Kayseri’nin ve Türkiye’nin ithalatıda ihracatı da azaldı
Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2020 yılı Nisan ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %41,4 azalarak 8 milyar 990 milyon dolar, ithalat %25,0 azalarak 13 milyar 553 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Nisan ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu
Nisan ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya’ya yapılan ihracat 862 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 605 milyon dolar ile ABD, 564 milyon dolar ile Irak, 400 milyon dolar ile İtalya ve 361 milyon dolar ile Birleşik Krallık takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %31,1’ini oluşturdu.
İthalatta ise Çin ilk sırayı aldı. Nisan ayında Çin’den yapılan ithalat 1 milyar 559 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 435 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 202 milyon dolar ile Rusya, 746 milyon dolar ile ABD ve 588 milyon dolar ile Güney Kore izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın %40,8’ini oluşturdu.
TÜİK Kayseri Bölge Müdürlüğünden alınan verilere göre Genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; Kayseri’ de; ihracat 2020 yılı Nisan ayında, 2019 yılının aynı ayına göre % 41,3 azalarak 127 milyon 351 bin dolar, ithalat % 2,9 azalarak 99 milyon 891 bin dolar olarak gerçekleşti. Bir önceki aya göre ise Kayseri’ de ihracat % 36,2 azalırken, ithalat % 6,1 azaldı.