
ORUÇ BİLEN/NEVŞEHİR
2. Ürgüp At Festivali coşkuyla tamamlandı
Kapadokya’nın köklü atçılık geleneğini yaşatmak amacıyla Ürgüp Belediyesi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Ürgüp At Festivali, 8–9 Kasım tarihlerinde Ürgüp Festival Alanı’nda büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi.
Festival, atlı kortej gösterisiyle başladı; müzik performansları, yetişkinler için at binme etkinlikleri, çocuklara özel hobi atölyeleri, yüz boyama ve nal süsleme çalışmalarıyla dolu dolu geçti.
PONY CLUB ETKİNLİĞİ ÇOCUKLARDAN TAM NOT ALDI
Türkiye Jokey Kulübü tarafından düzenlenen Pony Club etkinliği, festivalin en çok ilgi gören bölümlerinden biri oldu. Ponylere binen çocuklar, kendilerine armağan edilen boyama kitaplarını renklendirerek aileleriyle birlikte keyifli anlar yaşadı.
KADIN EMEĞİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK BİR ARADA: “AT NALINDAN UMUDA”
Çınar Kaymakamlığı iş birliğiyle hayata geçirilen “At Nalından Umuda” projesi kapsamında, Diyarbakır Çınar Halk Eğitim Merkezi’nde görev yapan kadınların kullanım ömrünü tamamlamış nallardan ürettiği dekoratif objeler ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. Proje, çevre bilinci, sürdürülebilirlik ve kadın emeğini bir araya getirerek festivalin dikkat çeken örneklerinden biri oldu.
NAL’A SENFONİ PERFORMANSI BEĞENİ TOPLADI
Geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılan müzik aletleriyle sahnelenen “Nal’a Senfoni” adlı performans, izleyicilerden tam not aldı. Ayrıca, Karacabey Atçılık Eğitim Merkezi bünyesindeki Seyisbaşı ve Nalbantlık Kurslarının tanıtıldığı stantta gerçekleştirilen uygulamalı nal yapım etkinliği, ziyaretçilerin ilgisini çekti.
AT GÜZELLİK YARIŞMASI’NDA YEDİ KATEGORİDE BİRİNCİLER BELLİ OLDU
Festivalin ikinci gününde düzenlenen At Güzellik Yarışması’nda yedi kategoride dereceye giren atlar şöyle belirlendi:
-Safkan Arap: Beyzade
-Ahal Teke: Nabız
-Şişe Burun: Artena
-Friesian: Asena
-Karışık Irklar: Mavi
-Yerli At: Gözde
-Pony: Odinbey
Kazananlara ödülleri, Ürgüp Belediye Başkan Vekili Aydın Ayhan Güney ile jüri üyeleri Muammer Erinal, Dr. Aycan Bul ve Saba Nakış tarafından takdim edildi.
Törende ayrıca; Çınar Halk Eğitim Merkezi Müdürü Oya Ekin’e, Türkiye Jokey Kulübü’nün katkılarından dolayı TJK TV Rota Programı Yapımcısı Saba Nakış’a, TJK’nın Sesi Dergisi Yayın Yönetmeni Mehmet Bilbaşar’a ve Pony Club adına Serap Göz’e teşekkür plaketleri verildi.
MÜZİKLE KAPANIŞ
Festival, Kapadokya Üniversitesi Müzik Grubu’nun konseriyle sona erdi. Katılımcıların yoğun ilgisiyle tamamlanan Ürgüp At Festivali, bölge kültürünün önemli bir parçası olan atçılık geleneğini geleceğe taşımayı hedefliyor.
11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü
“11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü” vesilesiyle Terörle Mücadele Şube Müdürlüğümüzce koordine edilen fidan dikim etkinliğine Valimiz Sayın Ali FİDAN, İl Emniyet Müdürümüz Sayın Serkan KARAMAN, protokol üyeleri, şehit ailelerimiz ve personelimiz katıldı.
Kapadokya Motor Sporları Kompleksi Coşkulu Bir Törenle Açıldı
Kapadokya Motor Sporları Kompleksi binlerce kişinin katıldığı coşkulu bir törenle açıldı. Nevşehir Belediyesi’nin ev sahipliği ve öncülüğünde, Başkent Turing Spor Kulübü ve Kapadokya Drift & Karting Kulübü iş birliğiyle hayata geçirilen Kapadokya Motor Sporları Kompleksi, binlerce motor sporları tutkununun katıldığı görkemli bir törenle açıldı.
Öğlen saatlerinde Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı ve hanımefendi Melek Arı’nın Nevşehir Belediyesi önünde kortej yürüyüşü ile başlattığı etkinlik Kayaşehir’de gösteri sürüşleriyle devam etti. Başkan Arı’nın kullandığı aracın Kapadokya Motor Sporları Kompleksine gelmesiyle heyecan en üst seviyeye ulaştı. Coşkulu açılışa çevre illerden ve Türkiye’nin dört bir yanından binlerce kişi hem tekil olarak hem de araçlarıyla katılarak organizasyona katkı sağladı.
Kadim toprakların ortasında yükselen bu yeni pist, 814 metre uzunluğu ve çok amaçlı altyapısıyla Türkiye’de aynı anda drift, karting, slalom ve otokros branşlarına ev sahipliği yapabilecek nitelikte tasarlandı.
“Kapadokya artık hızın ve tutkunun yeni adresi!”
Törende konuşan Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, Kapadokya’nın sadece tarihi ve turizmiyle değil, motor sporlarıyla da anılacağı yeni bir dönemin başladığını vurguladı. Başkan Arı, “Bu pist gençlerimize hem güvenli sürüş bilinci kazandıracak, hem de ülkemize yeni şampiyonlar yetiştirecek. Kapadokya artık sadece balonların değil, motorların da gökyüzüne karıştığı bir şehir olacak” dedi.
Wild Race Cappadocia Vizyonu Gerçek Oluyor
Açılışta söz alan Kapadokya Drift & Karting Kulübü Başkanı Yasemin Neslihan Yaşar, projenin yalnızca bir pistten ibaret olmadığını, uzun vadeli bir vizyonun ilk adımı olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı.
“Bu pist, Wild Race Cappadocia’nın kalbi. Ancak bizim hedefimiz sadece yarışlar düzenlemek değil; gençleri eğitmek, markalara sürdürülebilir bir tanıtım platformu sunmak, ve Kapadokya’yı motor sporları turizminin başkenti haline getirmek.”
Başkent Turing Spor Kulübü Başkanı Erdem Öksüz, oluşumun yalnızca Kapadokya için değil, Türkiye’nin motor sporları geleceği için büyük önem taşıdığını vurguladı ve şu ifadeleri kullandı. “WRC Rally Academy, Ralli Taksi, WRC Garage ve Kurumsal Takım Modelleri gibi alt projelerle, bölgeye hem ulusal hem de uluslararası düzeyde sportif ve ekonomik değer kazandırmayı hedefliyoruz. Bu kompleks, Türkiye’de motor sporlarının gelişiminde bir dönüm noktası olacak.”
Drift Taxi ve Çekilişle Heyecan Zirveye Ulaştı
Törenin en coşkulu anlarından biri, Türkiye Drift Şampiyonası’nda genel klasmanda üçüncülük elde eden pilot Özge Kılcı’nın gerçekleştirdiği Drift Taxi gösterisi oldu. Etkinlik alanında Belediye Başkanı Rasim Arı’nın yönettiği çekilişle, alandaki ziyaretçiler arasından seçilen talihliler, profesyonel drift aracında piste çıkma şansı yakaladı.
Motor Sporlarının Yeni Merkezi: Kapadokya
Günün ilerleyen saatlerinde pist üzerinde yapılan gösteriler, katılımcıların büyük beğenisini topladı. Etkinliğe Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı başta olmak üzere motor sporları dünyasının önemli isimleri de katıldı. Bestanbey Yüzbaşıoğulları Dynamic Racing Takımı’ndan Çetin Arslan, Academy of Motorsport adına Şafak Özsoy ve pilot Sevde Zehra Yıldırım, Red Bull’un resmi fotoğrafçısı ve milli sporcular Kenan Sofuoğlu ile Toprak Razgatlıoğlu’nun fotoğrafçısı İsmail Gürbüz, katılım sağlayarak organizasyona değer kattı.
“Bu pist geleceğe atılmış bir imza”
Etkinlik sonunda, Başkan Rasim Arı ve protokol üyeleri pisti gezerek yapılan çalışmaları inceledi. Nevşehir Belediye Başkanı Arı, Kapadokya Motor Sporları Kompleksi’nin bölgeye kazandırdığı değer için tüm emeği geçen ekibe teşekkür etti. Kapadokya Motor Sporları Kompleksi, önümüzdeki dönemde drift, karting, ralli, slalom ve kurumsal sürüş etkinliklerine ev sahipliği yapacak.
Trafikte Bilinç, Hayatta Güven!
Kapadokya Motor Sporları Kompleksi yalnızca yarışların değil, trafik bilincinin de merkezi olacak. Kapadokya Drift & Karting Kulübü, Nevşehir Belediyesi iş birliğiyle şehir genelinde düzenlenecek ücretsiz eğitimlerle, genç sürücülere ve vatandaşlara trafik kazalarını önleme, güvenli sürüş teknikleri ve defansif refleks kazandırma alanlarında farkındalık yaratacak. Bu programlar sayesinde, pist sadece adrenalin değil; bilinç, sorumluluk ve toplumsal fayda üreten bir eğitim alanına dönüşecek. Amaç, hızın değil, doğru refleksin hayat kurtardığı bir kültür oluşturmak — ve Kapadokya’dan tüm Türkiye’ye örnek olacak bir “trafikte güvenli gelecek” vizyonu inşa etmek.
Kapadokya Motor Sporları Kompleksi
Nevşehir Belediyesi’nin ev sahibi olduğu ve Nevşehir’in 2000 Evler Mahallesi, Sulusaray yolu üzerinde 34 dönümlük bir arazi üzerine kurulan pist, Wild Race Cappadocia projesinin merkezinde yer alıyor. Kompleks; motor sporları, eğitim, turizm ve gençlik projelerini bir araya getiren, Türkiye’deki ilk “bütüncül motorsporları kampüsü” olma özelliğini taşıyor.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Saygı, Özlem Ve Rahmetle Anıyoruz
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 87. yıl dönümünde tüm yurtta olduğu gibi Nevşehir’de de anıldı.
Anma programı kapsamında; Nevşehir Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı’nda Çelenk Sunma Töreni yapıldı. Törene; Nevşehir Valisi Ali Fidan, Garnizon Komutanı Albay Nedim Bildik ve Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı’nın yanı sıra siyasi parti temsilcileri, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, oda başkanları ve öğrenciler katıldı.
Nevşehir Valisi Ali Fidan, Garnizon Komutanı Albay Nedim Bildik ve Belediye Başkanı Rasim Arı tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunumun ardından Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete irtihal ettiği saat olan 09.05’te çalan siren eşliğinde iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
İstiklal Marşı’nın okunması ile göndere çekilen bayrağımız yarıya indirildi ve buradaki program sona erdi.
Atatürk’ün ölümünün 87. Yıl dönümü anma programı ardından Nevşehir Belediyesi Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’nde devam etti. Buradaki resim sergisinin açılışının ardından Nevşehir Lisesi ve Şehit Demet Sezen Güzel Sanatlar Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin hazırladığı Oratoryo Sunumu ile Atatürk’ün sevdiği şarkı ve türküler seslendirildi.
Belediye Başkanımız Rasim Arı’nın 10 Kasım Mesajı
Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, Cumhuriyetin kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 87’nci yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
Belediye Başkanı Arı mesajında, hayatını ülkesine ve milletine adayan Atatürk’ün, ülkenin içinde bulunduğu zor şartlara ve sahip olduğu sınırlı imkânlara rağmen, milletinden aldığı güç ve destekle bağımsız ve millet egemenliğine dayanan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna liderlik ettiğini belirtti.
Cumhuriyetimizin kurucusu, bağımsızlığımızın mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü vefatının 87. yıl dönümünde bir kez daha şükranla andığını kaydeden Başkan Arı, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk insanına milli ruh ve benliği aşılayarak yeniden ayağa kalkmasını sağlayan, bağımsızlığı milletinin en büyük karakteri olarak gören, Türk milletinin tüm insanlığın karşısında saygın bir millet olduğunu ispatlayan ve ortaya koyduğu idealler ile başta milletimiz olmak üzere tüm dünyaya umut olan bir liderdir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük ideali, Türkiye’yi birlik ve beraberlik içinde, müreffeh bir ülke olarak muasır medeniyetler seviyesine çıkarmaktı. Bugün, bizler de aziz Atatürk’ün gösterdiği istikâmet doğrultusunda Cumhuriyetimizin kuruluş ilkelerine, fikir ve ideallerine sımsıkı bağlı kalarak, Cumhuriyetimizin temel değerlerini koruyarak, kazanımlarını arttırarak, ülkemizi hak ettiği çağdaş seviyelere çıkarma gayreti içerisinde, yolumuza kararlılıkla devam ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle; Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, kahraman silah arkadaşlarını, canlarıyla bu toprakları bize vatan yapan aziz şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.” dedi.
Atatürk’ten İlhamla Yeşil Vatan
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emanet ettiği değerlere sahip çıkmak, vatan sevgisi ve millet bilincini güçlendirmek amacıyla 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ile 11 Kasım Millî Ağaçlandırma Günü anlam ve amaç bütünlüğü içinde ele alınarak “İnsanı yaşatmak, değerleri yaşatmaktır.” anlayışı ile bu önemli iki günde öğrenciler, öğretmenler ve velilerin katılımıyla fidan dikim etkinlikleri gerçekleştirildi.
Bu çerçevede, tüm eğitim kademelerinde öğrenciler, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ve vatan sevgisine ilişkin duygu ve düşüncelerini yansıtan mesaj kartları hazırlayarak diktikleri fidanlara yerleştirdiler. Böylece her bir fidan, değerlerin yaşatılması, doğanın korunması ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakılması idealinin simgesi olacaktır.
Nevşehir Belediyesi’nden 10 Kasım’a Özel Film Gösterimi
Nevşehir Belediyesi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 87’inci ölüm yıldönümü kapsamında Nevşehirli vatandaşları “Atatürk 2” filmiyle buluşturacak.
Nevşehir Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü vefatının 87. sene-i devriyesi kapsamında “Atatürk 2” film gösterimiyle anacak. Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’nde Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek etkinliğe 7’den 70’e bütün Nevşehirli vatandaşlar davet edildi.
Mehmet Ada Öztekin yönetmenliğinde “Çanakkale Geçilmez” mottosuyla Aras Bulut İynemli’nin başrol oynadığı filmin büyük ilgi görmesi bekleniyor.
Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı yaptığı açıklamada bütün Nevşehir halkını Atatürk 2 konulu filmi seyretmeye davet etti.
Uyuşturucu operasyonu
Nevşehir İl Jandarma Komutanlığı olarak vatandaşlarımızın huzur ve güven içerisinde yaşamlarını idame ettirmelerini temin etmek maksadıyla zehir tacirlerine yönelik mücadele faaliyetlerimize aralıksız olarak devam edilmektedir.
Bu kapsamda; Nevşehir İl Jandarma Komutanlığı Narkotik Suçlarla Mücadele ekiplerince yapılan çalışmalar neticesinde; Avanos İlçesi Çavuşin Köyünde 07 Kasım 2025 günü adli makamlardan alınan arama kararına istinaden (B.C) isimli şahsın aracında yapılan arama faaliyetinde; TCK (191 ve 188 SKM) kapsamında olduğu değerlendirilen; (337,9) g. Kubar Esrar Maddesi ele geçirilmiştir. Olayla ilgili yakalanan B.C.ve İ.I. isimli şahıslar hakkında adli işlem başlatılmıştır. Nevşehir İl Jandarma Komutanlığı halkımızın huzur ve güveni için aralıksız çalışmalarına devam etmektedir.
Definecilere suçüstü
Nevşehir İl Jandarma Komutanlığı olarak vatandaşlarımızın huzur ve güven içerisinde yaşamlarını idame ettirmelerini sağlamak, Anadolu Coğrafyasındaki tarihi ve kültürel mirasın korunması ile kaçakçılık suçlarına yönelik mücadele faaliyetlerimize aralıksız olarak devam edilmektedir. Bu kapsamda; 07 Kasım 2025 günü alınan ihbar üzerine Komutanlığımız sorumluluk alanında bulunan Merkez ilçesi Kaymaklı Beldesi, Cami Kebir Mahallesinde “Anadolu Mirası Operasyonları” kapsamında gerçekleştirilen operasyonda (M.P.) ve (H.P.) isimli şahıslar tarafından izinsiz kazı yapıldığı tespit edilmiştir. İzinsiz Kazı yapılan alanda Nevşehir Alan Başkanlığı ve Nevşehir Müze Müdürlüğü ekipleri ile yapılan incelemede bölgenin eski bir medeniyete ait Yeraltı Şehri olabileceği değerlendirilmiştir. Olayda 2863 sayılı kanun kapsamında değerlendirilen; (1) adet keser, (2) adet kürek, (1) adet kazma, (1) adet kova ele geçirilmiştir. Olay şüphelileri (M.P.) ve (H.P.) isimli şahıslar hakkında Cumhuriyet Savcısının talimatıyla soruşturma başlatılmıştır.
İl Sağlık Müdürü Tartar’dan Hacıbektaş ve Gülşehir Sağlık Tesislerine Ziyaret
Nevşehir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Hasan Tartar, ilçe ziyaretleri kapsamında Hacıbektaş ve Gülşehir’deki sağlık tesislerinde incelemelerde bulundu.
Tartar, ilk olarak Hacıbektaş İlçe Devlet Hastanesini ziyaret ederek hizmet süreçleri ve genel işleyiş hakkında bilgi aldı. Ardından Hacıbektaş 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonunu ziyaret ederek personelle görüştü.
Ziyaret programı kapsamında Gülşehir İlçe Devlet Hastanesine geçen Tartar, hastanede sunulan hizmetler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Son olarak Gülşehir 1 Nolu 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonunda incelemelerde bulunarak sağlık çalışanlarıyla bir araya geldi.
Ayrıca Gülşehirde yapımına başlanan 8 birimli ASM inşaatında incelemelerde bulundu.
Tartar, Amaçlarının, hasta ve çalışan memnuniyetini daha da artırmak olduğunu ifade etti.
Rasim Arı Başkan’dan Minik Futbolculara Krampon Hediyesi
Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı tarafından U12 Futbol Minikler Şenliğine katılan kulüplerin futbolcularına krampon hediye edildi. Nevşehir Belediyesi tarafından sporu daha çok teşvik etmek adına düzenlenen program Nevşehir Belediyesi Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Müdürlüğü Kadın ve Aile Hizmetleri Servisi Hizmet binasında yapıldı.
U12 Yaş kategorisinde 9 futbol kulübüne toplam 240 krampon dağıtımının yapıldığı programa Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı’nın yanı sıra Belediye Başkan yardımcıları, Nevşehir Gençlik ve Spor İl Müdür Yardımcısı Nihan Adıyaman, Nevşehir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Avcı ve Başkan Vekili Mehmet Hemit, kulüp başkanları, yöneticiler, teknik sorumlular, sporcular ve aileleri katıldı.
Belediye Başkanı Rasim Arı, bütçe imkanları dahilinde bir çok spor branşında olduğu gibi futbol branşında da her türlü desteği yapmaya çalıştıklarını söyleyerek amaçlarının gençlerimize spor yapma imkan ve olanağı sağlamak olduğunu ifade etti. Nevşehir ASKF Başkanı Mustafa Avcı ile birlikte sahneye çıkan ve gençlere yapılacak yardımların geleceğe yatırım olduğunu belirten Başkan Arı, minik futbolcuların kramponlarını kendi elleriyle giydirdi.
Minik sporculara eğitim öğretim ile spor yaşantılarında başarılar dileyen Başkan Arı, sosyal belediyecilik anlayışı kapsamında bu kente değer katmaya ve marka oluşturmaya devam edeceklerini söyledi.
Krampon hediyesi sonrası konuşan futbolcular ise “Krampon aldığımız için çok sevinçli ve heyecanlı hissediyoruz. Belediye Başkanımız Rasim Arı ve katkısı olan herkese teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Krampon hediyelerini alan sporcular ve protokol üyelerinin toplu olarak fotoğraf çekimi sonrası program tamamlandı.
Lise Öğrencileri Muhteşem Koreografiyi İzledi
Recep Tayyip Erdoğan Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri Nevşehir Belediyesi Kapadokya Gösteri Havuzunu ziyaret etti.
Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı’nın ortaya koyduğu vizyoner çalışma anlayışıyla şehre kazandırdığı Kapadokya Su ve Işık Sahnesi Gösteri Havuzu her gün binlerce misafiri ağırlıyor.
Merkez RTE Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri öğretmenleri nezaretinde Nevşehir Belediyesi tarafından oluşturulan havuzda birbirinden farklı gösterileri yerinde izleyerek yetkililerden bilgiler aldı.
Nevşehir Belediyesi farkındalık oluşturmaya ve marka değer olmaya devam ederken Türkiye’de çok az sayıda bulunan Kapadokya Su ve Işık Sahnesi Gösteri Havuzu (Cappadocia Water – Light Stage) Sosyal Belediyecilik anlayışı kapsamında Kapadokya’nın merkezi Nevşehir’e değer katıyor. Nevşehir Belediyesi tarafından Mostar Köprüsü yanında oluşturulan Kapadokya Su ve Işık Sahnesi Gösteri Havuzu binlerce Nevşehirliden ve misafirlerden büyük ilgi görürken gösteri havuzundaki fıskiyelerden yükselen suların üzerinde beliren görüntü ve ışık gösterilerinin müzikle uyumu, Nevşehir Merkezde cazibe merkezi olarak görsel bir şölen yaşatıyor.
Ses ve müzik efektleri ile koreografi edilerek, su gösterilerinin yapıldığı, yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken gösteri havuzu Nevşehir’in en önemli cazibe merkezlerinden birisi haline geldi.


