Kayseri’den yılda 100 milyon adet sülük yurt dışına ihraç ediliyor.
Kayseri‘den yılda 100 milyon adet sülüğün yurt dışına ihraç edildiği açıklandı.
Tedavi amaçlı olarak Kayseri‘nin merkez Kocasinan İlçesi Elagöz Mevkii’nde 4 bin metrekare olarak kurulan alanda sülük üreten firmanın sahibi Ahmet Ekren, yıllık üretim kapasitesinin 4-5 ton olduğunu söyledi. Dünya pazarında Belçika, Fransa, Finlandiya, Hollanda, Rusya, Kanada, Amerika olmak üzere yıllık, 1 ton ağırlıkta olan 100 milyon sülüğü tanesini 1 TL’den ihraç ettiklerini anlatan Ahmet Ekren, şöyle dedi:
“Dışarıya ve yurdun değişik yerlerine, isteyen doktor ve özel sağlık kuruluşlarına sülük gönderiyoruz. Tamamen doğal ortamlarda üretip, isteyen vatandaşlara da veriyoruz. Sülükle tedavi (hirudoterapi), bir çok hastalığın tedavisinde mucizevi sonuçlar veriyor. Varisten diyabetik yaralara, yüz felcine kadar birçok hastalık için faydalı. ‘Hayvanların doktoru’ olarak veya Anadolu’da ‘kara hekim’ ve yine Tatar Türklerin de ‘dualı hayvan’ gibi isimlerle anılan tıbbi sülük, son 50 yılda pek çok araştırmaya konu edilmiştir. Alman Sağlık Kanunu’nun 2 ve 4’üncü maddelerine göre tıbbi sülük ‘Hazır bir ilaç’ olarak kabul edilmiş olup, pek çok hastalığın tedavisinde mucizevi sonuçlar veren bir sağlık enstrümanı olarak aktif bir şekilde kullanılmaktadır.”
Sülüğün ağzının içinde 105 bioaktif madde bulunduğunu anlatan Ahmet Ekren, sülüğün enjektöre çekilen çeşitli ilaçlardan tek farkının, ilaç olarak nitelendirilen kimyasal bileşimlerin bu canlının bizzat kendi ağzından verilmesi olduğunu söyledi. Ekren, şöyle devam etti:
“Sülük ayrıca ortasındaki kanalda ‘ilaç olarak tanımlanan’ ve içinde 105 bioaktif madde bulunan bir salgı biriktirmektedir. Bu canlıyı ilaç haline dönüştüren özelliği, bu biriktirdiği salgıda bulunmaktadır. Dolayısıyla halk arasında bilinenin tersine tıbbi sülük, sadece kan Emen bir canlı değil, insan vücudunda pek çok etkide bulunan bu salgıyı bir ilaç olarak yapıştığı yerden kan dolaşımına aktaran bir canlıdır.”