Mobil ve tanışma..
DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ
davutgulec@hotmail.com
Türkiye’de insanlarımız, aç, susuz, kazancı yaşamına yetmiyor. Ama lüksten, teknolojiden ve alışverişten bir türlü vazgeçmiyoruz. Bununla ilgili size iki örnek.
Özellikle İstanbul’da yapılan bu araştırmada, 18-50 yaş aralığındaki kişilerden yüzde 60’ının mobil tanışma uygulaması kullandığı gözlemlendi. Türkiye bu istatistiklerle beraber, Fransa ve İngiltere’yi geride bıraktı. Veriler arasında, bugüne kadar bu uygulamayı kullanan erkeklerin oranı yüzde 67 olarak görülürken, kadınlarda bu oranın yüzde 54 olduğu belirlendi. Mobil tanışma uygulamasını kullananların birçoğunun ise 25 ila 34 yaş aralığında olduğu saptandı.
Ajans Press, ITS Medya’nın mobil tanışma uygulaması happn’dan ve medya başlıklarından derlediği bilgilere göre, bu yıl içerisinde mobil uygulamalarla ilgili 3 bin 225 haber yansıması tespit edilirken, bu rakamın geçtiğimiz yıl 4 bin 518 olduğu görüldü. Araştırmayla beraber medyaya yansıyan haber başlıklarında, her 10 kişiden 3’ünün yeni biriyle tanışmak için en ideal yerin online tanışma uygulaması olduğunu söyledi. Rapora dahil olan kişilerin yarısından fazlası ise yeni biri ile tanışmanın ideal yolunun arkadaş aracılığıyla olacağını savundu. Elde edilen verilerde ilginç sonuçlar çıkarken, Türklerin ilk randevuda en önemli kriterinin karşılıklı çekim olduğu anlaşıldı. Böylelikle, yüzde 67 için en önemli kriter çekim olurken, eğitime önem verenlerin oranı yüzde 65, ortak ilgi alanları diyenlerin oranı yüzde 64 ve dış görünüş diyenlerin oranı yüzde 61 olarak görüldü. Bunun yanı sıra, karşı cinste espri anlayışı arayanların oranı yüzde 58 olurken, giyim tarzına dikkat edenlerin oranı yüzde 47olarak kayıtlara geçti.
40 ülkede 50 milyon kullanıcıya ulaşan mobil tanışma uygulamasında tanışmak çok kolay iken aileye bunu söylemenin zor olduğu görüldü. Katılımcıların yüzde 74’ü tanışma uygulaması kullandığını arkadaşlarına çok rahat söylerken, bunu ailesi ile paylaşanların oranı sadece yüzde 19 olarak belirlendi.
Türkiye’nin öncü e-ticaret sitesi GittiGidiyor, ayda ortalama 83 milyon ziyaret ediliyor ve kayıtlı kullanıcı sayısı 22 milyon.
KOBİ’leri e-ticaret ekosistemine dâhil etmek amacıyla hayata geçirdiği Geleceğim E-Ticaret projesinin küçük ve orta ölçekli işletmelere büyük avantajlar sunuyor. Hem sektörün hem de Türkiye’nin büyümesi için gerekli olan enerjinin KOBİ’lerde mevcut olduğuna inanıyor. E-ticaret ekosistemi, klasik perakendecilerin e-ticarete katılmasıyla büyüyecek. Aynı zamanda KOBİ’lerin de bulundukları sektörlerde sağlıklı bir biçimde büyüyüp dijitalleşen dünyaya uyum sağlayabilmeleri için e-ticarete entegre olmaları önemli.
2018 Haziran itibariyle ayda ortalama 83 milyon ziyaret alıyor. Mobil cihazlar üzerinden yapılan alışverişler yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 57 artışla toplam hacimdeki payını yüzde 50 artırmış. Toplam trafiğine yüzde 75’i mobilden geliyor.
diğini aktardı.
Büyümek, dijitalleşen dünyanın gereksinimlerine uygun şekilde gelişmek ve daha geniş bir kitleye ulaşmak isteyen büyük ya da küçük her perakende firması için olmazsa olmaz bir platfor haline gelen bu e-ticaret sitesi, tüketici davranışlarıyla ilgili 2018’in ilk yarısında dikkat çeken bazı ilginç verileri de paylaştı. İşte o verilerden öne çıkanlar:
2018’in ilk yarısında en çok bebek bezi satıldı.
En çok pazartesi günleri alışveriş yapıldı.
Yılın ilk 6 ayında en çok alışveriş yapılan ay mart oldu.
3 büyük şehir dışında en çok alışveriş yapan iller sırasıyla Bursa, Antalya, Kocaeli, Konya, Adana, İçel, Balıkesir, Gaziantep, Muğla ve Hatay.
2018’in ilk yarısında internetten alışveriş sıklığını en çok artıran şehir yüzde 30 ile Adana oldu.
İlk 6 ayda gün içinde
Her 20 saniyede 1 bebek şekeri,
Dakikada 1 cep telefonu kılıfı,
2 dakikada 1 kedi maması,
3 dakikada 1 elektrikli süpürge,
4 dakikada 1 televizyon,
5 dakikada 1 parfüm satıldı.
En fazla aranan kelime cep telefonu. Tüketiciler bu sitenin- arama çubuğuna tam 1 milyon kez “cep telefonu” yazarken, takip eden kelimeler sırasıyla “erkek spor ayakkabı”, “avize”, “bisiklet”, “TV ünitesi” ve “erkek kol saati”.