Kayseri’de Oryantiring branşı hızlı ilerliyor
Oryantiring Branşı ve Gelişimi İle ilgili Kayseri Oryantiring İl Temsilcisi Yrd. Doç. Dr. Ziya Bahadır şu bilgileri verdi:
Öncelikle Oryantiring Branşı ile İlgili Bilgi vermek istiyorum:
Oryantiring branşı nedir?
-Her türlü arazi ve iklim şartlarında harita ve pusula yardımı ile bir noktadan başka bir noktaya ulaşabilmek için sporcunun fiziki gücünü, taktik ve tekniğini geliştiren, ani ve doğru karar verebilme yeteneğini olgunlaştıran, bireysel veya takım olarak genellikle ormanlık alanda yapılmakla birlikte park ve yeni başlayan sporcular için açık alan ve spor salonlarında yapılabilen bir doğa sporudur.
Oryantirigin önemi nedir?
-Oryantiringi benzerlerinden ayıran en önemli unsur, koşarken takip edilecek bir liderin veya işaretlenmiş bir parkurun olmamasıdır. Bulunulan yerden gidilecek yere ulaşmak için her sporcuya göre değişen sonsuz sayıda farklı seçenek bulunmaktadır. Sporcuların hem kendi özelliklerini, hem diğer sporcuları, hem de içinde bulundukları arazinin özelliklerini dikkate alarak en doğru kararı, en kısa süre içinde vermeleri, bir başka ifade ile atletik kapasitelerine ek olarak mutlaka zihin yeteneklerini kullanmaları gerekmektedir. Oryantiringin bu özelliği yarışmacılar arasındaki fiziksel özellik farkını ortadan kaldırmakta ve tüm sporcuları eşit hale getirmektedir.
Bedensel ve zihinsel çalışmanın birlikte ifadesi olan Oryantiring, sadece düz bir koşu değil, aynı zamanda kontrol noktaları aranırken zamanın nasıl geçtiğini anlayamadığımız bir oyundur. Bir doğa sporu olarak yediden yetmişe kadar her kesime hitap eden Oryantiring, ayrıca bütün ailenin birlikte yapabileceği bir aile sporudur.
Oryantiringin faydaları nelerdir?
– Oryantiring, fiziği olduğu kadar zihni de çalıştıran son derece sağlıklı bir spordur. Sadece fiziğinizi geliştirmekle kalmaz, ek olarak baskı ve stres altındayken, bağımsız olarak düşünme ve zorlukları çözme yeteneğinizi de geliştirir. Bu yüzden Oryantiring sporunun tarifi yapılırken bazı kimseler “Doğada oynanan Satranç oyunu” olarak tanımlarlar.
– Oryantiring kişinin kendisine olan güvenini geliştirir, sporcunun yabani hayvanlarla barışık olmasını ve onlardan korkmamasını sağlar.
– Oryantiring sayesinde harita okuma öğrenilir, bilinmeyen bir şehir veya dağda kendi çabasıyla istenilen yere gidebilmeyi öğretir.
– Oryantiring seçkin bir spordur, çünkü meydan okumalarla doludur. Hedefe en kısa zamanda ulaşmak için cesur olmayı, fiziki gücü ve beyni, kullanmaya zorlar.
– Oryantiring bir aile sporudur. Ailenin üyeleri hafta sonunda, piknik alanlarında oryantiring yaparak stres atabilir, eğlenebilir ve iyi vakit geçirebilirler.
Oryantiring çevreci bir spordur. Binlerce kişinin katıldığı yarışlardan sonra ertesi gün aynı araziye giderseniz, ayak izlerinden başka hiçbir şey göremezsiniz.
– Yetenek olarak önemli bir sivil ve askeri spor dalıdır, bir rekabet sporu olarak Dünya Şampiyonaları yapılan, heyecan verici ve sporcular arasında tatlı rekabet ortamı sağlayan müsabaka sporudur.
-Oryantiring sosyal bir spordur. Orada insanlar yaş, cinsiyet, etnik köken ve sosyal statüden bağımsız olarak tanışır, iletişim kurarlar ve beraberce eğlenmekten zevk alırlar.
-Oryantiring, öğrenciler için ideal bir spordur. Çünkü öğrencilerin mantıklı düşünme ve problemleri bağımsız olarak analiz edip çözme yeteneğini geliştirir.
-Oryantiring, heyecan verici ve rekabetçi insan yaşamını sunan, hazine avcılığı benzeri bir spordur.
Oryantiringi kimler yapabilir?
-Renk seçimini yapabilen küçük çocuktan elindeki baston ile arazide dolaşabilen yaşlılara kadar her yaştan bay, bayan, genç yaşlı, aile, birey, müsabık veya meraklı herkes oryantiring sporunu yapabilir.
Oryantiring nasıl yapılır?
-Öncelikle, bu spor dalına özel olarak hazırlanmış haritaya sahip bir alanda, belli noktalara oryantiring hedefleri yerleştirilir. Bu noktalar belli sırayla haritada işaretlenir ve bu harita parkura çıkarken sporculara verilir. Burada sporcu için önemli olan gideceği noktaları haritadaki sırasıyla, doğru olarak ve en kısa zamanda bulmaktır.
Hedef noktasına varan sporcu, bu noktadaki zımba yada elektronik sistem aracılığıyla o noktaya uğradığını kanıtlar.
Standart oryantiring parkuru, başlangıç- çıkış, belirli sırada koşulması zorunlu kontrol noktaları ve varıştan oluşur.
Sporculara verilen zaman aralıkları ile ( genelde 1-5 dk.) tek tek çıkış verilir. Sporcu çıkış noktasında haritasını alır, tüm hedefleri sırasıyla dolaşır ve varış noktasına gelir. Parkuru en kısa zamanda bitiren ilk sırayı alır.
Oryantiring türleri nelerdir?
YAPILIŞ ŞEKLİNE GÖRE
– KOŞARAK -YÜRÜYEREK (YAYA)
– BİSİKLET İLE
– KAYAK İLE
– ENGELLİLER İÇİN
YARIŞMA DOĞASINA GÖRE
– BİREYSEL (KİŞİ TEK ÇIKAR VE KOŞAR)
– BAYRAK
– TAKIM
YARIŞMA ZAMANINA GÖRE
– GÜNDÜZ
GECE
YAPILIŞ YERİNE GÖRE
– ORMANDA YAPILAN (AÇIK ARAZİ)
– ŞEHİRDE YAPILAN
– PARKTA YAPILAN
YARIŞ UZUNLUĞUNA GÖRE
– UZUN MESAFE
– ORTA MESAFE
– SÜRAT
– DİĞER MESAFELER
İlimizde yeni bir branş olmasına rağmen hızlı bir gelişme kaydeden Oryantiring branşı yukarda bahsedildiği gibi herkesin rahatlıkla yapabileceği ve çok farklı gelişim elde edebileceği bir branş olarak göze çarpmaktadır. İlimizde Oryantiring branşında Okul Branşına yaklaşık 300 sporcu katılmış ve ilgi her geçen gün artmaktadır. Erciyes Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda Oryantiring seçmeli ders olarak okutulmaktadır. Amacımız bu branşta iyi bir altyapı sağlayarak milli takıma sporcu kazandırmak, bu branşın ilimizde yaygınlaşmasını sağlamak, İlimizde bu branşta bir Türkiye Şampiyonası gerçekleştirmek. En son Kayseri ili olarak katıldığımız Türkiye Oryantiring Federasyonu 2014 faaliyet programında yer alan ve 20-21 Aralık 2014 tarihleri arasında Anamur/Mersin’ de yapılan 2. Kademe Yarışması sonuçları aşağıya çıkarılmış, bu müsabakayla ilgili Kayseri Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Murat ESKİCİ’ yi ziyaret fotoğraflarımız ek’te sunulmuştur. Saygılarımla…
Kayseri Katılan Lisanslı Sporcu Sayısı; 25
Katılan ve Yarışan Yeni Başlayan Sporcu Sayısı; 26
Toplam Katılan Sporcu Sayısı: 51
1. GÜN YARIŞMALARI MADALYA ALAN SPORCULAR VE KULÜPLERİ (5 MADALYA)
ADI- SOYADI KATEGORİ DERECE KULÜBÜ
1. Muhittin ŞIRKI E35 2. KAYSERİ GSİM FERDİ
2. Mehmet Can GÜVENTÜRK E20B 3. KAYSERİ DENGE GENÇLİK VE SPOR KULÜBÜ
3. Mehmet KAPLAN YÇE 1. KAYSERİ DENGE GENÇLİK VE SPOR KULÜBÜ
4. Ensar Ahmet KARAASLAN YÇE 2. KAYSERİ DENGE GENÇLİK VE SPOR KULÜBÜ
5. Sevda ÇELİK YÇE 3. KAYSERİ DENGE GENÇLİK VE SPOR KULÜBÜ
2. GÜN YARIŞMALARI MADALYA ALAN SPORCULAR VE KULÜPLERİ (4 MADALYA)
ADI- SOYADI KATEGORİ DERECE KULÜBÜ
1. Muhittin ŞIRKI E35 3. KAYSERİ GSİM FERDİ
2. Semih ÖZBİR E21A 3. KAYSERİ DENGE GENÇLİK VE SPOR KULÜBÜ
3. Ensar Ahmet KARAASLAN YÇE 2. KAYSERİ DENGE GENÇLİK VE SPOR KULÜBÜ
4. Koray Kaan ARAS YÇE 1. KAYSERİ DENGE GENÇLİK VE SPOR KULÜBÜ