
KTB başkanı Bağlamış: Kayseri turizm ve ticarette olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da artık kendinden bahsettiren bir şehir
“Şöyle bir mağduriyetimiz var. Kayseri üreticileri olarak şap hastalığı insana geçmeyen bir hastalık. Hayvanlar arasında geçiş sağlayan, aşırı derecede et kaybına hayvan sağlığına zarar veren bir hastalık cinsidir. Üreticilerimiz bu hastalık dolayısıyla sevkiyat yapamamakta üretim için mal satın alamamakta. Bundan dolayı da acilen şehrimize aşı beklemekteyiz. Aslında şehrimizde şap hastalığıyla ilgili şu anda olumsuz biri yapıyor herhangi bir ölen hayvanımız da yok. Sadece tedbir amaçlı şehrimizin de hastalığına yakalanmaması noktasında tedbirler alındı. Ama üreticimiz mağdur yaklaşık 20 gündür aşıları hızlıca Şehrimize gelmesini ve üreticilerimizin bir an önce hem hayvan sevkiyatında Hem üretim noktasında rahata ulaşmasını istiyoruz. Hem Kayseri Ticaret Borsamız hemde Tarım İl müdürlüğümüz bu noktada çalışmalara başladı. Aslında 15 gün içerisinde bize geleceğini düşünüyorduk. Aşılandıktan sonra şehrimizin sevkiyat noktasında herhangi bir problemi kalmayacak. Ortalama 500 bin büyükbaş hayvanımız var şehrimizde. Ama ben tahmin ediyorum bunun 100 bine kadarına aşı vurulduğu zaman problem önlenir diye düşünüyoruz.
Tarıma dayalı Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili tavsiyeler Evet tabii ki bu konu açılmışken Öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere AK Parti Genel Başkanı vekilimiz Sayın Mustafa Elitaş’a kıymetli milletvekillerimize ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz, Kayseri tarıma dayalı Sera OSB’miz Cumhurbaşkanlığı planlamasına alınarak 387 milyon hak kazandı, Tabii bu şehrimiz için önemli bir yatırım programı. Kayseri’nin çok ihtiyacı olan bir Sera OSB kazandırılması noktasında çok yoğun gayretlerimiz var altyapı çalışmalarına başladık. 3 kuyumuzu kurduk , İnşallah 3 kuyumuzdan da 60 derece civarında bir sıcaklık bekliyoruz biliyorsunuz daha öncelerde bahsetmiştik işte burası hayata geçtiğinde ortalama 1.500 kişi burada İstihdam edecek. Yıllık ortalama 35 bin ton sebze meyve üretimi olacak. Şu anda Kayseri’deki sebze meyve üretimimizde 12 bin ton civarında yıllık üretim var. Bu ne demek yani Yaklaşık 3 kat daha Kayseri üretimi artacak demek. İnşallah şehrimiz için hayırlı olur.
Bir de bu coğrafi işaretli ürünlerimizle ilgili, Kayseri pastırması ile ilgili özellikle söylemek istediğim konu 2017 yılında Kayseri ticaret odamız Avrupa Birliği’nin coğrafi işaret alabilmesi noktasında başvuruda bulundu Malum bu süreç işte yaklaşık 2-3 yıl aradan sonra onaylanabiliyor. Bu süreç içerisinde Başka ülkeler Kayseripastırmasıyla ilgili itirazda bulunuyor. Öyle olunca da Kayseri pastırması Avrupa Birliği’nin teslim edilemiyor Diğerleri çok önemsemedikleri için Avrupa Birliği onların müracaatta bulunduğu pastırmaları onaylıyor ama şehrimizin marka değeri olan pastırmamız evliya Çelebi’nin Döneminden itibaren Kayseri ile Özdeşleşmiş. Biliyorsunuz özellikle kimyon ve adı altında başlayan ve yaklaşık da 1.850 olarak bu noktada Ben Kayseri pastırmasını diğer illeriyle herhangi bir savaşa girmesini Doğru bulmuyorum. Biz her zaman verileri üretimle elde edip bunu sunuyoruz. Hiçbir olumsuzluk yok.
2024 yılı sonu itibariyle de kontrol ettiğimizde %2’lik de bir artış söz konusu olmuş yani Türkiye’nin %67’sini Ticaret Borsası olarak coğrafi işaretleri alabilme noktasında girişimlerimiz var. Kayseri kavurması ile ilgili biliyorsunuz coğrafi işareti yaklaşık 2-3 ay öncesinde teslim ederek almıştık. Yakın zamanda da Yeşilhisar ay çekirdeği ile ilgili coğrafi işaret belgesini alacağız. Bu ne demek yani ürettiğimiz ürünleri Avrupa ülkelerinde de tanıtabilmek. İşte oralardan coğrafi işaret aldığımızda ürünlerimiz dünya genelinde de tanınsın istiyoruz. Bu noktada zaten Kayseri’de borsamızın yoğun gayretleri var. Bütün tarımsal ürünlerimiz için girişimlerimiz Devam ediyor. Devam edecek inşallah. Kayseri bir marka şehir. Aynen turizmde olduğu gibi ticarette olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da artık kendinden bahsettiren bir şehiriz. Ben inanıyorum ki şehrimiz tarım ve hayvancılıkta da artık Türkiye genelinde ilk üçlü sıralarda yer alacak ve kendinden bahsettirecek diyorum.
Biz aslında sucuk döneri çok önermiyoruz. Bizim Kayseri sucuğumuzun baharatları biraz yoğun . Yoğun baharatı olan sucuklar döner yapılırken tutmaz içine başka bir ürün katarak tutturmak gerekiyor. Kayseri sucuğu döner için çok uygun değil ama biz Kayseri Ticaret Borsası olarak şehrin önemli bir yerinde bize Kayseri ticaret Borsası olarak yer verilirse biz şehir dışından ve ülke dışından gelen vatandaşlarımıza ikramda bulunuruz uygun fiyata ürünleri Kayseri’nin ürünlerini satarız. Bu noktada zaten her zaman girişimci olduğumuzu sizlerde biliyorsunuz. Biz Kayseri Ticaret Borsası olarak hazırız bize görev düştüğünde de inşallah her türlü görevi yaparız.
Et fiyatları yaklaşık %20 civarında şu anda düşmüş durumda. Şap hastalığından dolayı Diğerleri de yoğun kesim var. Kayseri ili dışındaki Bu da fiyatları olumsuz etkiliyor. Burada üreticimiz biraz mağdur ama şöyle oluyor. Ben bunu mağduriyet olarak görmüyorum zaman zaman vatandaşlarımız bu noktada Serzenişte bulunuyor. Zaman zaman üreticilerimiz arz-talep olduğu zamanlarda fiyat vatandaşın beklediğinden %20 %30 da yüksek oluyor. işte arz talep azaldığında üreticilerimizin beklentisinin %20 veya 36’sında oluyor. işte bu 12 ay boyunca zaman zaman hem bazen vatandaşın mutsuz eden fiyatlar bazen de üreticiyi mutsuz eden fiyatlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Geçecek bu günlerde İnşallah. Yani üreticimiz aslında şu anda zarar ediyor. Ama yaklaşık bir buçuk yıldır da Para kazanıyordu.
Kayseri Ticaret borsamız Sadece bu ifşalı ürün üreten üreticilerimize kurulu cezası verebiliyor herhangi bir yaptırımı söz konusu değil. Ama biz biliyorsunuz bunu önlemek amacıyla Kayseri Ticaret Borsası hep böyle türler araştırma geliştirme laboratuvarını kurduk. 2021 yılı sonu itibariyle de şehrimizde hizmete girmeye başladı. 3 firmayı geçen hiçbir zaman ifşa Tayinimiz olmamaya başladı. Yani 2021 yılı öncesinde ortalama 20 firmamız ifşa oluyordu ama Kayseri Ticaret Borsası et ve türünde laboratuvarı hizmete girince 3 firmayı geçmiyor. Kayseri üreticisi bile isteği hiçbir zaman hatalı üretim yapmaz. Platformlar aynı olduğu için beyaz eti kırmızı işte veya sakatat ürünleri ile ilgili bulaştan dolayı ifşa oluyordu. Tabii bunu fırsat bilen bilerek isteyerek ifşalı ürünler üreten firmada olabilir. Biz hiçbir zaman Bunları safın da yer almıyoruz bunlarıda sizler gibi bizler de kınıyoruz. Ya bu saatten sonra ifşa listesine giren hiçbir firmamızın da hatalı bilinçsiz üretim yaptığına Biz de kanaat etmiyoruz artık. Kayseri’de bir et ürünleri araştırma geliştirme laboratuvarımız var bütün kademelerde üretilen bütün kademelerinde biz kendilerine destek veriyoruz. Ben artık bu saatten sonra ifşalan hiçbir üreticimizin de doğru üretim yaptığı inanmıyorum her önümüze geldiğinde de şiddetle kınadığımızı ifade ediyorum. Ama Kayseri ‘de üreticilerimiz ifşalı ürünler üretmez.
Laboratuvardan konu açılınca yakın zamanda biliyorsunuz Orta Anadolu Kalkınma ajansında yine Kayseri Ticaret borsamız 15 milyon TL para almaya hak kazandı. Buradaki amacımızda kamu üyelerimizden gelen Kayseri üreticilerimizden gelen istekler doğrultusunda et ürünleri araştırmaları geliştirme laboratuvarımız inanılmaz şekilde başarıla olunca su ürünleri, özellikle balık ve baharat ürünlerinde de bizden destek istedi. İnşallah yakın zamanda da Kayseri Ticaret Borsası olarak hem balık ürünleri hem de baharat ürünlerinde artık tahlilde üretim noktası üretilir ve destek olacağız.
Bizim tarıma dayalı İktisat OSB’de 6 adet üretim, bir adet de Sanayi parselimizi tahsis etmiştik Biz aslında şu anda satışa çıkmama sebebim de şu an burasının altyapısıyla ilgili hazırlıklarımızı yapalım yatırımcılarımızın gönlü biraz daha rahat etsin. Ondan sonra buralarda tahsis edelim gibi düşüncemiz var. Ekonomik noktada sıkıntımız yok. tarlada ihtisasına benim yatırım yapabilecek şu anda Bütçesi var .Ortalama 400 milyon TL gibi de bir hibe desteğimiz var. Bununla birlikte hızlıca İnşallah yatırımı Şehrimize kazandıracağımıza inanıyoruz. Biz bazen 1 milyon 1 milyar euro gibi bir yıl içerisinde bize tahminlerimiz bunlar üretime başladığında tarıma dayalı şehrimizde ülkemizde ekonomiye sağlayacağına inanıyoruz. Bunun %70’i de ihracatla ülkemize kazandırılacak Tabii bunlar bizim öngörümüz inşallah Allah nasip eder de 2 milyar biri olur üç milyar euro olur biz Tabii şehrimizin ve ülkemizin özellikle ihracat noktasında gelişimine katkı sağlamaya gayret göstereceğiz.”