Mobil çalışma hayatı… (Köşe yazısı 07.11.2016 Kayseri Star Haber Gazetesi)
DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com
Dünyada mobil yaşam arttıkça, çalışma hayatı da, yaşamın zorlukları da, işveren-işçi-üretici olmakta giderek zorlaşıyor.
Artık bilgiye ulaşmakta kolaylaştı, zamanı acımasızca kullanmakta.
Türkiye’de neredeyse mobile geçen ilk iş kolu medya oldu.
Rahat yaşam kolay ve hazırcı yaşamı, hastalıkları, mutsuzluğu, yalnızlığı, sosyal doğal yaşamdan, spordan kopmayı da beraberinde getirdi.
Artık diplomalarda bir işe yaramıyor.
Yapılan bir araştırmaya göre, dünyadaki toplam çalışan sayısının yüzde 37,2’sini mobil çalışanlar oluşturuyor.
2020 yılında ise işgücünün yüzde 50’si esnek çalışma sistemine geçecek.
Beş yıl içerisinde toplantıların yüzde 94’ü internet ortamında yapılacak.
İş ve özel hayatımızda herhangi bir bilgiye ulaşmak için sosyal medya da dahil farklı kanallar kullanıyoruz. Haftada 12 saatimizi herhangi bir bilgiye, e-posta yazışmalarına veya geçmişteki yazışmalara ulaşmak için harcıyoruz.
Esnek ve mobil çalışma eğilimini destekleyen tümleşik iletişim, tüm iletişim kanallarını tek ekranda topluyor.
Böylece zamandan ve giderlerden tasarruf ediliyor, hayatımız kolaylaşıyor.
Bu arada 2020’de dünyanın yarısı mobil çalışacak
Raporlara göre, 2018 yılında dünya nüfusunun yüzde 48,2’si internete erişebilecek.
Mobil çalışma eğilimin giderek arttığı dünyada kurumlar ve çalışanlar, kendilerini rahat hissettirecek ve özgür kılacak iletişim kanallarını tercih ediyor.
Tüm iletişim kanallarını tek bir ekrana sığdıran Unify’de, kurumsal ve bireysel çalışma şeklini yeniden tasarlıyor. Çalışanların ofis bağımsız gelen çağrılara ve iletilere ulaşabilmeleri, iş verimliliği açısından büyük fırsatlar yaratıyor. Her yerden iletişim imkânı sunan tümleşik iletişim çözümleri, zamandan tasarruf sağlamanın yanında seyahat masraflarını da azaltıyor.
Bizim medya zaten İnternet erişiminin kolaylaşması ve mobil cihaz sayısının artmasıyla birlikte mobil çalışmaya yıllar önce başladı.
Yapılan araştırmaya göre, mobil hayat tarzını benimseyen Y kuşağının yüzde 89’u 09.00-17.00 zamanlı bir iş yerinden çok daha esnek çalışma saatleri sunan firmaları tercih ediyor.
Araştırmaya katılanların yüzde 89’u mobil çalışma planlaması yapacağı iş yerlerinde daha mutlu olacağını belirtiyor.
Avrupa’da faaliyet gösteren şirketlerin yüzde 70’inin toplantılarını sanal platformlar üzerinden gerçekleştirdiğine vurgu yapılıyor.
Çalışanlar haftada ortalama 12 saatlerini farklı kanallardan gelen bilgi ve belgeleri aramakla harcıyor.
2016 itibariyle dünyadaki toplam çalışan sayısının yüzde 37,2’sini mobil çalışanlar oluşturuyor.
2020 yılında ise işgücünün yüzde 50’sinin esnek çalışma sistemine geçeceği öngörülüyor. Araştırmada, beş yıl içerisinde toplantıların yüzde 94’ünün internet ortamında yapılacak.
Esnek ve mobil çalışma eğilimi dünya çapında giderek daha fazla varlığını hissettiriyor.
İşletmeler, bu yeni çalışma sistemine ayak uydurmak için başta teknoloji ve insan kaynakları departmanları olmak üzere yatırım yapıyor.
Araştırmada, bir çalışan haftalık çalışma saatinin yüzde 28’ini e-postalarını kontrol etmekle geçiriyor.
Çalışanlar, günde ortalama 121 adet e-posta gönderip alıyor.
Gereksiz e-posta trafiği, verimliliği düşürdüğü kadar, ciddi ölçüde zaman israfına da neden oluyor.
Unify’ın 160 yılı aşkın yenilikçi yaklaşımı ve Ar-Ge gücü ile Fortune Global 500 listesindeki şirketlerin yaklaşık yüzde 75’ine tümleşik iletişim çözümleri sağladığına dikkat çeken Unify Türkiye Ülke Müdürü Erda Tütüncüoğlu, mobil çalışma eğilimine ilişkin şu bilgileri verdi.
“Artık mobil bir dünyada yaşıyoruz. Bu yeni dünyada daha şeffaf, insan odaklı, çalışanların hayatını kolaylaştıran, bireyleri daha üretken kılan ve zaman tasarrufu sağlayan çözümler tercih ediliyor. Yaptığımız araştırmalar ile çözümlerimizi bu eğilime göre belirledik. Amerika ve Avrupa’dan sonra Circuit Türkiye’de hizmete sunulacak. Kullanıcılar bu uygulamayı istenilen işletim sisteminde ve cihazda sorunsuz şekilde kullanabiliyor. Bu uygulamada tüm mesajlar tek bir noktada birleşiyor. Ekip çalışanları, arkadaşlarının bulunduğu zaman dilimini görebiliyor, kullanıcının o anki ayarlarına göre uygun veya meşgul olup olmadığını anlayabiliyor.”