayısı, yüzde 193,1 ile havuç ve yüzde 188,7 ile antepfıstığı takip etti.

Limon 3,5 kat, patates ve kuru kayısı 3 kat, havuç ve antepfıstığı 2,9 kat fazlaya satıldı. Üreticide 8 lira 25 kuruş olan limon 29 lira 18 kuruşa, 6 lira 13 kuruş olan patates 18 lira 69 kuruşa, 135 lira olan kuru kayısı 401 lira 52 kuruşa,11 lira 50 kuruş olan havuç 33 lira 71 kuruşa, 240 lira olan antepfıstığı 693 liraya markette satıldı.

Kasım ayında fiyatı en fazla artan ürün markette patlıcan, üreticide ise karnabahar olurken, fiyatı en fazla düşen ürün ise markette portakal, üreticide limon oldu.”

Market fiyatları

“Kasım ayında markette 42 ürünün 38’inde fiyat artışı, 4’ünde fiyat düşüşü oldu.

Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 69,2 ile patlıcan oldu. Patlıcandaki fiyat artışını yüzde 47,5 ile domates, yüzde 42,3 ile kuru soğan, yüzde 39,4 ile karnabahar takip etti. Markette fiyatı en fazla azalan ürün ise yüzde 17,2 ile portakal oldu. Portakaldaki fiyat düşüşünü yüzde 4,4 ile limon, yüzde 3,2 ile tavuk eti izledi.”

Üretici fiyatları

“Kasım ayında üreticide 34 ürünün 20’sinde fiyat artışı olurken 7’sinde fiyat düşüşü görüldü. 7 üründe ise fiyat değişimi olmadı.

Üreticide en çok fiyat düşüşü yüzde 17,5 ile limonda görüldü. Limondaki fiyat düşüşünü yüzde 15,1 ile kabak, yüzde 10,8 ile zeytinyağı, yüzde 4,2 ile havuç izledi. Üreticide en çok fiyat artışı yüzde 153,4 ile karnabaharda görüldü. Karnabahardaki fiyat artışını yüzde 113,8 ile beyaz lahana, yüzde 100 ile patlıcan ve kuru soğan izledi.”

Üretici fiyat değişiminin nedenleri

“Zeytinyağı piyasasında durgunluk görülüyor. Talepteki azalma nedeniyle fiyat düşüşü yaşandı.

Arzdaki azalış lahana fiyatlarında artışa neden oldu. Patlıcandaki fiyat artışının nedeni tarladan sera üretimine geçişte yaşanan arz düşüşünden kaynaklandı.

Soğan ve patates depoya alındı. İşçilik maliyetleri ve depo maliyetleri üzerine eklendiği için fiyatı arttı. Limonda ve kabakta fiyat düşüşünün sebebi arz artışıdır.

Arzın düşmesi ve talebin artması üreticide karnabahar fiyatının yükselmesine sebep oldu.”

Kasım ayı aylık ve yıllık girdi fiyatlarında yaşanan değişimler

“Ziraat Odalarımız aracılığıyla girdi piyasalarından aldığımız fiyat verilerine göre; Kasım ayında, Ekim ayına göre amonyum sülfat gübresi yüzde 3,6, DAP gübresi yüzde 2,3, amonyum nitrat gübresi yüzde 1,5, ÜRE gübresi yüzde 1 ve 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 0,8 oranında arttı.

Geçen yılın Kasım ayına göre son bir yılda amonyum sülfat gübresi yüzde 29,3, DAP gübresi yüzde 24, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 15, ÜRE gübresi yüzde 13,8, amonyum nitrat gübresi yüzde 12,7 oranında arttı.

Kasım ayında Ekim ayına göre besi yemi yüzde 2,2, süt yemi yüzde 1,8, son bir yılda süt yemi yüzde 36,9, besi yemi ise yüzde 36,1 oranında arttı.

Tarım ilacı fiyatları yüzde 25,7 oranında artarken elektrik fiyatları yıllık olarak yüzde 30,4 oranında arttı.

Mazot fiyatları aylık yüzde 3,3, yıllık bazda yüzde 17,2 oranında arttı.”

Şehrin “projeci Başkanından” yeni konut projesi

Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Şeyhi Odakır, Birlik olarak SS Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Konut Yapı Kooperatifi kurduklarını, kooperatif ile yeni bir konut projesine başladıklarını açıkladı. Kentte yaptığı hizmetler ve projeler dolayısıyla şehirde ve esnaf ve sanatkarlar nezdinde “projeci Başkan” olarak anılan Odakır, “Projemiz kapsamında girdiğimiz ilk ihalemizde Şehir Hastanesi mevkiinde 12 adet parseli almış bulunuyoruz. Şehrimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Kayseri’de sivil toplum kuruluşu temsilcisi olarak esnaf ve sanatkarlara yönelik yaptığı hizmetler ve ürettiği projeler dolasıyla, esnaf ve sanatkarlar ile şehir nezdinde “projeci başkan” olarak nitelendirilen KESOB Başkanı Şeyhi Odakır, yeni bir konut projesi ile gündeme geldi.

ŞEHİR HASTANESİ MEVKİİNDE KONUTLAR YÜKSELECEK

Proje kapsamında önce Birlik olarak SS Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Konut Yapı Kooperatifi kuruldu, ardından uygulanacak konut projesi için araştırmalar yapıldı. Yapılan araştırmalar ve çalışmalar neticesinde Şehir Hastanesi mevkiinde yer tespit edildi.

İLK ETAPTA 12 PARSEL ALINDI

Tespit edilen parseller için Ankara’da TOKİ’de ihale düzenlendi. İhalede proje kapsamında tespit edilen 12 parsel kurulan kooperatifçe alınarak kamuoyuna müjdesi verildi.

“DAHA ÖNCE YAPTIK, YİNE YAPACAĞIZ”

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Şeyhi Odakır şunları söyledi: “Konut projemizden ilk aşamada Birliğimize bağlı 41 odamızın yönetim, denetim kurulu üyeleri ile genel sekreterlerimiz faydalanacak. Daha önceki projelerimizden esnaf ve sanatkarlarımız yararlanmıştı bu kez odalarımız için kollarımızı sıvadık. Kurduğumuz kooperatifimiz ile ihaleye girdik ve 12 parseli aldık. Şehrimize, odalarımız yöneticilerine ve genel sekreterlerine hayırlı uğurlu olsun diyorum. Şehrimiz için, esnaf ve sanatkarlarımız için proje üretmeye, çalışmaya devam edeceğiz. Daha önce nasıl iş yeri ve konut projeleri yaptıysak, şimdi de yapacağız. Yeni hizmet binası projemize konut projemizi de ekledik. Esnaf ve sanatkarlarımız, şehrimiz bizleri takip etmeye devam etsin, proje üretmeye devam edeceğiz. Tekrardan esnaf ve sanatkarlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.”

Kayseri OSB Başkanı Yalçın, 2024 III. Çeyrek Büyüme Rakamını Değerlendirdi Yalçın: Türkiye’nin 17 Çeyrek Üstü Üste Büyümesi Güven Vericidir

Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan, 2024 yılı III. çeyrek büyüme rakamına ilişkin açıklamada bulundu.

Başkan Yalçın, “Türkiye ekonomisinin 2024 yılı III. çeyreğinde (temmuz-Eylül dönemi) Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) büyüme oranı yüzde 2,1 olarak gerçekleşmiştir. Büyüme oranı yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,3, ikinci çeyreğinde ise yüzde 2,5 olarak gerçekleşmişti. Küresel ekonomide yaşanan gelişmelerin etkisine karşın Türkiye’nin 17 çeyrektir üstü üste kesintisiz büyüme sağlaması iç ve dış piyasalarda güven vericidir.” dedi.

“Dünya genelinde yaşanan istikrarsızlıklar ve tüm zorluklara rağmen Türkiye 2024 yılı III. çeyreğinde büyüme başarısını elde etmiştir.” diyen Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın,   “III. çeyrekte elde edilen yüzde 2,1 oranındaki büyüme rakamı, Türkiye ekonomisinin ihracata dayalı büyümeyi performansını sürdüreceğini ortaya koymaktadır. Yılın ilk 10 ayındaki toplam ihracatın 216 milyar 195 milyon dolara ulaşması yıl sonu hedeflerine ulaşılacağının göstergesi konumundadır. Türkiye’nin büyüme rakamını IV. çeyrekte de pozitifte tutarak yoluna devam edeceğine olan inancımız tamdır.” ifadelerini kullandı.

Yalçın, “Orta Vadeli Program’da (OVP) yer alan hedeflere daha kısa sürede ulaşılabilmesi için sanayilerimizin-ihracatçılarımızın özellikle ucuz maliyetli krediye kolay ulaşımı sağlanmalı, yeni destekler verilmelidir. Sanayicilerimiz, yeni kredi imkânlarının sağlanmasını beklemektedir.” şeklinde konuştu.

Başkan Yalçın, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Orta Vadeli Plan’a göre 2024 yılında büyüme oranı yüzde 3,5 olarak belirlenmiştir. Yıl sonunda IV. çeyrek rakamının ortaya konulmasıyla beraber bu hedefe ne kadar ulaşıldığı da görülecektir. 2024 yılı sonu itibarıyla 267 milyar dolarlık ihracat hedeflenmektedir. Bu hedefe ulaşılabilmesi ve büyüme rakamlarının yukarı yönlü olabilmesi için ihracatımızda da etkili büyüme sağlanması gerekmektedir. İhracatın düşük kur nedeniyle kısıtlı kalması önemli bir handikap olarak karşımızda durmaktadır. İhracata yönelik üretimdeki işçilik maliyetlerinin rakiplere oranla yüksek olması, girdi maliyetleri gibi nedenlerle uluslararası piyasalardaki rekabet yapabilme kapasitemizin ivme kaybı yaşadığı da bir gerçektir. Sanayicilere verilecek destekler, öncelikle ihracata konu üretimi ve dolaylı olarak da Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’daki büyüme hızını artırabilecektir.”

KTO BAŞKANI GÜLSOY : ÜLKEMİZİN ÜRETİM, YATIRIM, İSTİHDAM VE İHRACAT KAPASİTESİ KORUNMALI

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye’nin 2024 yılı 3. çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Başkan Gülsoy, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye ekonomisi 2024 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 2,1 büyümüştür. Dünya genelinde yaşanan durgunluk, küresel pazarlardaki olumsuzluklar, savaşlar ve tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye ekonomisinin yüzde 2.1’lik büyüme göstermesi memnuniyet vericidir.” dedi.

Büyümenin kalıcı ve sürdürülebilir olması ve yatırımların artması için fiyat istikrarı ve finansal istikrarın hayati önem taşıdığına vurgu yapan Başkan Gülsoy, ” Piyasalardaki durgunluğun kalıcı hale gelmemesi için ülkemizin üretim, yatırım, istihdam ve ihracat kapasitesinin korunması ile mümkün olacaktır.” dedi.

Başkan Gülsoy, Türkiye’nin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2024 yılı üçüncü çeyreğinde yüzde 2,1 artış gösterdiğini kaydederek, “3. çeyrekte; inşaat yüzde 9,2, finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 6,2, tarım sektörü yüzde 4,6, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 2,5, artarken sanayimizde yüzde 2,2’lik bir küçülme var. Türkiye ekonomisi yüksek oranlı büyüme performansını kesintisiz 17 çeyrektir sürdürmüştür. Küresel pazarlardaki olumsuzluklar, talep daralması, yüksek jeopolitik riskler yaşanırken, ülkemizdeki artan üretim maliyetleri, finansmana erişim ile ticari kredilerde yaşanılan sıkıntılar sanayi üretimimize ve ihracat hacmimizi olumsuz etkileyerek rekabet gücümüzü zayıflatmaktadır. Bu sebeple mevcut istihdam destekleri korunmalı, maliyetlerdeki artışa ve dolayısıyla enflasyonla mücadeleye olumsuz yansıyacak adımlarda dikkatli olunmalı, emek ve yoğun sektörlere ek destekler verilerek üretimin yurt dışına kaçmasının önüne geçilmelidir. İş dünyamız bütün zorlu şartlar altında dahi canla başla çalışmaktadır. Burada önemli olan sürdürebilirliktir. Daha fazla üretim, yatırım, istihdam, ihracat için kamu ve özel sektör el birliği ve ortak akıl ile şimdi daha çok çalışma zamanıdır. Önümüzdeki dönemde de Türkiye’nin daha fazla nitelikli büyümesi, büyümenin tabana dengeli yayılması ve dış talebe dayalı büyümesine daha fazla katkı sunmak için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Özel sektörün azmi ve iştahı yerinde ama Finansman konusunda destek beklediğimizi bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bu zorlu süreçte tüm sorunlarımızda yanımızda olan güçlü sesimiz TOBB Başkanımız Sn. Rifat Hisarcıklıoğlu’na, iş dünyamıza sağladığı destekler nedeniyle Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerimi sunuyorum.”

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi, Ekim 2024 Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık %55,34 arttı, aylık %0,24 arttı
H-ÜFE 2024 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %0,24 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %49,26 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %55,34 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %72,04 artış gösterdi.
H-ÜFE ulaştırma ve depolama hizmetlerinde yıllık %49,46 arttı
Bir önceki yılın aynı ayına göre, ulaştırma ve depolama hizmetlerinde %49,46 artış, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde %59,03 artış, bilgi ve iletişim hizmetlerinde %64,46 artış, gayrimenkul hizmetlerinde %58,06 artış, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde %62,10 artış, idari ve destek hizmetlerde %57,46 artış gerçekleşti.

H-ÜFE ulaştırma ve depolama hizmetlerinde aylık %0,59 azaldı

Bir önceki aya göre, ulaştırma ve depolama hizmetlerinde %0,59 azalış, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde %1,83 azalış, bilgi ve iletişim hizmetlerinde %4,35 artış, gayrimenkul hizmetlerinde %1,83 artış, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde %4,35 artış, idari ve destek hizmetlerde %1,36 azalış gerçekleşti.

Dönemsel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla, III. Çeyrek: Temmuz-Eylül, 2024 Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2024 yılı üçüncü çeyreğinde %2,1 arttı

Yazar - Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlginizi Çekebilir

Ekonomi-teknoloji, kültür-sanat, eğitim, magazin-yaşam haberleri

Tapuda yeni kimlik kartlarıyla KEC üzerinden işlem sayısı 5 milyonu aştı Tapu ve Kadastro Genel …