Sanayi’nin 2018 yol haritası… (Köşe yazısı 01.07.2015 Kayseri Star haber Gazetesi)
DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com
Türkiye’de bir şeyler yanlış gidiyor.
Destekler,
Teşvikler,
Yardımlar,
Çeşitli aflar,
Sanayici üzerindeki baskılar,
İktidarların Dış politikadaki hataları, yanlışları say gitsin.
Türk ekonomisinin durumu şu an ortada.
Cari açık, döviz kurları, altının onsu, borsanın durumu, Türk parasının sürekli değer kaybetmesi, milletin habersizce cebinden paralarının eksilmesi-alım gücünün düşmesi..
Organize sanayi bölgeleri ve Serbest bölgelerdeki dev kuruluşların büyük bir hızla bankaların eline geçmesi.
Yine aynı bölgelerde fabrika sayılarının arttığının iddia edilmesine karşın, çalışan işçi sayısının sürekli azalması ve fabrikaların depolara dönüşmesi ortada.
Artık şovları bırakma zamanı.
Hele hele devlet imkanı ile birkaç saatliğine toplu açılış ve temel atma törenlerini de.
Osmanlı’nın çöküşünden sonra büyük bir kahramanlık öyküleri, can ve kanla kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin o günlerine ihanet etmeden sade yaşamak gerekir.
O isimsiz binlerce kahraman, bugünlerde birileri şov yapsın, çalsın-çırpsın, yolsuzluk, haksızlık, hırsızlık yapsın, devleti çevresine-çocuklarına peşkeş çeksin diye kurdurmadı.
Bu nedenle, çok çalışmalıyız hem de çok..
Tüketim toplumundan üretim toplumuna geçmeli, acıma huyunu bırakıp çalıştırmayı öğrenmeliyiz.
Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi (2015-2018) kabulünü ilişkin Yüksek Planlama Kurulu Kararı, 25 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlandı.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının koordinatörlüğünde ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının katkıları ile hazırlanan Strateji Belgesi’nde, 2011-2014 dönemi Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi’nde yer alan eylemlerin başarı değerlendirmelerinin, her yılın sonunda eylemlerin süresi ve performans göstergeleri dikkate alınarak paydaşlarla birlikte yapıldığının altı çizildi.
“Bu çerçevede; 2011 yılında eylemlerin %85’inde, 2012 yılında %85’inde, 2013 yılında %82’sinde ve 2014 yılında ise “90’ında başarı kaydedilmiştir.” denilen belgede, Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi 2015-2018’in, dünyadaki, AB’deki ve Türkiye’deki ekonomik gelişmelerin analizlerine dayanan katılımcı bir yaklaşımla tasarlandığı kaydedildi.
Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi ile sanayi politikalarının ilgili kurumlar ve taraflarca sahiplenilmesi ve farkındalığın artırılmasının sağlanacağı belirtilen, “Orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerde Afro-Avrasya’nın tasarım ve üretim üssü olmak” vizyonuna sahip strateji belgesinin birinci bölümünde küresel ekonomideki gelişmeler, AB’deki eğilimler ve Türkiye’deki durum analiz edilerek, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde hayata geçireceği sanayi stratejisi için yansımaları inceleniyor.
İkinci bölümde, Türkiye sanayisinin vizyonu ve genel amacının ortaya konulduğu belgenin üçüncü bölümünde, belirlenen vizyonu gerçekleştirmeye yönelik stratejik hedefler tanımlanırken, dördüncü bölümde GZFT analizinden ve politika alanlarından bahsediliyor.
Sanayi stratejisinin uygulanmasında, izlenmesinde ve koordine edilmesinde dikkate alınacak hususlar, Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi (2015-2018) ile Onuncu Kalkınma Planı arasındaki ilişki ve eylem planı da diğer bölümleri oluşturuyor.
Türkiye Sanayi Stratejisi Belgesi’nde, “Sanayide bilgi ve teknolojiye dayalı yüksek katma değerli yerli üretimin geliştirilmesi” başta olmak üzere belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesine yönelik eylemler yer alıyor.
Peki tüm bu projeler, adı ‘Milli’ ama kendisi olmayan, sanayiden, fenden, ilimden, bilimden, fenden uzaklaşan eğitim sistemi ile mi olacak?
Bence projelerde önce, eğitimde artık yaz-boz dönemi sona erdirilmeli.
Bu ülkenin akıllı tahtalardan çok her alanda akıllı öğretmen ve eğitimcilerine ihtiyaç var.Unutmayın…