Kayseri Dişhekimleri Odası, Yeni Özel Dişhekimliği Yönetmeliği konusunda erken uyarı yaptı
Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik 6 Ekim 2022 Perşembe günü 31975 sayılı Resmî Gazetede, Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girmesinden sonra Kayseri Diş Hekimleri Odası Başkanı Umut Kural şu Uyarıda bulundu.
Değişiklikler içerisinde kocaman tesisler, bakanlıktan alınacak ön izinler, kişisel veri ihlalleri, muayenehanesi olan hekimlerimiz lehine uygulamanın olmaması, uzmanlık kisvesi ile değersizleştirilmeye çalışılan dişhekimligi, Dişhekimleri Odaların etkinliğinin azaltılması… Ne ararsanız var. Ağız ve diş sağlığı hizmeti sunulan özel sağlık kuruluşları hakkında bir yönetmelik hazırlanırken konunun tek muhatabı olan diş hekimlerinin görüş ve önerilerinin dikkate alınmaması bizleri ziyadesi ile üzmüştür. Yazımın devamında yönetmelikle gelen olumsuz değişiklikleri maddeler halinde sizlerle paylaşıyorum;
Muayenehane ve poliklinik açabilmek İl Sağlık Müdürlüğünün ön iznine tabii tutulmuş. Merkezlerde ise Sağlık Bakanının ön iznine ihtiyaç duyar hale gelmiş, Umduğumuz gibi coğrafi dağılıma, vatandaşın hizmete erişimine atıfta bulunulmaması ve müdürlüklerin ve bakanlığının izin kıstasının ne olduğunun belirtilmemesi endişelerimizi artırmaktadır. Halen yürürlükte olan 887 sayılı Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanunu’un 5. Maddesinde “Hususi muayenehane açmak veyahut evinde muayenehane tesis eylemek suretiyle sanatını icra eylemek istiyen her tabip hasta kabulüne başladığından itibaren en çok bir hafta içinde isim ve hüviyetini, diploma tarih ve numarasını ve muayenehane ittihaz eylediği mahal ile mevcut ise ihtısas vesikalarını mahallin en büyük sıhhiye memuruna kaydettirmeğe ve muayenehanenin nakli halinde en az yirmi dört saat evvel keyfiyeti nakli ihbara mecburdur.” şeklinde amir bir hüküm varken sağlık kuruluşu açmanın kanun değişikliği yapmadan ön izne tabi tutulmasının gerekçelerini merak etmekteyiz.
Muayenehane açılışlarında ve ruhsatlandırılma işlemlerinde, Dişhekimleri Odası’ndan hekim alınmazken, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı, mimar, inşaat, makine veya elektrik mühendisi veya diğer teknik personel, tercihen ilave edilebiliyor.
Merkezler için en az 2 uzman dişhekimi, Hastaneler için ise en az 5 uzman dişhekimi olması zorunlu tutulmuş. Merkezlerde 2 uzman dişhekimi olunca nasıl bir artı sağlanacak? Ya da neden 1 ya da 3 değil? Hastanelerde neye ve kime göre 5 uzman gerekiyor? Oral Diagnoz gerekli de Ortodonti gerekli mi değil? veya tam tersi? gibi sorularımıza cevap bulamamaktayız. Dişhekiminin pratisyen olmadığını alanının uzmanı olduğunu her fırsatta söylemeye devam edeceğiz.
Şirketler Diş Hastanesi açabilir yazılmış ve ortak tek bir dişhekimi zorunluluğu dahi gelmemiş, bu durum sağlıkta ticarileşmeyi, kar odaklı işletmeleri ve hastanın ihtiyacına göre değil şirketin ihtiyacına göre tıbbi işlem yapılması risklerini barındırmaktadır.
Mevzubahis yönetmelik ile birlikte gelişecek sorunlar konusunda Kayseri Dişhekimleri Odası erkenden uyarısını yapmaktadır.