Kayseri Pastırması’nın Özgünlük Ve Üstünlüğünü Arşiv Belgeleri, “Ücretsiz” Yaz Kursları, Özel Gereksinimli Öğrencilere “Özel Proje”, ilçe yatırımları,
KAYMEK’İN “ÜCRETSİZ” YAZ KURSLARINA 10 BİNİN ÜZERİNDE BAŞVURU
Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Kayseri Mesleki Eğitim ve Kültür A.Ş. (KAYMEK) tarafından akademik, sosyal, sportif, sanatsal, mesleki ve kişisel gelişim gibi ücretsiz açılacak olan yaz kursları için kayıtlar devam ediyor. Yaz döneminde 10 binin üzerinde başvuru alan KAYMEK, yine vatandaşların gözdesi oldu.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın ‘yüz akı ve Kayseri’nin 6’ncı üniversitesi’ olarak nitelendirdiği Kayseri Mesleki Eğitim ve Kültür A.Ş. mesleki eğitim, kurs ve kültür sanat faaliyetlerini aralıksız sürdürüyor.
KAYMEK Sanat ve Mesleki Eğitim Kurs Merkezleri’nde 132 Branşta Kurs Verilecek
KAYMEK Sanat ve Mesleki Eğitim Kurs Merkezleri’nde 2024 Yılı Yaz Dönemi’nde 9 farklı tesiste sanatsal, mesleki ve kişisel gelişim kursları, bu tesislerden 6’sında ek olarak çocuklara özel kurslar düzenlenecek. 109 farklı branşta yetişkinlere özel, 23 farklı branşta da çocuklara özel olmak üzere toplam 132 branşta açılacak olan kurslar, 1 Temmuz 2024 tarihinde başlayacak ve kursun mahiyetine göre 2 aydan 4 aya kadar farklı sürelerde tamamlanacak.
3 bin 226 kontenjan bulunan Sanat ve Mesleki Eğitim Kurs Merkezleri’ne kayıtlar devam ederken, başvurular kaymenonline.com üzerinden alınıyor.
KAYMEK Gençlik Merkezleri’nde 8 Haftalık Özel Eğitim
KAYMEK Gençlik Merkezleri’nde 2024 Yılı Yaz Dönemi’nde, öğrencilerin akademik, sosyal, sportif, sanatsal ve kültürel gelişimlerine yönelik kurslar düzenlenecek. 9 farklı tesiste 8-14 yaş grubundaki öğrencilere Kur’an-ı Kerim, Değerler Eğitimi, Tarih Okumaları, Türk İslam Bilginleri ve Akıl Oyunları dersleri sunulacak. 4 farklı tesiste 8’inci sınıfa geçmiş olan öğrencilere LGS’ye Ön Hazırlık kursu, İhtisas Gençlik Merkezi’nde ise 12’nci sınıfa geçmiş veya lise mezunu olan öğrencilere YKS Ön Hazırlık kursu verilecek. Bütün gruplarda dersler, 1 Temmuz’da başlayıp 24 Ağustos’ta sona erecek şekilde 8 hafta olarak planlandı. 1970 kontenjan bulunan Gençlik Merkezleri’ne kayıtlar devam ediyor.
İlçe Sosyal Yaşam Merkezleri, İlçe Halkı İçin Hizmette
İlçe sosyal yaşam merkezlerinde de 2024 Yılı Yaz Dönemi’nde, 16 farklı tesiste öğrenci ve kursiyerlerin akademik, sosyal, sportif, sanatsal ve kültürel gelişimlerine yönelik kurslar düzenlenecek. Diğer yandan çok amaçlı salonları, yüzme havuzları, fitness salonlarında ilçe sakinlerine hizmetler devam ediyor. 2 bin 500 kontenjan bulunan İlçe Sosyal Yaşam Merkezleri’ne kayıtlar da devam ediyor.
Aynı zamanda Sanat ve Mesleki eğitim 2’nci dönem itibari ile başlayan ve devam eden kurslarda toplam 1000 kursiyer eğitim faaliyetlerini yaz dönemi boyunca sürdürecek.
KAYMEK, Yine Vatandaşların Gözdesi Oldu
Vatandaşlar, her zaman olduğu gibi KAYMEK kurslarına çok büyük ilgi gösterirken, yaz döneminde 10 binin üzerinde başvuru alan KAYMEK, yine vatandaşların gözdesi oldu. Tamamen ücretsiz kurslarda vatandaşlar hem yaz boyunca zamanı etkin olarak kullanıyor hem de mesleki anlamda kendilerini geliştirebiliyor.
BÜYÜKŞEHİR, KAYSERİ PASTIRMASI’NIN ÖZGÜNLÜK VE ÜSTÜNLÜĞÜNÜ ARŞİV BELGELERİYLE ORTAYA KOYDU
Kayseri Büyükşehir Belediyesi, kentin marka lezzetlerinden, kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan pastırmanın tarihine ışık tuttu. Büyükşehir’in kültür sanat yayınlarından Şehir Dergisi’nin 53’üncü sayısında Prof. Dr. Muhittin Eliaçık tarafından kaleme alınan makalede Kayseri Pastırması’nın özgünlük ve üstünlüğüne dair arşiv belgeleri ortaya konuldu.
Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç yönetimindeki Kayseri Büyükşehir Belediyesi, kadim geçmişi ve asırlarca ev sahipliği yaptığı zengin kültürel çeşitliliğin mirası sayesinde gastronomi konusunda önemli kentlerin başında yer alan Kayseri Mutfağı’nı dünyaya tanıtma yönünde çalışmalarını sürdürürken bilimsel veriler ışığında Kayseri lezzetlerinin tarihine de ışık tutarak özgünlük ve üstünlüğünü de kanıtlıyor.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi Şehir Kültür Sanat Dergisi’nin 53’üncü sayısında Kırıkkale Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Muhittin Eliaçık tarafından ‘Kayseri Pastırmasının Özgünlük ve Üstünlüğüne Daire Arşiv Belgeleri’ başlığı ile bir makale kaleme alındı.
Prof. Dr. Eliaçık, makalesinde, kendisine mahsus ürünler ile adı öne çıkan illerden birisinin de Kayseri olduğuna, belgelerde ve eserlerde Kayseri ile anılan ürünlerin başında pastırma, sucuk, sahtiyan (deri), mantı, baklava gibi ürünlerin geldiğine dikkat çekti.
Kayseri şehri ile özdeşleşen pastırmanın Orta Asya’dan çıkan Türk atlılarınca etlerin eyer ceplerine konularak baldırla sıkıştırılması sonucu elde edilen bir ürün olduğunu hatırlatan Eliaçık, Türk atlılarının Kayseri’ye yaklaşık 1000’li yıllarda geldiğinden hareketle pastırmanın kente Selçuklularla birlikte gelmiş olabileceğini kaydetti.
Prof. Dr. Eliaçık, pastırmanın, Anadolu’dan sonra Rumeli ve Balkanlarda da tutulmuş bir ürün olup arşiv belgelerinde Edirne, Şumnu, Kili gibi yerlerin pastırmasının da sık geçtiğine işaret ederek, “Peki, Türkiye’de ve dünyada pastırma denilince ilk akla gelen ve en kaliteli pastırmanın üretildiği yer Kayseri midir ve buna işaret eden belgeler var mıdır?” ifadeleri ile arşiv belgelerinde Kayseri Pastırması’nın izini sürdü.
Kayseri Pastırması’nın asırlık demlenmelerle kalitesi pekişmiş köklü ürünlerden biri olduğuna dikkat çeken Eliaçık, gıda sektöründe fiyat kalite ilişkisinin daha hassas olup Osmanlı döneminde pastırmanın bunun güzel bir örneği olduğuna değindi.
Makalesinde, birinci sınıf Kayseri Pastırması’nın kalitesine işaret etmek üzere sayısal ve sözel verileri içeren belgeler sunan Prof. Dr. Eliaçık, Kayseri Pastırması’nın benzerleri arasındaki durumunu da ortaya koydu.
Eliaçık, İstanbul kadı sicilleri arasında bulunan belgede Kayseri Pastırması’nın diğer pastırmalara göre fiyatının epey yüksek olmasının kalitesine işaret eden bir durum olarak kabul edilebileceğini vurguladı.
İstanbul Mahkemesi 24 Nolu Sicil’den İstanbul’da olan pastırmacı ve sucukçulara yeniden verilen narhtır:(7 Rebiülevvel 1139/2 Kasım 1726) başlıklı belgeyi makalesinde sunan Prof. Dr. Eliaçık, belgelerde Kayseri Pastırması’nın ardından ikinci sırada ise Ankara Pastırması’nın yer aldığını da belirterek, sıralamada yerli kuru sucuk ile Edirne, Şumnu, Karadeniz ve Kili pastırmalarının fiyatının Kayseri Pastırması’nın 4’te 1’i kadar olduğuna işaret etti. Eliaçık, pastırmalara devletçe konulmuş olan bu fiyatın, kalite ve sınıflarına işaret ettiğini kaydederek, belgeler üzerinden, konulan narhta 1 kilogram pastırma veya sucukta sadece 2 akçelik bir kâr marjı olduğunu, Kayseri Pastırması’nın üreticiden 38 akçeye alınıp tüketiciye 40 akçeye satıldığını değerlendirdi.
Kayseri Pastırması Fiyat ve Kalitece Daima İlk Sırada
Prof. Dr. Eliaçık, belgenin Osmanlı döneminde pastırma ve sucuk ile ilgili kaydedilen yüzlerce arşiv belgesi ve kadı sicili arasından seçilmiş bir belge olarak ortalama bir durumu yansıttığını ifade ederek, belgelerde Kayseri Pastırması’nın fiyat ve kalitece daima ilk sırada bulunduğunu belirtti.
“En Nefis Pastırma ve Sucuğun Kayseri’de Üretildiği Bilinmektedir”
Kayseri Pastırması’nın en değerli pastırma olduğuna dair gösterilebilen belge ve delillere ikinci bir örnek sunan Eliaçık, geriye doğru gidildiğinde bilinen yegâne bilimsel eser olma özelliğine sahip bir başka eserde daha Kayseri Pastırması’nın üstünlük ve özgünlüğünü ortaya koyan ifadeler bulunduğunu kaydetti. Prof. Dr. Eliaçık, bu eserin Cumhuriyet’in ilk yıllarında Kayseri’ye sığır vebası mücadelesi için gönderilmiş olan 12’nci Tümen Hayvan Hastahanesi Mütahassısı Alaaddin adlı bir veteriner hekim tarafından yazıldığını ve kendileri tarafından sadeleştirilerek yayımlandığını belirterek, Kayseri Pastırmalarının Sûret-i İmâli ve Ale’l-umûm Pastırma ve Sucukların Muâyenesi adlı eserde Kayseri Pastırmaları hakkında yer alan ifadeleri şu şekilde aktardı:
“Türkiye Cumhuriyeti dâhilinde pastırma ve sucuk tüketimi hakkında düzenli istatistiklere sahip olmadığımızdan tayin ve takdir etmek bizce mümkün olamamıştır. Fakat en nefis pastırma ve sucuğun Kayseri’de üretildiği bilinmektedir. Vilâyetin her tarafına, Mısır’a Balkan hükûmetlerine ihracat yapan bu memlekette yıllık üretilen pastırma ve sucuk miktarı hakkında yine düzenli bir istatistik yoktur. Yalnız etmiş olduğumuz özel araştırmalara bakarak ortalama olarak yirmi beş bin sığır ve kırk bin koyun ve keçi kesildiği anlaşılmıştır.”
Makalesinde, Kayseri Pastırması’nın geçmişten günümüze üstünlüğünü ortaya koyan bir başka belge daha paylaşan Prof. Dr. Muhittin Eliaçık, Osmanlı resmî kurumları arasındaki özel yazışmalarda kullanılan ifadeler başlığı altında Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı, Osmanlı Arşivi’nden Mâbeyn-i Hümâyûn-ı Mülûkâne Başkitâbet-i Celîlesine, günümüz Türkçesi ile Saray Özel Kalem Müdürlüğü’ne başlıklı 5 Nisan 1870 tarihinde kaleme alınan yazıyı günümüz Türkçesi ile şu şekilde aktardı:
“Ankara’nın elmasında şu zamana ait bir başka çeşni gördüğümden ve ayrıca yaptırttığım keklik ve Kayseri pasdırması da özel bir dikkat ve nezaretle hazırlatılmış olduğundan bunlardan dört sandık ekli pusula gereğince halifeliğin kilerine (mutfağına) gönderilmişse de uygun görüldüğü takdirde sunulması yüce himmetlerine bağlıdır.”
“Belgelerin Her Biri Kayseri Pastırması’nın Kaliteli Bir Ürün Olduğunu Gösteren Birer Delil”
Prof. Dr. Eliaçık, ortaya koyduğu, Kayseri Pastırması’nın özgünlük ve üstünlüğüne işaret eden arşiv belgelerinin her birinin Kayseri Pastırması’nın kaliteli bir ürün olduğunu gösteren birer delil olduğuna dikkat çekerek, makalesinde şu değerlendirmelerde bulundu:
“Birinci belge üç yüz yıl önce İstanbul’da pastırma ve sucuklara konulan fiyatları göstermekte olup bu fiyatlar üzerinden Kayseri Pastırması’nın diğer pastırmalara olan kalite ve üstünlüğü belli olmaktadır. İkinci belge şu anda bilinen en eski ve yegâne bilimsel eser durumundaki bir bilimsel kitapta, kitabın yazarı veteriner hekim tarafından Kayseri Pastırması’nın üstünlük ve özgünlüğüne dair kullanılan ifadelerdir. Üçüncü belge ise Ankara valisince çok özel biçimde hazırlatılarak saraya hediye olarak gönderilen seçkin üç gıda ürünü hakkındadır. Bu ürünler kalite ve nitelik bakımından öne çıkmış ürünlerden Kayseri Pastırması, keklik pastırması ve Ankara elmasıdır. Öte yandan Kayseri Pastırması gibi Ankara Pastırması da kaliteli bir ürün olarak tanınmış olmasına rağmen onun değil de Ankara elmasının nitelikli bir ürün olarak saraya hediye olarak gönderilmiş olması da ilginç bir ayrıntıdır.”
DOKTOR BAŞKANDAN ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÖĞRENCİLERE “ÖZEL PROJE”
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın talimatlarıyla özel gereksinimli vatandaşların kullanması için hayata geçirilen Besime Özderici Engelsiz Yaşam Merkezi Havuz Kompleksi, öğrencilere hem ruhsal hem de bedensel açıdan büyük fayda sağlıyor.
Türkiye’nin alanında en büyük engelsiz yaşam merkezlerinden biri olan Kayseri Büyükşehir Belediyesi Besime Özderici Engelsiz Yaşam Merkezi, özel gereksinimli bireylerin eğitim ve tedavi ihtiyaçlarına cevap verebilmek ve uluslararası standartların üzerine çıkabilmek için hizmet kompleksini günden güne büyütüyor.
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç öncülüğünde, Büyükşehir Belediyesi ve hayırsever iş birliğinde kente kazandırılan ve Türkiye’ye örnek olan Büyükşehir Belediyesi Besime Özderici Engelsiz Yaşam Merkezi, ‘Hizmette Engel Tanımıyoruz’ mottosuyla özel gereksinimli öğrenciler için Havuz Kompleksi’ni hayata geçirdi.
Tamamen özel gereksinimli bireylere yönelik olarak fiziki ve tedavi alanlarına sahip olan Engelsiz Kapalı Yüzme Havuzu, faaliyetlerine devam ediyor.
Yüzme havuzundan sadece kayıtlı öğrenciler yararlanırken kompleks açıldığından bu zamana kadar haftada 150 öğrenci yüzme seansına devam ediyor.
Bu proje sayesinde, hidroterapi dışında yüzme havuzundan yararlanan özel gereksinimli çocukların da yüzme sporu sayesinde gelişimleri hem ruhsal hem de bedensel açıdan daha da iyi giderken, özellikle otizm tedavisinde yüzme büyük önem arz ediyor.
Çocuklar, seanslara yüzme hocasıyla beraber bireysel ya da ikişerli gruplar halinde alınıyor.
Özel öğrenciler, bu projeden dolayı çok mutlu olduklarını ifade ederken, veliler de Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç başta olmak üzere tüm ekibine hem teşekkür hem de dua ettiler.
Tüm Kasları Aktif Hale Getirmelerine Önemli Katkılar Sunuyor
4’üncü blok olarak inşası tamamlanıp hizmete başlayan havuz bölümünde yüzme havuzu, hidroterapi tedavi havuzları, fitness salonu, karanlık oda diye bilinen snoezelen odası, duyu bütünleme odası ve fizik-tedavi odaları bulunuyor.
Havuz, engelli bireylerin vücudundaki tüm kasları aktif hale getirmelerine önemli katkılar sunuyor. Elde edilecek kazanımla birlikte engelli bireylerin sosyal yaşamda daha aktif rol almalarında, planlı çalışmalarında ve özgüven kazanmalarında büyük rol oynuyor. Bireysel anlamda yetenekli olan öğrencilerin, buradan aldıkları eğitimle beraber milli sporcu olma yolunda ilerlemeleri amaçlanıyor.
BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ, İLÇELERİ “HİZMET” İLE İHYA ETMEYE DEVAM EDECEK
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, merkezde olduğu kadar kırsalda da hizmetlerini çeşitlendirerek arttırıyor. Bu doğrultuda Başkan Büyükkılıç, yeni dönemdeki proje ve çalışmalar ile ilçeleri ihya etmeyi sürdürecek.
Dr. Memduh Büyükkılıç yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi, kente damga vuran vizyon projelerin yanı sıra yaşam standardını yükselten çalışmalara da imza atarken, kent merkezi ve kırsal mahalle ayrımı gözetmeksizin faaliyetlerini sürdürmeye gayret ediyor.
Geçmişte olduğu gibi yeni dönemde de proje ve çalışmaları sıralayan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ilçelere yönelik söz konusu faaliyetlerle kırsal mahalleleri de ihya etmeye devam edeceklerini ifade etti.
Tarımdan Ulaşıma, Eğitim ve Sosyal Donatılardan Spora Kadar Pek Çok Alanda Proje ve Çalışma
Yeni dönemdeki projelerini ve planlanan çalışmaları sıralayan Büyükkılıç, tarımdan ulaşıma, eğitim ve sosyal donatılardan spora kadar pek çok alanda faaliyetleri olduğunun altını çizdi.
Başkan Büyükkılıç, yeni 5 yılda da ilçelere yapılacak bazı projeleri şu şekilde sıraladı:
“Develi terminal projemiz ile ilçemiz yeni ve modern ilçe terminaline kavuşmuş olacak. Öte yandan develi otopark ve meydan düzenlemesi çalışmamız sayesinde de ilçemiz güzel bir görünüme kavuşurken, ilçe sakinlerine konforlu bir yaşam da sunmuş olacak” derken, Yahyalı’da ise Yahyalı Millet Kıraathanesi yapılacağını paylaştı. Pazar yerleri konusunda ise Talas Yenidoğan ve Bahçelievler Mahallesi’ne yeni ve modern pazar yerleri inşa edileceğini aktaran Büyükkılıç, tarım ve hayvancılığa destek kapsamında ise gayretlerinin süreceğini kaydederek, “Çiftçinin ve besicinin her daim yanındayız. Desteklerimiz devam edecek. Tohum desteği, arılı kovan dağıtımı, hayvancılık işletmelerine su desteği, koyun dağıtımı desteklerimiz sürecek” dedi.
Ulaşım Çalışmaları, Kütüphane ve Sosyal Donatılar Yapımı Devam Edecek
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Sarıoğlan ve Pınarbaşı’ya ilçe kütüphanesi yapılacağını ayrıca Develi’deki Develi Askerlik Şubesi’nin müze ve kütüphaneye çevrileceğini belirterek, “İlçelerimize sıcak asfalt, sathi kaplama yol yapım, sanat yapıları kırsal mahallelerimize köprü ve baks yapım ile ilçe belediyelerimize kırsal mahallelerde kullanmak üzere kilitli parke desteğimiz devam edecek. Ayrıca ilçe tesis bakım onarım desteğimiz ile ilçe spor sahaları yapım çalışmalarımız da sürecek” şeklinde konuştu.