Seçim sınavı.. (Köşe yazısı 05.05.2018 Kayseri Star Haber Gazetesi)
DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ
davutgulec@hotmail.com
Tüm Türkiye’nin, siyasetçilerin, Dünyanın merakla beklediği gün gelip çattı.
Bugün Kayseri ve adaylar resmen uygulamalı sınav verecek ve ter dökecek.
En basitinden, 11. Cumhurbaşkanlığı görevinden ayrıldıktan sonra kurucusu olduğu AK Parti’nin etkinliklerine ve aktif siyasetten uzak durmaya çalışan Abdullah Gül’ün, SP’nin Cumhurbaşkanlığı adaylığında ısrar etmesi, o günden ‘benim için bu konu kapanmıştır’ dediği güne kadar ki süreçte yaşananlar, iktidar ve AK Parti cephesinden yapılan açıklamalar Kayseri ve Gül içinde sıkıntılı günleri beraberinde getirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Abdullah Gül’ün sık sık ‘kardeşiz-kardeşim’ dediği ‘muhteşem ikili’ statüsünün devam edip etmediği bugün Kayseri’de net ortaya konacak.
Kayseri Şehir Hastanesi, Osman Ulubaş Fen Lisesi’nin açılışı, Cumhuriyet meydanında halka hitabı, Çevre ve Şehircilik bakanı Mehmet Özhaseki’nin kızı Zeynep’in Mehmet Salih Yurt ile düğünü, basına ve halka kapalı diğer etkinliklere birlikte katılıp katılmayacakları ‘kardeşlik ruhu’nu devam ettirip ettirmeyecekleri, stresli ve sıkıntılı günlerin devam edip etmeyeceği bugün sizler bu yazıyı okurken az çok netlik kazanacak.
Şu ana kadar Abdullah Gül’ün Kayseri’deki açılış ve düğüne bir yerde ‘ev sahibi’ gibi katılacağı, diğer etkinliklerden uzak duracağı şeklinde.
Son gelişmelerden sonra Abdullah Gül’ün bir bahane ile Kayseri’deki hiçbir etkinliğe kesinlikle katılmayacağı görüşü. Bu konu sosyal medyada da ağırlığını koruyor.
Ama, Tayyip Erdoğan’ın ve Abdullah Gül’ün son mesafeli sözleri ortamın yumuşadığı görünümünde.
Bunu dikkate alan önemli yorumcular ‘Erdoğan ve Gül Kayseri’de herkesi çatlatacak’ diyor.
Bakalım kim haklı çıkacak?
Erdoğan ve Gül’ün adaylık konusunu geçtikten sonra gelelim 24 Haziran seçimleri konusuna.
Sayılı günler kalan seçimler için iktidar partisinden aday olmak için Kayseri’de 94 kişi aday adaylığı başvurusu yaptı.
AK Parti’nin Kayseri eski-yeni milletvekilleri, küskünleri, kırgınları, uzak duranları, haksızlığa uğranıp suçlananları, içinden çıkan fetöcülerle, Türkiye genelinde benzer olan partililerden kimlerin Kayseri’deki bu etkinliklere katılıp katılmayacağı da gözleri şehrimize çevirdi.
Diğer seçimlerden daha farklı olan 24 Haziran seçimleri için aday adayı olanlar arasında temayül yoklaması öncesi eskisi gibi suçlamalar, gammazcılık ‘ben adayım, bana kendileri söyledi, bu dönem mevcutlar olmayacak, dışarıdan ithal aday ve kontenjan konmayacak’ gibi üfüren üfürene.
İşte bugün gerek açılışlarda gerekse Cumhuriyet meydanındaki mitingde, Cumhurbaşkanına ve ‘sağ kolu’ denilenlere kimlerin, hangi aday adaylarının ‘aile fotoğrafı karesi’n de yer bulacağı da ayrı bir sınav konusu. Çünki, meydandaki mitingde aday adayları daha çok adam getirmek, dikkat çekmek, kendini bir yerde partisine ispat etmek için de mücadele edecek.
Kayseri her seçimde olduğu gibi seçimlere mesafeli.
Renk vermek istemeyenler, taşımalı gruplar içinde yer almayanlar, ‘kararsızım’ diyerek kendini yıpratmaktan kaçınanlar, Erdoğan-Gül çekişmesi, parti içindeki çatışmalar, suçlamalar, fetö benzeri gruplar, Kayseri’nin son yıllarda Yüksek Hızlı tren, Erkilet Havalimanının büyütülememesi, trafik sorununun çözülememesi, istenilen Devlet hizmetlerini alamamış olması, sanayici ve işadamlarının ekonomik güçlerini kaybetme noktasına gelmesi, verimli arazilerin betonlaşması ve şehir merkezinde yeşil alanların azalması iktidarı oldukça zorlayacak.
Bu arada AK parti içinden ve diğer partilerin küskünlerinden ‘Yeni parti kurulacak’ iddiaları da bitmek bilmiyor. Bu partinin Kayserililer tarafından kurulacağının iddia edilmesi şehre ayrı bir zarar veriyor.
Son üç genel seçim milletvekilleri içinde AK parti’den bakan Mehmet Özhaseki, Taner Yıldız, İsmail Tamer, CHP’den istifa ederek İYİ partiye geçen Çetin Arık dışında dikkat çeken olmadı. Şevki Kulkuloğlu, Mustafa Elitaş çekişmesi, suçlamaları, davaları Kayseri için ayrı bir gündem oluşturdu.
Geçmişte bir sonraki seçimin Türkiye sonucunu partilerin oy dağılımları ile gösterge olarak ortaya koyan Kayseri’nin yabancılaşması, ‘İşini bilen şehir’ olarak sürekli gündemde tutulması, bazı Savunma sanayi ve yerli otomotiv yatırımları için adres gösterilmemesi Kayserili seçmeni kızdırdı.
Bugün meydanı doldurmaktan daha önemli olan, Kayserili seçmen kaybettiklerini ve istediklerini proje bazında Kayseri’de hayata geçirmek ve duymak istiyor.
Büyük olasılıkla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın istediği ‘kardeşlik’ fotoğrafı bugün Kayseri’de ortaya tam konmayacak olsa da, AK Parti Kayseri il teşkilatı, Kayseri seçmeni ve aday adayları ile iktidarın önemli Kayserili siyasetçileri iyi bir sınav için ter dökecek, mücadele verecek.
Bakalım bu sınavdan Kayseri ve hangi aday adayları geçer not alacak.
Kazanan Kayseri ve Türkiye olsun.