Sanayi-Teknoloji

Kayseri OSB başkanı değerlendirme, TUİK verileri, ekonomi-teknoloji haberleri (03.01.2024)

Başkan Yalçın: 2023 yılı ihracat rekoru tüm sanayicilerimizin başarısıdır

 Kayseri OSB Başkanı Mehmet Yalçın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyu ile paylaşılan 2023 yılı ihracat rakamına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Kayseri OSB Başkanı Yalçın, “6 milyar dolarlık ihracat kaybına yol açtığı hesap edilen 6 Şubat depremleri başta olmak üzere, yaşanan savaşlara ve dünya çapında ekonomik olumsuzluklara rağmen ihracatımız 2023 yılında artış göstermiş ve Cumhuriyet tarihi rekoru kırılarak 255 milyar 809 milyon dolara ulaşmıştır. Elde edilen sonuç, yatırım yapan, üreten ve ihracat yapan tüm sanayicilerimizin başarısıdır.” dedi.

Yalçın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 2023 yılı ihracat rakamının ve 2024 yılı hedefinin Türkiye’nin ihracata dayalı büyüme politikasının ne denli doğru bir karar olduğunu bir kez daha gözler önüne serdiğini söyledi.

Başkan Yalçın, “Türkiye’nin ihracatı, 2023 yılında 255 milyar doları aşarak tarihi bir rekor kırdı. Bu başarıda, tüm olumsuzluklara rağmen üretimini sürdüren ve yeni pazarlara açılan sanayicilerin ve ihracatçıların büyük payı bulunmaktadır. Türkiye’nin dünyanın en çok ihracat yapan ilk 10 ülkesi arasındaki yerini almasında, organize sanayi bölgelerinin üstün bir gayretle çalışmaları sürdürmesi büyük önem arz etmektedir. Kayseri OSB’de yatırım yapan ve üreten tüm sanayicilerimizin bu hedefe ulaşılmasında katkılarının büyük olacağından şüphemiz yoktur” diye konuştu.

Kayseri OSB Başkanı Yalçın, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Küresel ekonomide yaşanan tüm zorluklara ve yaşadığımız acı depremlerin etkilerine rağmen ülkemiz ekonomik gelişimini sürdürmektedir. 2002 yılında 36 milyar dolar ihracat yapan bir Türkiye’den bu oranı 7 kattan fazla artırmayı başaran ve hedeflerini tutturan bir Türkiye’ye ulaşmış durumdayız. 2020 yılının ikinci çeyreğinden sonra üst üste 13 çeyrek büyüme sağlayan Türkiye’nin 2023 yılı ilk 3 çeyreğinde ortalama yüzde 4,6’lık bir büyüme kaydetmiş olması da yeni hedeflere doğru emin adımlarla yürüdüğümüzün göstergesidir. Orta ve yüksek teknoloji içeren üretime dönük yatırım desteklerinin artırılması, ihracatın çeşitlendirilmesi ve Türk Lirası ile yurt dışına mal ve hizmet satışının daha artması hedeflere ulaşılmasında büyük önem arz etmektedir. İhracatta yeni bir rekorun kırılmasında katkısı bulunan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, tüm ekonomi bürokrasimizi, tüm sanayicilerimizi ve ihracatçılarımızı en içten dileklerimizle kutluyoruz.”

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %64,77, aylık %2,93 arttı
TÜFE’deki (2003=100) değişim 2023 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %2,93, bir önceki yılın Aralık ayına göre %64,77, bir önceki yılın aynı ayına göre %64,77 ve on iki aylık ortalamalara göre %53,86 olarak gerçekleşti.
TÜFE yıllık değişim oranları (%), Aralık 2023
Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup %40,39 ile konut oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %93,24 ile lokanta ve oteller oldu.
TÜFE ana harcama gruplarına göre yıllık değişim oranları (%), Aralık 2023
Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup %-1,33 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2023 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise %5,30 ile eğlence ve kültür oldu (ana harcama gruplarına göre endeksler, ağırlıklar ve değişim oranları Ek Tablo-1’dedir).
TÜFE ana harcama gruplarına göre aylık değişim oranları (%), Aralık 2023
Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5’li Düzey) 2023 yılı Aralık ayı itibarıyla, 20 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 11 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 112 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.
Özel kapsamlı TÜFE göstergesi (B) yıllık %68,02, aylık %2,39 oldu
İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2023 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %2,39, bir önceki yılın Aralık ayına göre %68,02, bir önceki yılın aynı ayına göre %68,02 ve on iki aylık ortalamalara göre %58,58 olarak gerçekleşti.

2023 yılı ve Aralık ayı üretici ile market fiyatları Aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişim

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2023 yılında ve Aralık ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarını ve girdi fiyatlarında yaşanan değişimleri yaptığı görüntülü basın açıklamasında değerlendirdi.

2023 yılı üretici ile market fiyatları

“2023 yılı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre markette takip edilen 41 ürünün tamamında fiyat artışı oldu” diyen Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Fiyatı en fazla artan ürün markette yüzde 156,3 ile kabakta görüldü. Kabaktaki fiyat artışını yüzde 152,5 ile yeşil soğan, yüzde 146,4 ile maydanoz, yüzde 141,9 ile zeytinyağı ve yüzde 138,5 ile patlıcan izledi.

2023 yılında üretici fiyatlarına baktığımızda genel olarak görülen artışların etkenlerinden bir tanesi artan üretim maliyetleridir. Artan girdi fiyatları, işçilik, taşıma, ambalajlama, depolama ücretleri üretici fiyatlarına yansıdı.

Üretimi geçen yıla göre azalan kabak, zeytinyağı, elma, salatalık, sivri biber ve kuru üzüm fiyatı en fazla artan ürünler oldu. Diğer taraftan üretimi artan narenciye ve kuru soğan artan maliyetlere rağmen bir önceki yıla göre fiyatı düşen ürünler oldu.

2023 yılı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre üreticide takip edilen 33 ürünün 29’unda fiyat artarken, 4 üründe fiyat düşüşü yaşandı.

Geçen yıla göre bu yıl, üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 365,9 ile kabakta görüldü. Kabaktaki fiyat artışını yüzde 263,1 ile zeytinyağı, yüzde 200 ile elma, yüzde 159 ile salatalık, yüzde 152,2 ile sivri biber izledi.

Bu yıl geçen yıla göre mandalina, limon, portakal ve kuru soğanda üretici fiyatlarında düşüş görüldü.

Üreticide mandalinanın yüzde 63, limonun yüzde 57,1, kuru soğanın yüzde 31,9, portakalın yüzde 2,3 oranında fiyatları düştü. Bu düşüşlere rağmen markette portakalın yüzde 29,5, mandalinanın yüzde 20,8, kuru soğanın yüzde 15,8, limonun yüzde 0,5 oranında fiyatının artması dikkat çekti. Tüketicilerimiz bu ürünleri pahalıya yemek durumunda kaldı.

Bu sorunların çözümü için üretici ile tüketici arasındaki zincirin kısaltılması, lojistik maliyetlerin azaltılması, üreticinin ürettiği üründe söz sahibi olabilecek ekonomik örgütlenmenin artırılması ve spekülatif hareketlerle tüketicide fazlaca artan fiyatların önüne geçmek adına denetimlerin sıklaştırılması önemlidir.

2023 yılında narenciye üretiminde yüzde 67 buçuk artış görüldü. Bu üretim artışı özellikle mandalina, portakal ve limonda yıllık bazda üretici fiyatlarının geçen senenin altında kalmasına neden oldu.

Kuru soğanda bu yıl kısıtlı ihracattan dolayı iç piyasada ürün arzında artış yaşandı ve fiyatlar geçen senenin altına düştü.”

Aralık ayı üretici ile market fiyat değişimi

“Aralık ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla yüzde 408,5 ile mandalinada görüldü. Mandalinadaki fiyat farkını yüzde 407,4 limon, yüzde 277,8 portakal, yüzde 243 kuru soğan ile takip etti.

Mandalina ve limon 5 kat, portakal 4 kat, kuru soğan ve marul 3 buçuk kat, yeşil soğan 3 kat fazlaya satıldı.

Üreticide 4 lira 25 kuruş olan mandalina 21 lira 50 kuruşa, 3 lira olan limon 15 liraya, 5 lira olan portakal 21 liraya, 4 lira 50 kuruş olan kuru soğan 15 liraya satıldı.”

Market fiyatları

“Aralık ayında marketlerde takip edilen 42 ürünün 30’unda fiyat artışı, 12’sinde fiyat azalışı görüldü.

Markette fiyatı en fazla artan ürün yüzde 54,5 ile patlıcan oldu. Patlıcandaki fiyat artışını yüzde 54 ile yeşil fasulye, yüzde 46,7 ile marul, yüzde 30,1 ile salatalık, yüzde 27,3 ile ıspanak takip etti.

Markette fiyatı en çok azalan ürün yüzde 16 ile mısırözü yağı oldu. Mısırözü yağındaki fiyat düşüşünü yüzde 11,8 ile portakal, yüzde 9,1 ile nohut, yüzde 7,3 ile pırasa, yüzde 4,2 ile Ayçiçek yağı, yüzde 3,5 ile patates izledi.” 

Üretici fiyatları

“Aralık ayında üretici fiyatlarında takip edilen 34 ürününün 23’ünde fiyat artışı olurken, 3’ünde fiyat düşüşü görüldü. 8 üründe ise fiyat değişimi olmadı.

Üreticide en çok fiyat düşüşü yüzde 20,5 ile beyaz lahanada görüldü. Beyaz lahanadaki fiyat düşüşünü yüzde 10,4 ile pırasa, yüzde 5,6 ile mandalina izledi.

Üreticide en fazla fiyat artışı yüzde 58,5 ile marulda görüldü. Maruldaki fiyat artışını yüzde 44,8 ile yeşil fasulye, yüzde 42,9 ile limon, yüzde 36,2 ile kabak, yüzde 35,8 ile domates takip etti.

Üretici fiyatlarında havuç, kuru fasulye, nohut, kırmızı mercimek, yeşil mercimek, kuru üzüm, kuru incir, fındıkta fiyat değişimi olmadı.”

Aralık ayı üretici fiyat değişiminin nedenleri

“Lahana, pırasa ve mandalina da talep yetersizliği fiyatların düşmesine neden oldu.

Marul, yeşil fasulye, kabak ve domateste arzdaki azalma ürün fiyatlarının artmasına neden oldu.

Bu hasat sezonuna erkenci limonda oldukça düşük başlayan üretici fiyatı, yataklık limon hasadının başlamasıyla Aralık ayında artış gösterdi. Ancak halen üretici fiyatları geçen yılın gerisinde seyrediyor ve üreticilerimiz ürününü satmakta zorlanıyor.

Hasadı tamamlanan mayer çeşidi limonda yeterli gelir elde edemeyen bazı üreticilerin ağaç kesimleri devam ediyor. Narenciyede maliyetlerin özellikle işçilik maliyetlerinin yüksek olması üreticileri perişan etti.

Aralık ayında kuru soğan fiyatlarında artış görülse de, kuru soğan ihracatının kısıtlı açılması ve Tarım Kredi Kooperatifi alımlarının yeterli olmaması sebebiyle soğan piyasada alıcı bulamıyor.

İhracat tamamen açılmazsa veya devlet alımları olmazsa ürün çürüyecek, bir sezonun emeği boşa gidecek.

Havaların mevsim normallerinin üzerinde gerçekleşmesiyle kuru soğanda fire yüzde 20’yi buldu.

Çiftçilerimiz narenciye ve kuru soğanda piyasanın canlanması için devletin alım yapmasını bekliyor.

Patateste Türkiye geneli fiyatların ortalama 11 lira olmasına rağmen, hasat sezonuna yeni başlayan Ödemiş patatesinin 8 buçuk lira olması üreticileri mağdur ediyor.”

Aralık ayı aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişim

“Ziraat Odalarımız aracılığıyla girdi piyasalarından aldığımız fiyat verilerine göre Aralık ayında, Kasım ayına göre; ÜRE gübresi yüzde 3,4, amonyum sülfat gübresi yüzde 2,7, 20.20.0 kompoze ve DAP gübresi yüzde 1,3, amonyum nitrat gübresi yüzde 0,9 oranında azaldı.

Geçen yılın Aralık ayına göre, DAP gübresi yüzde 18,8, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 14,1, amonyum sülfat gübresi yüzde 9,2, amonyum nitrat gübresi yüzde 3,4, ÜRE gübresi yüzde 1,3 oranında arttı.

Mazot fiyatı son bir ayda yüzde 1,1 azalırken, son bir yıla göre ise yüzde 69,6 oranında arttı.

Tarımsal üretim faaliyetinin olmazsa olmazı mazot fiyatlarında istikrar sağlanması için vergiler düşürülmelidir.

Aralık ayında Kasım ayına göre süt yemi yüzde 10,49, besi yemi yüzde 10,19 artarken, son bir yılda süt yemi yüzde 41,1 ve besi yemi yüzde 39,8 oranında arttı.

Aralık ayında zirai ilaç ve elektrik fiyatlarında değişim olmadı.

Elektrik fiyatı son bir yılda yüzde 2,9 artarken, zirai ilaç fiyatında artış bir yılda yüzde 64,3 ulaştı.

Gübre, yem, elektrik, zirai ilaç gibi girdiler de üreticilerimize makul fiyatlardan sağlanmalıdır.

Tarımsal üretimde sürdürülebilirlik sağlanarak, üreticilerimizi ve tüketicilerimizi memnun edecek fiyatlara erişilmelidir.”

İSTANBUL HAVALİMANI METROSU SÜRÜCÜSÜZ YERLİ TREN SETİ RAYLARA ÇIKMAYA HAZIR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Türkiye Yüzyıl’ına raylı sistem üreticileri arasında en üst sınıfta yer alarak başlamanın gururunu yaşıyoruz. 2023 yılında Türkiye Yüzyılı’na yakışır bir başlangıç yaparak yerli aracımız TOGG’a kavuştuğumuz gibi ‘yerli ve milli sürücüsüz metro setlerimize de kavuştuk.” dedi.

Bakan Uraloğlu, Ankara Sincan’da düzenlenen ‘İstanbul Havalimanı Metrosu Sürücüsüz Yerli Metro Seti Teslim Töreni’ne katıldı. Törende konuşan Uraloğlu, katma değer üreten, yüksek teknolojili ve özgün tasarımlı ürünlerle küresel pazarda yer edinmiş bir Türkiye olmanın önünde hiçbir engel olmadığını ifade etti.

2023 YILINDA ‘YERLİ VE MİLLİ PROJELERİMİZİ’ HAYATA GEÇİRDİK

Tüm projelerde ‘yerlilik ve millilik’ hususunu ön planda tuttuklarını ifade eden Uraloğlu, “2023 yılı Nisan ayında ilk ‘Milli Elektrikli Tren Setleri’mizi hizmete aldığımız, Eylül ayında yüzde 70 yerlilik oranı ile üretilen yerli ve milli sürücüsüz metro aracımızı raylara indirdiğimiz ve şimdi de Halkalı- İstanbul Havalimanı- Gayrettepe metro hatlarında kullanılacak ilk sürücüsüz yerli metro setimizi teslim alarak taçlandırdığımız bir yıl oldu. 2023 yılında Türkiye Yüzyılı’na yakışır bir başlangıç yaparak yerli aracımız TOGG’a kavuştuğumuz gibi yerli ve milli sürücüsüz metro setlerimize de kavuştuk.” şeklinde konuştu.

YERLİ METRO SETİ ‘HALKALI-İSTANBUL HAVALİMANI’ VE ‘GAYRETTEPE-İSTANBUL HAVALİMANI’ METRO HATLARINDA KULLANILACAK

2023 yılında İstanbul Havalimanı-Gayrettepe Metrosu’nda bir ilk yaşandığını da hatırlatan Uraloğlu, “Yerli ve milli metro sinyalizasyon sistemlerini kullanmaya başladık. Şimdi, teslim aldığımız sürücüsüz yerli metro setimizi de Halkalı-İstanbul Havalimanı ve Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hatlarımızda kullanacağız.” diye konuştu.

2024 YILI İLK ÇEYREĞİNDE ‘KÂĞITHANE-GAYRETTEPE’ KISMINI DA AÇACAĞIZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleri ile İstanbul Havalimanı-Gayrettepe metro hattının, İstanbul Havalimanı-Kağıthane kısmını İstanbulluların hizmetine açmış olduklarını anımsatan Uraloğlu, 2024 yılı ilk çeyreğinde Kağıthane-Gayrettepe kısmını da açmayı planladıklarını kaydetti.

‘İSTANBUL HAVALİMANI-KAYAŞEHİR’ KESİMİDE MART AYINDAN ÖNCE HİZMETE ALINACAK

İstanbul Havalimanı-Halkalı metro hattının yapım çalışmalarının ise tüm hızıyla sürdüğünü belirten Uraloğlu, ”Hattımızın 24 km uzunluğundaki ‘İstanbul Havalimanı-Kayaşehir’ kesimini de 2024 Yılı Mart ayından önce hizmete almayı hedefliyoruz. Bu hatlarda kullanacağımız 25 metro setinin ilk 10 seti acil ihtiyaç nedeniyle yurtdışından getirmiştik. Bu araçlar ilk etapta sürücülü olarak tasarlandı ve şu anda ‘İstanbul Havalimanı-Kâğıthane’ arasında başarıyla hizmet veriyorlar.” ifadelerini kullandı.

ÇALIŞAN 10 METRO SETİNİ DE ‘SÜRÜCÜSÜZ SİNYAL SİSTEMİ’NE UYGUN HALE GETİRECEĞİZ

Uraloğlu, “10 setin devamındaki 15 seti ise yüzde 60 yerlilik şartıyla şu an sizlerle bir araya geldiğimiz tesislerde üretiyoruz ve İstanbul Havalimanı metrosunda kullanılacak ilk treni bugün teslim almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Geri kalan 14 setin tamamını da 2024 yılı içerisinde teslim alacağız. Bu setlerin tedarik sürecinin tamamlanmasının ardından şu anda çalışan 10 metro setini de modernize ederek ‘Sürücüsüz Sinyal Sistemi’ne uygun hale getireceğiz.” açıklamasında bulundu.

METRO MOTORUNU ‘YERLİ SANAYİ’ KAYNAKLI ÜRETİYORUZ

Bugün teslim alınan yüzde 60 yerlilikle üretilen ilk aracın 9 ay gibi kısa bir süre içinde tamamlandığına dikkati çeken Uraloğlu, “Metro setlerindeki yüzde 60 yerlilik payı olan ekipmanlar arasında; motor, araç gövdesi ve körük, ısıtma havalandırma ve klima, aydınlatma ve yardımcı güç sistemi gibi çok önemli bileşenler bulunuyor. Üstelik ilk defa bu projeyle metro motorunu yerlileştiriyoruz. Motor içeriğindeki bileşenlerin yüzde 73’ünü yerli sanayi kaynaklı üretiyoruz.” dedi.

‘GAYRETTEPE VE HALKALI’DAN İSTANBUL HAVALİMANI’NA’ ULAŞIM 30 DAKİKA

Sürücüsüz araçların çevreye ve trafiğe olumlu etkileri olacağını ifade eden Uraloğlu, “1.142 kişi taşıma kapasitesine sahip ve tasarım hızı saatte 132 km olan bu sürücüsüz araçlarımız metro hattı içerisinde 120 km hızla hareket edecektir. Bu hız ile araçlarımız Gayrettepe ve Halkalı güzergâhlarından İstanbul Havalimanı’na ulaşımı 30 dakikaya düşürmekte ve şehir içi kara yolu trafik yükünü önemli oranda azaltmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

ANLIK OLARAK TAKİP EDİLMESİ SAĞLANACAK

Sürücüsüz araçlar için yaşanabilecek her türlü olumsuz durum için önlem alındığını kaydeden Uraloğlu, “Araçlarımızın tüm hareketi, kapılarının açılıp kapanması, herhangi bir personel olmaksızın tamamen otomatik olacak. Araçlar bütün bir işletme boyunca kontrol merkezi ile kendi bilgilerini paylaşarak anlık olarak takip edilmesini de sağlayacak.” şeklinde konuştu.

İŞİTME ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZ İÇİN LCD EKRANLAR YERLEŞTİRİLDİ

Uraloğlu, metro setlerinde; sesli ve görsel yolcu bilgilendirme, acil bir durumda haberleşme sistemleri, kapalı devre kamera sistemleri, özel bagaj taşıma bölümleri, engelli yolcular için güvenli alanların da mevcut olduğunu belirtti. Uraloğlu, “İşitme engelli vatandaşlarımızın anonsları okuyabilmesi için özel LCD ekranlar da vagon içine yerleştirildi. Ayrıca İstanbul Havalimanı ile seyahat edecek yolcularımız da havalimanı uçuş bilgilerini araç içerisinde takip edebilecekler.“ ifadelerine yer verdi.

İHTİYAÇ DUYULAN KAYNAK 22,6 AVRO

Uraloğlu konuşmasında ayrıca, kamu ve özel sektör bazında ‘Raylı Sistem Araçları’ ihtiyacının belirlenmesine yönelik yaptıkları çalışmalarda, 2035 yılına kadar Türkiye’nin ihtiyaçlarını belirlediklerini ve verimli bir işletmecilik için ihtiyaç duyulan kaynağın 22,6 milyar avro olduğunu bildirdi.

‘MİLLİ VE YERLİ ELEKTRİKLİ TREN SETİ’ PROJEMİZDE SERİ ÜRETİME BAŞLADIK

Uraloğlu, Türkiye’nin saatte 160 km hıza sahip ‘Yeni Sakarya’ ismini verilen ilk ‘Milli ve Yerli Elektrikli Tren Seti’ Projesinde, 2 prototip setin tamamlanarak hizmete sunulduğunu, seri üretime başlandığını ve 2030 yılına kadar bu tren setlerinin sayısını 56’ya tamamlamayı planladıklarını kaydetti.

‘MİLLİ ELEKTRİKLİ HIZLI TREN SETİ’ PROJESİ’NDE TASARIM ÇALIŞMALARINDA SONA GELİNDİ

Saatte 225 km hıza sahip ‘Milli Elektrikli Hızlı Tren Seti’ Projesinde de tasarım çalışmalarında son aşamaya geldiklerini ifade eden Uraloğlu, “2024 yılında prototip üretimin tamamlanmasını planlıyoruz.” diye konuştu.

“Eskişehir 5000 Milli Elektrikli Anahat Lokomotifi Projesi’nde de prototip imalatını tamamlayarak raylara indirdik” diyen Uraloğlu, “Milli Banliyö Tren Seti Prototip araç üretimi çalışmalarının da devam ettiğini bildirdi. Uraloğlu,“Milli tren vizyonu ile milli banliyo ve hızlı tren projesinde cer motoru, cer konvertörü ve tren kontrol yazılımını da TÜBİTAK-RUTE ile birlikte TÜRASAŞ markalı olarak geliştiriyoruz. Artık ASPİLSAN tarafından yüzde 51 yerlilik oranıyla üretilen ilk ihtiyaç aküsü bataryalarına sahip metro araçları da kullanacağız.” açıklamasında bulundu. Uraloğlu ayrıca, beraberindeki heyetle birlikte sürücüsüz yerli metro setini inceledi ve çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

Davut Güleç

Gazeteci, televizyoncu, Uzman polis-adliye muhabiri, Spor yazarı, TEMA’cı, Kızılay’cı, Dağcı, Trekkingci, Alp disiplini kayak milli hakemi, Herkes İçin Spor Federasyonu Kayseri il temsilcisi, Erciyes Kar Kaplanları Spor Kulübü Basın sözcüsü, Kayseri Spor Adamları Derneği yönetim kurulu üyesi, Kent Güvenlik konseyi üyesi, Halkla İlişkiler Tanıtım, Adalet, Kamu Yönetimi mezunu ----- Davut Güleç Kimdir ? -----

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Davut Güleç Panel İletişim Sağ Menü
Davut Güleç Logo Ana Sayfa Davut Güleç Kimdir? Galeri Köşe Yazıları Site Haritası