Narenciye ihracat sezonu açıldı
Narenciye Tanıtım Grubu, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Yaş Meyve Sebze Sektör Kurulu Başkanı Ali Kavak, turunçgiller ihracat sezonunun açıldığını bildirdi. Kavak bu konuda şu açıklamayı yaptı.
Yıllık ortalama 3,6 milyon ton üretimi, 1 milyar doları aşan ekonomik değeri ile özellikle Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde doğrudan ya da dolaylı olarak 5 milyon nüfusun geçimini sağlayan önemli sektörümüz turunçgillerin 2014- 2015 ihracat sezonu açıldı.
Gerçekleştirdiğimiz narenciye ihracatı, Narenciye Tanıtım Grubu’nun faaliyete başladığı 2009 yılından bu yana gerek değer, gerek miktar bazında %16’lık bir artış göstermiştir. 2009 yılında 800 milyon ABD $ olarak gerçekleşen narenciye ihracatı, 2013 yılında 931 milyon ABD $ civarında seyretmiştir. Tarım ürünleri ihracatımız açısından önem arz eden Narenciye ihracatımız, Bakanlığımızın desteği, ihracatçılarımızın azim ve kararlılığı ve Narenciye Tanıtım Grubu’nun özverili çalışmaları, yeni pazarlar bulmak ve ülke ihracatımızı artırmak, tarımda modernizasyon için yaptığı inovatif çalışmalar, ar-ge çalışmalarına verdiği büyük önem ve dünyadaki rakiplerimizle rekabet edebilmek adına Narenciyenin bütün aşamalarında teknolojiyi etkin bir şekilde kullanımı sayesinde ciddi mesafeler kat etmiştir.
Geride bıraktığımız 2013 yılının Ocak – Aralık döneminde Türkiye geneli narenciye ihracatımız 1.371.699.156 kg olarak gerçekleşmiş, bu miktara karşılık 931 milyon ABD $ tutarında döviz geliri elde edilmiştir. Bir önceki yıl olan 2012 Ocak-Aralık döneminde 1.283.677.189 kg narenciye karşılığında 911 milyon ABD $ değerinde ihracat gerçekleştirilmiştir. 2013 yılında Türkiye genelinde toplam 102 ülkeye narenciye ihracatı yapılmıştır.
Narenciye Tanıtım Grubu’nun gerçekleştirdiği tanıtım çalışmalarının da etkisiyle narenciye için hedef olarak belirlenmiş ülkelerin hemen hemen tamamına olan narenciye ihracatımızda artış gerçekleşmiştir. Narenciyede 2013 yılı 1 Ocak-31 Aralık tarihleri arasında bir önceki yılın aynı aylarına göre miktarda %7, değerde ise %2’lik bir artış yaşanmıştır. Narenciye içerisinde mandalina; miktarda % 29, değerde ise %18’lik bir artış göstermiş ve 2013 yılı 1 Ocak-31 Aralık tarihlerinde 353.914.441 $’lık değerle ilk sırada yer almıştır. Narenciye ihracatımız için belirlenen hedef ülkeler arasında olan ve NTG’ nin tanıtım faaliyetlerinde bulunduğu Rusya, Ukrayna, Almanya gibi ülkelerde artışlar gerçekleşmiştir. 2013 yılında dünya genelinde diğer tedarikçi ülkeler ile karşılaştırıldığında ise, ülkemiz narenciye ihracatında üçüncü sırada yer almıştır.
Narenciye Tanıtım Grubu yurt içinde Fresh Türkiye Fuarı, Mersin Gıda,Tarım fuarı, Mersin Narenciye Festivali, Dörtyol Festivali gibi yerel etkinliklerin yanı sıra 55 ülkenin katıldığı Akdeniz Mutfak Günleri gibi uluslararası etkinliklerde yer almış, yurt dışında ise Berlin Fruit Logistica, Iran Agro Food, Irak Agro Food, World Food Moscow, Asia Fruit Logistica, Fresh Produce Ukraine gibi prestijli fuarlara katıldığı özel tasarım standlarda gerçekleştirdiği tanıtım aktiviteleriyle dikkatleri Türk narenciyesinin üzerine çekmiştir. Güney Afrika İnceleme Seyahati, Novorossisk İnceleme Seyahati, Polonya Sektörel Ticaret heyeti gibi aktivitelerle pazarın stratejik aktörleriyle temaslarda bulunmuştur.
Desteklediği Çeşit Geliştirme, Uzaktan Algılama Veri Sistemleri, B2B projeleri ve Temmuz 2014- Mart 2015 periyodunda düzenlenecek olan “Türk Narenciye sektörünün Rusya’da Komsomolskaya Pravda, Kommersant, Teleprograma, Sovetskysport gazeteleri, Gastronom, OK!, Zdoroive dergileri, kp.ru, zdr.ru, gastronom.ru, sovsport.ru internet siteleri, Russia 1 ve NTV Televizyon mecralarında kamuoyuna tanıtılması ve Türkiye narenciye ürünleri hakkında farkındalık yaratılması” tanıtım kampanyası vesilesiyle Türk Narenciyesini gerek bilimsel gerek tanıtım açısından ileriye taşımıştır.
Narenciye Tanıtım Grubu ayrıca Uzakdoğu’ya Yaş Meyve İhracatını Geliştirme Komitesi’nin Narenciye ürünlerinin Uzakdoğu pazarlarına sunulması için yürüttükleri UDTİ Projesini de destekleyerek Türk Narenciyesi için yepyeni pazarlar sağlamak hususunda gereken her şeyi büyük bir özveri ile gerçekleştirmektedir.
Dünyanın 56 ülkesinden 1500 delegenin katıldığı Uluslararası Dünya Turunçgil Kongresi’ nin 14.sünün 2020 yılında Mersin’de yapılması için Ekonomi Bakanlığımızın destekleri ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Narenciye Tanıtım Grubu, Türkiye Yaş Meyve Sebze Sektör Kurulu ve diğer paydaş kuruluşlarla yaptığımız girişimler ve çalışmalar sonuç vermiş, Mersin 14. Dünya Turunçgil Kongresi’ne ev sahipliği yapma şansı yakalamıştır. Organizasyon, Kongrenin bilimsel ve akademik bir kongre olması dolayısı ile büyük bir önem taşımaktadır.
Üretim ve ihracatı her geçen yıl artan, yaş meyve-sebze ihracatımızın yarısını karşılayan önemli bir meyve grubu olan Narenciyenin yeni ihracat sezonu 18 Eylül 2014 tarihinde başlayacaktır. Bütün ihracatçılarımız için verimli bir ihracat sezonu olmasını temenni eder, yeni pazarlara açıldığımız, ürün yelpazemizin arttığı, karlı bir sezon dilerim.