Mahalle bakkalından iktidara öneri: Marketlerle dönüşümlü açılalım
Kayseri’nin Melikgazi ilçesi Otuz Ağustos mahallesinde yıllardır bakkallık yapan emekli 62 yaşındaki Doğan Yaşar, pandemi döneminde zor durumda olan evli ve çocuklu ailelere destek için borç verdiğine, kendilerininde borç verecek güçlerinin kalmadığına dikkat çekti. İktidarın pandemi, kısıtlama ve kapanmada esnafaa ve çalışanlara verdiği destek-teşviklerden ise kesinlikle yararlanamadıklarını belirterek şunları söyledi.
“Bizler sokağa çıkma yasağı başladığında saat 10.00’da açıp 17.00’de kapatıyoruz. Bu saatlerde marketlerde açılıyor. Bu nedenle bize bu saatlerde bir tek uğrayan olmuyor. Ancak bize kim geliyor. Parası olmayan, deftere yazdıran ya da tanıdık biri geliyor. Marketlerin açık olması ile bize hiç iş düşmüyor. Önce Pazar günü zincir marketlerin kapalı olacağı söylendi, sonra bunun böyle olmadığı, marketlerinde açık olacağı açıklandı. Bizim alış verişimiz bu. Devlet kira yardımı diye gündeme getiriyor ama bu yardım bakkallara verilmedi, bizde alamadık. Benim emekli maaşım olmasa burada ayakta durmamız çok zor. ‘
Doğan Yaşar, tam kapanmada kendilerinin açık olduğu saatler arasında bakkala gelen kişilerinde parmakla gösterilecek kadar az olmasına dikkat çekti, şöyle devam etti.
“Bu kapanmada açık olduğumuz saatler bakkala gelen sayı 10-15 kişiyi geçmiyor. Çok sayılı. Bunlar arasında gelenlerin çoğu sabit deftere borç yazdıranlar, parası olmayanlar. Bugünsen ver ben parasını yarın vereyim diyenler. Ya da markete geçerken tesadüf gelip girenler. Yani çok sıkıntıdayız. Deftere yazdıranlar çoğaldı ama alanlar borçlarını vermiyorlar ki! Abi beni idare et, işten çıkartıldım diyenler çok. Mümkün olduğunca deftere yazmamaya çalışıyorum. Bana da, vatandaşada zor. Yazdırınca eli geniş oluyor. Alıyor alıyor, sonrada borç çoğalınca ödeyemiyor. Yazdıranların çoğu bakkalda olan ihtiyaçlarının tamamını alıp yazdırmak istiyor. Ayaşı gelince, 400 Tl borcu varsa abi sen şu 100 lirayı alda beni biraz idare et diyor. Ben ne yapayım burada. Alanların çoğu evli ve çocuklu. Ben bekarlara zaten vermiyorum. Üstelik burada en az çocuğu olan üç çocuklu. Ama bekarve öğrencilere borç vermem, peşin veririm. Çünki çoğunun adresi ve geliri belli değil. Gidip babasına diyecekki bakkala şu kadar borcum var öde. Babası da gelip bana diyecek ki ‘Ben sana ver, borç yapsın dedim mi?’ diyecek. Bunları yaşadık yani.
Doğan Yaşar, bakkal esnafı olarak devletten beklentisini şöyle açıkladı.
“Pandemi döneminde şu yardımları dedikleri gibi tam yaparlarsa iyi olur. Bakkal-market ayağı tam oturmuş. Buna yapılacak bir şey yok. Marketler elbette şehir dışına çıkartılmalı. Şu pandemi döneminde bir gün biz açıksak bir gün sonra onlar yani zincir marketler açık olsun. Biz şu an çok eziliyoruz. Marketlerin şehir dışına çıkartılması devletin yıllardır gündeminde ama olmuyor. Bir adım öteye gidilmedi.’