Yerel Haberler

Osman Ulubaş Fen Lisesi’nde “Hz. Peygamber ve Gençlik ”konferansı

Mevlid-i Nebi Haftası münasebetiyle İl Müftülüğünce Osman Ulubaş Fen Lisesi’nde “Hz. Peygamber ve Gençlik ” konulu konferans düzenledi.

Program Kocasinan İlçe Müftülüğü’ne bağlı Mehmetçik Camii İmam Hatibi Abdülkadir Ateş tarafından okunan Kur’an’ı Kerim tilaveti ile başladı. Daha sonra Diyanet İşleri Başkanlığımızca hazırlanan Mevlid-i Nebi Haftası sinevizyonu izlendi.

Programın açılış konuşmasını yapan Osman Ulubaş Fen Lisesi Müdürü İsmail Kaya, “Mevlid-i Nebi haftası münasebetiyle “Peygamber Efendimiz ve Gençlik” konulu programa teşriflerinden dolayı İl Müftüsü Şahin Güven beyefendiye teşekkür ediyorum. ”dedi.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’in gençlere büyük değer verdiğini dile getiren İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven  ise şunları kaydetti:

“Hepinizin bildiği üzere geçen hafta pazartesiyi salıya bağlayan gece Peygamberimiz (s.a.s.)’in dünyaya teşriflerinin 1447. sene-i devriyesi idi. İslam dünyası olarak Mevlid Kandili sebebiyle doğudan batıya, güneyden kuzeye dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar Peygamberimizin anlamak ve bu kandil gecesi vesilesiyle kendilerini hesaba çekmek, muhasebede bulunmak için camileri ve mescidleri doldurdular. Diyanet İşleri Başkanlığımız da Mevlid-i Nebi haftası adı altında Mevlid Kandilinin de içinde bulunmuş olduğu 17-25 Kasım tarihlerini çeşitli programların ve etkinliklerin yapılabileceği bir hafta olarak ilan etti. Bizler de Kayseri İl Müftülüğü olarak bu programların Kayseri’ye yansıyan bölümüyle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmalar içerisinde özellikle gençlerimizle ve öğrenci kardeşlerimizle bir araya gelelim dedik. Bu yılın Mevlid-i Nebi haftasının ana teması “Peygamberimiz ve Gençlik.” Peygamberimizin (s.a.s.), gençlerle diyaloğu nasıldı, neler söylerdi, onlarla nasıl arkadaşlık ve dostluk kurardı; bunları öğrenmemiz gerekiyor.

İnsanın hayatını kabaca üçe ayıracak olursak bunlar, çocukluk dönemi, gençlik dönemi ve ihtiyarlık dönemidir. Çocukluk döneminde insan başkalarına muhtaçtır, anne babasına muhtaçtır, etrafındaki insanların yardımına muhtaçtır.  Bu çağda öğrenme devam eder, fakat kendi öğrendiklerini ve bildiklerini başkalarına aktaramaz. İhtiyarlık çağında ise insanlar çok tecrübelere ve çok bilgiye sahiptir, ancak değişimin ve dönüşümün enerjisini kendilerinde bulamazlar. Ya da genelde ihtiyarlarımız var olanı koruma derdindedirler. Gençler iyi ya da kötü bir değişim ümidi içerisinde olurlar, geleceğe ümitle bakarlar ve yanlış gördükleri şeylere itiraz edebilme cesaretini gösterebilirler. Bu sebeple gençlik çağı önemlidir. Ancak özellikle son yıllarda hepinizin de bildiği üzere gençlerle ilgili bir program yapılacağı zaman en çok duyduğumuz cümle şudur: Gençliğin sorunları. Sanki gençlik çağı sorunlu bir çağmış gibi! Gençlerimizin sorunları elbette vardır. Eğer gençlerimizin sorunları varsa o sorunları meydana getirenler o gençlerin yetişmesine sebep olan anne-babalardır, biz eğitimcilerdir, en nihayetinde büyüklerdir. Gençlerimiz Yüce Mevlamızın kendilerine verdiği enerjiyi ve heyecanı iyiye ve güzele dönüştürebilirler. Kendilerini yaratan Rablerine karşı görevlerini yerine getirme hususunda, vatana, millete ve memlekete hizmet etme hususunda siz gençlerden başka da bir sermayemiz yoktur.

Bizde bir söz vardır: “gençler ümitleriyle, ihtiyarlar hatıralarıyla yaşarlarmış”. Bir kimse size hatıra anlatmaya başladığı zaman bilin ki o artık ihtiyarlık çağına girmiştir. Gençlerin bu dünya hayatında sorunlarla karşılaşacağını biliyoruz. Gençlerin birtakım problemli bir hayatın içerisinde yaşayacaklarını biliyoruz. Ancak bununla birlikte kendisine güvenen, özgüven sahibi gençlerimiz geleceği inşa edebilirler. Hem kendilerini, hem ailelerini, hem içinde yaşadıkları toplumu hem de insanlığın geleceğini etkileyecek çalışmalar yapabilirler.

Şu anda Avrupa birliği ülkeleri içerisinde en genç nüfusa sahip olan ülkeyiz. Ama acaba biz yeterince gençlerimize, yani sizlere faydalı olabiliyor muyuz? Sizler kendi düşündüklerinizi hayata geçirme hususunda yeterince uygun ortamlar bulabiliyor musunuz? Dünya eğer değişmeye muhtaç ise, yaşanılan dünyanın sorunları olduğunu görüyorsanız bu dünyayı değiştirecek enerjinin ve gücün sizde olduğunu bileceksiniz. Değişime öncelikle kendimizden başlamalıyız. Kendimiz değişirsek dünyanın değişeceğini göreceğiz. Kur’an-ı Kerim’de 25 Peygamberin hayat hikâyesi anlatılır bizlere. Bunlardan önemli bir kısmının gençlik hayatı bizlere anlatılır. Neden? Bizlere örnek olsun diye, ders ve ibret alalım diye.” diyerek sözlerini tamamladı.

Düzenlenen programa, İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, Osman Ulubaş Fen Lisesi Müdürü İsmail Kaya, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Konferans sonrası İl Müftülüğü tarafından öğrencilere Diyanet İşleri Başkanlığı yayınlarından olan “Peygamberimiz ve Gençlik” konulu kitap ve lokum hediye edildi.

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Davut Güleç Panel Sağ Menü
Davut Güleç Logo Ana Sayfa Davut Güleç Kimdir? Galeri Köşe Yazıları Site Haritası