Köşe YazılarıMedya-Basın Dünyası

Ormanlarımızın karnesi…(Köşe yazısı 21.03.2016 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ

davutgulec@hotmail.com

Evliya Çelebi’nin seyahatnamesini ve geçen yıl ki haritasına şöyle bir bakın.

Hatta o kitabı iyi okuyun, haritayı da çok iyi inceleyin.

O zaman Türkiye’nin büyük bölümünün yeşil, ormanlarla kaplı olduğunu göreceksiniz.

Evliya Çelebi Kayseri’nin Erciyes ve Pınarbaşı’nın Şirvan tepesini anlatırken ‘Karadeniz’den çıkan bir sincap’ın ağaçlardan inmeden Akdeniz’e gittiğine’ dikkat çekiyor.

Şimdi Erciyes’te, Şirvan tepesi de ‘çıplak’ ya da ‘kel’ gibi.

Bir başka nostalji Kayseri fotoğraflarına bakın.

Özellikle Alman bayan gazetecinin çektiği fotoğraflara. O fotoğraflarda bile Kayseri merkez ve çevresinin daha yeşil, ağaçlık olduğunu görürsünüz.

Şimdi, eski Kayseri’nin güzelliğine inat, betonlaşma tam gaz devam ediyor.

Park ve bahçelere önce küçük büfe konuyor. Çevresindeki ağaçların altına da ‘kır bahçesi’  görüntüsü için masalar, sandalyeler. Sonra bir tabela ‘Çınar altı, ağaç altı bilmem ne kenarı’ diye ve reklamı yapılıyor. Şehirde hava kararmaya başladı ve insanlar azalınca ‘katliam ekibi’ görev alıyor. ‘Kır bahçesi’ görünümündeki masa ve sandalyeler toplanıyor, çevresindeki ağaçlar, yeşil alanlar ivedi kesilerek temizleniyor. Sabah aydınlanana kadar o bölge kapalı hale getirilerek büyütülüyor, kilitli parkeler, betonlar ile yok edilerek küçültülüyor.

Zaten ‘Kayserili işini bilir’ denir ya gerçekten de öyle işini bilenler bu şehirdeki yeşil alanları ve ağaçları geceleri keserek görevlerini yerine getiriyor.

Ormanlık alanlarda, maden arama ruhsatları ile imha, elektrik santralleri, yol yapımları, yeni çevre düzenlemeleri adıyla yapılan imhaların önü arkası bitmiyor. Bunlara tepki gösterenler ivedi suçlu ilan ediliyor, hedef gösteriliyor.

Şimdi diyeceksiniz ki, bunları niye yazdın?

Ulusal Sera Gazı Envanter Raporu’nun sonuçları, küresel ısınmayla mücadelede ormanlarımızın önemini bir kez daha ortaya koydu.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) ve Kyoto Protokolü gereği Türkiye’nin de yer aldığı gelişmiş ülkeler her yıl sera gazı salım oranlarını açıklıyor.

Türkiye de 2015 yılı karnesini geçtiğimiz günlerde ortaya koydu.

Türkiye’nin Ulusal Sera Gazı Envanter Raporu’nun sonuçlarına göre; Türkiye’deki ormanlar yıllık 51.1 milyon tonluk sera gazı azaltım miktarı ile gelişmiş ülkeler içerisinde ABD, Rusya ve Japonya’nın ardından dördüncü sırada yer aldı.

Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Ormanlar ve Arazi Kullanım Kurulu Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Serengil, Türkiye raporuyla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Rapora göre, 2013 yılı itibarıyla 21.9 milyon hektara çıkan Türkiye’deki orman alanlarının karbon tutma kapasitesi tüm Avrupa ülkelerini geride bıraktı. Türkiye’deki ormanların iklim değişikliği ile mücadele kapasitesini daha da artırmak mümkün. Serengil bakın bu konuda ne dedi.

“Türkiye’nin orman karnesinde notunun şu anda ‘iyi’ olduğunu söyleyebiliriz; ancak bunu ‘pekiyi’ yapmak da elimizde. Şu anda ormanlarımızın halen yarısına yakını bozuk, kapalılığı ve sıklığı da az. Bozuk ormanların iyileştirilmesi, orman alanlarının yol ve benzeri yapılarla parçalanmasının önlenmesi ve ormancılık sektörüne desteğin artırılması ile iklim değişikliğiyle daha güçlü mücadele edebiliriz.

Hem dünyanın hem de Türkiye’nin daha fazla yeşil bir doğaya ihtiyacı var. Bir orman ekosistemi hektar başına 350 ton CO2 eşdeğerine kadar karbon tutabilmektedir. Dolayısıyla 10 hektarlık bir orman, birçok fabrikanın veya sanayi tesisinin yıllık sera gazı salımlarını sıfırlayabilir. İklim değişikliği ile mücadeleye destek vermek isteyen özel sektör kuruluşları için bu iyi bir olasılık olarak görülmektedir. Bu mücadele beraberinde, orman yetiştirerek biyoçeşitliliği korumak, su üretimini iyileştirmek, yaban hayatı desteklemek, istihdam oluşturmak gibi birçok pozitif katkıyı da sağlayacaktır.”

SÜT-D tarafından İTÜ ev sahipliğinde Dünyadan önemli uzmanların katılımı ile, İTÜ Arı Teknokent ve İTÜNOVA TTO desteğinde 14-15 Nisan 2016 tarihlerinde düzenlenecek olan 3. İstanbul Karbon Zirvesi’nde sera gazı azaltımına yönelik politikaların değerlendirileceğini belirten Prof. Dr. Serengil, ormanların sera gazı azaltımındaki rolünün de özel bir oturumda tartışılacağına dikkat çekti.

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Davut Güleç Panel İletişim Sağ Menü
Davut Güleç Logo Ana Sayfa Davut Güleç Kimdir? Galeri Köşe Yazıları Site Haritası